onsdag 22. desember 2010

Sarah Bernhard

Å å å, disse kakene er farlig gode! Jeg har bare laget det en gang før, til jul for 2 år siden, og spiste meg helt kvalm hver gang jeg smakte på de. Jeg har ikke tatt meg bryet med å lage bunnene selv, for jeg synes det er veldig godt med ferdig kransekakemasse, og dessuten har jeg ikke skikkelig kvern til å male mandlene med. Jeg legger inn oppskrift på hjemmelagde bunner allikevel, i tilfelle noen er litt mer arbeidssomme enn meg.
Det finnes (minst) to ulike varianter av fyllet; en trøffelkrem og en smørkrem. Jeg lagde med trøffelkrem sist, og det smakte nydelig. I år ville jeg gjerne smake på smørkremen, men jeg kunne ikke gå glipp av den deilige trøffelkremen heller, så da lagde jeg halvparten med trøffelkrem og halvparten med smørkrem.


Sarah Bernhard med trøffelkrem, ca. 25 stk.

Bunner:
1 pakke ferdig kransekakemasse fra Odense, 500 gram

Kjevle ut kransekakemassen til ca.1 cm tykkelse. Stikk ut passe store sirkler med et glass e.l. og legg dem på en bakeplate. Stek ved 210 °C i ca. 7 minutter. Kransekakeplettene skal kun ha en "stekeskorpe". Avkjøl på rist.

Trøffelkrem:
3 dl kremfløte
100 g kokesjokolade

Kok opp fløte og tilsett grovhakket sjokolade. Dra kjelen av plata og rør i fløten til sjokoladen er helt smeltet. Sett sjokoladefløten i kjøleskap noen timer (helst til dagen etter).
Pisk opp sjokoladekremen, som om du skulle pisket kremfløte til bløtkake. Bruk en kniv og stryk opp kremen på kransekakeplettene som spisse, lave hatter. Alternativt kan kremen sprøytes på med sprøytepose. Sett kakene i fryseren i ca. 30 minutter (eller mer).

Sjokoladeglasur:
200 g smeltet kokesjokolade
(4 ss kokosfett/delfiafett)
 
Smelt sjokolade over vannbad, eller vær litt dristig og smelt den i mikroen, og tilsett litt evt. kokosfett for å gjøre sjokoladen tynnere. Avkjøl noe. Dypp kakene raskt i glasuren og sett dem tilbake i fryseren til sjokoladen er helt stivnet. (Jeg synes det ble bare klin med den dyppingen så jeg brukte en kniv og strøk glasuren så godt jeg kunne rundt hele kremtoppen.)

Når glasuren er helt stiv overføres kakene til en plastboks med bakepapir i mellom lagene og plasseres i fryseren for oppbevaring. De tines veldig raskt så man tar bare frem kakene rett før servering.


Sarah Bernhard med smørkrem, ca. 30 stk.

Bunnen:
400 g mandler
400 g melis
4 eggehviter

Mal mandlene på mandelkvern og bland i melisen. Bland i eggehvitene, de trenger ikke stivpiskes på forhånd. Sett kakene med teskje på bakepapirkledd plate. Glatt dem på overflaten og stek dem ved 180 grader i ca. 10 minutter eller til de er gylne. Avkjøles på rist.

Krem:
4 eggeplommer
4 ss kakao
400 g smør
3 dl melis
3 - 4 ts vaniljesukker

Pisk romtemperert smør og melis lyst og luftig. Bland inn eggeplommene. Tilsett kakao og vaniljesukker og bland godt igjen. Man kan også tilsette 2 ts vann helt tilslutt, kremen blir enda luftigere når man pisker inn vannet.

Glasur:
2 plater kokesjokolade
(4 ts kokosfett/delfiafett)

Følg samme fremgangsmåte som i oppskriften med trøffelkrem for påføring av krem og glasur samt oppbevaring. Man kan selvsagt bruke ferdig kransekakemasse til smørkremen også.




Med smørkrem

Med trøffelkrem

Dommen: Trøffelkremen er helt klart best. Den er lett og luftig, akkurat passe sjokoladesmak, man klarer å spise mer enn 1 uten å bli kjempekvalm. Kremen var også enkelst å lage selv om den måtte stå natten over i kjøleskapet og dermed egentlig tar lengst tid. Smørkremen var veldig god, men man må virkelig like smør! Det ble kvalmende etter 1/2 stykke, og det går jo ikke. Utseendemessig er de like, glasuren var like klinete å smøre på uansett krem (mine ble derfor ikke så veldig pene...). På bildene er kakene frosne og det var et vanskelig lys å ta bilder i, men et lite inntrykk får man jo. (De rosa kulene er bare for å skille de ulike kremene.)

tirsdag 21. desember 2010

Vaniljekjeks med sjokoladetrekk

Å bake vaniljekjeks har blitt en juletradisjon for meg. Jeg fikk oppskriften av min gode studievenninne Kristine for mange år siden, og har laget de hver jul etter det. Jeg er ikke helt sikker på om noen andre enn meg og lillesøsteren min faktisk spiser dem, eller, det vil si inntil liksom-trønderen kom inn i familien. Han spiser dem, det er helt sikkert! Han tråkker rundt meg mens jeg lager dem og tigger som en hund fra de kommer ut av ovnen, har ikke tid til å vente til de har fått på sjokoladetrekk en gang. Og etter at sjokoladetrekket er på plass har han ikke tid til å vente på at det skal stivne. Når de helt til slutt er ferdige, med sjokolade som har stivnet og alt, da, DA maser han iallefall, for det er jo da de er best.

Her er oppskriften:


Vaniljekjeks med sjokoladetrekk, ca. 30 stk

150 gram smør eller margarin
70 gram sukker
2 ss vaniljesukker
1 dl sirup
250 gram hvetemel
150 gram (koke)sjokolade

Rør smør og sukker hvitt. Ha i sirup og bland sammen. Bland deretter inn det tørre og form deigen til en rull som legges ca. 30 minutter i kjøleskapet.
Del deigrullen i ca. 30 biter som hver rulles til små kuler. Legg kulene på bakepapirkledde stekebrett og trykk de litt flate med hånden. De flyter svært lite utover så de kan legges ganske tett.
Stekes midt i ovnen på 175 grader i ca. 10 minutter, til de er svakt gyldne.
Legg de over på rist for å avkjøles.

Når kjeksene er helt kalde smeltes sjokoladen i vannbad eller i mikroen. Bruk en teskje og bre smeltet sjokolade over kjeksene, pynt evt. med litt smeltet hvit sjokolade også. Sett de i kjøleskapet til sjokoladen har stivnet igjen, og overfør de deretter til en tettsluttet kakeboks. Oppbevar gjerne boksen kjølig.

mandag 20. desember 2010

Ovnbakt kyllingfilet med røsti og appelsinsaus

Jeg synes noen ganger det er litt vanskelig å finne på spennende tilbehør til de ulike kjøttypene jeg serverer. Det blir veldig ofte ovnsbakte poteter og grønnsaker, ris eller pasta. Men det finnes jo egentlig mye godt man kan lage av poteter. Potetmos, Hasselbackpoteter, bakte poteter, stekte potetskiver, potetsalat, fløtegratinerte poteter osv. osv.
Jeg har lenge hatt lyst å lage røsti, etter å ha lest beskrivelsen hos Trines mektige matblogg:
Når jeg lager røstipoteter så tenker jeg alltid; "hvorfor lager jeg ikke dette oftere"? Og mannen min sier alltid; "hvorfor laget du ikke mer"...
Røsti er visstnok nærmest nasjonalrett i Sveits, og består av revne poteter som stekes sammen med smør, salt og pepper, evt. også andre smakstilsetninger. Høres jo veldig godt ut!

Her er oppskriftene:

Røsti, 3-4 personer
Ca. 14 poteter
4 ss smeltet smør + smør til steking
Salt og pepper

Skrell potetene og riv de på et rivjern. Legg de revne potetene i et rent kjøkkenhåndkle, pakk det godt sammen rundt potetmassen og vri ut mest mulig væske.
Ha potetmassen i en stor bolle, og bland massen med smeltet smør, salt og pepper. (Det er enklest å bruke hendene.)

Smelt litt mer smør i en middels varm stekepanne, hell massen over i panna og trykk den flatt utover slik at hele pannen dekkes. Man kan også lage små "pletter" av massen slik at man får porsjonstørrelser på dem.
Når potetene har fått en fin brunfarge på undersiden (det tar litt tid, ca. 15 minutter tok det i min panne) snur du røstien. Har du fylt hele pannen kan du benytte en tallerken; løft litt i røstien langs hele kanten slik at den er løs, legg tallerkenen opp i stekepanna og snu hele greia på hodet. Er du heldig sitter ingenting fast og du får hele røstien over på tallerkenen. La den skli tilbake i panna med den rå siden ned, og stek ferdig på den andre siden også, det tar ca. 10 minutter eller mer. Pass på at den er gylden og fin på begge sider, men ikke "rå" inni. Del røstien opp i "kakestykker" ved servering.
Tips fra min navnesøster: Hvis du skal lage større porsjon enn mengdene over bør du fordele potetmassen i flere stekepanner, slik at røstien ikke blir for tykk og derfor ikke blir gjennomstekt.

Ovnsstekte kyllingfileter, 4 personer
4 kyllingfileter
4 ts smør
salt og pepper
Chicken and steak-krydder eller annet smaksrikt krydder

Legg filetene i en ildfast form, lett en klatt med smør på hver filet og krydre med salt, pepper og andre krydder. Stekes ved 220 grader i ca. 40 minutter (jeg ser at andre steker de mye kortere, men jeg vil ha kyllingen helt gjennomstekt).
Skjær kyllingen i skiver ved servering.

Appelsinsaus
1 dl appelsinjuice eller ferskpresset appelsinsaft
3 dl kyllingfond (1-2 ts fondkonsentrat + 3 dl vann)
salt og pepper
1 dl matfløte
1 ss soyasaus
2 ss hakket, frisk basilikum
1 ss maizena jevning

Kok opp appelsinjuicen og la den småkoke så lenge som mulig for å forsterke appelsinsmaken. Tilsett kyllingfond og la det få et oppkok. Tilsett fløte og soyasaus, smak til med salt og pepper. La det småkoke noen minutter, eller til resten av maten er ferdig. Rett før servering jevnes sausen til passe tykkelse med Maizena lys jevning. Basilikumen røres inn helt til slutt.

Server kylling og røsti sammen med appelsinsausen og friske grønnsaker, gjerne asparges eller raskt forvellede sukkererter eller aspargesbønner. Jeg hadde bare små, søte tomater denne gangen, men det passet jo godt til basilikumen i sausen.


søndag 19. desember 2010

Pasta etter Rema1000-filosofien

"Det enkle er ofte det beste" er et av Rema1000s slagord. Jeg er tildels enig, men samtidig synes jeg man skal anstrenge seg litt for å ikke alltid velge det enkleste her i livet, noen utfordringer er bare sunt!
I matlagingen min blir det omtrent halvt-om-halvt av enkle retter og de litt mer arbeidskrevende. Særlig pastaretter liker jeg enkle; der er det sjelden jeg hopper på en utfordring. Så forrige dagens kosemiddag ble helt i tråd med Rema1000: spagetti med olivenolje, ristede pinjekjerner, grovhakket basilikum, høvlete parmesanskiver og små, søte tomater. Tar ca. 15 minutter å lage, og nam, så godt!
Hvis man vil ha det litt mer "avansert" kan man gjerne ha ovnsbakte kyllingfileter og ruccolasalat til, evt. også bytte ut parmesanosten med fetaost. Godt uansett.



tirsdag 14. desember 2010

Vibeckes havremakroner

Jeg har en kjempekoselig "barselgruppe" på nettet. Vi har det så kjekt og moro mens vi "prater" i vei, har blitt veldig godt kjent med en gjeng supre jenter! I går hadde en av jentene lagt ut en oppskrift på havremakroner, og skrøt veldig av hvor gode de var og hvor lett det var å lage dem. To av de andre jentene kastet seg over oppskriften og bakte i vei, men det gikk ikke så bra...Deigen fløt utover hele stekebrettet, og det ble tilslutt bare havresmuler igjen, og masse glade spurver i Vestfold i dag.
Jeg bestemte meg for å prøve jeg også, for noe måtte jo være feil med oppskriften, eller kanskje bakerne? Oppskriften var veldig enkel, og jeg var spent når første brett ble satt inn i ovnen, tror aldri jeg har fulgt så godt med under steking noen gang! Men det ble ikke så veldig spennende egentlig, for makronene oppførte seg helt eksemplarisk. Ingenting fløt utover, alle holdt pent på fasongen og ble gyldne og fine etter akkurat passe tid. Neste brett likedan. Så jenter, jeg vet ikke hva som ble feil hos dere, Kenwood hadde jeg heller ikke.

Og her kommer oppskriften, hvis noen tør ta sjansen...

Havremakroner, ca. 30-35 stk.
200 gram smør
200 gram sukker
2 egg
200 gram havregryn
240 gram hvetemel
2 ts bakepulver

Pisk romtemperert smør og sukker sammen til det blir lyst og luftig. Tilsett eggene og bland godt. Tilsett det tørre og bland godt igjen. Legg deigklumper på størrelse med 1 ss på bakepapirdekkede stekeplater, med litt mellomrom, og stek ved 200 grader til de har fått en fin, gylden farge. For meg tok det 10-12 minutter. (Jeg rullet forresten deigen til små baller i hendene som jeg trykket litt flate på toppen før steking i stedet for å legge deigen rett på plata.)



lørdag 11. desember 2010

Tacopizza

Fredag, og som hos veldig mange andre, sto pizza på menyen. Har inntrykk av at "alle" enten har tex-mex-mat eller pizza på fredager, og når pizzafyllet vårt ble tacokjøttdeig dekket vi begge variantene denne fredagen.

Bruker mammas pizzabunn-oppskrift, selv om jeg aldri får den like god som henne. Fordelen med den er at den kan brukes både til tynne italienske og tykke amerikanske pizzaer, man bare justerer hvor tynt man kjevler deigen. Normal oppskrift er til en stor langpanne/ovnsplate (sånne som følger med ovnen), og det blir da en ganske tykk bunn. Øker man oljemengden litt blir bunnen god og sprø.
Tacosmaken kom fra Santa Marias krydderpose denne gangen, men jeg foretrekker egentlig å lage tacokrydder selv. Det smaker bedre, er mindre salt og gir meg mindre halsbrann. Vi skulle hatt litt jalapeno på også, men det ble litt hektisk på ettermiddagen så vi rakk ikke butikken. Av samme grunn lagde jeg heller ikke hjemmelaget pizzasaus eller salsa denne gangen. Vi hadde heldigvis stående et glass med salsa fra Santa Maria, som liksom-trønderen synes er mye bedre enn hjemmelaget uansett, raringen, og en boks med pizzasaus fra Mutti, som har verdens beste hermetiske tomater.


Tacopizza

Pizzabunn til en stor langpanne
50 gr fersk gjær (eller en pose tørrgjær)
2 ts salt
1/2 dl olje
3 dl vann
Hvetemel til passende smidig deig

Tacofyll
400 gram kjøttdeig eller karbonadedeig
1 pose med tacokrydder eller hjemmelaget tacokrydder
0,5 dl vann

(Valgfritt) tilbehør
Pizzasaus, hjemmelaget eller på glass fra feks. Idun
300 gram revet ost
1 boks hermetisk mais
1/2 glass jalapeno i skiver
1/2 pose Tortilla eller nacho chips
Tomatsalsa, hjemmelaget eller på glass
Evt. salatblader, (hvitløks)rømme og guacomole

Sånn gjør du:
Løs gjæren opp i lunkent vann om du bruker fersk gjær, eller bland med melet om du bruker tørrgjær. Siden melmengden ikke er angitt starter jeg med å blande vann og olje, tilsetter noe mel (1-2 dl) som på forhånd er blandet med gjær og salt, øker melmengden inntil deigen er passe fast og lar seg lett kna uten å klisse.
Heves under plast til dobbel størrelse (minst 40 minutter, gjerne lenger).

Lag fyllet i mens. Stek kjøttdeigen til den er brun og gjennomstekt, tilsett krydderet og rør godt. Tilsett vannet og la det småkoke i noen minutter.

Kjevle ut deigen til ønsket tykkelse og legge den på stekeplate (på bakepapir eller plate smurt med olje). Fordel fyllet over bunnen, gjerne med pizzasaus under kjøttet, strø over mais, og jalapeno hvis man vil ha det litt sterkt, strø over ost, og stikk biter av tortillachips ned i osten. Stek pizzaen midt i ovnen ved 220 grader i ca. 20 minutter avhengig av ovn.

Serveres med tomatsalsa, litt ekstra mais, og gjerne en grønn salat, hvitløksrømme og guacomole til.

tirsdag 7. desember 2010

Pitabrød med kjøttdeig, pasta og hvitløksdressing

Denne retten er inspirert av en bruker på Foreldreportalen. Hun har laget en slags online kokebok, med masse fine bilder og stor variasjon i retter. Hos henne heter retten Pitabrød med makaronistuing og hvitløksdressing, og inneholder skinke og makaroni. Vi har laget skinkeversjonen før, og det var bare sånn passe godt, så i dag prøvde jeg det heller med kjøttdeig. Og det falt mye mer i smak hos oss. Prøvde også Hattings fullkornspitabrød til, for å få et litt sunnere preg på maten, men må si at de vanlige er best.


Her er min versjon av retten, til 4 personer:

Pitabrød med kjøttdeig, pasta og hvitløksdressing

4 -6 pitabrød
400 gram kjøttdeig/karbonadedeig/kyllingkjøttdeig eller 1 boks kokt skinke/kyllingskinke
2 løk (jeg kuttet ut dette pga liksom-trønderens store løkangst)
2 fedd hvitløk eller 1/2 kinesisk hvitløk
2 ss olivenolje, til steking
1 boks hakkede tomater
1 dl ketchup
1 ss sukker
salt og pepper
300 g pasta, jeg brukte tricolor penne
100 g revet ost

Finhakk løk og hvitløk og fres i oljen i tre minutter. Tilsett kjøttdeigen, stek til alt er brunt og gjennomstekt før du tilsetter hakkede tomater og ketchup. Smak til med salt, pepper og sukker. Kok pasta etter anvisning på pakken. Når den er ferdig, siles den over et dørslag og avkjøles litt i kaldt vann. Bland pasta i kjøttsausen og fyll den i varme pitabrød sammen med salat, ost og hvitløksdressing.

Hvitløksdressing
3 ss majones
3 ss rømme/rømmekolle/creme fraische
1 fedd hvitløk, presset
1 ts hvitvinseddik
1 ts sukker
salt og pepper

Bland alt godt sammen og la det stå ca. 30 minutter før servering.

lørdag 4. desember 2010

Havrekjeks

Bakelysten fortsetter, og heller ikke nå er det julebakst jeg har lyst å bake. På Foreldreportalen har jeg nemlig lenge kikket på en oppskrift på havrekjeks som veldig mange skryter av. Siden den gamle stekeovnen min ikke akkurat var god til bakst har jeg ikke villet prøve, men nå som den nye ovnen har vist seg tilliten verdig kunne jeg endelig prøve meg på havrekjeksene.
Her fikk jeg også et problem med å få kjeksene seige og ikke sprø. Men jeg regner med at det sviktende punktet nok en gang er den piskingen av smør og sukker, jeg må visst skjerpe meg. Orginaloppskriften har rosiner i seg, men de ble glatt sløyfet for det er ingen av oss glade i. Sjokoladebiter i stedet er visst prøvd ut av mange, men tilbakemeldingene gikk på at det ble for søtt så jeg prøvde ikke engang.


Havrekjeks, 18 store

1,2 dl mel
1/2 ts salt
1/2 ts bakepulver
220 g usaltet smør
2,5 dl brunt sukker
2,5 dl hvitt sukker
2 store egg
7 dl havregryn
3 dl rosiner (kan sløyfes)

Sett ovnen på 180 grader.
Rør smør og sukker mykt og porøst, rør inn egggene, ett om gangen.
Bland mel, bakepulver og salt, og rør dette inn i smørblandingen. Rør inn havregryn og rosiner.

Legg 18 store klumper av deigen (ca. 2 spiseskjeer hver) med god avstand på bakepapir. (I min ovn var det passe med 6 kjeks pr. bakeplate.) Stek litt under midt i ovnen i 20-25 minutter, til kantene er gyldenbrune. For mindre kjeks kan man bruke 1 ss til hver kjeks, og det ble da plass til 9 på hvert brett. Disse stekte jeg i 15 minutter.
Dra hele bakepapiret over på en rist for avkjøling.


Oppbevares i tett kakeboks.

fredag 3. desember 2010

Sjokoladecookies

Bakelysten er stor om dagen, og jeg burde vel helst benyttet den til å lage julekaker. Men så langt har jeg ikke kommet ennå; jeg smakte nemlig noen veldig gode sjokoladecookies hos venninnen min før helgen, og de ga mersmak. Jeg har aldri bakt cookies, sånne store amerikanske, myke, seige og gode, så det var på tide å prøve seg på sånne. Jeg fant en oppskrift på Det søte liv, Chocolate Chips Cookies, som skulle være "ekte og knallgode". Man skulle ha i 350 gram sjokolade, og det synes jeg så ut som veldig mye. Jeg brukte heller en pose med nonstop, 250 gram, men det var faktisk ikke nok, så 350 gram blir sikkert helt topp.
Oppskriften sier at man skal piske smør og sukker luftig, og det var kanskje her jeg sviktet litt. Jeg synes det er så ufattelig kjedelig så jeg gir meg nok litt for fort, for jeg fikk ikke seige cookies, bare sprø. Men smaken var det ikke noe å si på, så jeg har ikke noen problemer med å anbefale oppskriften videre.

Chocolate Chips Cookies, 36 store eller 60 små
225 gram smør
150 gram hvitt sukker
150 gram brunt sukker
2 store egg
1 ts vaniljeessens
1 ts natron
320 gram hvetemel
350 gram grovhakket sjokolade

Pisk romtemperert smør sammen med hvitt og brunt sukker til en luftig og porøs masse. Tilsett eggene mens du fortsetter å piske. Rør inn vaniljeessens og natron, og deretter mel og sjokolade. La deigen hvile 30 minutter i kjøleskap.
Lag kuler av deigen og sett det på bakepapirkledd stekebrett. Til store cookies bruker du 1 toppet ss, til små bruker du 1 toppet ts. Sett kulene langt fra hverandre på brettet, max. 9 stk pr. stekebrett av de store. Av de små fikk jeg plass til 12 pr. brett. Orginaloppskriften sier at man skal trykke kulene litt ned med hånda, men de ble da veldig tynne og sprø. Jeg anbefaler derfor å la kulene være som de er, det ga best resultat hos meg.
Stek cookiene ved 180 grader i 12-15 minutter. De skal være litt gyldne i kantene. Avkjøles 10 minutter på stekebrettet før de løftes forsiktig over på rist med en stekespade for å avkjøles helt.
Oppbevares i en tett kakeboks.


Sjokoladecookies med nonstop

torsdag 2. desember 2010

Kylling Cacciatore

Denne retten har stått på menyen hos oss mange ganger uten at den faktisk har blitt laget; det har alltid kommet noe i veien. Men endelig klaffet det og (nesten) alle ingrediensene var i hus. Det eneste var at jeg hadde glemt å kjøpe frisk basilikum og måtte ty til tørket.
Jeg ser at det finnes mange forskjellige oppskrifter på denne retten, som oversatt betyr noe sånt som Jegergryte. De fleste oppskriftene har vin og sopp i seg, men den oppskriften jeg fant hos Trines Mektige Matblogg hadde mascarpone i stedet. Jeg fulgte stort sett oppskriften, men delte opp kyllingfiletene i litt mindre biter.
Jeg synes det smakte helt nydelig, men det var noe som manglet allikevel. Jeg kunne tenkt meg noen grønnsaker til, men synes liksom ikke salat var helt passende heller. Lillesøster spiste masse ris og saus, men ville ikke ha kyllingbitene. Storebror smakte på to biter kylling før han fant ut at han ikke likte det, så han spiste pasta i stedet. Liksom-trønderen gjorde et tappert forsøk, men ga opp etter 2 biter, det falt overhodet ikke i smak hos han. Han lagde seg nudler i stedet. Så nå har jeg middag til meg selv i minst to dager fremover...


Kylling Cacciatore, 4-6 personer

6 kyllingfileter
3 store sjalottløk, finhakket
1 kinesisk hvitløk, finhakket
2 bokser hakkete hermetiske tomater av god kvalitet (jeg anbefaler Mutti)
1 boks mascarponeost
en håndfull frisk basilikum
salt og pepper

Stek sjalottløk og hvitløk i litt olje på middels varme til det blir blankt og mykt, ca. 5 minutter. Tilsett tomatene. La tomatsausen stå og småkoke i 10-15 minutter.
I mellomtiden skjærer du hver kyllingfilet i 2-3 store biter, krydrer med salt og pepper, og bruner bitene raskt i stekepannen. Legg dem over i en romslig ildfast form.
Etter ca. 10 minutters koketid på sausen tilsetter du mascarponeosten. Den løser seg litt sakte opp, så det kan være greit å bruke en visp til å få osten jevnt fordelt i sausen. Tilsett også litt over halvparten av basilikumen. (Her måtte jeg da bruke tørket basilikum.) Smak til med salt og pepper og hell sausen over kyllingbitene. Stekes ved ca. 220 grader i 25-30 minutter.
Ha resten av basilikumen over rett før servering. Serveres med pasta eller ris, og hvitløksbaguetter, og gjerne en enkel salat ved siden av.



onsdag 1. desember 2010

Aniskringler

Svigermormor lager noen nydelig aniskringler som vi pleier å spise med smør og ost eller syltetøy på. Jeg smakte det for første gang en sommer for et par år siden når hun serverte det til "ellevv-kaffen" på hytta, og det var veldig godt. Søtere enn vanlige rundstykker og med et akkurat passe hint av anis.
I går kom jeg plutselig til å tenke på disse deilige bakverkene, og bestemte meg for å sende liksom-trønderen i butikken etter barnehageleveringen i dag for å skaffe meg anis-frø. Han var ikke så veldig vanskelig å be siden det var godsaker i belønning, han skjønte straks hva jeg hadde planer om å lage!
Jeg lagde kringlene med laktosefri melk og melange uten melk og salt. Ikke noe å utsette på smaken for det, og storebror kunne spise mange uten å bekymre seg for mavesmerter.


Oppskriften er ikke svigermormors, men fra Det søte liv.

Aniskringler, 24 stk
50 gram gjær
100 gram smør
5 dl melk
1,5 dl sukker (kan med fordel reduseres til 1 dl, det ble alt for søtt med 1,5 dl)
2 ts hel anis/anisfrø (malt anis kan ikke brukes)
Ca. 12 dl hvetemel + ca. 1 dl mel til utbaking
egg til pensling

Smelt smøret i en kjele, tilsett melken og varm væsken til fingervarmt (37 grader). Smuldre gjæren i væsken hvis du bruker fersk gjær. Bland i sukker og anisfrø. Bland gjær med mel hvis du bruker tørrgjær, og ha melet over i væsken. Elt deigen sammen. La den heve tildekket på en lun plass i ca. 45 minutter.

Ha deigen ut på bakebordet sammen med litt ekstra mel. Kna deigen sammen, og del den så i 24 like emner. (Jeg synes det er lettest å dele deigen først i 2. Legg den ene delen tilside, mens den andre deles i 2 igjen, og så hver av de delene i 6 mindre biter. Da er det lett å få de like store. Gjør deretter det samme med den første delen som ble lagt til side.)
Trill emnene til fingertykke pølser og form dem til kringler. Legg de på bakeplate dekket med bakepapir, la etterheve i 20 minutter dekket til av plast på et lunt sted.

Før steking pensles kringlene med sammenpisket egg og strø evt. noen anisfrø på toppen for dekorasjon. Stekes på 225 grader i ca. 10 minutter til de er gyldenbrune.

Aniskringlene kan spises som de er, eller med smør og syltetøy eller smør og ost. De kan også fryses.


Nystekte aniskringler