lørdag 30. april 2011

Kashmirkylling

Denne oppskriften fant jeg på Matprat sine sider, under kategorien "Sunn". Hørtes veldig spennende ut med både kanel og kardemomme i, så retten ble valgt som fredagskosemiddag denne uka. Det skal være tre løk i retten, men jeg husket litt feil i forhold til hva som befant seg i grønnsaksskuffen. Ingen løk i vår utgave, og jeg vet ikke om det var det som gjorde resultatet så skuffende. Retten smakte nemlig veldig lite, kun en syrlig smak av yoghurt og svært lite spennende kryddersmak. Jeg gjorde derfor hele greia om til en indisk kyllingrett ved å tilsette Garam masala og et tandoori-krydder.


Her er orginaloppskriften:

Kashmirkylling, 4 porsjoner

Ingredienser
3 ss olje eller ghee (klaret smør)
3 stk løk
10 hele pepperkorn
10 hele kardemommekapsler
1 hel kanelstang
2 ss frisk ingefær, finhakket
2 hvitløksbåter, finhakket
2 ts paprikapulver
1 ts chilipulver
1 1/2 kylling, i biter uten skinn (jeg brukte 4 store kyllingfileter)
2 1/2 dl yoghurt naturell (jeg brukte et beger matlagingsyoghurt)
salt

Fremgangsmåte
Varm ghee eller olje i en gryte. Ha i løk, pepper, kardemomme og kanel, stek til løken er myk og gyllen. Tilsett ingefær, hvitløk og chili- og paprikapulver. Rørestek i 2 minutter.

Del kyllingen i passe store serveringsstyker og ta av skinnet. Stek dem til de er pent brune på alle sider. Rør inn yoghurt, én skje om gangen. Legg på lokk, og la kyllingen trekke på svak varme i 30 minutter eller til den er mør. Smak til med salt.

Serveres med ris, nanbrød og grønnsaker.




Mine tilpasninger:
Jeg syntes som nevnt at det smakte veldig lite av denne retten, så jeg tilsatte 1 ss Garam masala og 1 ss tandoori-pulver. I tillegg saltet jeg med 1 ss soyasaus og for å få bort litt av syrligheten tilsatte jeg 1 ss mangochutney. Det ble da veldig smakfullt, men selvsagt en helt annen rett. Liksom-trønderen spiste seg stappmett så for han var det en veldig vellykket vri. Vi hadde ris, rå grønnsaker og grove scones til.






fredag 29. april 2011

Kyllingfilet med tomatsaus

Nok en enkel hverdagsmiddag her i huset. Maggi har kommet med et nytt produkt der de pakker en stekepose sammen med en krydderpose. Man skal legge kyllingfileter inn i stekeposen sammen med krydderblandingen, legge hele posen inn i stekeovnen i ca. 30 minutter. Vi har prøvd to varianter; hvitløk og Provancekrydder (vet ikke om det finnes flere), og det ble et veldig saftig og godt resultat. Men det er jo like lett å kjøpe stekeposer og lage krydderblanding selv, da kan man varierer mye mer og slippe endel av saltet som alltid er i sånne ferdigblandinger. Jeg bruker ofte Santa Marias Premium krydderkverner, men ellers bruker jeg alt mulig jeg har stående i skapet.

Kyllingfilet stekt i stekepose, 4 porsjoner
4 store kyllingfileter
1 ts hvitløkspepper
1/2 ts paprikapulver
1 ts oregano
1/2 ts Chili explotion
1 ts Chicken & Steak
Evt. salt og pepper

Bland sammen alle krydderene i en stekepose. Legg i kyllingfiletene, vri posen rundt og rundt slik at krydderet blir jevnt fordelt på alle filetene. La det være litt luft i posen og sett en poseklips på toppen. (Bruk slike som er beregnet på steking!) Legg posen med filetene i en ildfast form, stek på rist midt i ovnen på 220 grader i 30 minutter. Snu posen et par ganger under stekingen.

Tomatsaus:
1 boks hermetiske hakkete tomater
2 stilker vårløk, finhakket
1 fedd hvitløk, finhakket
1 ss tomatpure
1 ss olje
1/2 ts sukker
1/2 ts balsamicoeddik
1 ts tørket oregano
1 ts tørket timian
1 ts tørket basilikum (jeg hadde fersk denne gangen, en god neve)
Salt, pepper
Ett par kverntak Pasta Rossa og Chili Explotion

Varm opp oljen og surr løk og hvitløk på middels varme til bitene er blanke og myke, ikke brune. Tilsett tomatpure og sukker, surr det litt sammen med løk og hvitløk. Tilsett tomater, balsamicoeddik og krydder. Bruker du fersk basilikum tilsettes det helt på slutten av koketiden. Smak til med salt og pepper, evt. litt mer sukker eller eddik. La det få et oppkok, skru ned varmen og la det stå å småkoke så lenge som mulig.

Når kyllingen er ferdigstekt er det ganske mye kraft i stekeposen. Hell gjerne dette opp i tomatsausen.
Server kyllingen med tomatsaus, pasta eller ris, evt. en grønn salat og godt brød til også.

torsdag 28. april 2011

Gastric bypass-mål nr. 2 i boks!

Jeg hadde som mål å komme under 40 i BMI før Frankrike-ferien vår i midten av mai. Det har gått enda bedre enn forventet, og i dag morges vippet vekten under det magiske tallet! Mer enn 30 kg er borte for aldri å komme tilbake igjen, en fantastisk følelse.

Jeg oppdager stadig "nye" bein i kroppen, huden er 2-3 nummer for stor og ungene morer seg stort når flaggermusarmene mine flakser (litt trening hadde kanskje hjulpet noe...).


Men det gjør ingenting, jeg kommer inn i klesstørrelser som jeg bare har drømt om de siste årene, og all løshud kan fikses kirurgisk når jeg er kommet i mål. For første gang på mange år ser jeg virkelig frem mot sol, sommer og varme. Jeg må bare få kjøpt noen nye sommerklær først, og minne meg selv på å kikke på andre farger på klærne enn svart.

Wok med biff

En kjapp hverdagsmiddag hos oss med bruk av diverse ferdigprodukter. Jeg bruker hermetiske wokgrønnsaker, foretrekker de fremfor frosne, og har lagt kjøttet i marinade kvelden før. I tillegg bruker jeg wokposer fra Blue Dragon, jeg får aldri helt til samme asiatiske smak selv. Jeg har ellers ingen eksakt oppskrift, det varierer fra gang til gang hva jeg bruker.

Forslag til marinade:
Hvitløk, frisk ingefær, rød chili, god olje, soyasaus, sitronsaft, salt og pepper. Godt til både kylling, svin og oksekjøtt, men best til kylling. Garlic eller chili marinade fra Black Boy e.l. er også greit å ty til når man har det travelt.
Forslag til grønnsaker:
Paprika, minimais, brokkoli, vannkastanjer, bambusskudd, gulrotstaver, bønnespirer. En boks med hermetiske wokgrønnsaker inneholder mange av disse grønnsakene.

Jeg steker alltid kjøttet først i godt varmet olje. Steker det bare såvidt, ikke helt gjennomstekt. Legger kjøttet tilside mens jeg varmer opp litt mer olje i samme stekepanne. Så steker jeg grønnsakene kjapt mens jeg rører hele tiden, og heller over woksausen når grønnsakene har blitt varme og fortsatt er sprø. Tilslutt tilsetter jeg kjøttet igjen og lar det blir gjennomvarmt.
Serveres med kokt ris, eller vår nye favoritt; eggenudler. Frisk koriander og cashewnøtter over er veldig godt.


Må bare vise forskjellen på min og liksom-trønderens porsjon:
Min porsjon. Jeg klarte ikke spise opp alt kjøttet selv om det er det jeg skal prioritere

Liksom-trønderens porsjon som godt kunne vært min porsjon også før operasjonen.


onsdag 27. april 2011

Tropisk aroma, en påskekake hos oss

Et innlegg litt på etterskudd siden påsken må regnes som over for i år, men må igjen anbefale denne deilige, smaksfulle og holdbare kaken. Jeg lagde den til påsken i fjor, og det ble valget for påsken i år også. Jeg brukte litt for mye kaffe i glasuren nå så den falt ikke helt i smak hos barna, til stor glede for liksom-trønderen som kunne spise deres del også.
Jeg legger ikke inn oppskriften på nytt, men bare linker til fjorårets oppskrift. I år ble kaken pyntet litt mer jentete siden vi serverte den i lillesøsters bursdagsselskap som var på palmesøndag.

Pyntet med små, fargerike blomster

Storebror har alltid likt å hjelpe til når jeg baker, og nå må han dele på oppgavene med lillesøster. Hun rekker knapt opp til benken, og blir så sint når jeg må hjelpe henne med å helle ting opp i bollen.

To små hjelpere

Etterpå er det viktig å smake!



Teselskap

Når to barn er hjemme fra barnehagen pga planleggingsdag og ikke sykdom, er aktivitetsnivået ganske høyt. Ved lunsjtider er mamma'n ganske sliten i øra av to barn uten innestemmer. For å prøve å beholde roen litt lenger enn et vanlig måltid varer er det en god ide å arrangere teselskap med lillesøsters nye lekeservise.

"Te" i koppen (saft) og en kvart skillingsbolle på tallerkenen

tirsdag 26. april 2011

Lettbakte scones

Svigermormor anbefalte meg denne oppskriften på scones. Oppskriften står i et hefte fra Freia, som ble utgitt på 1980-tallet, veldig mange klassiske oppskrifter der, og jeg var så heldig at svigermor hadde et ekstra hefte jeg fikk med meg hjem. Jeg ser at det konsekvent brukes margarin og ikke smør i oppskriftene, og det er lite krydder som brukes. En hel side med tips til hva som kan ha gått galt hvis bakverket er mislykket følger også med. Ellers er det mange smakfulle oppskrifter som ikke "går ut på dato" selv om de er mange år gamle.

Scones er veldig lettvint å lage, siden deigen bare skal røres kjapt sammen og ikke eltes noe særlig. Man kan lage de så grove man ønsker, og de kan også smakssettes med ulike krydder.

Scones, grunnoppskrift, 20 biter

500 gram (ca. 8 dl) hvetemel
1/2 ts salt
evt. 1-2 ss sukker
1 ss bakepulver
75 gram smør eller margarin
ca. 4 dl sur eller søt melk (sur melk blir best)

Bland alt det tørre. Smuldre inn smør/margarin. Tilsett væske og elt deigen lett sammen. Del deigen i 5 deler som formes til boller. Legg bollene på bakepapirkledd stekeplate og trykk de flate (ca. 1,5 cm høye). Prikk gjerne leivene med en gaffel. Bruk en skarp kniv eller et pizzahjul og del hver leiv i 4, nesten igjennom.
Stekes v/240 grader i ca. 15 minutter, midt i ovnen. De skal være gyldne. Serveres lunkne med smør, syltetøy eller ost.
Scones bør spises ferske, men kan gjerne fryses.



Alternativer:
Grove scones: Bytt ut halvparten av hvetemelet med feks. sammalt grov hvete.
Krydderscones: Tilsett 1-2 ts med basilikum, oregano, timian, anis eller karve.
Ostescones: Tilsett 75 gram revet ost med god smak, feks. Cheddarost.

Vi hadde de til restemiddagen vår sammen med kjøttboller og ovnsstekte poteter. Jeg brukte litt grovt mel, litt havregryn og tilsatte også litt solsikkekjerner. Veldig godt med ferskt bakverk til middag!

Middagsplan for uke 17

Nå er vi riktignok kommet to dager ut i uke 17, men jeg legger ut denne ukes middagsplan allikevel.

Mandag: Røkt svinekam med kokte poteter, kokte gulrøtter og fløtesaus
Tirsdag: Restemat fra fryseren. Kjøttboller, ovnsstekte poteter og gulrøtter, litt makaroni, litt kjøttdeig med Uncle Bens saus, rå grønnsaker, grove scones.
Onsdag: Pai. Halvparten med ost og skinke, halvparten med tacokrydret kjøttdeig. Grønn salat.
Torsdag: Fiskepinner med potetmos og rå grønnsaker.
Fredag: Kashmirkylling
Lørdag: Risengrynsgrøt på ettermiddagen. Hjemmelaget pizza med kjøttboller på kvelden.
Søndag: Spansk lapskaus, Estofado de carne, med stekte poteter til

mandag 25. april 2011

Vår i Kristiansund

Svigermormors hage

På tur til Vanndamman


Barna nyter finværet


fredag 22. april 2011

Lillesøster 2 år i dag

Lillesøster: superblid, rasende, full av latter, sta som et esel, skal klare alt selv, mammas kosejente, storebrors faste vedheng, tøff, redd, nydelig og helt skjønn. Vi elsker henne over alt på jord, og er så glad for at det var akkurat hun som valgte å bli vår jente.







Takk til fotograf Marit P. Børstad

onsdag 20. april 2011

Påske!

Nå er det deilig vår ute, sol og fint vær hver dag, og flott med noen dager fri nå. Barna kom hjem fra barnehagen med den tradisjonelle karsekoppen og søte konglepåskekyllinger, vi har funnet frem litt annen påskepynt, vi har kjøpt noen påskeliljer og storebror har plukket hestehov. Påskeeggene fra i fjor er ryddet så godt bort at de er ugjenfinnelige, så vi har kjøpt et par nye som skal fylles med litt godteri og gis til påskeharen for gjemming.

Forvokst hestehov

Sjarmerende skjeløyde konglepåskekyllinger

Påsketurister?

Flott karse, vi får håpe de tåler noen dager uten vanning

Og jeg har nådd mitt første mål etter vektoperasjonen, nemlig at støvlettene mine skulle passe til påske. Så på søndag, palmesøndag og offisielt tidsnok til påske, gikk jeg rundt i støvlettene i mange timer (og holdt på å svette ihjel på leggene siden det var knallvær og 18 grader i skyggen). Når alle hadde sett at de passet kunne jeg endelig ta de av igjen, og konstatere at de passet rundt leggen, men var altfor store i foten...

tirsdag 19. april 2011

Skillingsboller

Lillesøster blir 2 år i påsken, og er feiret på forskudd. Barna i huset, ja, liksom-trønderen også, er veldig glade i skillingsboller, eller kanelsnurrer som vi kaller dem. Så det var et selvsagt valg til bursdagsfeiringen. Det finnes ørten oppskrifter på slike boller, men jeg bruker den vanlige bolledeigen min. De siste gangene har vi strødd på perlesukker før steking, og dermed droppet melisglasur på etter steking, litt enklere og like godt.

Her er oppskriften, altså i utgangspunktet en bolleoppskrift tatt fra Det søte liv:

Skillingsboller / kanelsnurrer, ca. 50 stykker
1 liter melk
300 gram smør
250 gram melis
100 gram gjær
0,5 ts kardemomme (jeg er ikke så begeistret for kardemommesmaken så jeg dropper dette)
1,5 kg hvetemel
Sukker, kanel og smeltet smør
Perlesukker

Kok opp melk, smør og melis. Avkjøl blandingen til den er fingervarm (37 grader). For at det ikke skal ta veldig lang tid med avkjølingen bør det gjøres mens kjelen står i kaldt vann.
Rør gjæren ut i væsken (hvis du bruker fersk gjær). Bland i kardemomme og hvetemel (og tørrgjør hvis du heller bruker det). Tilpass melmengden, det kan være du trenger litt mer, deigen skal ikke være klissete.
Elt deigen til den er smidig, og la den heve på et lunt sted i 30 minutter.
Ta deigen over på et melet underlag, og del den i to. Legg den ene delen til side, kjevle ut den andre delen til et rektangel på ca. 20x35 cm. Pensle på et tynt lag med smeltet smør, strø på sukker og kanel, og rull sammen deigen fra langsiden. Skjær skiver på ca. 1,5 cm, ca. 25 stykker, og legg de over på bakepapirkledde stekebrett. Gjør det samme med den andre delen.
Dekk brettene med plast og la de heve i 45 minutter. Strø perlesukker over, og la de steke i 10-12 minutter på 225 grader. Avkjøles på rist.
Snurrene er fine å fryse.



lørdag 16. april 2011

Moderne vri på hollandsk "hutspot"

Hollandsk hutspot er egentlig en rett av kokte poteter, kokte gulrøtter og masse løk som blir stampet sammen som en mos og serveres til feks fiskekaker, pølser ol. Denne oppskriften har jeg funnet på en av mine favorittblogger, nemlig Passion 4 Baking. Hun lager jo mest kaker og cupcakes, men innimellom er det oppskrift på en middagsrett der også. Denne fant tilfeldigvis jeg når jeg googlet oppskrifter med gulrøtter, og synes det så veldig spennende ut. Hun har laget en litt mer moderne versjon av hutspot, og serverte den med kjøttboller svøpt i bacon.
Jeg doblet oppskriften hun hadde lagt ut, for det så så lite ut, men vi har over halve formen igjen så det hadde sikkert holdt å følge oppskriften som den var.

Her er orginaloppskriften:

Moderne hutspot, 3-4 porsjoner
Ingredienser:
4 poteter
200 g revet ost
1 / 2 ts. senneps pulver
1 ts. paprika pulver
1 eller 2 store løk
2 dl melk
2 hvitløksbåter
2 gulrøtter
200 g karbonadedeig
150 g bacon
2 egg
1 1/2 ts. salt
1/4 ts pepper
1 ts tørket persille

Fremgangsmåte:
Forvarm ovnen til 200 grader.
Skrell potetene og skjær dem veldig tynne, så tynne som mulig. Gjør det samme med løken og gulrøttene.
Hell melk i en skål og tilsett eggene og revet hvitløk. Bland i salt, paprikapulver, sennepspulver, pepper og tørket persille. Tilsett halvparten av den revne osten, og rør alt godt sammen.
Legg potetskivene i en form og hell over litt av sausen. Legg på et lag med løk og hell litt til av sausen over det igjen. Så legger du på et lag med gulrøtter og heller resten av sausen over. På toppen strør du resten av osten.
Kjøttet på toppen kalles visst "slavinken". Det er kjøttdeig som er rullet i bacon, det er det hele. Man kan gjøre dette med pølser også, bare kutt dem opp i tykke skiver. Kjøttdeigen smaksettes med litt krydder, form så små kjøttboller som rulles inn med bacon.
Sett de små baconrullene på toppen av osten, og stek retten i ca. 60 minutter, til potetene er gjennomstekte. Server!

Kjøttbollene svøpt i bacon

Retten klar til steking

Ferdig stekt, litt godt stekte baconboller

Værsågod!

Mine tilpasninger:
Jeg fordoblet som sagt oppskriften, men det var ikke nødvendig. Jeg hadde ikke sennepspulver så jeg brukte vanlig sennep. Jeg byttet ut persille med oregano. Jeg brukte karbonadedeig istedet for kjøttdeig, og det ble veldig tørt. Krydderet jeg brukte i kjøttbollene var spisskummin, garam masala, oregano og paprikapulver. Vi hadde litt rå grønnsaker til også.
Hvis vi skal lage denne retten flere ganger tror jeg at jeg skal koke potetene litt på forhånd, for det tok 1 time og 20 minutter før potetene var ferdige. Dermed var kjøttet veldig godt stekt på de delene som stakk opp av osten, mens de bitene som hadde sunket nedi var kokte og ikke så gode. Tror ikke jeg vil la kjøttet steke oppå retten i ovnen neste gang, men heller i en liten ildfast form for seg selv til alt er sprøtt og så servere det ved siden av.

tirsdag 12. april 2011

Marinerte kyllingspyd og agurkyoghurt

Dette er også en oppskrift fra den gamle utgaven av magasinet Gourmega med asiatisk mat som tema. En spennende oppskrift med mye smak og for oss, litt uvanlig tilbehør. Vi prøvde det like etter operasjonen min, og jeg kunne ikke spise vanlig mat med mindre det var moset. Så min tallerken inneholdt samme kylling som de andre spiste, men helt finmost med hjelp av stavmikser. Det så ikke så veldig innbydende ut, men smaken var heldigvis god.

Marinerte kyllingspyd og agurkyoghurt, 4 porsjoner
Ingredienser
4 kyllingbrystfileter
4 grillspyd
2 dl kefir
10 g ingefær
1 ts chilipulver
1 ts garam masala
1 ts gurkemeie
1 lime
4 ss olje
1 agurk
1 ss frisk hakket mynte
1 ss revet limeskall
2 dl yoghurt naturell (jeg brukte matlagingsyoghurt)
4 dl basmatiris
8 dl vann
1 ts gurkemeie
1 ts salt
1 ts sukker
1 dl hakkede cashewnøtter

Fremgangsmåte:
Del kyllingen i biter og tre på spyd. Legg spydene i et dypt fat. Bland kefir, finhakket ingefær, chilipulver, garam masala, gurkemeie og limesaft til marinade. Hell over kyllingen og la det stå i minst 3 timer.
Legg kyllingspydene over i en ildfast form. Ha over oljen og stek spydene 15 minutter på 190 grader eller til kyllingen er gjennomstekt.
Ha ris, vann, gurkemeie, salt og sukker i en kjele. La det koke i 15 minutter på middels varme. Ha på lokk og la det dampe i 5 minutter.
Skrell og kutt agurk i tynne strimler. Bland med finhakket mynte, revet limeskall og yoghurt.

Server kyllingspydene sammen med ris og agurkyoghurten.

Først må jeg vise et bilde fra magasinet av hvordan retten skal se ut:
Rød og fin kylling

Sånn ble vår:
Veldig gul kylling, uten spyd

Og sånn så min mosa versjon ut (dette er to porsjoner for meg):
Tilbehøret er moste kikerter istedet for ris

Jeg vet ikke hva som gjør den store forskjellen i farge, jeg brukte akkurat de kryddermengdene som sto i oppskriften, men helt klart at gurkemeien overskygger alt annet. Smaken var derimot upåklagelig, og det er jo det viktigste.


mandag 11. april 2011

Kikerter med reker og fetaost

I dag var det restedag. Liksom-trønderen og barna fikk fiskekake- og fiskepinnerester med potetmos fra pose og friske grønnsaker, mens jeg lagde meg en litt mer proteinrik middag av rekerestene. Jeg er så glad i kikerter, særlig sammen med fetaost, og tenkte det kunne være godt til rekene. Så da ble det en kjapp og enkel middag på alle sammen tiltross for flere ulike retter.

Her er oppskriften på kikertene:

Kikerter med reker og fetaost, 2 porsjoner
Ingredienser:
En boks hermetiske kikerter
1 boks med fetaost i olje, jeg brukte en variant med soltørkede tomater
10-15 små, søte tomater
Ca. 100-150 gram reker (ferdig skrelte, jeg brukte bare reker i lake i dag)
1 ss sitronsaft
1 liten vårløk
En liten kvast dill
salt og pepper

Fremgangsmåte:
Hell kikertene i et dørslag og skyll dem godt av i rennende kaldt vann. Rist godt så det meste av vannet forsvinner, og hell kikertene over i en bolle. Skyll tomatene og vårløken, og del dem i passende biter. Finhakk dillen.
Bland alle ingrediensene i bollen sammen med kikertene, men bruk bare halvparten av oljen som fetaosten ligger i. Smak til med salt og pepper, og la stå minst 15 minutter så alle smakene blandes skikkelig.
Serveres romtemperert, gjerne med pitabrød eller annet godt brød til.

søndag 10. april 2011

Kjøttboller med spisskummin

Jeg kjøper alltid masse kjøttdeig i Sverige. Eller, det er mer en karbonadedeig, dog litt fetere enn norsk karbonadedeig. Kjøttet brukes til alt mulig, og forrige dagen valgte storebror at vi skulle lage kjøttboller av det. Det ble litt improvisert, men de ble veldig gode!

Her er oppskriften:

Kjøttboller med spisskummin
Ingredienser:
Smør eller olje til steking
500 gram kjøttdeig eller karbonadedeig
2 ss strøbrød
1/2 dl vann eller melk
1-2 fedd hvitløk, finhakket eller presset
1/2 løk, revet
1 ss spisskummin
1 ts garam masala
1 ts tørket basilikum
1 ts tørket oregano
1/2 ts sitron
En neve frisk koriander, finhakket
salt og pepper

Fremgangsmåte:
Bland vann og strøbrød i en liten bolle slik at det blir helt oppbløtt. Hakk hvitløk og riv løk, finhakk korianderen. Bland kjøttet med alle krydderne, løk, hvitløk og sitron og bland godt. Tilsett vann og strøbrød, bland godt igjen, og smak til med salt og pepper. (Det er vanligst å starte med salt og blande så kjøttmassen blir seig, men jeg prøver å bruke minst mulig salt pga barna.)
Form kjøttboller med fuktige hender i den størrelsen du ønsker. Jeg lagde de ganske store denne gangen, ca. 1,5 ss kjøttmasse i hver bolle. Stek bollene raskt på alle sider i godt varm panne, ha de ferdigstekte over på en tallerken til alle bollene er stekt. Skru deretter varmen ned, legg alle kjøttbollene tilbake i pannen, hell på ca. 1 dl vann og damp bollene til de er gjennomstekte, men ikke så lenge at de blir harde. (Hos meg tok det ca. 4 minutter.)

Serveres med pasta, nudler eller ris, og grønnsaker av eget valg. Jeg hadde paprika, minimais og cashewnøtter til, stekt raskt i samme panne som kjøttbollene og krydret med litt ekstra spisskummin. Litt ekstra frisk koriander på toppen, nam!

lørdag 9. april 2011

Ungdomsbedriften Skurk

For en liten stund siden fikk jeg anbefalt Facebook-siden til Skurk UB av en tidligere kollega. Skurk UB er en ungdomsbedrift startet av 5 jenter ved design- og håndverkslinjen på Elvebakken VGS. Jentene produserer og selger håndsydde forklær av stoffer med spesielle motiver og stoff fra bruktbutikker. Med forklærne følger det fem oppskriftskort på utsøkte toppcakes. (Toppcakes er jentenes versjon av store amerikanske cupcakes med vakker pynt. ) Dersom du ikke har tid, lyst eller kan bake selv tilbyr jentene seg også å bake toppcakes for deg.
Jeg synes dette var en kjempeartig bedriftsidé. Forklærne de presenterer på nettsiden sin er morsomme, unike og kan også sys på bestilling med ditt eget stoff.




Toppcakene de lager kommer med mange forskjellige smaker og dekorasjoner; feks oreo-smak, kokos, tranebær, kaffe, mango, og for en litt annerledes versjon; feta og oliven! Kanskje noen som har lyst å prøve noe nytt?




Skurk kan kontaktes på Facebook; https://www.facebook.com/#!/pages/Skurk-UB/170231506332695?sk=info og blogg; http://skurktoppcakes.blogspot.com/.

Jeg ønsker jentene lykke til!

Fiskegryte med solskinn

Vi spiser alt for lite fisk. Jeg er ikke noe flink til å tilberede ren fisk, så det går mye i blandingsprodukter som fiskepinner, fiskeboller og fiskekaker. Om sommeren griller vi noe laks i folie, men ellers er det ikke ofte fisk står på menyen. På Foreldreportalen skryter mange brukere av en rett som kalles "Fiskegryte med solskinn" og forteller om tomme kjeler og unger som stapper i seg (solskinnet henspiller på karri som gir gryta en fin gulfarge). Det måtte jo være noe for oss også, tenkte jeg. Ikke så avskrekkende oppskrift heller, alt i en gryte.

Resultat; to barn som skjøv tallerkenen fra seg etter 1 bit og heller ville ha fiskekaker, 1 voksen som gaflet i seg 3 porsjoner etter å ha plukket ut de bitene som ikke falt i smak (reker og vårløk) og 1 voksen som gjerne skulle spist flere porsjoner, men som blir stoppet av en alt for liten magesekk.

Her er oppskriften:

Fiskegryte med solskinn, 3-4 porsjoner

Ingredienser:
2 ss smør
3 dl purre (jeg brukte vårløk som jeg hadde liggende)
1 ts karri (gjerne litt mer)
1 stor gulrot i skiver
2,5 dl melk
2,5 dl vann
1 fiskebuljongterning
1/2 ts salt
400 g hvit fisk
1 boks reker i lake
hvit pepper
litt dill eller bladpersille
Jevning:
2 ts maizena
1 ss vann

Fremgangsmåte:
Fres karri i smør i en kasserolle. Legg i purre og la det surre langsomt sammen i kasserollen. Skjær gulrot i skiver og legg det også oppi.
Tilsett vann, melk, buljong og salt. Kok opp.
Pisk sammen maizena og vann og rør ned i gryten så det tykner noe.
Skjær fisk i 2 cm store skiver og legg i gryten. La det koke i ca 7 minutter på svak varme under lokk.
Når fisken er klar legger du i reker (uten lake) og dill. Varm opp igjen, (men ikke kok) og smak til med salt og pepper.

Serveres med kokt ris eller kokte poteter.


fredag 8. april 2011

Lappeteppefremgang

Jeg holder fortsatt på med lapper til det som skal bli et deilig og varmt teppe inspirert av det vakre teppet til bloggeren Ruths datter. Svigermor har også laget seg et sånt teppe, de er så fine! Jeg bruker babyull så mitt teppe blir litt tynnere og lettere, men jeg liker så godt det garnet. Jeg har laget 60 lapper nå, og trenger 36 lapper til. Jeg er litt misfornøyd med fargesammensetningen på noen av lappene, synes de ble så mørke, så mulig jeg dropper de og heller hekler enda flere i lysere farger. I tillegg må jo alle tråder festes, lappene hekles sammen 4 og 4, og så igjen hekle mange rader mellom hver av de sammenheklede lappene. Hovedfargen er hvit, og jeg må bestemme 3 andre farger til radene i mellom rutene. Jeg blir kanskje ferdig til vinteren...


60 lapper ferdige


Nærbilde av noen av lappene

Liker godt disse fargene

Har også lyst å lage et teppe av ensfargede lapper, fortsatt heklede. Enten alle lappene i samme farge, eller lapper i samme fargetoner, igjen inspirert av Ruths datter. Men, hvor mange lappetepper trenger jeg egentlig?

torsdag 7. april 2011

Barnebursdagskakene mine; en kakepynteamatør i aksjon

Jeg er veldig glad i å bake kaker. Jeg er også glad i å pynte kaker, men særlig flink er jeg ikke. Men det spiller ingen rolle, smaken er viktigst trøster jeg meg med, og så er det bare gøy å prøve ulike pynteteknikker. Jeg har en langpannesjokoladekakeoppskrift jeg bruker ofte, og den blir alltid vellykket. Oppskriften angir målene i "kopper", og jeg har funnet ut at det ikke spiller noen rolle hvor stor koppen er bare man bruker samme kopp til all måling. Kaken er veldig barnevennlig, men kan gjøres litt mer "voksen" ved å bruke kaffe i røra tillegg til melk, og gjerne både kaffe og romdråper i glasuren. Jeg har også tilpasset den til storebrors melkeallergiske mave, og da bruker jeg laktosefri melk og Melange uten melk og salt.
Til barnebursdagskaker har jeg noen ganger bestilt et kakedekorasjonsbilde på rispapir. Det er spiselig, og skal legges oppå litt fuktig glasur eller krem slik at det smelter inn i glasuren/kremen. Noen ganger har det vært vellykket, andre ganger ikke...Heldigvis går det an å ta bildet av igjen hvis det ikke har smeltet skikkelig, slik at kaken i seg selv er mulig å spise.

Her er oppskriften på sjokoladekaken:

Sjokoladekake i langpanne
Ingredienser:
2 kopper sukker
125 g smeltet smør
3 ½ kopp hvetemel
4 ts bakepulver
2 ts vaniljesukker
1 ss kakao
2 kopper melk (erstatt evt. litt av melken med kaffe)

Bland alle ingredienser til en glatt røre. Hell røra over i en stor langpanne og jevn ut med slikkepott. (Hvis du skal ha kaken hel ut av langpannen må du dekke bunn og sider med bakepapir før røra helles i.) Stekes midt i ovnen ved 200 grader i 20 minutter.  Avkjøl kaken på rist.

Glasur:
250 g melis
1 ss kakao
4 ss melk (evt. kaffe)
2 ss smeltet smør
4-5 dråper romessens (kan sløyfes)

Bland alt til en glatt og jevn glasur. Det kan lønne seg å sikte melis og kakao så man unngår klumper. Glasuren smøres over kaken når denne er avkjølt. Pynt gjerne med kakestrø, revet kokos eller annet. Skjæres i firkanter før servering.

Denne kaken egner seg altså godt til barnebursdagskaker. Jeg har bl.a laget et sjørøverskip med den, men da har jeg laget mye mer glasur, og tilsatt endel mer mykt smør i glasuren, ikke smeltet.

Sjørøverskuta. Havet er blåfarget kiwigele, hakket i småbiter.
Selvsagt med krokodiller i.

Glasuren er også forsøkt farget grønn, med et heller udelikat resultat...Smaken var god da!

Ben10-kake til storebrors 4-årsdag. Bildet er rispapir.

Til storebrors 5-årsdag ville ikke rispapirbildet smelte i det hele tatt, så da måtte vi improvisere litt kakepynting.
Kake med seigDAMER, veldig viktig at de hadde pupper...

Jeg har også bakt til nevø og niese. Nok en sjokoladekake med rispapirbilde på til nevøen min, vi blir visst aldri lei sjokoladesmaken. Denne gangen lagde jeg veldig myk glasur for å få kakebildet til å smelte best mulig, og dermed ville ikke nonstopen sitte skikkelig fast på sidene. Akk, det skal ikke være så lett.


Niesen min måtte selvsagt få en råååsa kake til sin bursdag. Da ble det vaniljekake istedet for sjokoladekake slik at rosafargen skulle synes. Den ble dessverre ikke så vellykket smaksmessig; altfor lite stekt og smørkremen ble altfor mektig. Men utseendemessig ble den en prinsesse verdig.

Prinsesseslottet ferdig dekorert


Altfor lite stekt bunn

Her  er oppskriften på vaniljekake også, det kan jo hende noen andre er heldigere enn meg med denne oppskriften:

Vaniljekake
700 g hvetemel
5 ts bakepulver
2 ts vaniljesukker
400 g sukker
1 liter vaniljesaus (ferdig fra Piano)
200 g smeltet smør
---------

Rør alt sammen og tilsett smøret til slutt.
Ha det over i en langpanne- strø evt. sukker og kanel over og stek den på NEDERSTE rille i ovnen på 175 grader i ca 40 minutter.

Neste bursdag her i huset er i påsken, da blir lillesøster 2 år! Bør vel kanskje finne på noe annet enn sjokoladekake for en gangs skyld, så jeg får lete litt i oppskriftene mine.