tirsdag 19. april 2011

Skillingsboller

Lillesøster blir 2 år i påsken, og er feiret på forskudd. Barna i huset, ja, liksom-trønderen også, er veldig glade i skillingsboller, eller kanelsnurrer som vi kaller dem. Så det var et selvsagt valg til bursdagsfeiringen. Det finnes ørten oppskrifter på slike boller, men jeg bruker den vanlige bolledeigen min. De siste gangene har vi strødd på perlesukker før steking, og dermed droppet melisglasur på etter steking, litt enklere og like godt.

Her er oppskriften, altså i utgangspunktet en bolleoppskrift tatt fra Det søte liv:

Skillingsboller / kanelsnurrer, ca. 50 stykker
1 liter melk
300 gram smør
250 gram melis
100 gram gjær
0,5 ts kardemomme (jeg er ikke så begeistret for kardemommesmaken så jeg dropper dette)
1,5 kg hvetemel
Sukker, kanel og smeltet smør
Perlesukker

Kok opp melk, smør og melis. Avkjøl blandingen til den er fingervarm (37 grader). For at det ikke skal ta veldig lang tid med avkjølingen bør det gjøres mens kjelen står i kaldt vann.
Rør gjæren ut i væsken (hvis du bruker fersk gjær). Bland i kardemomme og hvetemel (og tørrgjør hvis du heller bruker det). Tilpass melmengden, det kan være du trenger litt mer, deigen skal ikke være klissete.
Elt deigen til den er smidig, og la den heve på et lunt sted i 30 minutter.
Ta deigen over på et melet underlag, og del den i to. Legg den ene delen til side, kjevle ut den andre delen til et rektangel på ca. 20x35 cm. Pensle på et tynt lag med smeltet smør, strø på sukker og kanel, og rull sammen deigen fra langsiden. Skjær skiver på ca. 1,5 cm, ca. 25 stykker, og legg de over på bakepapirkledde stekebrett. Gjør det samme med den andre delen.
Dekk brettene med plast og la de heve i 45 minutter. Strø perlesukker over, og la de steke i 10-12 minutter på 225 grader. Avkjøles på rist.
Snurrene er fine å fryse.2 kommentarer:

  1. Mmmm... dette så kjempe godt ut. Tror kansje jeg må bake noen slike i dag. :) Fortsatt god påske. Lise

    SvarSlett
  2. Fersk gjærbakst slår aldri feil :) Fortsatt god påske til deg og dine også :)

    SvarSlett