tirsdag 31. mai 2011

Krydret pølsesaus med spagetti

Denne retten har jeg laget en gang før, en gang jeg var alene hjemme. Jeg var nemlig litt skeptisk til at alle de uvante krydderiene ville falle i smak hos resten av familien. Det skal være både kardemommefrø, spisskumminfrø og fenikkelfrø i retten, i tillegg til blant annet grønnkål. Jeg synes det er en litt spesiell smak selv også, særlig kardemommesmaken, men litt nye opplevelser for smaksløkene er bare moro. Når jeg nå lagde den igjen for hele familien hadde jeg stekt opp en pakke med kjøttpudding også, i tilfelle mine skeptiske forhåndstanker slo til, noe de selvsagt gjorde...Storebror nektet å smake i det hele tatt, lillesøster tok en bit, sa mmmmm, og oppdaget så selve smaken sånn at alt bare ble spyttet ut igjen. Liksom-trønderen smakte, smattet og kjente etter, før han konstaterte at det ikke var noe for han. Og det er helt greit, noen smaksbomber er ikke for alle.

Her er iallefall oppskriften hvis noen har lyst å utfordre smaksløkene litt:


Krydret pølsesaus med spagetti, 4 porsjoner

Ingredienser:
1 ts kardemommebelger
1 ts spisskummenfrø
1 ts fennikelfrø
2 ss olivenolje
1 rødløk, i tynne skiver
500 g pølser, skåret i terninger (jeg brukte lammepølser med godt krydder denne gangen)
50 g pinjekjerner
3 ss hakkede urter, som f.eks persille, fennikelgrønt og koriander
150 g grønnkål, svært finstrimlet (jeg har hatt problemer med å få tak i grønnkål så jeg har brukt en så mørk grønn kinakål som mulig)
3 dl matfløte (evt. halvparten fløte og melk)
salt og pepper
Spagetti eller annen pasta

Fremgangsmåte:
Kok pasta etter anvisning på pakken.

Knus kardemommebelgene i en morter slik at frøene kommer ut, og fjern de tomme belgene etterpå. Tilsett spisskummin- og fennikelfrø. Støt frøene til de er lett malt.

Varm oljen i en stor tykkbunnet stekepanne. Stek løken i 2-3 minutter på middels varme. Tilsett pølsene og stek på middels varme i 5-6 minutter til det er gjennomvarmt. Tilsett pinjenøtter og de knuste frøene. Stek videre på svak varme i 3-5 minutter under hypping omrøring. Tilsett kål og stek videre i 2 minutter. Tilsett fløte og varm opp i ytterligere 2 minutter. Smak til med salt og pepper.

Serveres varm med pasta og evt. godt brød til. Strø gjerne over litt ekstra pinjekjerner og hakkete urter.

Litt tykk saus siden retten ble stående litt ekstra på platen

mandag 30. mai 2011

Franske baguetter

I Frankrike spiste vi ferske baguetter hver morgen. Pappa har funnet en fast baker som selger alle mulige deilige franske bakverk, men vi holder oss stort sett til baguetter og en litt grovere brødtype. Ferskt hver morgen, bæres hjem innpakket i papir. Her hjemme har vi ikke den luksusen, men jeg ville gjerne prøve å bake baguetter selv. Googlet oppskrifter, og fant en som så "autentisk" ut.
Det var litt mye heving, men ellers en veldig enkel oppskrift. Deigen var litt vel klissete å jobbe med, men jeg turte ikke ha i mer mel enn oppskriften tilsa heller. Resultatet ble iallefall luftige og veldig gode baguetter, ikke helt ulike de ekte franske.

Her er oppskriften, fra Opplysningskontoret for brød og korn.

Franske baguetter, 5 stk

Ingredienser:
7,5 dl vann
1/2 pakke gjær (jeg brukte en hel pose tørrgjær)
1 kg hvetemel
1 ss havsalt (jeg brukte halvparten vanlig salt og halvparten flaksalt)
vann til pensling, mel til pynt
(evt. 2 ss olje i tillegg, som ikke står i orginaloppskriften)

Fremgangsmåte:
Varm opp vannet til 37 grader, fingervarmt. Bland alle ingrediensene, men hold igjen 1 dl vann til senere. Elt deigen godt for hånd eller med kjøkkenmaskin. Start med lav hastighet og øk etter hvert dersom du bruker kjøkkenmaskin. Når deigen er nesten ferdig, tilsettes det siste vannet litt etter litt i små mengder. Deigen er eltet nok når den er smidig og har en blank overflate. (Jeg gjorde nøyaktig slik det er beskrevet her, og da var deigen veldig løs, ikke mulig å kna for hånd.)

Dekk bakebollen med plast, og la den stå på benken i 1–2 timer. Ta deigen ut på melet bakebord. Del den i 5 like store emner. Trill til runde og jevne boller. Dekk bollene med plast og la dem stå lunt i 30 minutter.

Form bollene til avlange brød (baguetter). Legg dem på en stekeplate med bakepapir. Dekk baguettene med et klede, og la dem heve til dobbel størrelse. (Jeg lot de heve i 40 minutter til.)

Snitt bagettene med 3–4 snitt på skrå med en skarp kniv. Pensle med vann og dryss på mel (jeg hadde brukt min siste melslump under utbakingen så jeg måtte droppe dette). Stek baguettene midt i ovnen ved ca. 220 °C i 15–20 minutter til de er gyllenbrune. Avkjøles på rist.

Jeg serverte de til lasagne, med masse hvitløkssmør til. Nam!

Litt ujevne i størrelse, men pytt, pytt...

Luftige og gode!



søndag 29. mai 2011

Ukeplan for uke 22

Hverdagen er i gang igjen etter ferien, og vi må planlegge middager. Her er vår plan for neste uke, der det blir to fridager med Kristi Himmelfartsdag og planleggingsdag i barnehagen på den inneklemte fredagen.

Mandag: Krydret pølsesaus med spagetti
Tirsdag: Omelett med spekeskinke og grønnsaker
Onsdag: Pitabrød med salat og kalkunskinke
Torsdag: Barnas favorittlaks
Fredag: Kjøttpudding Wellington style med potetmos
Lørdag: Panert kylling med sprø, ovnsbakte poteter, feks disse.
Søndag: Vi skal i bursdag så da trenger jeg ikke planlegge noe middag

Vel hjemme fra Frankrike

For en deilig ferie vi har hatt! 9 solfylte dager i nydelige sør-Frankrike, virkelig en vitamininnsprøytning.













tirsdag 17. mai 2011

Nytt besøk hos Himmelske Gleder

Jeg er følger av butikken Himmelske Gleder på Facebook, og her en dag fikk jeg melding om at de hadde tatt inn Pip-serviset i butikken. Stor glede hos meg, det er jo mitt nye favorittservise. Åpningstilbudet var 20% avslag på et helt kjøp, og 5 minutter etter åpningstid var jeg nede i butikken, klar for å velge noen nye godbiter. Men det var jammen ikke lett! Det er jo så mye lekkert, både i Pip-serviset og i butikken ellers. Jeg hadde veldig lyst på mugge, kakefat, kjeksboks (cookie jar) og tekanne, men lommeboka var ikke helt enig. Jeg endte heller opp med to små skåler/boller og ett lite fat til å legge teposer på, godt fornøyd allikevel. To pakker fargerike servietter fikk også bli med hjem.

Må også vise frem termosen jeg kjøpte forrige gang jeg var innom; mitt første Green Gate kjøp. Og verdens søteste lille rosa fuglehus, som nok ikke kommer til å bli bosted for noen ekte fugler, men jeg har nå hengt det opp ute allikevel. (Under tak vel å merke, det er laget av papp.)

Alle godbitene mine, med blomstergave fra storebror i bakgrunnen.


Jeg har prøvd å få til mobilblogging, men jeg får ikke til å legge inn innstillingene som trengs. Da får det heller bli en drøy uke uten oppdateringer, for på selveste nasjonaldagen setter jeg og barna kursen for deilige Provence, og det blir dessverre ingen oppdateringer fra bassengkanten. Liksom-trønderen må være hjemme og passe huset; kanskje han lærer seg å lage litt middag på egen hånd også?


mandag 16. mai 2011

Pitabrød med makaroni- og pølsestuing

Denne retten har jeg visst lagt inn oppskrift på tidligere. En gang med kjøttdeig som fyll og en gang med kylling som fyll. Orginaloppskriften fra Irma på Foreldreportalen er med skinke, og det synes ikke vi var like godt.

Denne gangen ble det pølserester i retten, alltid kjekt å bruke opp det man har i kjøleskapet!


Pitabrød med makaroni- og pølsestuing, 4 porsjoner

4 pitabrød
Grønn salat med det tilbehøret du liker (vi bruker f.eks. mais/minimais, tomat, sukkererter, agurk, paprika og gulrot)

Hvitløksdressing
3 ss majones
3 ss lettrømme/rømmekolle
1 fedd hvitløk, presset eller finhakket
1 ts hvitvinseddik
1 ts sukker
salt og pepper

Bland alle ingrediensene, rør godt og la stå kaldt minst 1/2 time før servering.

Makaronistuing med pølser
6 wienerpølser eller andre mer smakfulle pølser (vi hadde som sagt rester av pølser liggende i kjøleskapet)
1 løk
2 fedd hvitløk
1-2 ss olivenolje
1/2 boks hakkede tomater
1 dl ketchup
1 ts sukker
salt og pepper
200 g makaroni eller annen småpasta
100 g revet ost

Varm olje i stekepannen, ikke for varm panne. Finhakk løk og hvitløk og fres i oljen i ett par minutter. Tilsett terninger av pølse, og la det steke med i noen minutter før du tilsetter hakkede tomater og ketchup. Smak til med salt, pepper og litt sukker.
Kok pastaen etter anvisning på pakken. Når den er ferdig, siles den over et dørslag og avkjøles litt i kaldt vann.

Bland makaronien i sausen og fyll den i varme pitabrød. Dryss på ost, ha over litt hvitløksdressing og server litt salat til pitabrødene. (Vi fyller gjerne salaten i pitabrødene sammen med den varme kjøtt- og pastablandingen.)

søndag 15. mai 2011

Kyllingfilet fylt med mozarella og basilikum, pakket inn i spekeskinke

Denne retten er inspirert av Cecilie i forstaden, som igjen er inspirert av Trines matblogg. Jeg lagde ikke noe pastatårn, vi hadde ris til.

Her er oppskriften til to personer:

Kyllingfilet fylt med mozarella og basilikum, pakket inn i spekeskinke

Ingredienser:
2 store kyllingfileter
1 fersk mozarella-kule
En håndfull friske basilikumblader
salt, pepper
8 skiver spekeskinke
smør til steking

Tilbehør:
Kokt ris, soyasaus, grønn salat, fetaost i olje med soltørkete tomater, cashewnøtter

Fremgangsmåte:
Skjær et snitt i kyllingen og brett den opp. Legg skiver av mozarellaost inni sammen med basilikumblader. (Det er veldig godt å fylle med soltørkete tomater også, men pass på at man bruker bløtlagte tomater, enten ferdige i olje eller legg selv i vann.) Krydre med salt og pepper, men vær forsiktig med saltet siden spekeskinken er salt i seg selv. Pakk kyllingen godt inn i spekeskinkeskiver, jeg brukte 4 skiver pr. kyllingfilet.
Stek kyllingfileten i smør 2-3 minutter på hver side i en godt varmet stekepanne. Legg de så over i en ildfast form og stek de helt ferdig i stekeovnen. 225 grader i 20 minutter brukte mine på å bli ferdige, men jeg er veldig nøye på å ha kyllingen heeelt gjennomstekt så det holder sikkert med 15 minutter.

Server kyllingen sammen med tilbehøret og pynt med litt frisk basilikum.


lørdag 14. mai 2011

Panert torsk

Som nevnt tidligere er vi lite flinke til å spise fisk, med unntak av bl.a  fiskepinner og andre blandingsprodukter. Jeg tenkte derfor at jeg skulle prøve å lage fiskepinner selv, eller iallefall en type panert fisk, sånn at jeg sørget for at vi fikk i oss litt ren fisk. Jeg googlet oppskrifter, og det var igjen et hav å velge i. Jeg landet på en oppskrift fra en blogger som kaller seg for ungkarskokken. Kanskje et "skummelt" valg når jeg skulle lage mat til en småbarnsfamilie, men hans oppskrift så mest fristende ut, særlig tilbehøret med stuete gulrøtter.

Som panering valgte jeg å knuse litt av brødkrutongene jeg lagde forrige dagen. Jeg hadde også vanlig strøbrød, men tenkte brødkrutongene ville gi en sprøere og mer smakfull panering. Og det var helt riktig, mye bedre smak på de bitene som fikk den paneringen. (Jeg hadde ikke knust nok brødkrutonger så jeg måtte supplere med strøbrød på de siste fiskebitene.)

Her er oppskriften:

Panert torsk med kokte poteter, gulrotstuing og sprøstekt spekeskinke, 4 porsjoner

Fisken:
800 gram torskefilet, fri for skinn og bein (jeg brukte to pakker med Findus Gourmet Torskefilet)
4 ss mel
1 egg
paneringsmiddel: strøbrød, knust tørt brød, knust knekkebrød, knuste kavringer; tilsammen ca. 3 dl
salt og pepper, evt. litt malt muskatnøtt

Gulrotstuingen:
3 store gulrøtter, skrelt og skåret i tynne skiver
Hvit saus, tykk (laget av 2 ss smeltet smør/margaring, 3 ss hvetemel, 0.5 dl melk, salt, pepper og malt muskatnøtt)

Annet:
Poteter og evt. noen rå grønnsaker (barna her liker best grønnsakene rå så vi har alltid en skål med det stående på middagsbordet)
8 skiver spekeskinke
Smør eller olje til steking

Fremgangsmåte:
Sett først potetene til koking.
Begynn deretter paneringen av fisken. Skjær fisken i passende serveringsstykker. Ha egg, mel + evt. krydder og paneringsmiddelet i hver sin bolle. Dypp fiskestykkene i først mel, så egg og så paneringsmiddel. Sørg for at alle sidene på fisken blir godt dekket. Man kan også dobbeltpanere; dvs ta en runde til med egg og paneringsmiddel.
Stek fisken i smør eller olje ca. 2 minutter på hver side i middels varm stekepanne. Pass på når bitene snus slik at ikke paneringen faller av.


Legg bitene over i en ildfast form og stek de ferdige i stekeovnen på 220 grader, i ca. 10-15 minutter. Jeg ringlet litt olje i formen før jeg la fiskebitene i, men det er ikke nødvendig.
Lag en tykk hvit saus, la den småkoke mens du legger i gulrotskivene. Skru deretter varmen litt ned til den så det ikke blir svidd i bunnen, men det må være rett under kokepunktet. Pass på at skivene er helt tynne slik at de blir kokt ferdig samtidig som fisken og potetene.
Stek tilslutt spekeskinken 1-2 minutter på hver side i tørr, varm stekepanne. Legg på kjøkkenpapir for å trekke ut litt fett.

Anrett alt på tallerkner, server og nyt et deilig hjemmelaget fiskemåltid!

Tull med innleggene

Arg! Nå har enkelte innlegg forsvunnet og andre blitt publisert på nytt, i tillegg forsvinner kommentarer. Det funker tydeligvis dårlig med den planleggingsknappen; at man kan skrive ferdig et innlegg og velge at det skal bli publisert på en bestemt dato og klokkeslett. Det er iallefall de innleggene som det har blitt tull med.
Så hvis noen mener at de har lest et innlegg før og så plutselig kommer det på nytt, stemmer det...

fredag 13. mai 2011

Brødkrutonger

På dag 2 var de hjemmelagde hamburgerbrødene blitt litt tørre. Jeg burde nok ha frosset flere enn jeg gjorde, men den lille kjøleskapsfryseren, som er alt vi har for tiden, var helt stappa full. Da kunne jeg gitt restene til fuglene, men jeg kom på at jeg tidligere har brukt tørt brød til å lage krutonger av. Det er jo kjekt å ha når det blir endel salater fremover i sommer.

Brødkrutonger

300 gram tørt brød
0,5-1 dl god olje
2 fedd hvitløk
2 ts tørket timian
Godt med flaksalt

Sett stekeovnen på 170-180 grader, gjerne med varmluft. Skjær brødet i passende terninger (f.eks. 1x1 cm store). Skjær hvitløk i tynne skiver. Legg brød og hvitløk i en ildfast form, i ett jevnt lag, ikke for tykt. Ringle over olje, strø på salt og timian og bland godt.
Stek i ca. 30 minutter eller til brødkrutongene har blitt passe tørre og harde. Rør litt om under stekingen, og pass på at det ikke blir brent.
Legg de ferdigstekte krutongene på tørkepapir så overflødig olje kan trekke inn i papiret. La det gjerne ligge der noen timer (jeg lot mine ligge der over natt.) Etter tørking må krutongene oppbevares på tett glass eller boks, men har ikke så veldig lang holdbarhet (1-2 uker).



Hjemmelagde hamburgerbrød

Jeg kjøper gjerne hamburgerbrød i butikken; så lenge de er ferske er de ikke så aller verst. Men det er jo aller best med hjemmelagde, og når jeg har tid foretrekker jeg helt klart å lage de selv. Selv om sola skinte på fridagen min og jeg gjerne skulle sittet ute med beina høyt og lest en god bok, hadde jeg så mange inneoppgaver at det å slenge sammen en deig til hamburgerbrød ikke spilte noen rolle; tid til å sitte ute hadde jeg ikke uansett.

Jeg har hatt en fast oppskrift lenge, men nå fristet det å prøve noe nytt. Kjapp googling ga meg et hav av oppskrifter å velge i. Jeg valgte til slutt en fra Cafè Lemonia, der har jeg funnet masse godt før også. Jeg doblet oppskriften, og fikk 20 stk.

Hamburgerbrød, 16-20 stk

Ingredienser:
4 dl vann
3 dl melk
50 g gjær/1 pose tørrgjær
16-20 dl hvetemel
(noe kan evt byttes med grovere mel)

2 ts salt

4 ss olivenolje
egg til pensling
sesamfrø

Fremgangsmåte:
Varm vann og melk til ca. 37 grader. Bland det tørre i en bolle. Rør gjæren ut i den varme væsken (brukes tørrgjær has den i bollen sammen med det tørre). Bland vann/melk og olje inn i melblandingen og kna godt. Dekk til og la heve på et lunt sted i ca. 45 minutter.
Del deigen i 2 deler, og legg den ene delen til side. Del den ene delen igjen i 8-10 deler, og form til flate boller som legges på stekebrett. Lag de ganske flate så de ikke blir for store til å gape over etter andre heving og steking. Gjør det samme med den andre delen av deigen.
Etterhev ca. 20 minutter. Pensle med vispet egg og dryss på sesamfrø. Stek ved 200 grader i 12-15 minutter. Avkjøl på rist.

Nystekte og duftende

Fyll hamburgerbrødet med en saftig hamburger og det tilbehøret du måtte ønske. Gap høyt og spis!

Litt mye ketsjup på der, gitt...



torsdag 12. mai 2011

Hjerteomelett

Litt unødvendig dilling med maten må man tillate seg innimellom. Omelett med ost og løk, stekt i pepperkakeform i ovnen. Servert oppå hamburgerbrød, hamburger og salat, med rømme og agurk ved siden av. Nam!

onsdag 11. mai 2011

Ny runde med knekkebrødbaking

Jeg har fått helt dilla på hjemmelagde knekkebrød. De er så mye mer mettende enn kjøpeknekkebrød, og smaker deilig. Jeg liker veldig godt den varianten jeg har laget de siste gangene; med gresskarkjerner. Jeg fikk et tips sist jeg la ut oppskrift på knekkebrød om å øke mel- og vannmengden litt slik at røra kunne fordeles på tre stekebrett i stedet for to, og man fikk tynnere og sprøere knekkebrød som var lettere å få gjennomstekt. Et veldig godt tips, så jeg har nå tilpasset oppskriften etter det.

Knekkebrød, ca. 60 stk

Ingredienser:
5 dl sammalt hvete, grov
5 dl store havregryn
1 dl gresskarkjerner
2 dl solsikkekjerner
0,5 dl sesamfrø
0,5 dl linfrø
1 ts salt
8 dl vann

Fremgangsmåte:
Bland alt det tørre og tilsett vann. Rør godt rundt og la det svelle i ca. 10 minutter. Fordel røra på 3 bakepapirkledde stekebrett. Bruk en slikkepott til å glatte røra utover, pass på at det er like tynt overalt.
Stekes på varmluft, 160 grader. Stek først i 10 minutter. Ta ut brettene igjen og rut opp knekkebrødene med en skarp kniv eller pizzahjul. Sett brettene inn igjen og stek videre i 1 time. Hvert 20. minutt må brettene bytte plass i ovnen slik at alle brettene har stått øverst, i midten og nederst like lenge. Pass på når stekeovnsdøra åpnes; det kommer masse varm damp ut!
Etter endt steketid kan det hende at noen av bitene ikke er helt stekte, særlig de som er i midten. Brekk knekkebrødene fra hverandre og legg evt. myke biter på rist og sett de inn i ovnen igjen. 5 minutter til pleier å holde, max. 10 minutter.
Avkjøl knekkebrødene på rist, og oppbevar de gjerne i en tett boks.



Yndlingspålegget mitt til knekkebrødene er for tiden Tines Kremost Afrikansk Paprika. Jeg spiser minst 3-4 bokser i uka, men så spiser jeg ikke noe annet pålegg heller da.

tirsdag 10. mai 2011

Hjemmelagde pølsebrød

Jeg spiser aldri pølsebrød når vi har pølser til middag her hjemme. De man får kjøpt i butikken smaker jo ikke godt, men når jeg en sjelden gang kjøper pølse på bensinstasjon eller kiosk hender det jeg velger brød. Når vi hadde selskap for liksom-trønderen på søndag orket jeg ikke styre med middag til alle (vi har litt liten veranda, så det er ikke så lett å få plassert alle rundt bordet), så da ble det enkelt og greit; kokte wienerpølser. Og tilfeldigvis hadde jeg noen dager før sett en blogg med oppskrift på hjemmelagde pølsebrød, så det bestemte jeg meg for å lage til selskapet. Den bloggen kan forresten anbefales, masse gode oppskrifter der, særlig på brødbakst.
Fikk god hjelp fra både storebror og lillesøster, de er veldig glade i å være med på kjøkkenet når det er noe som skal bakes.
Pølsebrødene ble veldig gode, noe helt annet enn butikkbrød! Jeg lagde dobbel porsjon, og hadde flere til overs etter selskapet så jeg fikk lagt noen i fryseren til en annen gang også.

Her er oppskriften:

Hjemmelagde pølsebrød, 12 stk

Ingredienser:
25 gr gjær (1/2 pose tørrgjær)
3 dl lunken melk
1 ts sukker
0,5 ts salt
3 ss rapsolje
150 gr sammalt hvete fin
300 gr hvetemel

Fremgangsmåte:
Rør ut gjæren i litt av melken. Tilsett resten av ingrediensene og elt til du har en smidig deig. (Hvis man vil ha helt fine pølsebrød kan man bruke bare hvetemel.)
Dekk bollen med plast, og la deigen heve i 45-60 minutter.
Del deigen i 12 emner og form til avlange pølsebrød. De skal være litt flate slik at de ikke blir for høye etter andre heving. Legg pølsebrødene på et bakepapirkledt stekebrett og la de etterheve i 30 minutter.

Stek brødene midt i ovnen ved 225 grader i 10 minutter.

Avkjøl litt på rist før servering.

Pølsebrødene kan fryses, og man kan bruke samme deig til hamburgerbrød eller rundstykker.

Dobbel porsjon. Litt forskjellig størrelse på brødene, men da ser de bare ekstra hjemmelagde ut.


Lillesøster ville heller ha lompe til pølsa si, og hun har visst lagt merke til mamma'ns ivrige matfotografering for hun krevde at den halvspiste pølsa måtte dokumenteres i bildeform.

Deilige sommerfingre med skitt under neglene.

mandag 9. mai 2011

Ukeplan uke 19

Ny uke, nye middagsplaner. De to siste ukene har jeg ikke fått laget det som sto på søndagsmenyen, men heldigvis har jeg vært klar over det ganske tidlig i uka sånn at det ikke er kjøpt inn ingredienser jeg ikke har fått brukt.

Dette står på planen i uke 19:
Mandag: Hamburgere med grove, hjemmelagde hamburgerbrød, salat og ost. Prøve grillen for første gang i år?
Tirsdag: Omelett med ost og pølser, rå grønnsaker og rester av hamburgerbrødene til.
Onsdag: Pitabrød med salat, skinke, makaronistuing og hvitløksdressing.
Torsdag: Panert torsk (prøve meg på hjemmelaget), kokte poteter og gulrotstuing, evt. revne gulrøtter med sitron.
Fredag: Chicken Tikka Masala fra Uncle Bens, med ris og cashewnøtter.
Lørdag: Kyllingkjøttboller med eggenudler, frisk koriander, cashewnøtter og spisskummin-grønnsaker
Søndag: Pizzahorn/pizzasnurrer eller rester av kjøttbollepizzaen i fryseren.

Mye brød denne uka visst...Kan hende denne ukas søndagsmiddag utgår til fordel for en av de forrige søndagsmiddagene sånn at det blir en dag mindre med gjærbakst.

søndag 8. mai 2011

Chocolate Coca-Cola Dream Cake

Liksom-trønderen har mast i mange måneder om at jeg skal bake sjokoladekaken vi hadde i bryllupet vårt til bursdagen hans, nemlig Double Fudge Chocolate Coca-Cola Cake. Jeg har ikke vært så veldig villig, for det er ganske mye jobb med den kaka, og når jeg ikke kan spise mer enn et mikroskopisk stykke selv har jeg ikke så veldig lyst til å bruke så mye tid på bakingen. Men forrige dagen fant jeg en oppskrift på Det søte liv som lignet ganske mye, men i langpanne istedet for 3 springformer. Så til familieselskapet i dag bakte jeg den istedet for. En kaloribombe av dimensjoner! Utrolig saftig og god, og veldig mektig. Jeg tror nok liksom-trønderen var fornøyd med erstatningen.

Chocolate Coca-Cola Dream Cake

Ingredienser til selve kaken:
500 gram smør
9 dl hvetemel
8 ss kakao
3 ts kanel
2 ts natron
9 dl sukker
4 egg
2,5 dl kefir
4 ts vaniljeessens
4,5 dl coca-cola

Ingredienser til glasuren:
100 gram smør
1,5 dl coca-cola
6 ss kakao
2 ts vaniljeessens
500 gram melis

Fremgangsmåte:
Smelt og avkjøl smøret. Bland alle de tørre ingrediensene godt sammen i en stor bakebolle. Bland sammen lett sammenpiskete egg, kefir, vaniljeessens og coca-cola i en annen bolle. Bland det tørre og det våte godt sammen, og rør tilslutt inn avkjølt smør. Deigen har en ganske tynn konsistens.

Hell deigen i en stor bakepapirkledd langpanne (30x40 cm). La bakepapiret stikke opp langs kantene slik at det blir enklere å løfte kaka ut av formen etter steking. Stek kaka midt i ovnen på 175 grader i 40-50 minutter. Sjekk med kakenål at den er ferdigstekt. Jeg stekte den i 50 minutter, men den kunne stått noe lenger, midten var litt for lite stekt så jeg ved oppskjæring.

Lag glasuren rett før kaka er ferdig. Smelt smør i en liten kjele. Rør i coca-cola, vaniljeessens og kakao. Tilsett deretter melis og rør til du får en glatt og klumpefri glasur.

Avkjøl den stekte kaka litt i formen. Løft den deretter ut av formen ved hjelp av bakepapiret. Smør glasuren over den varme kaka, litt etter litt slik at glasuren trekker ned i kaka. Dryss evt. over hakkete pecannøtter. Jeg hadde bestemt meg for å pynte kaka med smågodt-colaflasker, men når jeg fant frem smågodtboksen var det kun 4 flasker igjen. Det ble derfor sukkertopper på resten, nøtter passer ikke så godt hos oss som har så mange småbarn i familien. La kaka stå litt til glasuren har stivnet noe før du deler den opp i passende firkanter og serverer.

Kaka kan fryses, men bør da settes litt i kjøleskapet først sånn at glasuren blir ganske stiv sånn at det ikke blir masse glasursøl når den pakkes inn.


lørdag 7. mai 2011

Spagetti med kyllingkjøttboller i tomatsaus

I går sto det spagetti og kjøttboller på menyen hos oss. Jeg er veldig glad i pasta, men etter gbp-operasjonen har ikke magen min tålt det noe særlig. Det har gått bra med litt makaroni, mens forrige spagettimåltid endte med magesmerter, i flere dager faktisk. Så jeg var litt skeptisk til å prøve igjen, men siden det nå er over 3 måneder siden jeg ble operert tenkte jeg at det kunne ha endret seg. Og det hadde det heldigvis, ingen problemer etter måltidet.
Storebror er også veldig glad i spagetti. Jeg får han ikke til å tro at små makaroni eller andre pastaformer smaker det samme, det er kun "lang makaroni", som er det han kaller spagetti, som er godkjent. Lillesøster er en skikkelig karbohydratspiser, så hun elsker pasta og ris av alle slag. Men spagetti er visst litt vanskelig å spise; hun brekker seg siden hun ikke tygger det godt nok og dermed prøver å svelge en lang spagettitråd. Trikset er da å klippe opp spagettien i småbiter, mye lettere enn å skjære.

Her er oppskriften:

Spagetti med kyllingkjøttboller i tomatsaus, 4 store porsjoner

Ingredienser til tomatsausen:
2 bokser hermetiske, hakkete tomater (jeg hadde bokser med hermetiske cherrytomater fra Mutti i dag, veldig godt!)2 ss tomatpuré
1/2 løk, finhakket
3-4 fedd hvitløk, finhakket eller 1-2 kinesisk hvitløk, finhakket
1-2 ss olje
1 ss tørket oregano
1 ss tørket basilikum
1 ts tørket timian
2 laubærblad
1 ts sukker
1 liten ts hvitvinseddik eller balsamicoeddik
Salt og pepper

Fremgangsmåte:
Varm oljen i en kjele på middels varme og surr løk og hvitløk 4-5 minutter. Pass på at det ikke blir svidd, for brent hvitløk smaker ikke godt! Tilsett tomatpuré og sukker og la det surre med 1-2 minutter. Deretter tilsettes tomater, eddik og resten av krydderet, smak til med salt og pepper. Skru ned varmen, og la det stå og småkoke en god stund under lokk, gjerne opp mot en time om du har så god tid.

Ingredienser til kjøttbollene:
600 gram kyllingkjøttdeig
1 dl vann
3 ss strøbrød/strøkavring
1 sammenpisket egg
2 fedd hvitløk
1 ts paprikapulver
2 ts tørket oregano
1-2 ts kvernet krydder fra Santa Marias Premium krydderkverner (Pasta Rossa og Chicken&Steak brukte jeg i dag)
salt og pepper
1 ts sennep

Fremgangsmåte:
Bland sammen vann og strøbrød, og la det svelle i 5 minutter. Bland kjøttet godt sammen med presset hvitløk, salt, pepper, annet krydder og sennep. Du kan gjerne gjøre det i en kjøkkenmaskin, men det er veldig greit å bare kna det sammen for hånd også. Tilsett det oppblødte strøbrødet og det sammenpiskete egget, bland godt igjen.
Fukt hendene og lag små kjøttboller, ca. 2x2 cm store. Slipp kjøttbollene rett oppi den putrende tomatsausen, de trenger ikke steking først. Prøv å legge de litt hver for seg, og ikke rør i kjelen før kjøttbollene har blitt litt faste. Når alle kjøttbollene er lagt opp i kjelen legges lokket på igjen, la det småkoke i 3-4 minutter før du rører forsiktig rundt i kjelen sånn at alle kjøttbollene blir godt dekket av saus. La det deretter stå å trekke/småkoke i ca. 10 minutter til, inntil alle kjøttbollene er gjennomkokte.

Kok spagetti eller annen type pasta til, og server gjerne med revet parmesan og frisk basilikum til.


Dekorert med frisk koriander siden jeg ikke hadde basilikum i dag

fredag 6. mai 2011

Dansk eggepannekake med bacon

Som viste seg å være en helt vanlig omelett, bare at den ble stekt i stekeovnen...Men godt var det! Jeg fant oppskriften i et kokebok hos svigermormor i påsken, og skrev den av for den så så god ut. Egg er dessuten veldig proteinrikt og dermed midt i blinken for meg.

Her er oppskriften:

Dansk eggepannekake med bacon, 2 porsjoner

Ingredienser:
6 skiver bacon
4 egg
6 ss melk
¼ ts salt
¼ ts pepper
2 ss hakket gressløk
1 ss smør

Fremgangsmåte:
Stek bacon i en stekepanne som tåler å settes inn i stekeovnen. Legg over på papir for å la fettet renne av seg. Visp sammen egg og melk, tilsett salt, pepper og gressløk. Smelt smør i stekepannen sammen med baconfettet, hell i eggerøren. Legg ferdigstekt bacon på toppen, og stek i stekeovnen på 250 grader til eggepannekaka er høy og fin, 5-10 minutter.
Serveres med brød og en grønn salat.




Mine kommentarer:
Det var veldig enkelt å lage, greit å steke "pannekaken" i ovnen så man slapp å passe sånn på. Jeg vil ha eggene mine helt stekt, og da blir ofte omeletten min brent under. Utseendemessig ble ikke retten så veldig delikat; siden man skal helle eggeblandingen opp i baconfettet ble det fullt av svarte baconrester i. Men det er vel der smaken ligger. 

torsdag 5. mai 2011

Sjokolademuffins med vaniljekrem

I dag har min kjære bursdag. Han er jo egentlig bare ungdommen, godt under 30 som han er. Jeg må innrømme at jeg ikke husket at han hadde bursdag i dag når jeg satte opp middagsplan for denne uka, så på menyen sto det noe så lite spennende som fiskeboller i hvit saus. Han er heldigvis veldig glad i det så jeg lot det stå. (At potetene var blitt mugne i kjøleskapet sånn at det ble fiskeboller med hvit saus og potetmos fra pose var han kanskje ikke like glad for...)

Men etter middagen ble det feiret litt. Da fikk han yndlingsbaksten sin; sjokolademuffins fylt med vaniljekrem. Til og med fyrverkeri tryllet jeg fram; en pakke med kakestjerneskudd lå gjemt nederst i oppskriftskuffen min. Jeg kan ikke skryte av å ha en veldig god sjokolademuffinsoppskrift for jeg bruker Toros ferdige blanding. Ikke fordi jeg ikke gidder å lage fra bunn av, men den er så lett å gjøre melkefri sånn at storebror kan spise også.

Fremgangsmåte:
Jeg lager muffins etter beskrivelse på posen (1 dl smeltet smør/melkefri margarin og 1.5 dl vann røres kjapt sammen med pulveret). Muffinspapirformer, ca. 18 stk, settes i et muffinsbrett slik at de holder formen under steking. Så tar jeg 1 liten ss med røre i bunnen på hver muffinspapirform. Deretter plasserer jeg 1 liten ss med ferdig laget vaniljekrem oppå røra. Tilslutt 1 liten ss med røre på toppen, vaniljekremen bør dekkes. Stekes ved angitt temperatur i 12-14 minutter. Da er muffinsene veldig saftige, faktisk et lite lag med nesten rå deig på toppen. Disse muffinsene er best dagen etter, etter oppbevaring i kjøleskap, for da har vaniljekremen stivnet litt. Jeg bruker ikke glasur på, det holder i massevis med kremen inni.

Muffins med en ekstra vaniljekremtopp og litt sjokoladesaus

Deilig vaniljefyll

Gratulerer med dagen til liksom-trønderen!

tirsdag 3. mai 2011

Årets første loppefunn

I helga var vi på to forskjellige loppemarkeder i nærområdet. Liksom-trønderen skjønner ikke helt konseptet med at andres skrot kan bli mine skatter, men han blir med for vaflenes skyld. Barna synes det er veldig artig; lillesøster sitter heldigvis rolig i vogna og bare kikker rundt seg, med en vaffel i hånda, mens storebror har skjønt at det er mulig å få tak i spennende leker. I år ble det valgt kosedyr. Jeg har egentlig en veldig sperre mot å kjøpe sånt som ikke kan vaskes med glovarmt vann og sterk såpe, gjerne desinfiseres litt også, men når storebror dukket frem fra kosedyrhaugen med verdens største smil fordi han hadde funnet seg en stoooor ape kunne jeg ikke si nei. En liten ape og en lemur fra Dyreparken ble også med hjem, mot at de skulle rett i vaskemaskinen før barna fikk leke med dem.

Mitt mål med loppemarkedturer er først og fremst flere mormorskåler, jeg var jo så heldig å finne en i fjor. På det første loppemarkedet fant jeg litt småtteri; en blomstervase, to store pepperkakeformer og en barnekjevle.




Men på det andre loppemarkedet, der fant jeg mormorskål! Helt lik, faktisk identisk, veldig moro!


Jeg fant også et fat med nesten samme mønster som også fikk bli med meg hjem.

En flott start på årets loppemarkedsesong.

mandag 2. mai 2011

Middagsplan for uke 18

Kjekt å ha kommet inn i rutinen med planlegging av middager igjen. Det går så mye kjappere når man vet hva man skal ha fra dag til dag!  Jeg prøver å lage ukeplan etter hva jeg vet vi har i fryser, kjøleskap og kjøkkenskap, og så stikker jeg bare innom butikken på vei hjem fra jobb for å fylle opp det som mangler til de neste 2-3 dagene. Vi har nemlig ikke kommet helt inn i rutinen med ukeshandling ennå.

Vi er dessverre ikke flinke nok til å spise fisk, og det blir stort sett blandingsprodukter som fiskepinner, fiskeboller eller fiskekaker. Barna er ikke glad i ren fisk, og jeg er ikke noe god på å lage rene fiskeretter. Men litt er vel bedre enn ingenting, så jeg prøver å ha en fiskerett på torsdager. Denne uka blir det visst kjøttboller to ganger, men det er helt forskjellige typer så det går bra.

Mandag: Pølsegrateng med kokt brokkoli og rå grønnsaker
Tirsdag: Svenske kjøttboller, brun saus og potetmos
Onsdag: Dansk eggepannekake med bacon
Torsdag: Fiskeboller i hvit saus, kokte poteter og gulrøtter
Fredag: Spagetti med hjemmelagde kyllingkjøttboller i tomatsaus
Lørdag: Grillet kylling med salat, pommes frites og bearnaise saus
Søndag: Bombaygryte med kokt ris/bulgur og baguetter

søndag 1. mai 2011

Lørdagspizza med kjøttboller

På middagsplanen vår i går sto det grøt på dagen og pizza på kvelden. Grøten utgikk til fordel for en sjokoladekake som storebror vant på loppemarked, og så ble det heller pizza litt utpå ettermiddagen.
Mamma lager verdens beste kjøttdeigpizza; med kjøttdeig, hvitløk, løk, paprika og krydder. Bare bittelitt tomatpure, altså ikke en "vanlig" tomatbasert kjøttdeigsaus. Jeg får aldri til like god pizza som henne, så jeg lager heller en variant med kjøttboller. Denne gangen ble det kjøttboller av kyllingkjøttdeig, krydret med blant annet hvitløk og urter, toppet med koriander og cashewnøtter etter steking.


Jeg bruker mammas oppskrift på pizzabunn:

Pizzabunn:
Fordelen med denne er at den kan brukes både til tynne italienske og tykke amerikanske pizzaer, man bare justerer hvor tynt man kjevler deigen. Normal oppskrift er til en stor langpanne/ovnsplate (sånne som følger med ovnen), og det blir da en ganske tykk bunn. Øker man oljemengden litt blir bunnen god og sprø.

50 gr gjær (eller en pose tørrgjær)
1-2 ts salt
1/2 dl olje
3 dl vann
Hvetemel til passende smidig deig

Løs gjæren opp i lunkent vann om du bruker fersk gjær, eller bland med melet om du bruker tørrgjær. Siden melmengden ikke er angitt starter jeg med å blande vann og olje, tilsetter noe mel (1-2 dl) som er blandet med gjær og salt, øker melmengden inntil deigen er passe fast og lar seg lett kna uten å klisse.

Heves under plast til dobbel størrelse (minst 40 minutter, gjerne lenger). Kjevle ut til ønsket tykkelse, og legges på plate (på bakepapir eller plate smurt med olje).

Pizzakjøttboller:
500 gram kyllingkjøttdeig (vanlig kjøttdeig kan også brukes)
2 ss strøbrød
0,5 dl vann
2 fedd hvitløk, revet
1 ts tørket oregano
1 ts tørket basilikum
1 ts tørket timian
2 ts garam masala
0,5 ts malt spisskummin
1 ts sitronsaft
(jeg tar også oppi 1 ts chilipulver hvis ikke ungene skal spise)

Bland strøbrød og vann i en egen skål. Bland kjøttdeig med hvitløk, krydder og sitronsaft. Kan gjøres i en kjøkkenmaskin eller like greit for hånd. Tilsett brødblandingen som nå har svellet til en tykk grøt, og bland igjen.

Smør pizzasaus på den utkjevlete deigen. (Vi brukte pizzasaus på glass fra Idun denne gangen.) Strø rikelig med revet ost over sausen. Det er veldig godt med en smaksrik ost som Jarlsberg, men vi bruker Synnøves Så lett pga liksom-trønderens høye kolesterol. Fukt hendene og form små kjøttboller, ca. 1x1 cm, som legges rå på pizzaen, oppå osten. Dryss gjerne litt ekstra oregano på til slutt.

Stekes nederst i ovnen ved 225 grader i ca. 20-30 minutter avhengig av ovn. Etter steking strøs det masse cashewnøtter og frisk koriander over, nam!




Alternativ pizzasaus:
Jeg har tidligere prøvd å lage en kyllingpizza med en BBQ-saus til. Det falt IKKE i smak hos andre enn meg, men jeg frøs ned restene av sausen. I går tinte jeg den igjen og smurte på et lite hjørne av deigen bare til meg selv. Det var veldig godt sammen med kyllingkjøttbollene, koriander, cashewnøtter og noen tomater.

BBQ-saus til pizza:
Hell ca. en halv pose med Toro tomatsaus i en kjele, ta i vann, men bare litt og litt om gangen, slik at den ikke blir for tynn. Hell i en god klunk med Jack Daniels Honeysmoked BBQ-saus. Hiv gjerne oppi litt Heinz chilisaus, krydder (basilikum, oregano etc), hvitløk og cayennepepper. Og det viktigste av alt: Garam masala. Ta i en god del. Dette skal putre mens det andre lages, sausen skal være tjukk og god! Smøres på pizzadeigen som annen pizzasaus.