tirsdag 3. april 2012

Luftig pølsegrateng

Jeg vet jeg har lagt ut oppskrift på pølsegrateng en rekke ganger, men denne versjonen ble så god at jeg bare må legge ut den også. Jeg synes det var så vellykket å lage grateng med stivpisket eggehvite når jeg lagde fiskegrateng for litt siden, og måtte bare prøve det med pølsegratengen også. Oppskriften er derfor omtrent identisk med fiskegratengoppskriften, bare med pølse i stedet for fisk. Og det ble en veldig god variant; mer luftig enn den jeg lager vanligvis med hele egg i sausen.

Pølsegrateng, 4 porsjoner
Ingredienser
600 g gode kjøttpølser
200 gram tørr makaroni, gjerne fullkornsmakaroni
1 dl strøkavring
2 ss smeltet smør til å ha over strøkavringen

Ingredienser til ostesaus:
3 ss smør
5 ss hvetemel
5 dl melk
1/2 ts salt
pepper
0,5 ts malt muskat
2 dl revet ost
3 egg

Tilbehør:
Kokte poteter, kokte eller rå gulrøtter og smeltet smør med masse finhakket frisk basilikum i (det er enda bedre med finhakket frisk gressløk, men det hadde jeg ikke)

Fremgangsmåte:
Kok makaroni etter anvisning på pakken. Hell av vannet og skyll makaronien i kaldt vann så den ikke kleber seg sammen. La vannet renne godt av.

Skjær pølsene i små terninger.

Lag hvit saus ved å smelte smøret i en tykkbunnet kjele og rør inn melet. Spe med melken under omrøring slik at det blir en klumpefri saus. La den småkoke i 4-5 minutter, og smak til sausen med salt, pepper og muskat. NB! Sausen blir temmelig tykk, nærmest som en fløyelsgrøt.

Trekk kjelen av varmen. Del eggene, og slipp eggeplommene sausen i ett av gangen mens du rører. Rør så inn osten.

Rør pølser og makaroni inn i sausen. Stivpisk eggehvitene og vend disse forsiktig inn i sauseblandingen til slutt.

Hell alt over i en smurt, ildfast form. Dryss over strøkavring, hell evt. over litt smeltet smør for en sprøere overflate, og stek gratengen nederst i ovnen i ca 30 minutter.

Kok poteter og gulrøtter mens gratengen står i ovnen og smelt litt smør helt til slutt. Tilsett finhakket basilikum eller gressløk i smøret rett før servering.



Server gratengen rykende varm med poteter og gulrøtter til og med smeltet smør over.

mandag 2. april 2012

Pasta med pesto

Liksom-trønderen og jeg er hekta på programmene Kitchenboss og Cakeboss, og har begge to på serieopptak på Get-dekoderen. Når ungene har lagt seg hender det vi setter oss ned og ser 5-6 episoder på rappen. Det er litt vel mye bruk av frityrsteking i Kitchenboss-serien, men generelt er det veldig mye god italiensk mat han lager. Jeg har med stort hell prøvd enkelte av oppskriftene, og nå ville jeg prøve en helt enkel pasta-oppskrift; pasta med pesto.

Pasta med pesto, 4 porsjoner
Ingredienser:
500 gram tørr pasta
1 stor potte frisk basilikum
3 fedd hvitløk (uten skall)
2 ss pinjekjerner
50 gram reven parmesanost
Ca. 1 dl god olivenolje
salt og pepper
Litt ekstra reven parmesan og ristede pinjekjerner til servering

Fremgangsmåte:
Pesto lages enklest i en kjøkkenmaskin. Kjør hvitløk og pinjekjerner til en klissete masse. Stopp maskinen og skrap det løs fra bunnen og siden. Tilsett basilikumbladene fra hele potten, prøv å ikke få med stilker. Kjør det jevnt i maskinen sammen med hvitløk- og pinjekjernemassen. Tilsett deretter olje i en tynn stråle mens maskinen går. Stopp maskinen og skrap løs fra bunnen og sidene litt igjen. Tilsett ost, salt og pepper og kjør det litt til. Smak evt. til med mer salt og pepper.


Kok pasta etter anvisning på pakken. Hell av kokevannet og ha pastaen over i en serveringsbolle. Hell pestoen over pastaen og bland godt.


 Server pastaen med et ekstra dryss parmesan og pinjekjerner over.




For å få det litt mer mettende kan man gjerne servere kylling, spekeskinke eller laks og gjerne også litt godt brød til.

søndag 1. april 2012

Helstekt svinefilet med basilikumrisotto

Svinekjøtt er et veldig anvendelig kjøtt. Det kan smakstilsettes med så mye forskjellig og kan både "jåles" opp og ned, det vil si både brukes til hverdags- og festmat. Jeg er mest glad i hel svinefilet, så det blir ofte brukt hos oss. Om sommeren marinerer jeg det helst og griller det, men hele året er det også veldig godt å steke i ovnen med ulikt krydder og evt. forskjellige grønnsaker.
Denne gangen skulle vi egentlig ha parmesanpoteter som tilbehør, men så fikk jeg så lyst på risotto igjen og byttet kjapt ut potetretten.

Helstekt svinefilet med basilikumrisotto og sjampinjongsaus
(Denne oppskriften holder til 3 porsjoner, og det er svinefileten som er litt "begrensende")

Ingredienser:
Svinefilet, ca. 600 gram
salt, pepper, hvitløkspepper og timian
smør til steking
1 dl vann

Sjampinjongsaus
Ca 10-12 store sjampinjong, skåret i terninger
1 kinesisk hvitløk eller to fedd, finhakket
1-2 sjalottløk, finhakket
3 dl matfløte
1 ts sitronsaft
salt, pepper

Basilikumrisotto
1 sjalottløk, finhakket
1 fedd hvitløk, finhakket
2 dl risottoris
1 dl hvitvin
7 dl varm kyllingkraft
20 gram parmesan, revet
1 ss olje + 1 ss smør til steking
1 ss smør
1 ts sitronsaft
salt og pepper
en neve frisk basilikum, finhakket

Begynn med svinefileten. La den ligge i romtemperatur ca. 1 time før tilberedelse.
Sett stekeovnen på 200 grader, og sett også en stekepanne på til varming på ganske sterk varme.
Gni svinefileten inn med salt, pepper, hvitløkspepper og tørket timian. Smelt smøret i den varme pannen og stek svinefileten på alle sider, ca. 2 minutter på hver side. Legg fileten over i en ildfast form. Kok ut stekepannen med 1 dl vann og hell over i formen. Sett formen inn i ovnen og stek i 20 minutter. Hvis du bruker steketermometer kan du steke til det viser 70 grader for rosa kjøtt og 76 grader for gjennomstekt.

Mot slutten av steketiden begynner man med risottoen og sjampinjongsausen. Risottoen lages ved at man smelter smør og varmer olje i en liten kjele på middels varme. Ha kyllingbuljong klar; den skal være kokvarm. Tilsett hvitløk og sjalottløk og surr i smør/olje til det er blitt mykt og blankt. Tilsett risen og la det surre med så riskornene også blir blanke. Hell i hvitvinen og rør mens det koker helt inn. Når vinen har kokt inn tilsettes den kokende buljongen litt etter litt, ca. 1 dl om gangen. Rør jevnlig og la det koke nesten helt inn mellom hver tilsetting.
Etter ca. 15-20 minutter skal all buljongen være tilsatt og risottoen være kremete og ganske bløt. Riskornene skal være ferdig kokt, men med en liten hard kjerne (al dente). Ta kjelen av varmen og rør inn smør, parmesanost og finhakket basilikum. Smak til med salt, pepper og sitronsaft.

Sjampinjongsausen lages parallellt med risottoen. Smelt smør i en kjele på middels varme og surr sjalottløk og hvitløk i smøret til det blir blankt og mykt. Tilsett sjampinjong og stek sammen med løken til den er blitt myk. Hell matfløte over, kok opp og la det så småkoke til resten av maten er klar. Smak til med salt og pepper på slutten av koketiden.

Ta fileten ut av ovnen og dekk den til med folie. La den hvile i 15 minutter før den skjæres opp i tykke skiver og legges på fat. Server kjøttet sammen med deilig kremete risotto, glovarm soppsaus og gjerne noen bakte tomater.