fredag 2. april 2010

Kjøkkenhjelp

Storebror synes det er kjempegøy å hjelpe meg med å lage mat. Jeg har ikke involvert han så mye i middagslagingen, mest fordi jeg prøver å ha middagen klar til han og liksom-trønderen kommer hjem fra barnehage og jobb, og litt fordi jeg har vært så pysete med tanke på varme fra ovnen og evt. skarpe kniver. Men når jeg baker er han alltid med. Heller oppi mel og sukker og knuser egg og rører så det skvetter rundt hele kjøkkenet, starter og stopper kjøkkenmaskinen og holder mixmasteren med et stødig grep.
Onsdag var det hjemmelaget pizza som sto på menyen, og siden det innebærer laging av pizzadeig (=baking) var han raskt på pletten når jeg skulle begynne. Men denne gangen ville han gjerne hjelpe til med resten også, så jeg måtte overse min skrekk for at han skulle brenne seg og lot han lage pizzasausen. (Jeg er ikke helt klar for å slippe han til med skarpe kniver ennå...)


Deretter hjalp han til med å lage farsen til kjøttbollene, og plasserte dem helt perfekt rundt omkring på pizzabunnen når det var klart til steking. Lille, store gutten vår, han kan så mye mer enn vi tror!

Vi hadde laget litt for mye deig til én pizzabunn, og burde egentlig ha delt den i to og laget to tynne pizzaer, for vi slet med å få bunnen gjennomstekt. Tilslutt var det mulig å spise kantene, mens midten ble frosset ned halvstekt, og det er jo alltid kjekt å ha litt hjemmelaget pizza i fryseren. Vi var litt gjerrige på kjøttbollene, så neste gang blir det lagt kjøttboller tett i tett i stedet for i pene rekker.


Pizzaen var inspirert av mamma (bunn), meg selv (pizzasaus) og Foreldreportalen (kjøttbollene), og her kommer oppskrift på de forskjellige delene:

Pizzabunn:
Fordelen med denne er at den kan brukes både til tynne italienske og tykke amerikanske pizzaer, man bare justerer hvor tynt man kjevler deigen. Normal oppskrift er til en stor langpanne/ovnsplate (sånne som følger med ovnen), og det blir da en ganske tykk bunn. Øker man oljemengden litt blir bunnen god og sprø.

50 gr gjær (eller en pose tørrgjær)
2 ts salt
1/2 dl olje
3 dl vann
Hvetemel til passende smidig deig

Løs gjæren opp i lunkent vann om du bruker fersk gjær, eller bland med melet om du bruker tørrgjær. Siden melmengden ikke er angitt starter jeg med å blande vann og olje, tilsetter noe mel (1-2 dl) som er blandet med gjær og salt, øker melmengden inntil deigen er passe fast og lar seg lett kna uten å klisse.

Heves under plast til dobbel størrelse (minst 40 minutter, gjerne lenger). Kjevle ut til ønsket tykkelse, legges på plate (på bakepapir eller plate smurt med olje), toppes med det du måtte ønske, stekes midt i ovnen ved 220 grader i ca. 20 minutter avhengig av ovn.

Pizzasaus, raus porsjon
Det er greit å lage en stor porsjon når man først skal lage tomatbasert pizzasaus, og fryse ned det man ikke bruker. Denne sausen kan også brukes som basis for f.eks Spagetti Bolognese eller lasagne.

2 bokser hermetiske, hakkete tomater
2 ss tomatpuré
1/2 løk, finhakket
3-4 fedd hvitløk, finhakket eller 1-2 kinesisk hvitløk, finhakket
1-2 ss olje
1 ss tørket oregano
1 ss tørket basilikum
1 ts tørket timian
3 ts sukker
1 liten ts hvitvinseddik
Salt og pepper

Varm oljen i en kjele på middels varme og surr løk og hvitløk 4-5 minutter. Pass på at det ikke blir svidd, for brent hvitløk smaker ikke godt! Tilsett tomatpuré og sukker og la det surre med 1-2 minutter. Deretter tilsettes tomater, eddik og resten av krydderet, smak til med salt og pepper. Skru ned varmen, og la det stå og småkoke en god stund, gjerne opp mot en time. Jeg koker stort sett uten lokk slik at sausen blir tørrest mulig når det skal være til pizza, og tilsetter heller litt mer vann når jeg bruker restene til f.eks spagetti.

Hvitløkskjøttboller
Kjøttdeig, 400 gram
1 hel kinesisk hvitløk eller 4-5 fedd vanlig hvitløk
Salt og pepper
1/2 ts paprikapulver
1/2 ts chilipulver, evt. litt finhakket fersk chili
1 ts tørket oregano
1 ts tørket basilikum
2 ss revet parmesan
1 egg
En skvett farris

Kjør alt sammen i en mikser (eller kna alt sammen for hånd) og form små boller med hendene, ca. 1,5 x 1,5 cm store. Bollene skal ikke forstekes, bare legges rå OPPÅ osten. Ang. ost; jeg merker egentlig ikke så stor forskjell i smak på de ulike ostetypene, men merket at osten vi brukte nå, skivet mozarella og litt revet parmesan, ble veldig fort brun. Ellers bruker vi oftest revet Jarlsberg.

Rekkefølgen blir altså pizzabunn - pizzasaus - ost - kjøttboller.

Pizzaen stekes på 225 grader i 20-25 minutter, vanligvis...

2 kommentarer:

  1. Flinke snuppen!!
    Viktor er også straks på pletten når det er baking på gang! I dag var han litt snurt da han ikke fikk være med på pølsehornene, men godtok litt ost som bestikkelse!:) Godt å lære de opp litt!:jupp: Såg skikkelig godt ut!!

    SvarSlett
  2. Uff ja, sant og si er det jo noen ganger mer heft enn hjelp, men det er så koselig å gjøre noe sammen. Tenk hvordan vi må stå med to stykker om et par år!

    SvarSlett