søndag 22. januar 2012

Verdens beste boller

Storebrors 6-årsdag nærmer seg, og for å rekke all baking samtidig som jeg forbereder flytting må jeg være litt i forkant. Baking av boller sto derfor på planen i god tid, det er jo ikke noe problem å fryse gjærbakst.

Disse bollene er rågode. De blir så luftige og flotte, og jeg synes de er akkurat passe søte. Oppskriften stammer fra Det søte liv. Det er en litt annerledes gjærdeig fordi det brukes melis i stedet for sukker. Orginaloppskriften sier også at melk og smør skal kokes opp sammen med melisen, men jeg har begynt å gjøre det på den "gammeldagse" måten; bare smelte smøret, varme melka til ca. 40 grader sammen med smøret og tilsette melisen i den varme melkesmørblandingen. Jeg har ellers lest flere ganger i det siste at trikset for å få luftige boller er å ha gooood tid til heving, altså bruke lite gjær, og ikke smelte smøret; bare blande det inn i terninger til slutt. Det blir absolutt veldig gode boller av en sånn fremgangsmåte, men det er ikke alltid man har tid til å la gjæren få jobbe lenge nok, og da bruker jeg heller en tradisjonell måte å lage boller på. 

Orginaloppskriften sier også at man skal trille ut boller med en gang man har eltet ferdig deigen, og så ha bare 1 heving. Jeg gjør heller som jeg pleier med annen gjærdeig; hever ca. 1 time før jeg triller ut bollene og etterhever 30 minutter etterpå. Jeg synes bollene blir hakket luftigere med dobbel heving fremfor bare 1.

Her er oppskriften med mine tilpasninger:

Verdens beste boller, ca. 50 stykker
1 liter melk
300 gram smør
250 gram melis
100 gram gjær (2 pk fersk eller 2 pakker tørrgjær)
0,5 ts kardemomme (kan sløyfes)
Ca. 1,5 kg hvetemel
1 sammenpisket egg til pensling

Ha melk og smør i en stor kjele og varm opp til ca. 40 grader. Mens det varmes opp tilsettes melisen og rør godt til alt har løst seg opp. Avkjøl væsken til 37 grader hvis du bruker fersk gjær, mens væsken kan brukes direkte om du bruker tørrgjær.

Hell halvparten av melet i bakebollen (jeg anbefaler kjøkkenmaskin til en så stor bolledeig), tilsett tørrgjær om du bruker det og bland det lett sammen. Bruker du fersk gjær må det løses opp i den varme væsken. Hell væsken over melet og begynn sammenblandingen på lav hastighet. Tilsett mer og mer mel til du har fått en glatt og fin deig. Øk hastigheten på kjøkkenmaskinen og juster evt. med enda mer mel. Elt deigen videre i minst 5 minutter, gjerne opptil 10 minutter. Dekk bakebollen med plast, og sett så deigen til heving i ca. 1 time, dvs til dobbel størrelse.

Ha deigen ut på bakebordet, bruk minimalt med mel til utbakingen. Del deigen i ca. 50 emner (man kan nok med fordel dele den i 60 emner for bollene blir store), og trill boller som legges på bakepapirkledd stekebrett. Sett bollene til heving under plast igjen, i ca. 30 minutter.

Sett stekeovnen på 230 grader. Pisk sammen egget, og pensle bollene rett før steking. Stek bollene midt i ovnen i 10-12 minutter. Jeg legger over et bakepapir de siste 2 minuttene. Siden bollene er såpass store hender det at de blir litt for mørke på overflaten før de er helt ferdige inni.
Avkjøl bollene på rist, men server de gjerne lunkne og nystekte. NAM!



Noen av bursdagsbollene,
et gyldent fjell av godsaker

Bollene er fine å fryse når de er helt avkjølte, og varm de da gjerne litt på nytt før servering. Deigen kan også brukes til annen gjærbakst som for eksempel kanelsnurrer/skillingsboller eller  skolebrød. Jeg ser også at noen pensler bollene med smør og sukker som Hobbybruket har gjort på vaniljeboller. Det tror jeg at jeg skal prøve en gang vi ikke skal bruke bollene til barnebursdag med 20 unger...

fredag 13. januar 2012

Kyllingspyd for de tøffe

Nok en rett inspirert av Maria. Hun kaller dem Djevelske kyllingspyd fordi det er en temmelig spicy rett. Det hadde hun helt rett i, og selv for meg som gjerne spiser mat som gir meg tårer i øynene ble dette altfor sterkt. Jeg måtte faktisk skylle spydet mitt under vann før jeg klarte å spise det. Liksom-trønderen spiste derimot med stort mot; snørr og tårer rant og munnen brant, men han nektet meg å skylle spydene hans. Heldigvis hadde jeg laget en egen marinade til ungene! Eneste feilen jeg gjorde med de milde spydene var å lage for få; jeg er så vant til at middag nesten ikke spises av barna. Men nå spiste begge to hvert sitt store spyd og nærmest slåss om det siste barnevennlige spydet. Neste gang skal jeg lage mye mer, og storebror har bestemt at han skal ha slike spyd på bursdagen sin om 1,5 uke.

Oppskriften under er endret i forhold til kayennepeppermengden.


Kyllingspyd for de tøffe, 4 porsjoner
6 kyllingfileter
Marinade:
2 ts Colman sennepspulver
1 strøken ts kayennepepper
4 ss Worcestershiresauce
1 ss brunt sukker
2 ss tomatpure
1 ss sitronsaft
3 hvitløksfedd, presset
1 ss olivenolje

Kyllingspyd for barna, 2 porsjoner
2 kyllingfileter
Marinade:
1/2 ss brunt sukker
1 ss tomatpure
1 ts sitronsaft
1/2 ss olivenolje
1 fedd hvitløk, presset
1/2 ts garam masala
1 ts paprikapulver
1 ts kvernet Pasta Rosso-krydder og Chicken&Steak-krydder

Kald yoghurtsaus:
1/2 beger matlagingsyoghurt blandes med 1 fedd presset hvitløk, litt sukker, salt og pepper, 1 ts olivenolje, 1/2 ts sitronsaft, 1/2 potte finhakket mynte

Annet tilbehør:
Grønn salat med agurk
Ris kokt med gurkemeie (1/2 ts) eller safran (noen ørsmå tråder) i vannet for å få en fin gulfarge
Nanbrød eller pitabrød

Fremgangsmåte:
Bland sammen alle ingrediensene til marinadene i to ulike boller. Skjær kyllingfiletene i store terninger og legg de i marinadene en god stund, gjerne natten over.

Bland sammen alle ingrediensene til yoghurtsausen og la den stå kaldt inntil servering.

Legg trespyd i vann ca. 10 minutter før du skal bruke dem. Sett ovnen på 220 grader + grill og sett samtidig vannet til risen på koking med gurkemeie eller safran i vannet.

Tre kyllingbitene på spydene og legg dem over på et smurt stekebrett. Du kan også bruke bakepapirkledd stekebrett, men jeg opplevde at papiret ble temmelig svidd av grillen. Legg barnas spyd litt unna de sterke spydene for det vil bli litt væske rundt spydene. Stek spydene øverst i ovnen i 4-5 minutter. Ta deretter brettet ut og snu spydene. Stek de på den andre siden i nye 4-5 minutter. Skru deretter av grillfunksjonen og flytt brettet til midten av ovnen for å la bitene bli helt ferdigstekte. Mine sto 4 minutter til.

Server kyllingspydene med den gule risen, en grønn salat og agurkbiter, kald yoghurtsaus og gjerne nanbrød eller pitabrød ved siden av.



Storebror sin tallerken. Han har lagt opp helt selv,
litt påvirket av mamma'ns tallerkenstyling.

Og det storebror gjør, gjør lillesøster rett etterpå.
Skjønne barna mine <3







onsdag 11. januar 2012

Luftige italienske baguetter

Det er ofte godt med litt brødmat ved siden av ulike middagsretter. Jeg prøver å ha noe gjærbakst (for eksempel rundstykker, pitabrød eller hvitløksbaguetter) i fryseren så det bare er å tine og varme før middagen. Nå ville jeg prøve å bake baguetter igjen, siden de forrige ble så gode. Denne gangen brukte jeg en oppskrift med langtidsheving i håp om enda luftigere baguetter.

Oppskriften fant jeg hos Marias Salt og Søtt. Hun forteller at de egentlig heter stecca, som betyr pinne på italiensk. Bildene hennes viste iallefall noen veldig luftige baguetter, nettopp det jeg var ute etter.

Disse baguettene er ikke noe man kan bråbestemme seg for å lage siden deigen skal stå å heve i 12-18 timer først, og så 2 timer etterheving. Men det er svært lite arbeid med deigen; man bare rører kjapt sammen alle ingrediensene og glemmer deretter hele greia til dagen etterpå. Jeg må imidlertid innrømme at det ikke var så lett å få til utformingen på baguettene. Jeg slet voldsomt med å få delt opp deigen og overført deigemnene til stekebrettet. Jeg var faktisk på nippet til å kaste hele greia, for det ble et salig styr og klin. Men jeg fikk nå deigen over på stekebrettet til slutt, i 4 svært ulike lengder, og selv om det så helt forferdelig ut tenkte jeg at jeg kunne nå steke elendigheten og se hvordan det ble til slutt. Og det var jammen meg godt at jeg gjorde, for inni ovnen forvandlet klisset seg til luftige, saftige og smaksfulle baguetter. De var fortsatt ikke særlig pene, men hva gjør vel det? Det er ikke alltid at utseende på maten spiller noen rolle selv om de fleste nok setter størst pris på mat som ser innbydende ut.

Her er oppskriften:

Luftige, italienske baguetter, 4 stk (mellomstore)
400 gram hvetemel
1/2 ts salt
3/4 ts sukker
1/4 ts tørrgjær
350 gram vann, som tilsvarer ca 3 1/2 dl
olivenolje
flaksalt

Bland hvetemel, salt, sukker og gjær i en bolle. Tilsett vannet og rør det kjapt sammen med en sleiv. Strø litt mel over deigen, dekk bollen med plast og la deigen heve i romtemperatur i 12-18 timer.

Ha rikelig med mel utover bakebordet og utover et kjøkkenhåndkle. "Spa" deigen ut av bollen og ned på bakebordet. Bruk en slikkepott eller lignende og brett deigen 2-3 ganger over seg selv før du får den over på det melete kjøkkenhåndkle. Der former du den til en slags avlang/rektangulær klump. Pensle overflaten med litt olivenolje og strø på flaksalt. Legg resten av håndkleet innover deigen slik at den er mest mulig tildekket. La deigen heve i ca. 2 timer til.

Så langt alt vel...Deigen klar for
heving nr. 2

Litt før det har gått 2 timer settes ovnen på 250 grader. Smør et stekebrett eller kle det med bakepapir. Del deigen i 4 like deler med en deigskrape eller lignende. Det var her jeg begynte å slite. Jeg fikk ikke delt deigen skikkelig, den bare fløt sammen igjen. Og når jeg prøvde å hjelpe til med fingrene klistret deigen seg fast på hendene mine. Jeg måtte bare skrape sammen litt og litt deig til det ble 4 deler og fordele det utover brettet så godt jeg kunne. Men teoretisk sett er det bare å dele deigen...

Ta hver del over på stekebrettet, la de ligge med litt mellomrom, og dra deigen ut i hele brettets lengde. Pensle igjen med olje og strø over flaksalt før baguettene stekes midt i ovnen i 15-25 minutter. Avkjøles på rist.


Ærremulig! Det blir visst bilde på bilde av rare bake-fasonger
hos meg for tiden. 4 baguetter, kun 1 som ser bra ut...

Men innsiden, og ikke minst smaken, er det ikke noe i veien med!
Fantastisk luftig og saftig på en gang.

Server baguettene som tilbehør til en god suppe, med godt pålegg eller for eksempel sammen med aioli.

tirsdag 10. januar 2012

Karamellkake i langpanne

Det var nylig juletrefest i barnehagen, og jeg meldte meg som kakebaker. Jeg tenkte at halvparten kom til å bake langpannekake med sjokolade eller brownies, så jeg måtte finne på noe annet. Gjærbakst er det ikke alltid så mye av så jeg hadde lyst å lage det, men så strakk ikke tiden helt til. Da ble det en ny oppskrift fra Det søte liv; Karamellkake i langpanne. Jeg har endret bittelitt på oppskriften siden det var litt for mye kaffe i glasuren for vår smak. Hvis du liker kaffe er det selvsagt bare å følge orginaloppskriften.

På slutten av steketiden skjedde det ett eller annet med kaka mi. Når jeg kjente etter med en kakepinne var den nesten ferdig, men litt rå i midten så jeg måtte steke den litt til. Men plutselig falt hele kakebunnen sammen og ble helt flat i midten. Kakestykkene ble derfor av meget varierende størrelse og fasong, men smaken var heldigvis nydelig. Jeg måtte bare være litt kreativ ved utplasseringen av stykkene på fatet så gikk det bra.

Karamellkake, stor langpanne (30x40 cm)
Ingredienser:
3 egg
6 dl sukker
10 ss karamellsaus (jeg brukte en helt vanlig karamellsaus på flaske)
8 dl hvetemel
3 ts bakepulver
3 ts vaniljesukker
225 gram smør
3 dl melk

Glasur:
100 gram smør
1/2 ts kaffepulver
2 ss kokende vann
4 ss karamellsaus
3 ts vaniljesukker
330 gram melis

Pynt:
1/2 pose Daim strøssel

Fremgangsmåte:
Sett stekeovnen på 180 grader og kle en stor langpanne (30x40cm) med bakepapir eller smør den godt.

Smelt smøret og hell kald melk oppi smøret. Pisk egg og sukker til en luftig eggedosis. Bland inn karamellsausen. Bland sammen mel, bakepulver og vaniljesukker, helst sikt det sammen. Ha vekselsvis melblanding og smørmelk over i eggedosisen, bland godt mellom hver tilsetning.

Hell røren over i langpanna og stek midt i ovnen i 30-40 minutter. Kjenn etter med en kakepinne om kaken er gjennomstekt. Avkjøl kaka på rist.

Lag glasuren ved å smelte smøret i en liten kjele. Løs opp kaffen i det kokende vannet. Bland kaffe og karamellsaus inn i smøret. Pisk inn melis og vaniljesukker til du får en helt glatt røre. Dette kan med fordel gjøres i kjelen over svak varme. Sett deretter kjelen litt i kjøleskapet slik at glasuren stivner noe. Rør om med jevne mellomrom så det ikke blir stive glasurflak på toppen.

Når glasuren er passe tykk og avkjølt smøres den utover kaka. Strø tilslutt Daimstrøssel over glasuren og skjær kaka i pene serveringsstykker.

Kaken holder seg myk og saftig lenge, og kan gjerne fryses.


Jeg klarte ikke skjære så veldig pene stykker,
skjønner ikke hvordan andre får kaker uten
rufsete glasurkanter?


Haha, for en fasong på et kakestykke!

mandag 9. januar 2012

Pølsegrateng med ostesaus

Pølsegrateng er en favoritthverdagsmiddag hos oss. Ungene, både våre egne og andres, spiser gjerne flere porsjoner, noe som er en sjeldenhet hos våre barn iallefall. Jeg synes liksom aldri jeg får den like god som svigermormor sin, så jeg eksperimenterer heller litt med forskjellige smakstilsetninger siden jeg uansett ikke klarer å lage den like god som orginalen. Denne gangen ble gratengen laget med en ostesaus i stedet for vanlig hvit saus, og sausen ble også krydret med ekstra mengde revet muskatnøtt, litt paprikapulver og litt garam masala. I tillegg strødde jeg litt tørket basilikum på toppen av gratengen og la på noen tomatskiver med frisk basilikum (på min del bare selvsagt, for tomater er visst uspiselig i følge de andre i familien min).



Pølsegrateng med makaroni, 4 porsjoner
Ingredienser:
Ca. 300 gram pølser (denne gangen brukte vi røkte julepølser, veldig smaksrike)
Ca. 3 dl ferdig kokt makaroni
5 dl melk
2 ss margarin til sausen + 2 ss margarin til å ha på toppen
3-4 ss mel
4 ss brødrasp
3 egg
1-2 dl revet ost, gjerne Jarlsberg eller annen litt smaksrik ost
Salt, pepper
1/4 ts revet muskatnøtt
1 ts garam masala
1 ts paprikapulver
1 ts tørket basilikum
3 store tomater i skiver
1 neve grovhakket frisk basilikum
Litt olje til å blande inn i makaronien

Kok makaroni etter anvisning på pakken, hell av vannet og tilsett litt smeltet smør eller olje så det ikke klister seg sammen. Skjær pølsene i små terninger. Skjær tomatene i skiver og hakk basilikumen. Riv osten grovt.

Lag hvit saus. Smelt 2 ss margarin på middels varme, pass på så det ikke blir brunt, tilsett mel og rør godt inn i smøret. Tilsett litt og litt melk og rør til en klumpefri saus. Kok opp, og la småkoke i ca. 5 min så melsmaken forsvinner. Smak til med salt og pepper, og tilsett revet muskatnøtt, paprikapulver og garam masala. Rør tilslutt inn den revne osten slik at den smelter. Avkjøl litt.

Pisk sammen eggene. Hell sausen over eggene mens du rører godt (slik at ikke den varme sausen lager eggerøre av eggene).

Legg pølser og makaroni i en ildfast form, og hell saus/egg-blandingen over. Bland alt godt sammen. Strø et tynt lag med brødrasp over det hele, og legg små biter av margarin oppå brødraspet. Strø også over tørket basilikum.

Stekes ved 225 grader i først 10 minutter. Da tas formen ut og tomatskivene legges over. Fordel den friske basilikumen oppå tomatene, og sett formen inn i ovnen igjen i ca. 15 minutter.

Det er også mulig å blande forskjellige grønnsaker inn i gratengen (f.eks mais, brokkoli, erter, blomkålbuketter eller gulrotterninger).

Smelt gjerne litt mer smør, bland det med litt frisk, grovhakket basilikum og hell litt over ved servering.

lørdag 7. januar 2012

Lørdagsbiff for to

Jeg jobber videre med å få skikkelig til biffsteking. Det er jo så godt med en real biff, rosarød på innsiden og godt stekt på utsiden, og som nærmest smelter i munnen. Jeg antar at kjøttet i seg selv er like viktig som fremgangsmåten, så jeg bør kanskje prøve å spandere noen ekstra kroner på selve kjøttet en gang og se om det blir enda bedre da. Jeg har alltid stekt biff bare på panna, men mulig jeg får bedre resultat om jeg prøver å bruke stekeovnen også?

Liksom-trønderen klager heldigvis ikke når han får servert en monsterstor entrecote eller pepperbiff, men han drukner kjøttet i bearnaisesaus uansett. Jeg liker godt å få servert en god saus til biffen når jeg spiser ute, men når jeg har laget det her hjemme har jeg latt den være sauseløs. Bearnaisesaus klarer jeg ikke spise, det smaker bare parfyme jo!

Men jeg trenger å piffe opp tilbehøret mitt. Liksom-trønderen er superfornøyd med bare pommes frites og den nevnte bearnaisesausen. Jeg har ikke sansen for frossen pommes frites, så jeg har laget en deilig tomatsalat til meg selv hver gang, men nå trenger jeg noe nytt som ikke er så veldig mettende. Jeg har jo egentlig knapt plass til en hel biff, så jeg kan iallefall ikke pøse på med tilbehør. Har funnet forskjellige fristende oppskrifter så jeg må nok prøve ut noen av dem:
Villris og sjampinjong-og-persillesaus
Asparges, sopp og mandelpotetpure
Bulgur og aspargesbønner

Jeg har ikke tenkt å prøve meg på en "slik-får-du-perfekt-biff"-oppskrift, jeg klarer jo ennå ikke å få biffen helt perfekt, men noen bilder har jeg klart å få til.


Den faste tomatsalaten, bare et litt annet utseende enn vanlig

Min enkle tallerken, bare biff med stekesky og tomatsalat
(og alt for stort kjøttstykke...)

Deilig og rosa, enda mer rosa virkeligheten, men det får jeg
av en eller annen grunn aldri med på kameraet

Liksom-trønderens tallerken. Bearnaisesausdruknet mat.
Ruccolasalaten er påtvunget av meg...

fredag 6. januar 2012

Marokkansk-inspirert kylling

For mange år siden jobbet jeg sammen med ei marokkansk jente. En dag var vi alle invitert hjem til henne for å smake marokkansk mat, og det var utrolig mange gode retter! Ikke alle var like enkle å gjenskape selv, men denne kyllingretten har fulgt meg siden. Hun brukte en hel kylling, jeg foretrekker å bruke kyllingfileter. En litt morsom misforståelse hos min venninne har gjort at oppskriften er noe endret; hun blandet nemlig sammen soyaOLJE og soyaSAUS. Opprinnelig skal det være soyaolje i retten, men etter den misforståelsen bruker jeg alltid soyasaus istedet for, det ble faktisk en velsmakende "feil". I tillegg har jeg innført litt mer krydder etter som årene har gått og jeg har blitt mer vant til å lage "eksotisk" mat.

Marokkansk kylling, 6 personer
Ingredienser:
En hel, stor rå kylling delt i serveringsstykker eller 6 store kyllingfileter
2 bokser hakkede hermetiske tomater
2 fedd hvitløk, presset eller hakket
1 dl olivenolje
1/2 dl soyasaus
2 ts paprikapulver
1 ts spisskummin
1/2 ts kanel
1 kanelstang
salt og pepper
2-3 ts Sambal oelek (eller etter smak, avhengig av hvor sterk man ønsker retten)
Masse hakket frisk koriander og bladpersille (jeg bruker gjerne 1/2 potte koriander og 1/2 pakke bladpersille)

Fremgangsmåte:
Del kyllingen i biter og legg i en leirgryte. Du kan bruke ildfast form også og dekke til med folie under stekingen, men retten blir best i leirgryte.
Bland det resterende i en bolle og hell det over kyllingen. Tilsett evt. litt vann slik at kyllingen er godt dekket. Bland godt.

Stekes nederst i ovnen v/225 grader i 45-60 minutter. Rør om innimellom.


Server kyllingretten med ris, mer frisk koriander og gjerne litt godt brød, eller for litt mer "autentisk" tilbehør; couscous med tørket frukt.


torsdag 5. januar 2012

Ostepai med spekeskinke

Godt nyttår! Et nytt og forhåpentligvis fortsatt matinspirerende år er i gang, og vi jobber i hovedsak med å tømme fryserinnhold siden vi skal flytte om relativt kort tid. Det er ikke så lett å holde ukesplaner ift middager nå, det er mye som skal ordnes før flyttingen.

Denne paien er inspirert av min faste fredagspizza som igjen er inspirert av Dolly-pizzaen Parmanoia. Parmesan, parma/speke-skinke, ruccola, basilikum og pinjekjerner, hva kan vel være bedre? Kjøleskapet inneholdt masse ulike oster, og jeg brukte litt av alle.

Ostepai med spekeskinke, 6 porsjoner
Paibunn:
150 gram smør eller margarin
200 gram hvetemel
2 ss kaldt vann

Ostefyll:
1 mozarella-kule
200 gram revet Jarlsberg eller annen litt smaksrik ost
1 beger med fetaost i olje (hell av oljen, men spar på den til dressingen)
1 dl revet parmesanost
2 dl matfløte
3 egg
salt, pepper og litt revet muskatnøtt
En stor neve grovhakket frisk basilikum

Topping:
Tomatskiver
200 gram spekeskinke av et eller annet slag, gjerne parmaskinke
1 dl parmesanflak
En neve pinjekjerner

Fremgangsmåte:
Smuldre smøret i melet, gjerne i en kjøkkenmaskin. Tilsett vannet og arbeid deigen raskt sammen. Dekk den med plast og la den ligge kaldt i ca. 30 minutter.

Sett ovnen på 200 grader. Kjevle ut deigen og kle en paiform med den (ca. 26 cm), eller trykk den direkte ut i formen. Prikk bunnen med en gaffel og forstek den i ca. 10 minutter.

Ta ut paibunnen og fordel osten utover, lag for lag. Strø basilikum over osten. Pisk sammen egg og fløte og krydre med salt, pepper og revet muskatnøtt. Hell eggeblandingen forsiktig over osten slik at det blir et jevnt lag over hele paien.

Stek paien videre i 20 minutter til eggemassen har stivnet endel. Ta paiformen ut av ovnen igjen og fordel tomatskiver utover på toppen. Stek paien så helt ferdig, ca. 10 minutter til.


Mens paien fortsatt er varm legges spekeskinken over slik at den også blir litt oppvarmet av paivarmen. Fordel deretter parmasanost i flak og ristede pinjekjerner oppå skinken. Kvern litt pepper på toppen og server paien varm eller lunken; med ruccolasalat, noen friske tomater, litt mer frisk basilikum og olje fra fetaosten på toppen.


Deilig pai med kraftig ostesmak og salt skinkesmak

Fredagspizzaen min til sammenligning,
helt klart hvor pai-inspirasjonen kom fra...