mandag 1. mars 2010

Det kan bli for mye hvitløk, visstnok

For et par uker siden sto det "Kyllingburger med salat, tomatsalsa og hjemmelagde hamburgerbrød" på ukesplanen vår. Siden lille snuppa vår var syk hele uka, og jeg hadde minimalt med tid til å lage ukjent mat som krevde litt forberedelse, ble det utsatt til forrige uke.
Jeg plukket fram oppskriften og leste igjennom igjen, litt nøyere enn når jeg skrev handleliste fant jeg ut. Kyllinglår ble derfor byttet ut med kyllingkjøttdeig, og sjalottløk ble byttet ut med vanlig gul løk, resten var ok. Og igjen stusset jeg på innholdet av hvitløk i salsaen; 12 fedd! Jaja, det skal jo koke en stund, tenkte jeg, men når jeg hadde kuttet opp 6 fedd fant jeg ut at det fikk holde.
Jeg lagde ferdig resten av maten, tinte hamburgerbrødene jeg hadde laget for noen uker siden, og vi satt oss ned for å nyte maten. Da slo det meg; kanskje det var en liten skrivefeil i oppskriften, kanskje 12 fedd egentlig skulle være 1-2 fedd? Liksom-trønderen var lur nok til å innrømme med en gang at han ikke likte salsaen, jeg spiste ganske mye før jeg måtte tilstå at det smakte ganske skarpt... Dessuten ble det for sterk løksmak i burgerne med vanlig løk, det anbefales ikke å bytte ut sjalottløken. Det som derimot anbefales er ovnsstekte poteter til, veldig godt og veldig enkelt.


Ovnsstekte poteter
Passende antall poteter til antall mennesker som skal spise; store poteter er best
God olje
Salt, pepper, timian eller andre krydderurter, Chili explotion er også godt på.

Skrubb potetene, ikke skrell dem. Del dem i 4 båter, legg dem over i ildfast form. Hell en god skvett olje over, samt salt, pepper og annet krydder. Bland godt med fingrene eller et par skjeer. Stekes ved 225 grader til de er møre, ca. 30-40 minutter. Vend litt på potetene under steketiden så de ikke setter seg fast i bunnen.


Kyllingburger
600 gram kyllinglår (jeg brukte kyllingkjøttdeig)
1 egg
1 sjalottløk
1 fedd hvitløk
1/4 rød chili
salt og kvernet svart pepper

Kvern kyllinglåret sammen med løk, hvitløk og chili. Alternativt finhakkes chili, finhakkes eller rives løk og hvitløk og blandes inn i kyllingkjøttdeigen.
Bland inn egg, salt og pepper, sørg for å få en jevn blanding. Form til 4 burgere, 1-2 cm tykke. Brun burgerne i stekepanne og etterstek i stekeovnen ved 200 grader i ca. 4 minutter.
Du kan også skru ned varmen på stekepannen, hell over bittelitt vann, legg på lokk og la de dampe seg ferdige, i ca. 4 minutter det også

Tomatsalsa
1 dl mild olivenolje
1 sjalottløk
1-2 fedd hvitløk (altså ikke 12...)
1 boks hermetiske tomater
1 ss tomatpurè
1 ts sukker
1/2 rød chili
salt og pepper

Finhakk løk og hvitløk, kutt chilien i 2-3 biter. Varm opp oljen, og ha i løk og hvitløk, surr dette mykt. Tilsett tomatpurè og sukker og stek i 1 minutt mens du rører godt slik at råsmaken forsvinner. Tilsett hakkede tomater og grovdelt chili.
La salsaen småkoke til den tykner, og smak til med salt og pepper. Ta ut chilibitene før servering.

Server burgeren med grove hamburgerbrød, masse deilig salat, skivede tomater og annet godt tilbehør.



Matinspirasjon

Jeg er veldig glad i å lese kokebøker. Jeg har flere hyllemetre med bøker som jeg koser meg med titt og ofte; noen favoritter er bøkene til Jamie Oliver, Nigella Lawson, Tina Nordström og Andreas Viestad. (Merkelig nok prøver jeg sjelden å lage mat fra disse bøkene.)
Jeg leser gjerne matblader også, plukker alltid med meg gratisbladene til Coop Mega og ICA f.eks.
Venner og kjente er også gode inspirasjonskilder på matfronten; det er ikke få ganger jeg har dratt hjem fra besøk hos noen med en nedskrevet oppskrift i veska. Mange oppskrifter blir spredt nærmest landet rundt etter vellykkede middagsselskaper hos gode venner; jeg har en oppskrift på en knallgod mangokylling som jeg tror er distribuert til halve Norges befolkning etterhvert!

På nettet finnes det nå ett hav av gode matsider. Jeg bruker ofte Matprat eller Det søte liv, i tillegg til en rekke blogger. Men akkurat nå er favoritten Foreldreportalen. Et forum med mange matglade og kunnskapsrike mennesker! Der har jeg blant annet funnet en oppskrift på det som påstås å være verdens beste foccacia. Nå har jeg ikke spist så veldig mange forskjellige utgaver av dette italienske brødet, så om det verdens beste kan jeg ikke uttale meg om, men at det var godt er iallefall sant!


Og oppskriften følger her:

Foccacia, i langpanne ca. 30 x 40 cm

14 dl hvetemel (jeg trengte litt mer)
Ca. 8-9 dl fingervarmt vann
50 gram fersk gjær eller 1 pose tørrgjær
1 ss salt
Masse olivenolje av god kvalitet, jeg brukte totalt 3.5 dl (2 dl i selve deigen, 0.75 dl under deigen i langpanna og 0.75 dl over deigen i langpanna)

Ha mel og tørrgjær i bakebollen (bruker du fersk gjær skal den løses opp i vannet), tilsett vann og olje. Elt deigen godt i bollen, den kan ikke knas på bordet. Deigen skal være veldig løs og klissete, som tykk grøt omtrent. (Jeg fikk en veldig løs deig med 14 dl, som tynn suppe omtrent, så jeg tilsatte ca. 1.5 dl mer mel.)
Dekk bollen med plast og la deigen heve i 1-2 timer, gjerne lengre.
Hell ca. 1 dl olivenolje i bunnen av langpanna og fordel det utover bunn og sider. Spa den ferdig hevede deigen over i panna, hell olje i hendene dine og trykk deigen utover til den dekker panna. Lag groper i deigen med fingrene, der oljen vil samle seg. Det ser ut som om du har brukt alt for mye olje, men det er all den oljen som gjør brødet så fantastisk godt!
Strø over flaksalt og stikk små rosmarinkvister inn i deigen her og der. La deigen hvile i panna ca. 20 minutter.
Stekes på 200 grader i ca. 30 minutter. Dekk evt. til toppen med bakepapir hvis det blir for brunt før det er gjennomstekt.
Når brødet er litt avkjølt bør det tas ut av langpanna og legges opp ned på rist slik at det tørker inn litt på undersiden, dvs at mer av oljen trekker inn.
Skjær brødet i firkanter og server!
NB! Brødet bør fryses hvis man ikke spiser opp alt med en gang, det er best når det er ferskt!

søndag 28. februar 2010

Problemer med for sterk undervarme

Jeg har en komfyr som ikke er helt med på laget når det gjelder baking. Det er en 2 år gammel billig innebyggingskomfyr, som fulgte med leiligheten vi kjøpte i mars 2008, og problemet er at undervarmen er alt for sterk. Det er ikke mulig å regulere over- og undervarme hver for seg, så når spesielt boller eller annen gjærbakst fortsatt er lys og fin på oversiden er undersiden blitt svart og hard.
Ovnen må jo brukes allikevel, så etter hvert har jeg lært meg noen triks for ikke å få all mat brent under, som å senke varmen og forlenge steketiden og flytte brett opp og ned underveis. Egentlig litt slitsomt, så nå har jeg endelig fått bestilt service...

Forrige helg skulle jeg bruke opp litt melk som nærmet seg utløpsdato, og valget falt på pizzasnurrer og horn med ost og skinke. Jeg har en kjempegod oppskrift på gjærdeig som er enkel å få til og veldig god å jobbe med. Men som vanlig slet jeg med å få baksten gjennomstekt uten å bli brent under, og som bildene illustrerer lyktes jeg ikke helt denne gangen.

Lyse og fine på oversiden, men...
undersiden er en annen historie.

Uansett, her er oppskriften!
Horn med ost og skinke, 24 stk
200 gram smør
6 dl melk
50 gram fersk gjær eller en pose tørrgjær
2 ts salt
4 ts sukker
1 kg hvetemel
Ca. 300 gram revet ost
Ca. 300 gram strimlet skinke
Evt. tomatsaus/pizzasaus

1 sammenpisket egg til pensling

Smelt smøret og tilsett melka, varm til fingervarmt. Løs opp gjæren i væsken hvis du bruker fersk gjær, eller bland inn i melet om du bruker tørrgjær. (Jeg har bare brukt tørrgjær med godt resultat hver gang.) Bland alt det tørre, tilsett væske, kna og elt deigen godt til den blir smidig. Hev under plast i ca. 40 minutter.
Kna deigen lett på nytt, del den i 3 like deler før du kjevler ut hver del til en rund leiv, en om gangen.
Del hver leiv i 8 snipper. Legg på 1 ts tomatsaus/pizzasaus, 1 ss revet ost og 1 ss skinke på hver spiss, på den tykkeste delen. Rull sammen fra den tykkeste delen og formes til horn.
Legg hornene på smurt stekebrett, evt. bruk bakepapir, og etterhev i 20 minutter.
Pensle hornene med sammenpisket egg før steking, og stek ved 225 grader i 12-15 minutter.
Tips! Dryss litt oregano over hornene før steking, det setter en ekstra smak på baksten!

Samme oppskrift kan brukes til pizzasnurrer, noe jeg synes blir enda bedre fordi fyllet blir fordelt på større del av deigen og gir mer smak.

Da er jeg i gang!

Jeg har lenge tenkt på å hive meg på bloggbølgen, men så har jeg aldri blitt helt enig med meg selv om hva jeg skal blogge om. Hverdagslivet til en småbarnsmor er ikke alltid like spennende, så å bare skrive om det ville vært ganske kjedelig.
Men jeg er veldig glad i å lage mat, og har en mann som er veldig glad i å spise mat. De siste to månedene har vi vært veldig flinke til å lage ukesplaner for middag, og for at disse planene ikke bare skal bestå av pannekaker og spagetti med kjøttdeig har jeg brukt mye tid på å finne nye, spennende oppskrifter. Disse er ivrig prøvd ut, med stort sett vellykket resultat faktisk, og dermed begynte tanken om å blogge om mat og matlaging å snike seg inn.

Jeg kaster meg dermed ut i det, og åpner herved Trines blogg om
- godt og blandet, søtt, salt og syrlig -