fredag 9. april 2010

Tropisk Aroma, en fantastisk god kake!

Storebror og jeg bakte en kake til påskebesøket vårt, men siden den ble smakt på litt vel mye av husets beboere allerede før besøket kom måtte vi bake en kake til. Liksom-trønderen har så kjedelig kakesmak så han vil helst bare ha sjokoladekake. Tenk å ikke like ostekake, oreokake, marsipankake, bløtkake eller Verdens beste! Men sjokoladekake har jeg bakt ørt-og-fjørti ganger så nå ville jeg finne på en litt annen variant. Jeg vurderte kryddekake med et sjokoladetrekk, men så kom jeg til å tenke på Tropisk Aroma. Helt perfekt kake; krydder, sjokolade og lang holdbarhet.
Det finnes et hav av ulike oppskrifter på denne kaken. Bare inne på Det søte liv finnes det 5 forskjellige varianter, og mange andre nettsteder har sin egen oppskrift. Det som skiller de forskjellige oppskriftene er oftest
  • om det skal bakes 2 ulike bunner; en lys og en mørk
  • om man deler røra i to, tilsetter kakao i en del, og så steker en bunn som en slags marmorkake
  • om man bare har en bunn med kakao
  • om man skal tilsette romdråper i glasuren
  • om det skal være glasur OG fyll, eller bare glasur
Jeg valgte Tines oppskrift der man deler røra i to og har kakao i mesteparten, altså en marmorkakeutgave. Jeg synes glasuren som tilhørte den oppskriften virket litt tam, så da valgte jeg en av glasurene fra Det søte liv i stedet og brukte den også som fyll.

Tropisk Aroma

125 gram TineSmør
275 gram sukker
2 hele egg
250 gram hvetemel (egentlig siktet, men hvem gidder vel det?)
2 ts bakepulver
1 ts malt muskat
1 ts malt kanel
2½ dl melk (H-melk anbefales i oppskriften, jeg brukte en blanding av kefir og H-melk)
3 ss kakaopulver

Rør smør og sukker hvitt og kremaktig. Bland i sammenvispede egg. Bland sammen (siktet) mel, bakepulver og krydder. Rør det i vekselsvis med melken.
Sett ca. 1/3 av røren til side. Tilsett/sikt kakao i resten av røren og bland godt. Hell halvparten av den mørke røren i smurt, rund form, 24 cm i diameter. Hell på den lyse og til slutt resten av den mørke røren. Stek kaken ved 180 grader i ca. 30 minutter. Sjekk med en kakepinne om den er ferdig.

Jeg hadde en 25 cm rund form, og kaken var laaaaangt fra gjennomstekt etter 30 minutter, den var helt flytende i midten. Jeg stekte den i 10 minutter til, og da hang ingenting igjen på kakepinnen. Men når jeg skulle dele kaken og ta på glasur oppdaget jeg at den var fortsatt nesten rå under, og stekte den derfor enda 10 minutter oppned.

Glasur og fyll:
100 gram TineSmør, mykt
1 pakke melis (500 gram)
3 ss kakao
Sterk kaffe (oppskriften sier 3 ss, det var alt for lite. Jeg bruker dessuten en blanding av kaffe og melk, jeg er ikke så glad i kaffe, og jeg brukte sikkert 10-15 ss tilsammen)
Romdråper etter smak

Rør sammen smør og kakao. Tilsett romdråper. Rør inn melis og kaffe vekselsvis til du får en smidig krem.

Pynting:
Del kaken i to med en skarp, stor kniv. Smør 1/3 del av kremen mellom lagene, og resten på siden og toppen. Det er lettest å få kremen glatt og fin om man bruker en kniv dyppet i varmt vann.
"Gamle" oppskrifter sier man skal lage bølgemønster med en gaffel i glasuren så vi gjorde både det og la på noen sjokoladebiter.

Det ble en veldig velsmakende kake. Nydelig med den kryddersmaken sammen med deilig sjokoladesmak. Den holdt seg også saftig og god lenge når den ble oppbevart i kjøleskapet. En kake som absolutt skal bakes igjen!

1 kommentar: