fredag 28. mai 2010

Mormorminne


Mormoren min døde for mange år siden, men jeg savner henne fortsatt. Mormor hadde alltid iskrem og hjemmebakst i fryseren og bærbusker i hagen som ga hjemmelaget syltetøy og saft. Hun kjøpte en halv gris i slaktetiden før jul og lagde blodklubb, hodesylte, ribberull og all slags kjøttmat. Hun strikket gensere og sokker, sydde dukkeklær og lappet opprevne bukseknær.
Et kjært minne er en skål. Det var opprinnelig et etasjefat, men kun det øverste fatet er igjen, og dermed blitt til en skål i stedet. Det sto alltid på kjøkkenbordet, klart til å fylles med mormorbakst. I går fylte jeg det med syrlige, friske bringebær og tenkte på mormor mens jeg spiste.



Pannekaker med blåbær og bringebær

Jeg synes egentlig at vi jukser litt når vi har pannekaker til middag, det er liksom mer dessertaktig med søtt syltetøy, sukker eller friske bær. Hjemmefra er jeg vant til å spise (tomat)suppe først, deretter pannekaker, men liksom-trønderen er helt ukjent med den tradisjonen. Han er ikke noe "suppemenneske" og liker ikke tomatsuppe som er mitt førstevalg til pannekakene, så derfor har vi droppet hele suppegreia og tar bare pannekaker. For å øke middagsfølelsen litt lager jeg de halvgrove og steker bacon til.
"Alle" har vel sin oppskrift på pannekakerøre, eller dropper oppskrift i det hele tatt, og jeg bruker en oppskrift jeg har fått av min beste venninne. Når jeg så hennes små tvillinggutter, knapt 2 år gamle, gafle i seg nesten 3 pannekaker hver skjønte jeg at det var en oppskrift jeg måtte sikre meg!

Sivs grunnoppskrift pannekaker
2 egg
6 dl melk
3,5 dl hvetemel
1 ts salt
1-2 ts sukker
1 ss smeltet smør

Bland sammen egg, mel, salt og 3 dl av melken. Tilsett deretter resten av melken og smør og sukker. La svelle i minst 1/2 time. Stek pannekakene på middels varme til de er gyldenbrune på hver side.
Server gjerne med rørt blåbærsyltetøy, friske bær eller sprøstekt bacon.

Jeg har helt glemt å telle hvor mange pannekaker denne oppskriften gir, men til 2 voksne og 1 barn dobler jeg oppskriften. Hvis du ønsker grove pannekaker kan melet byttes ut med 1 dl sammalt fin hvete, ½ dl lettkokte havregryn og ca 1 ½ dl hvetemel.

onsdag 26. mai 2010

Pølsegrateng

Jeg hadde egentlig bestemt meg for å ikke lage pølsegrateng mer, bare holde meg til ost og skinkegrateng, men liksom-trønderen var ikke helt enig. Så da ble det nok et forsøk på å få pølsegratengen min likest mulig svigermormor sin, og denne gangen var jeg så nære som aldri før. Jeg tror liksom-trønderen forsynte seg tre ganger, og jeg vet ikke hvor mange ganger han sukket og stønnet fordi han synes det var så godt.
Som tilbehør hadde vi stekte poteter, agurkskiver og vårløksmør.

Oppskriften er litt "på slump" og forandrer seg fra gang til gang, men jeg skriver ned det jeg brukte i dag, sånn circa.

Pølsegrateng med makaroni, 6 porsjoner
Ca. 400 gram pølser (jeg brukte grillpølser fra Fjordland i dag, men liker best å bruke Prior eller andre kylling/kalkunpølser)
Ca. 3 dl ferdig kokt makaroni
6 dl melk
2 + 2 ss margarin
3-4 ss mel
4 ss brødrasp
3 egg
Salt, pepper, revet muskatnøtt

Kok makaroni etter anvisning på pakken, hell av vannet og tilsett litt smeltet smør eller olje så det ikke klister seg sammen. Skjær pølsene i små terninger.
Lag hvit saus. Smelt 2 ss margarin på middels varme, pass på så det ikke blir brunt, tilsett mel og rør godt inn i smøret. Tilsett litt og litt melk og rør til en klumpefri saus. Kok opp, og la småkoke i ca. 5 min så melsmaken forsvinner. Smak til med salt, pepper og revet muskatnøtt. Avkjøl litt.
Pisk sammen eggene. Hell sausen over eggene mens du rører godt (slik at ikke den varme sausen lager eggerøre av eggene).
Legg pølser og makaroni i en ildfast form, og hell saus/egg-blandingen over. Bland alt godt sammen. Strø et tynt lag med brødrasp over det hele, og legg små biter av margarin oppå brødraspet.

Stekes ved 225 grader i ca. 20 minutter.

Det er også mulig å blande forskjellige grønnsaker inn i gratengen (f.eks mais, brokkoli, erter, blomkålbuketter eller gulrotterninger), men vi foretrekker den naturell og heller ha grønnsaker ved siden av.

Vårløksmør er bare smeltet melange med hakket vårløk i. Jeg synes det er best med melange så man får litt saltsmak. Vanligvis bruker jeg gressløk, men nå hadde jeg vårløk i kjøleskapet som trengte å bli brukt opp.

lørdag 22. mai 2010

Hjemmelaget kebab

Dagens kveldskos er hentet fra Trines Mektige Matblogg, nemlig Kebab med tomatsalsa og mynteyoghurt.
Liksom-trønderen ble helt i hundre når han fikk se dagens meny, og var nok veldig spent på hvordan jeg skulle få kjøttet til å se ut sånn:

Bildet er lånt fra dinmat.aftenposten.no, Jan M. Lillebø

Mulig han ble litt skuffet, men det ble i såfall fort glemt når jeg lovte å tre kjøttet på grillspyd i stedet. Liksom-trønderen spiste nemlig (nesten) bare mat på grillspyd under vår første ferie sammen til Lesvos, med shish kebab som høydepunktet. Under et av måltidene hadde jeg også bestilt mat på grillspyd, og når maten vår kom viste det seg at liksom-trønderens rett IKKE var på grillspyd. Det endte med at jeg måtte ta mitt kjøtt av grillspydet så han fikk tredd sitt kjøtt på...

Denne hjemmelagde varianten av kebab kan iallefall anbefales! Jeg fulgte til og med oppskriften nesten til punkt og prikke. Det eneste jeg endret var at jeg tilsatte litt sukker i tomatsalsaen og droppen rødløken. Jeg legger ikke inn oppskriften her siden den står i linken øverst i innlegget, men litt bilder må jeg dele.



Ukeplan for uke 21

Neste uke fortsetter tømmingen av fryserne våre, og behovet for tømming er plutselig mer akutt siden den ene fryseren ikke virker helt lenger. Så da ser matplanene våre slik ut:

Mandag: Fiskekaker med kokte poteter og grønnsaker og epler i karrisaus
Tirsdag: Pølsegrateng med makaroni, rå grønnsaker og vårløksmør
Onsdag: Pannekaker, halvgrove, med bacon og blåbær
Torsdag: Indisk, sannsynligvis Tikka Masala fra glass, med ris
Fredag: Svinefilet med ris og ovnsbakte grønnsaker, appelsinsaus og bearnaisesaus
Lørdag: Kylling cacciatore med fersk pasta
Søndag: Biffgryte, tomatbasert smakt til med sitrusfrukt av noe slag

Egentlig burde vi ha benyttet oss av det flotte været og grillet kjøttet vi har i fryseren, men en uventet reise til Trondheim for å besøke et akutt sykt familiemedlem gjør at vi må vente litt med å kjøpe gassbeholder til den nye gassgrillen vår. Hvis ikke jeg klarer å overbevise liksom-trønderen at han burde bruke bursdagspengene sine på gass...

Bildet er lånt fra klikk.no

fredag 21. mai 2010

Strikkeprosjekter

Jeg har nå nesten strikket ferdig lua til lillesøster, men jeg skjønner ikke helt den delen av oppskriften jeg har kommet til. I tillegg ser det litt merkelig ut i bakhodet, jeg må ha gjort noe feil i fellingen...

Sånn skal lua se ut ferdig:

Min ser sånn ut når jeg bretter inn kanten i bakhodet:

Men lar jeg den være ubrettet ser den sånn ut:
Hehe, noe er helt klart feil, men jeg får se om kyndige strikkehender kan trylle litt.

I påvente av strikkehjelp har jeg begynt på et teppe i lys petrolfarget ullgarn. Det er egentlig et babyteppe, men jeg håper jeg har forøket maskeantallet såpass at det heller blir et teppe lillesøster kan ha i vogna si når det blir kaldt ute igjen. Jeg har startet 3 ganger for jeg har ikke tykke nok pinner i forhold til oppskriften, så først ble det litt lite, og så hadde jeg for kort tråd til å legge opp med ,og så strikket jeg perlestrikk feil så det ble en vanlig vrangbord i stedet...Men nå er jeg i gang, perlestrikken kommer frem! Fargen på bildet er ikke helt riktig, det er ikke så lyseblått som det ser ut som, mye mer grønnskjær i det i virkeligheten.


Når det blir ferdig skal det se slik ut:

tirsdag 18. mai 2010

Greske kjøttboller i tomatsaus

For noen år siden kjøpte en kollega av meg en gresk kokebok. Sjefen vår var veldig begeistret for Helles, og til en feiring av hennes 50-årsdag lagde vi flere retter fra denne kokeboka. Det var et meget velsmakende matbord, og jeg tror at halvparten av de ansatte på avdelingen bestilte den samme boka etterpå, meg selv inkludert. Dessverre har jeg lånt bort mitt eksemplar, og jeg husker ikke til hvem, ei heller tittelen på boka så jeg får ikke kjøpt meg en ny.
Men, heldigvis har jeg skrevet ned oppskriften på bokas beste rett; kjøttboller i tomatsaus. Denne retten har jeg laget mange ganger, mange av familiens spleisekoldtbord har inneholdt disse kjøttbollene. Ett hint av nellik og kanel sammen med hvitløk og persille; hva annet enn velsmakende kan resultatet bli? Dessuten, en kjempefordel at bollene skal stekes i stekeovnen i stedet for i stekepanna.

Marinerte greske kjøttboller, 4 tapasporsjoner
Til bollene:
275 g magert, malt oksekjøtt (karbonadedeig)
50 g ferske loffsmuler
1 sammenpisket egg
1 ts sennep
1 ss hakket frisk persille
1 ts tørket mynte (kan sløyfes)
en klype tørket oregano
en klype malt kanel
en klype malt nellik
1 løk, revet
2 fedd hvitløk, knust, hakket
salt og pepper etter smak

Til sausen:
1 boks hermetiske tomater, hakket
0,5 dl vann

hakket frisk persille til pynt

Forvarm ovnen til 230˚C.
Bland alle ingrediensene til bollene. Arbeid alt godt sammen. Fukt hendene og form blandingen til små boller, ca. 2,5 cm diameter. Legg dem på en smurt bakeplate (eller på bakepapir).
La bollene steke i 20 min. Snus halvveis i steketiden.. Legg de ferdige bollene på husholdningspapir for å renne av seg (kan droppes). Legges over i et stort ildfast fat. Sett dem til side.

Ha de hermetiske tomatene i en blender/foodprocessor/stavmixer og kjør dem helt glatte. Passer tomatmassen gjennom en fin sikt og kast frøene som blir liggende igjen i sikten. Slå de siktede tomatene over i en kjele og tilsett vannet. Kok opp og la småkoke i 5 min. For mer smak kan litt malt nellik tilsettes. Slå alt over kjøttbollene.

La alt avkjøles, legg på lokk og la retten stå i kjøleskap noen timer eller natten over.

Kan varmes i ovn v/200˚C ca. 20 min (eller i mikrobølgeovn). Dryss hakket persille over ved servering.

Godt med tzatziki, pitabrød og ovnstekte sitronpotetbåter til.