mandag 24. oktober 2011

Buddy Valastros basilikumomelett

Liksom-trønderen er ikke interessert i å lage mat, men han er veldig interessert i å se på matlagingsprogram av en eller annen grunn. I det siste har vi derfor begge sett masse på Kitchen Boss med Cake Bossen Buddy Valastro. Han lager masse deilige italienske retter, de fleste dessverre ganske usunne; steking i et tonn med olje er heller regelen enn unntaket. Forrige dagen var det brunch-retter som sto på menyen hans, og da var det faktisk en rett som ikke svømte i fett; en helt enkel basilikum-omelett.
Søndagsfrokosten vår fikk dermed følge av en veldig velsmakende omelett, for en gangs skyld ikke tørr og svidd (jeg er helt elendig på å steke omelett og speilegg). Jeg beskriver prosessen sikkert alt for nøye, men når jeg gjorde det slik fikk jeg det endelig til så kanskje det er noen gode tips for andre dårlige omelettkokker også?

Basilikum-omelett, 2 personer
4 store egg
1/2 salt
1 dl finhakket + 1/2 dl grovhakket basilikum
1 dl revet parmesanost eller pecorinoost
litt grovmalt pepper
1/2 ts olje + 1/2 ts smør

Varm opp stekepannen til middels varm. Tilsett olje og smør og la det bli varmt. Pisk sammen egg, salt, pepper, finhakket basilikum og halvparten av den revne osten. Hell eggeblandingen over i panna og la det sette seg i 1/2 minutt. Begynn deretter å flytte eggemassen innover mot midten mens man samtidig heller litt på panna slik at den flytende massen kommer under den litt stivnede massen man flytter på. Fortsett slik rundt hele kanten til mesteparten av eggemassen har stivnet. Pass på at omeletten er løs rundt hele kanten, og brett den ene halvparten over den andre. Skru av varmen og la omeletten steke ferdig på ettervarmen. Den kan evt. snus en gang. Det er enklest å få til ved å la omeletten skli over på en tallerken og vippe den tilbake i pannen med den andre siden ned.

Når omeletten er helt ferdig sklis den tilbake på tallerknen, strø over godt med grovhakket basilikum og resten av den revne osten. Serveres nystekt og varm, gjerne med ferske rundstykker til. Rester kan fint spises kalde som pålegg.

søndag 23. oktober 2011

Kylling med fløtesaus og krydderurter

Nok et kyllingmåltid hos oss. Det er den kjøttypen vi spiser mest av, og det er egentlig veldig bra for liksom-trønderens svært kolesterolholdige blod. (Eller, han er jo medisinert for det nå, så verdiene hans er veldig bra, men man må jo passe på allikevel.) Man kan bruke både kyllingfilet og kyllingkjøttdeig, vi brukte kyllingkjøttdeig denne gangen. Grønnsaker til kan varieres i det uendelige, litt "man tager hva man haver"-prinsipp, flott til å få brukt opp litt rester.

Kylling med fløtesaus og krydderurter, 4 porsjoner
Ingredienser:
600 gram kyllingkjøtt
2 fedd hvitløk
1 ss mangochutney
1 ts sambal oelek
1 ts kyllingfond
2 dl matfløte
saften fra 1/2 sitron
salt, pepper
1/2 ts garam masala
1 brokkoli
1 pakke aspargestopper
(gjerne andre grønnsaker som sjampinjong, løk og paprika også)
1-2 dl finhakkete krydderurter, vi brukte basilikum og persille
1 pakke eggenudler
pinjekjerner
grønn salat
parmesanost, skåret i tynne skiver eller revet
olje til steking

Rist først pinjekjernene i en god og varm stekepanne. Pass på så de ikke blir svidd, og hell de så over på en asjett. Stek deretter kyllingen raskt i olje i den varme panna. Skru ned varmen litt, og tilsett hakket hvitløk. La det surre med til hvitløken er myk. Tilsett pepper, garam masala, kyllingfond, matfløte, sitronsaft, mangochutney, sambal oelek og brokkolibuketter. Smak til med salt. La det småkoke på lav varme i 5 minutter. Tilsett aspargestoppene og krydderurtene mot slutten av koketiden.

Mens kyllingretten koker koker man også nudlene, det tar oftest 4-5 minutter. Hell av vannet når nudlene er ferdig kokt, ha de tilbake i kjelen og hell over litt olje så de ikke kleber seg sånn sammen.

Anrett kyllingretten og nudlene på en tallerken sammen med en grønn salat, ristede pinjekjerner og parmesanflak. Server gjerne brødstenger til også eller annet godt brød.

fredag 21. oktober 2011

Detalj-fiksert (og salg av leilighet)

Jeg kan være sykt opptatt av detaljer noen ganger. Nesten litt nevrotisk, jeg klarer for eksempel ikke se på at tallerknene og bestikket er lagt "rotete" på bordet, noe som stort sett er tilfellet hvis barna (og liksom-trønderen) dekker på bordet; da må jeg bort å rette på det. Hjemme hos meg selv, vel å merke!

Nå er vi plutselig midt i en salgsprosess. Vi ønsker å selge den fine leiligheten vår, med perfekt beliggenhet og topp nabolag, til fordel for noe større. Og besøk av fotograf utløste en enorm detalj-fiksering hos meg, mye verre enn til vanlig. Vi har hatt veldig kort tid på oss, alt ble bråbestemt i helgen som var, med avtalt takstmann- og fotograf-besøk allerede tirsdag formiddag. En leilighet på 64 kvadratmeter, bebodd av 2 voksne og 2 barn, er til tider temmelig overfylt og rotete. I løpet av noen korte timer hadde jeg pakket og fylt 14!!! esker med ting vi ikke bruker til daglig. Helt utrolig hvor mye "kjekt-å-ha"-ting som samler seg selv på liten plass. Ungene, eller mest storebror, var superflink til å sortere ut leker han kunne rydde bort, 3 av eskene ble faktisk fylt med spill og leker.

Etter som tiden nærmet seg fotografbesøket ble jeg nesten handlingslammet. Skal jeg plassere den potteplanta der eller der? Skal jeg snu den lysestaken slik eller slik? Henger bildet 1 mm skjevt eller ikke? Alle beslutninger gikk i stå, jeg bare gikk rundt og flyttet ting. Da var det kjekt med besøk av lillesøsteren min, som kom innom med nye øyne og ikke minst gjenstander vi kunne låne for å få enda bedre utnyttelse av leilighetens potensiale.

Selve dagen for fotografering måtte den siste finpussen på plass. Og da slo detaljfikseringen virkelig ut. Jeg flyttet rundt på lysestaker, tørket usynlige støvkorn, fjernet det minste lille hårstrå fra badegulvet, glattet og glattet på sengeteppet (som egentlig burde vært strøket...), fylt bilen til randen med kosebamser, klær og barnestoler for midlertidig lagring, hengt opp ledninger, og nesten grått for at jeg ikke kunne rydde bokskapet enda mer. Tenk om noen synes at bøkene mine står uryddig og ufargekoordinert?? Når fotografen kom slappet jeg endelig av, ikke mer jeg kunne gjøre fra eller til, og når han i tillegg skrøt av at det var så lett å ta bilder i et så ryddig hjem måtte jeg klappe meg selv litt på skulderen.

Etter han hadde dratt kunne alt rotet plasseres tilbake på plassene sine igjen. Og det var da jeg oppdaget at jeg hadde glemt å legge bort sengehesten til lillesøsters seng. Jeg hadde plassert den løst oppå senga for å huske å fjerne den til bildetagingen, men det klarte jeg å glemme. Det ergret meg så til de grader at jeg til slutt måtte be meg selv skjerpe meg. Haha, som om en slik detalj styrer utfallet av salget! Det gjør ikke det, ikke sant?

Nå er annonsen ute, og det er bare å vente på ivrige kjøpere samtidig som vi saumfarer Finn.no etter egnede boliger for oss. Spennende!

Er det noen som klarer å se sengehesten?

torsdag 20. oktober 2011

Kjøttboller i karrisaus

Først; velkommen til nye følgere! Det er så koselig at noen vil besøke bloggen min, jeg håper dere vil like dere her.

Så til maten; jeg er veldig glad i ulike kjøttboller. Det er også en mattype begge ungene gafler i seg, og det er litt viktig siden de ofte bare pirker i maten. Dette var en ny oppskrift, men med kjente favorittkrydre; karri og garam masala. Veldig gode kjøttboller, og veldig god saus. Kommer nok til å stå på menyen flere ganger.

Her er oppskriften:

Kjøttboller i karrisaus, 4 porsjoner
Ingredienser til sausen:
1 løk
1 fedd hvitløk
2 ss olje
2 ts karri
1 dl rosiner
1 kanelstang
1 laubærblad
1/2 ts salt
1 boks hermetiske tomater, hakkete
1 dl matfløte

Ingredienser til kjøttbollene:
500 gram kjøttdeig
0,5 dl strøkavring
1,5 dl melk
1 fedd hvitløk
2 egg
1,5 ts salt
0,5 ts pepper
2 ts garam masala
1 liter buljong/kraft

Tilbehør:
Hakket persille
Ris
Brokkoli, små buketter


Fremgangsmåte:
Sett på risen til koking. (Det tar ca. 20 minutter å lage alt det andre, så hvis man bruker ris med kortere koketid enn det må man vente litt med riskokingen.)

Begynn så med karrisausen. Varm oljen i en kjele til den er middels varm. Finhakk løk og hvitløk og stek det i oljen sammen med karri. Stek til løken er blank og myk. Tilsett rosiner, kanelstang, laubærblad, salt, 1 boks tomater og 1 dl matfløte. Kok opp og la sausen trekke i 10 minutter.

Kok opp buljongen. La strøkavring svelle i melken i ca. 10 minutter. Rør strøkavringen inn i kjøttdeigen, og tilsett egg, hvitløk, salt, pepper og garam masala. Arbeid godt sammen, gjerne med kjøkkenmaskin, og form til kjøttboller ved hjelp av to vætede spiseskjeer. Legg de over i den varme buljongen og la de trekke der i 8-10 minutter.

Legg brokkolibukettene over i risvannet så de kan koke med i 5 minutter.

Legg kjøttbollene over i sausen før servering og strø hakket persille på toppen.




Server kjøttbollene med ris og brokkoli, evt. en grønn salat.


tirsdag 18. oktober 2011

Gulrotkake

Gulrotkake er skikkelig høstkake. Den er jo deilig hele året, men for meg er det liksom ekstra godt med gulrotkake eller eplekake når høsten kommer. Dette er en oppskrift jeg har hatt i mange år, fikk den av en av mine tidligere kollegaer på slutten av 90-tallet, og for kort tid siden oppdaget jeg at den samme oppskriften var brukt i et av blogginnleggene som står nederst på VG-nett, så det er nok flere som har denne enkle gulrotoppskriften i oppskriftsamlingen sin. Det er ingen fancy oppskrift med masse ekstra ingredienser, bare en helt enkel og smakfull gulrotkake.

Gulrotkake, 20 små stykker (liten langpanne, ca. 25x30 cm)
Ingredienser til kaken:
4 egg
3 dl sukker
3 dl hvetemel
2 ts natron
2 ts kanel
1 ts salt
1 ts vaniljesukker
1,5 dl olje med nøytral smak
7,5 dl revet gulrot

Ingredienser til glasur
200 gram Philadelphiaost eller Tine naturell kremost
100 gram smør, romtemperatur
2 ts vaniljesukker
300 gram melis

Pynt
Sjokoladeblader eller revet sjokolade (eller man kan være litt kunstnerisk å lage marsipangulrøtter)

Sett stekeovnen på 175 grader. Riv gulrøttene så fint du ønsker. (Jeg bruker en kjøkkenmaskin til å rive gulrøttene, og de blir da en mellomting mellom den fine og den grove delen på et vanlig rivjern.) Pisk sammen egg og sukker til en luftig eggedosis. Tilsett olje. Bland sammen de tørre ingrediensene i en annen bolle og tilsett det til eggedosisen. Bland godt. Rør tilslutt inn revne gulrøtter, det er ofte enklest å blande det inn med hjelp av en slikkepott.

Hell røra over i en godt smurt liten langpanne, evt. bruk bakepapir i bunnen så den blir lett å løfte ut av langpanna etter steking. Stek nederst i ovnen i 40-45 minutter. Bruk en kakepinne og sjekk om kaken er ferdig før den tas ut. Blir toppen for brun mot slutten av steketiden kan man legge et bakepapirark på toppen av kaka. Ta ut kaka og avkjøl den på rist.

Når kaka er helt avkjølt kan glasuren smøres på. Lag glasur ved å piske alle ingrediensene sammen til en luftig røre. Fordel den over hele kaka, og pynt med sjokoladeblader eller revet sjokolade. Sett kaka kjølig inntil servering, men la den få et lite opphold i romtemperatur rett før. Skjær i biter og nyt!

Se så fine sjokoladeblader jeg fant!

Litt dårlig mobilbilde, men man kan tydelig se hvor saftig kaka er.




søndag 16. oktober 2011

Kylling med Provencekrydder og sprøbakte poteter

Kjappe hverdagsmiddager som ikke er ferdigprodukter trenger jeg å bli bedre på. Jeg har begynt å forberede noe om kvelden, og det hjelper litt. Vi har også justert forventningene om ferdig middag innen kl. 16, det går helt fint å spise middag kl. 16.30-17.00 også!

Kylling er mye brukt her i huset. Vi er mest glad i kyllingfileter, kyllingkjøttdeig eller hel grillet kylling. "Alle" sier at kyllingklubber/kyllinglår er så mye saftigere og smaksrike, men vi er ikke så begeistret for den delen av kyllingen, så da holder vi oss til filetene stort sett. Så lenge man krydrer godt og ikke steker de helt tørre er det smaksrikt og saftig nok for oss.

Kylling stekt i stekepose, godt krydret med forskjellige urter er nydelig mat. Med deilige sprø poteter til blir det et lite festmåltid midt i uka. Jeg har prøvd noen sånne ferdigposer fra Maggi med krydder og stekepose som er veldig gode. Denne gangen brukte jeg derimot egne krydderurter, tørkede sådan. Jeg har en tøypose med ferdig blandet krydder fra Provence, altså kjøpt i Provence, og det lukter så godt av den posen! Nå har imidlertid smaken blitt litt tammere så det er nok på tide å bytte den ut neste gang vi er der.

Man kan også fint lage en slik krydderblanding selv:
3 ss merian, tørket
3 ss timian, tørket
3 ss tørket sar/bønneurt (dette har jeg ikke fått tak i, men det skal smake omtrent som salvie så jeg har heller økt salviemengden)
1 ts basilikum, tørket
1 ts rosmarin, tørket
0,5 ts salvie, tørket
0,5 ts støtt fenikkelfrø

Her er min versjon av Provencekrydret kylling:

Kylling med Provencekrydder og sprøbakte poteter, 4 porsjoner
Ingredienser:
6 små eller 4 store kyllingfileter
2 ss ferdig Provencekrydder
1 ss paprikapulver for litt ekstra smak og farge
1 stekepose for stekeovn
Poteter, 10-12 middels store (eller flere hvis man har erfaring med at de som skal spise vil ha mange poteter)
1 ts tørket rosmarin
2-3 ss god olje
salt (vanlig og flaksalt) og pepper

Skrell potetene, skjær dem i store terninger (tenk munnfuller) og ha dem over i en kjele med vann. Vent med å sette de på koking til etter at kyllingen er i ovnen.

Sett stekeovnen på 200 grader. Hell Provencekrydder og paprikapulver i en stekepose, legg kylllingfiletene inn i posen og kna krydderet inn i filetene gjennom posen. Legg posen over i en ildfast form og sett inn i den varme ovnen. Stek kyllingen i 30-40 minutter, snu posen 1-2 ganger under steketiden.

Sett potetene til koking med 1 ts salt, og la de koke i bare 5 minutter. Samtidig settes en ildfast form med olje inn i den varme stekeovnen. Hell av kokevannet, sett kjelen tilbake på avslått plate og la potetene dampe seg helt tørre. Sett deretter lokket på kjelen igjen, bruk grytekluter til å holde lokket på plass og rist kraftig på kjelen 5-6 ganger. Overflaten på potetene vil da bli litt rufsete og skaper en deilig sprø overflate når de stekes. Ta den ildfaste formen ut av ovnen, hell potetene over i formen og bland dem godt med den varme oljen. Strø over flaksalt og rosmarin. Settes inn i ovnen igjen og stekes videre i 25-30 minutter, rør om 1-2 ganger i løpet av steketiden. Har du beregnet riktig tid vil kylling og poteter bli ferdig samtidig.

Deilige, sprø og saftige poteter

Når kyllingen er ferdig stekt åpnes stekeposen forsiktig så man ikke brenner seg på dampen som kommer ut. Stekeskyen kan brukes som saus. Server kyllingen sammen med de sprøbakte potetene, stekeskyen og en grønn salat eller andre grønnsaker (bakte rotgrønnsaker er veldig godt til).

lørdag 15. oktober 2011

Kjeks med sjokoladebiter

Eller Chocolate Chips Cookies som man vel oftest kaller det selv her i Norge. Jeg og barna lagde noen veldig gode for litt siden, fra en Disney-kokebok jeg fikk tak i. Og selv om de var veldig gode, ble de litt vanskelig å spise siden de ble så tynne at de delte seg bare man tok i de. Jeg ville derfor lage noen som var litt tykkere, men fortsatt seige og gode. Jeg fant mange ulike oppskrifter, men ingen av kjeksene var helt sånn som jeg så det for meg i hodet. Tilslutt endte jeg opp med en oppskrift fra Trines matblogg. Oppskriften er altså derfra, mens jeg har beskrevet egen fremgangsmåte.

Kjeks med sjokoladebiter, 12-18 stk
Ingredienser:
125 gram smør
100 gram brunt sukker
75 gram hvitt sukker
1 egg
1 ts vaniljesukker
200 gram hvetemel
1 ts natron
Ca. 150 gram grovhakket sjokolade, gjerne mørk (jeg brukte 50% sjokoladetopper fra Dr. Oetker)

Fremgangsmåte:
Smør, sukker og vaniljesukker vispes sammen til en luftig røre. Bruk gjerne en kjøkkenmaskin. Det bør være minst mulig sukkerknasing igjen, men jeg synes det er litt vanskelig med det brune sukkeret.
Tilsett egget, bland godt. Bland sammen mel og natron og tilsett dette. Bland videre til man har en sammenhengende deig. Tilslutt tilsettes sjokoladebitene som røres inn til de er jevnt fordelt.

Sett stekeovnen på 175 grader. Bruk en spiseskje til å ta ut en toppet skje med deig rett fra bollen, trill deigbiten til en rundt kule med hendene og plasser den på bakepapirkledd stekebrett. Legg kulene med litt mellomrom på stekebrettet, jeg legger ikke mer enn 3x3 kuler på hvert stekebrett. Man kan presse kulene litt ned hvis man vil ha flatere kjeks, men målet mitt denne gangen var å ha høye kjeks så jeg lot de være helt runde.

Stek kjeksene i 10-12 minutter. Da er de litt gyldne og sprø på overflaten, men myke og litt seige inni. La kjeksene avkjøles på stekebrettet noen minutter, ta de så over på rist der de avkjøles helt.

Store og tykke, akkurat som jeg ønsket!

Klar til å spises, nam!


Kjeksen er holdbar i tett boks/glass i noen uker. Deigen kan også fryses ned før steking. Da lønner det seg å rulle deigen til en pølse som pakkes godt inn før du fryser den. Når du skal lage kjeksene ferdig skjæres deigpølsa i skiver som legges på bakepapirkledd stekebrett til de har helt tint. Deretter stekes de som beskrevet over.

fredag 14. oktober 2011

Middagspai

Oisann, her var det lenge siden siste innlegg! Jeg har ikke hatt så mye tid til å sitte med pcen i det siste, jeg har heller prioritert å bruke kveldene på å se på diverse tv-program sammen med liksom-trønderen. Vi har alltid vært så sløve etter at ungene har lagt seg, bare sittet i hver vår ende av sofaen med hver vår pc (jada, liksom-trønderen, jeg vet at du nå bruker mac, men det er enklere å skrive pc som en fellesbetegnelse). Men nå har vi satt Get-dekoderen på serieopptak på sånne programmer som begge to liker, og så kan vi se det sammen. Veldig koselig, selv om det ikke er lange, dype samtaler og sånt da...

Men middag ja. Vi har fortsatt med ukeplaner, og jeg har prøvd å senke "ambisjonsnivået" på rettene i ukedagene. Dermed blir det lite som er bloggverdig, synes jeg da. Hvem synes vel det er spennende å lese om kjøttboller med brun saus når kjøttbollene er fra kjøttdisken i Sverige? Innimellom blir det allikevel retter som er mer laget fra bunnen av, så jeg må bli flinkere til å skrive ned oppskriften på de iallefall.

Denne paien ble veldig vellykket. Liksom-trønderen som er tacopaielsker har aldri vært særlig begeistret for andre paier jeg lager, men denne kom visst på andreplass, etter tacopaien så klart. Litt grov og sprø bunn med deilig fyll (og grønnsaker kun på min del her da). Anbefales!


Middagspai, 6 porsjoner
Ingredienser til paibunn:
3 dl hvetemel
1 dl grovbakstmel/sammalt hvete
3 ss smør
1/2 ts salt
kesam til passende deig (jeg brukte 3-4 ss)

Ingredienser til fyll:
1 pakke med bacon
1 boks med bogskinke (gjerne kylling eller kalkun)
1 pakke fetaost med oliven og hvitløk
Små buketter brokkoli
1 pakke friske aspargestopper
1 liten rødløk
8-10 cherrytomater
2 dl revet ost
4 egg
1 dl matfløte
salt og pepper
2 ss grovhakket timian

Fremgangsmåte:
Bland mel, salt og smør til en smuldrete masse. Tilsett kesam litt og litt til deigen er fast og jevn. Kjevle den ut med en gang og ha den over i paiformen. Sett paiformen kjølig i minst 10 minutter.

Sett stekeovnen på 200 grader. Ta ut paiformen etter minst 10 minutter og pensle paibunnen med litt eggehvite, da beholder den sprøheten etter steking selv med fuktig fyll oppi. (Eggehviten fås fra et av eggene til fyllet; bare skill et egg og bruk litt av eggehviten til pensling før resten helles i en bolle sammen med de andre eggene.) Prikk bunnen med en gaffel. Sett paiformen inn i varm stekeovn og blindstek den i 15 minutter.

Lag fyllet mens bunnen steker. Sett på en stekepanne til varming. Del bacon og skinke i små terninger. Skjær aspargestoppene i to og løk i tynne strimler. Del tomatene i to. Hakk timian.

Stek først baconet i en god og varm panne, gjerne uten ekstra fett ved stekingen. La det bli sprøtt før man tilsetter skinketerninger, løk, brokkoli og aspargestopper. La det surre med ett par minutter.

Ta paiskallet ut av ovnen, tilsett kjøtt og grønnsaker, inkl. tomatene. Hell over en pakke fetaost med hvitløk og oliven. NB! Hell først oljen ut i en liten skål, den kan brukes til dressing. Strø revet ost over. Pisk sammen egg, matfløte, salt og pepper, og hell blandingen forsiktig over resten av fyllet. Strø tilslutt over frisk timian. Sett paien inn i ovnen igjen, stek videre i 20 minutter. 


Server paien sammen med en frisk grønn salat og en deilig dressing av fetaostoljen, litt sitronsaft eller balsamicoeddik, salt og pepper.


Deilige biter av skinke, bacon, asparges og brokkoli.

Med litt ekstra fetaost oppå, balsamicodressing og grønn blandet salat.
Tomatene glemte jeg å legge i paiskallet før steking, så de fikk heller være med i salaten.

Paien kan fint lages dagen før og lunes i stekeovnen dagen etter.

søndag 2. oktober 2011

Ukeplan uke 40

Uke 40 er høstferieuke her på Østlandet, men vi skal ikke ha mer enn 1 dag fri. Eller, jeg og barna skal ha 1 dag fri. Har ingen planer foreløpig, vi får se an været og hva vi har lyst til å gjøre den dagen.

Bildet er lånt fra Nimeinterior

Litt enkel matuke siden vi har litt sosiale planer:

Mandag: Svenske kjøttboller med potetmos, bruns saus og rå grønnsaker
Tirsdag: Spagetti og kjøttdeig
Onsdag: Kyllingfilet stekt i stekepose med Provancekrydder. Kokt ris og råstekte grønnsaker til, evt. grønn salat
Torsdag: Panert fisk med kokte poteter, revne gulrøtter og eggesmør
Fredag: Pizza
Lørdag: Pølsegrateng med gressløksmør og rå grønnsaker
Søndag: Ingen middagslaging, vi skal i bursdag

lørdag 1. oktober 2011

Pizza med spekeskinke, parmesan og ruccola

Jeg vet at det ikke akkurat er en ny oppfinnelse med spekeskinke på pizzaen, men det er første gang jeg har laget det. Inspirasjonen er først og fremst Dollys pizza Parmanoia, elsker den pizzaen!

Vi har kommet godt igang med vår nye familietradisjon; pizza på fredags- eller lørdagskvelden. Det er så koselig! Alle kjevler ut hver sin pizza, og alle får ulik fasong. Man smører ut pizzasausen, strør på uendelige mengder revet ost og topper med det kjøttet man ønsker. Ungene lager flotte mønstre med salamiskiver og skinkebiter, eller legger alt i en haug midt på...Vi har hittil prøvd tacokjøttdeig, pepperbiff, ulike salamityper og alltid skinkebiter (lillesøsters favoritt, hun gumler i seg mer skinke før hun steker pizzaen enn hun spiser på pizzaen etterpå). Denne gangen ble det også spekeskinke (vi kjøpte helt vanlig norsk spekeskinke), tomatskiver, parmesanskiver og ruccola. På den fremtidige planen står det kylling med litt spicy smak, mens liksom-trønderen sikkert vil ha tacokjøtt igjen.

Pizzabunn, nok til 12 små pizzaer
Ingredienser:
6 dl vann
2 ts salt
1 ts sukker
1 pose tørrgjær
1 dl olivenolje
Mel til passende deig (jeg bruker bare vanlig hvetemel, men skal prøve ut pizzamel neste gang)

Man trenger også en god tomatsaus, masse revet ost, spekeskinke, parmesanskiver, ruccola, små og søte tomater, ristede pinjekjerner, litt ekstra olivenolje til å dryppe over pizzaen ved servering. Man kan også ha på litt pesto eller frisk basilikum.

Fremgangsmåte:
Jeg bruker alltid mammas oppskrift på bunnen selv om ikke melmengden er angitt på forhånd. Jeg starter med å helle 4-5 dl mel i kjøkkenmaskinbollen, tilsetter salt, sukker og tørrgjær som får seg noen runder i kjøkkenmaskinen så det blandes. Deretter tilsettes varmt vann, ca. 42 grader er bra for tørrgjær. Mens maskinen går tilsetter jeg litt og litt mel til deigen har blitt nesten glatt, men fortsatt litt klissete. Da er det tid for å tilsette oljen. Når den er godt blandet inn i deigen justerer jeg igjen med mel til deigen slipper bollen, lar maskinen kjøre 3-4 minutter til før jeg dekker bollen til med plast og lar deigen heve ca. 1 time.

Sett ovnen på 250-270 grader. Ta deigen ut på bakebordet, del den i 12 mindre emner. Kjevle hver del ut til tynne pizzabunner, smør tomatsaus utover og strø på ost. Krydre med litt tørket oregano. Legg pizzabunnene fortløpende over på stekebrett, gjerne forvarmede. Stek nederst i ovnen i ca. 8 minutter. Med en gang bunnene er ferdig stekt legger man på tomatskiver, spekeskinke og parmesanskiver slik at det varmes opp av varmen på bunnene. Deretter legger man en god neve med ruccola på toppen, strør over pinjekjerner, drypper over litt olivenolje og pizzaen er klar for spising!



De bunnene vi ikke spiser fryser jeg ned. Jeg vet jo at vi ikke spiser alle 12 bunnene, så jeg steker de siste 6 bunnene som regel i bare 5 minutter. Lar de så avkjøles helt på rist, legger de lagvis med bakepapir imellom og pakker de inn i folie og plast. Da kan man senere ta opp så mange bunner man trenger, la de tine før de enten stekes som de er i 3-4 minutter for å toppes etter steking, eller man legger på annet fyll som stekes med så lenge det trengs.