lørdag 24. september 2011

Meksikansk pai med bønnesalsa

Eller tacopai. Jeg har laget tacopai en halv million ganger siden det er en av liksom-trønderens favoritter. Denne gangen ville jeg prøve noe nytt (som bestandig gjør at liksom-trønderen setter opp et skeptisk ansiktsuttrykk...), og lette etter nye meksikanske oppskrifter. Allikevel klarte jeg å ende på en slags tacopai, men med nok forandringer til at jeg ble fornøyd.

Meksikansk pai med bønnesalsa, til 4 sultne personer
Ingredienser til paibunn:
125 gram smør
200 gram hvetemel
Ca. 2 ss vann

Ingredienser til fyll:
800 gram kyllingkjøttdeig
Smør til steking
*2 fedd hvitløk, finhakket
*1 rødløk, finhakket
*1 ts salt
*4  ts malt spisskummin
*1 ts malt koriander
*1/2 - 1 ts chilipulver
*2 ts paprikapulver
*1 ts tørket oregano
*litt pepper
1 dl vann
(Alt merket med * kan erstattes av 1,5 pose ferdig tacopulver.)

Annet:
2 dl revet ost
Tacosaus
Blandet grønn salat
Nachochips/Tortillachips
Rømme

Fremgangsmåte:
Begynn med bunnen. Smuldre sammen smør og mel, tilsett vann og kna raskt sammen til det blir en jevn deig. Legg deigen i en pose i kjøleskapet i ca. 30 minutter.

Stek kjøttdeigen i smør i en godt varmet panne. Bland inn løk og hvitløk. Tilsett alle krydrene, bland godt og hell over vannet. La kjøttfyllet småkoke i ca. 5 minutter.

Sett stekeovnen på 200 grader. Ta av 1/3 av deigen. Fordel resten i bunnen og på kantene av en paiform eller annen ildfast form, ikke så stor. Prikk bunnen med en gaffel, og forstek den i 10-15 minutter.

Fordel fyllet over bunnen. (Hvis man ønsker kan man gjerne blande inn paprikaterninger og en boks avrente maiskorn i kjøttfyllet før man fyller bunnen. Med min smaksutfordrende familie droppet jeg det.) Fordel osten over kjøttfyllet. Ta den siste deigbiten og rull ut lange pølser som legges på toppen av osten som et gitter.

Stek paien ferdig på 200 grader i ca. 30 minutter.


Ups, litt ujevne striper i det gitteret gitt...

Lag salsaen mens paien steker (men man kan gjerne lage salsaen i god tid i forveien):
Ingredienser til salsa:
1 boks salatbønner
10 cherrytomater
1/2 rød paprika
1/2 grønn paprika (min grønne paprika var ikke god lenger så jeg brukte 1/2 orange istedet)
1 fedd hvitløk
1/2 rødløk eller 1 liten vårløk
1/2 rød chili
2 ss sitronsaft
2 ss olivenolje
2 ss grovhakket bladpersille
2 ss grovhakket koriander
salt, pepper

Fremgangsmåte:
Hell av vannet på bønnene og skyll dem godt. La de renne av seg. Del tomatene i 4 båter, skjær paprikaen i små terninger. Finhakk hvitløk og løk. Fjern frø og hinner på chilien, og finhakk den. (Ønsker man en sterk salsa beholdes frø og hinner.) Grovhakk urtene. Bland alle grønnsakene sammen i en liten bolle, og tilsett sitronsaft, olje, salt og pepper. Bland inn urtene tilslutt og smak evt. til med mer salt eller pepper. La stå i romtemperatur til paien er ferdig stekt.


Server paien med salat, salsa, tortilla/nacho-chips, rømme og tacosaus.


Ikke noe særlig tilbehør utover salsa på min tallerken da.
Må prioritere proteinene som vanlig.

torsdag 22. september 2011

Deilige, sprø scones

Scones har vært et undervurdert bakverk i vår familie. Jeg har laget det en gang, en grov utgave, og det var jo kjempeenkelt og veldig godt. Så ble det glemt bort, inntil jeg fikk lyst på noe godt til kveldsmat og ikke kunne begynne med rundstykkedeig eller noe sånt halv 7 om kvelden. Da er scones genialt; gir en slags rundstykkefølelse, men med minimal tidsbruk. Denne oppskriften gir litt søte scones med en deilig sprø skorpe.

Scones, 12 stykker
Ca. 350 gram hvetemel
3 ts bakepulver
1 ts salt
2 ts sukker
50 gram smør
2,5 dl melk

Sett ovnen på 250 grader.

Bland det tørre i en stor bolle. Smuldre smøret inn i melblandingen og tilsett melken til slutt. Arbeid deigen kjapt sammen til en jevn deig. Ha den ut på melkledd bakebord og form en lang og jevntykk pølse, ca. 25 cm lang.

Skjær deigen i skiver, ca. 2 cm tykke, og legg de over på bakepapirkledd stekebrett. Trykk de litt flatere og prikk overflaten med en gaffel. Stekes midt i ovnen i 10-12 minutter.

Bildet lyver litt, de er ikke så mørke i virkeligheten.


Nytes ferske og varme, delt i to, med godt smør, ost og/eller syltetøy. Nydelig!



Scones kan fint fryses, men bør varmes i ovnen igjen etter tining for å få tilbake sprøheten.

onsdag 21. september 2011

Varmende kjøttsuppe

Høsten er kommet enten vi liker det eller ikke. Og da er det på tide med en varmende suppe! Jeg har funnet ut hva som faller best i smak i vår familie, både når det gjelder grønnsaker og kjøtt, så da holder jeg meg til denne oppskriften. Men neste gang skal jeg prøve melboller i, det høres så godt ut. Jeg serverer kjøttet oppdelt i terninger oppi suppa, ikke suppe for seg og kjøttet for seg, i skiver med kokte poteter og løksaus, som jeg ser mange gjør.

Varmende kjøttsuppe, nok til å mette 2 voksne og 2 barn i 2 dager og gjerne litt til...
1 kg grytekjøtt av storfe, feks. bog eller høyrygg. (Jeg flottet meg denne gangen og brukte faktisk mørbrad, men kun av den grunn at det var på tilbud og mye rimligere enn grytekjøtt.)
2 liter vann
2 terninger kjøttbuljong + 1 terning grønnsaksbuljong
salt og pepper
800 gram medisterdeig
6 gulrøtter
12-14 poteter
en liten bit sellerirot
en liten kålrot
2 små persillerøtter
evt. en stor purre (jeg droppet det siden liksom-trønderen er så lite begeistret for alt som tilhører løk-familien)
litt frisk persille

Brun kjøttet kjapt på alle sider i en god varm panne. (Det er egentlig ikke nødvendig å brune det, men jeg synes det blir bedre da.) Salt og pepre underveis. Kok opp vann i en stor kjele, tilsett buljongterninger og kjøtt. Kok opp igjen og fjern skummet du får med en skje e.l. Skru ned varmen og la kjøttet trekke ved lav temperatur i ca 1-1,5 time, til kjøttet er mørt. Ta kjøttet ut av kraften og skjær det opp i små terninger.

Skrell grønnsakene og skjær de i små terninger. Ha alle grønnsakene opp i den kokende kraften og la koke i ca. 15 minutter eller til grønnsakene er møre. Bruker du purre skjæres den i skiver som du tilsetter ca. 5 minutter etter de øvrige grønnsakene.

Lag kjøttboller av medisterdeigen. Jeg bruker bare to teskjeer og former små ujevne boller av deigen, ikke alt for store boller siden de sveller endel under kokingen. Ha bollene direkte oppi den varme kjøttkraften der grønnsakene koker, de blir ferdig på noen få minutter.

Tilsett kjøttet på slutten av koketiden. Smak til med salt og pepper.

Server suppa rykende varm med et persilledryss og flatbrød til. NAM!!


Rester av suppa kan enten fryses ned eller varmes opp igjen dagen etter. Det er da viktig å kjøle suppa raskt ned; fyll vasken med kaldt vann og sett kjelen oppi der til den er kald nok til å settes i kjøleskapet.

Lillesøster spiste mer middag i dag enn hun har gjort de siste 14 dagene tilsammen, tror jeg...

Må få med alt!

Se, mamma! Heeelt tomt!

tirsdag 20. september 2011

Grove pannekaker med kremet skinkesalat

Jeg har en rekke ganger i det siste laget grove pannekaker og fylt dem med osteskiver, skinkeskiver, grønn salat, noen grønnsaker og en eller annen rømmedressing. Denne gangen blandet jeg alt fyllet sammen på forhånd, til en slags kremet skinkesalat fylt med masse godsaker. Jeg brukte min vanlige pannekakeoppskrift, som gir mange pannekaker, mens fyllet rakk til ca. halvparten av dem. Resten ble spist med sukker eller syltetøy på. Ønsker man ikke søtt "tilleggspålegg" må man derfor halvere pannekakerøra eller doble fyllet.

Grove pannekaker, ca. 20 stk
Ingredienser til pannekakene:
4 egg
10-11 dl melk
2 ts salt
4 ts sukker
2 ss smeltet smør
7 dl mel, en blanding av havregryn (f.eks 1 dl), grovt mel (f.eks 2 dl) og hvetemel
Smør til steking

Ingredienser til fyllet:
En pakke kokt skinke
1/3 agurk
1/3 rød paprika
1/2 rødløk
6 skiver soltørket tomat i olje
100 gram Jarlsbergost i små terninger
2-3 ss grovhakkede friske urter, feks basilikum og bladpersille
blandet grønn salat
1 dl kesam
1 dl majones
1 fedd hvitløk, presset
2 ts worcestershire sauce
1 ts sitronsaft
1 ts sukker
salt, pepper

Lag pannekakerøra først. Visp sammen eggene og halvparten av melken. Bland inn mel, salt og sukker. Tilsett resten av melka og smeltet smør. Bland til en klumpefri røre. (Røra ser klumpete ut pga havregryna, men pass på at det ikke er masse melklumper.) La røra stå og svelle i minst 30 minutter, men den kan også lages dagen før.

Bland sammen kesam, majones, presset hvitløk, worcestershire sauce og sitronsaft. Smak til med sukker, salt og pepper. Skjær agurk, paprika, løk, soltørket tomat, skinke og ost i små terninger. Finhakk urtene. Bland alt sammen med kesamblandingen. Sett tilside mens du steker pannekakene.


Stek pannekakene i middels varm panne. Det er litt vanskelig å snu store pannekaker med denne grove røra, så det lønner seg å lage de litt små. Har man en pannekakestekepanne er den glimrende til disse.

Fyll pannekakene med en blandet grønn salat og skinkefyllet. Pakk de gjerne sammen som wraps. Jeg stekte litt for store pannekaker denne gangen så de ble litt fillete, og måtte derfor både holdes sammen med tannpirkere og spises med kniv og gaffel.


Fyllet kan fint brukes til andre ting enn pannekakefyll. Bland for eksempel i litt kokt pasta og server det sammen med grønn salat og lunkne pitabrød.

mandag 19. september 2011

Grove rundstykker med kesam

Søndag, ofte en lat dag for oss. Vi tasser rundt i pysjer og koseplagg til langt på dag, ser på tv eller leker med lego. Denne søndagen var ikke formen min helt på topp, men jeg ble litt rastløs utover dagen av å bare sløve på sofaen. Så da bestemte jeg og ungene oss for å bake rundstykker. De elsker å være med på kjøkkenet når jeg skal bruke noen av kjøkkenmaskinene. Vanlig middagslaging gidder de ikke være med på (ennå?). Jeg hadde nok en kesamboks i kjøleskapet som jeg ikke hadde noen planer med, og syntes å huske at kesam kunne erstatte fett i en gjærdeig. Så da laget jeg en grov gjærdeig uten smør, men med kesam. Rundstykkene ble veldig smakfulle og saftige, men kanskje litt kompakte. Jeg har aldri laget gjærdeig sånn før så det er meget mulig at de skal være sånn. Saftige og luftige samtidig er kanskje ikke så enkelt? Uansett, gode og ganske sunne!

Her er oppskriften:

Grove rundstykker med kesam, 24 stk
Ingredienser:
4 dl sammelt hvete, grov eller fin
12 dl hvetemel
1 pakke gjær, tørrgjær eller fersk
5 dl lunkent vann
1 ts salt
1 beger mager kesam

1 sammenpisket egg til pensling
evt. frø/korn til å strø over (jeg brukte valmuefrø og en 5-kornsblanding)

Fremgangsmåte:
La begeret med kesam få romtemperatur (varm det evt. litt i mikroen, men det må ikke koke.) Bland sammen mesteparten av melet, salt og tørrgjær om du bruker det. Bland inn vann og kesam. (Bruker du fersk gjær må det først løses opp i vannet.) Elt deigen godt sammen, gjerne i kjøkkenmaskin, og juster med resten av melet. Deigen skal bli smidig og glatt.

La deigen heve på et lunt sted, tildekket med plast, i 30 minutter.

Ha deigen ut på bakebordet, del den i 2 deler. Rull hver del til en lang pølse som hver igjen deles i 12 deler. Trill rundstykker, og legg dem på bakepapirkledde stekebrett. Etterhver på et lunt sted, under plast, i 20 minutter.

Pensle rundstykkene med sammenpisket egg før steking, og strø gjerne over korn eller frø. Stekes midt i ovnen på 220 grader i ca. 15 minutter. Avkjøles på rist.

Server rundstykkene sammen med godt pålegg eller som tilbehør til feks suppe.

Storebror sine bilrundstykker og lillesøsters
spise-litt-av-deigen-før-den-stekes-rundstykke

Noen av de andre rundstykkene, jeg klarer jo aldri å få
alle like store!

søndag 18. september 2011

Give Away hos bloggeren Ruths datter

Det er nå en flott give-away på gang inne hos bloggeren Ruths datter. Hun feirer 2 år som blogger, og vil gi bort et nydelig (selv)heklet putetrekk, et søtt boksesett med engler på og en vintage-look dropseske. Gå inn på bloggen hennes å ta en titt da vel!

Bilde av de fine gavene.

torsdag 15. september 2011

Torsk masala

Vi fortsetter torsdagsfisken vår, og denne gangen ble det en velkrydret og utrolig velsmakende torskerett. Jeg hadde egentlig tenkt å bruke et glass med Uncle Bens Tikka Masala, men det hender at ungene synes det smaker litt for mye. Jeg bestemte meg derfor for å bare krydre fiskestykkene med forskjellige indiskinspirerte kryddere og ha en mild saus av matlagingsyoghurt. (Ikke at det hjalp så mye, ingen av ungene var særlig begeistret.)


Torsk masala, 4 porsjoner
Ingredienser:
600-800 gram torskefilet i serveringsstykker
2 fedd presset hvitløk
2 ts garam masala
1 ts tandoori masala
2 ts paprikapulver
1/2 ts gurkemeie
1/2 ts chilipulver
3-4 ss olje
2 ss sitronsaft
2-3 ss finhakket frisk koriander
salt, sitronpepper
2 dl matlagingsyoghurt
En neve små tomater

Tilbehør:
cashewnøtter
kokt ris
revne gulrøtter blandet med presset sitron, litt vann, litt sukker, litt salt og pepper

Fremgangsmåte:
Sett ovnen på 200 grader. Fordel yoghurten i bunnen av en ildfast form. Bland sammen hvitløk, olje, sitron, urter og krydder og vend fiskestykkene i blandingen. Legg fisken på toppen av yoghurten, og hell resten av marinaden over. Fordel tomatene rundt fisken.


Sett formen midt i ovnen og stek fiskestykkene ca. 15 minutter til de er gjennomstekte.



Kok risen mens fisken står i ovnen, og lag de revne gulrøttene.

Server fisken med ris, gulrøtter og saus fra bunnen av den ildfaste formen. Strø cashewnøtter over og gjerne et ekstra dryss med grovhakket frisk koriander.



Samme oppskrift kan også brukes til kylling eller lam.




onsdag 14. september 2011

Formkake med sitron og kokos

Jeg hadde en boks med kesam i kjøleskapet som jeg ikke visste helt hva jeg skulle bruke til. Så kom det opp lapp i barnehagen med foreldremøte, og ønske om at noen tok med kake til kaffen. Dermed fant jeg en oppskrift på kake der det skulle være kesam i røra, selvsagt inne hos Det søte liv.  Liksom-trønderen ble svært lite fornøyd når han skjønte at kaka skulle ut av huset...

Her er oppskriften:

Formkake med sitron og kokos
Ingredienser:
100 gram smør
3 dl revet kokos
1 sitron (skall og saft)
3 egg
2,5 dl sukker
1 dl kesam
3,5 dl hvetemel
1,5 ts bakepulver
2 ts vaniljesukker

Glasur:
2 dl melis
1 ss vann
1 ss sitronsaft

Revet kokos til pynt

Fremgangsmåte:
Sett ovnen på 175 grader. Smelt smøret. Riv skallet på sitronene og press ut saften. Hell skall, saft og kokos opp i det smeltede smøret, og rør godt så all kokos er dekket av smør. Avkjøles litt.

Pisk egg og sukker til luftig eggedosis. Bland inn kesam og kokosblandingen. Tilsett mel, bakepulver og vaniljesukker, og rør lett til en klumpefri røre.

Hell røra i en smurt brødform (1,5 l) med bakepapir i bunnen. Stek kaken på rist nederst i ovnen i ca. 35 minutter. Kjenn etter med kakepinne at kaka er ferdig.

Avkjøl kaka litt i formen. Løsne forsiktig rundt kantene med en kniv, ta kaka ut av formen og avkjøl helt på rist.

Rør sammen melis, vann og sitronsaft til en ganske tykk melisglasur. Fordel over kaka når den er helt kald. Strø kokos over til slutt. Skjær kaka i skiver og server.


Kaka kan fryses, helst uten glasuren. Holder seg også godt i kjøleskapet noen dager, godt pakket inn.

tirsdag 13. september 2011

Skikkelig god tomatsaus

Jeg har prøvd meg fram gjennom mange år for å finne oppskrift på Verdens beste tomatsaus. Jeg kjøper ytterst sjelden ferdig tomatsaus lenger; jeg lager heller en stor kjele saus som fryses ned i porsjoner. (Om jeg ikke har ferdig tomatsaus på lur en dag jeg ikke rekker koke skikkelig tomatsaus kjøper jeg et glass fra Barilla, de synes jeg er de beste.) Det er enormt mange oppskrifter på tomatsaus, og noen er vel mer ekte italienske enn andre. Jeg har ikke masse grønnsaker i min saus; gulrot og stangselleri går ofte igjen i andres oppskrifter, men det faller ikke så godt i smak hos de jeg deler hus og bord med. Jeg bruker også mindre løk enn jeg egentlig vil, igjen pga mine litt sære medboere.

Jeg har oppdaget at det ER forskjell på de hermetiske tomatene, man får ofte hva man betaler for. Jeg prøver derfor alltid å få tak i de litt dyrere Mutti hermetiske tomatene, gjerne også cherrytomater. Jeg oppdaget også at sausen steg ett hakk på smaksskalaen når jeg fikk tips om å tilsette sukker i sausen. I tillegg liker jeg best å bruke tørkede urter i denne sausen som skal koke lenge, så kan jeg heller bruke litt friske i tillegg ved serveringen.

Her er min faste oppskrift:
Tomatsaus, en raus porsjon som fint kan halveres eller dobles
2 bokser hermetiske, hakkete tomater
2 ss tomatpuré
2 dl vann
1/2 løk, finhakket
3-4 fedd hvitløk, finhakket eller 1-2 kinesisk hvitløk, finhakket
1-2 ss olje
1 ss tørket oregano
1 ss tørket basilikum
2 ss tørket timian
2 ts sukker
2 ts hvitvinseddik eller balsamicoeddik
Salt og pepper
Laubærblad (kan sløyfes)

Varm oljen i en kjele på middels varme og surr løk og hvitløk 4-5 minutter. Pass på at det ikke blir svidd, for brent hvitløk smaker ikke godt! Tilsett tomatpuré og sukker og la det surre med 1-2 minutter. Deretter tilsettes tomater,vann, eddik og resten av krydderet, smak til med salt og pepper. Skru ned varmen, og la det stå og småkoke en god stund, gjerne opp mot en time. Det varierer litt om jeg koker med lokk eller ikke. Noen ganger kan det være greit å ha en skikkelig tykk saus (koker uten lokk), andre ganger er det best med litt mer rennende (koker med lokk).

Sausen kan fryses i porsjoner f.eks à 3 dl. Fyller man det i doble fryseposer og fryser dem flate, tiner de igjen på veldig kort tid. Sausen passer godt til pasta bolognese og lasagne, eller som pizzasaus. Man kan gjerne mose sausen med stavmikser når den skal brukes som pizzasaus.

Her er et gammelt bilde av kjøkkenhjelpen min som lager en stor porsjon tomatsaus:



mandag 12. september 2011

Frokostrundstykker etter no-knead-prinsippet

Det er så genialt med deig man kan sette kvelden før! Jeg har ikke prøvd meg på no-knead brød ennå, men rundstykker har jeg laget en rekke ganger. De blir så gode og luftige, kjempedeilig med nystekte rundstykker til helgefrokosten. Jeg har lagt ut oppskriften en gang før, men gode ting tåler å gjentas. Oppskriften har jeg funnet hos Mat på bordet.

Rundstykker, 12 stykker
Ingredienser:
500 gram hvetemel
1 1/2 ts salt
1/4 ts tørrgjær
4 dl vann

Fremgangsmåte:
Kvelden før, minst 12 timer før du skal begynne stekingen: Bland mel, salt og gjær i en bolle. Tilsett vannet og bland godt til du har en noe klissete deig. Dette kan fint gjøres uten kjøkkenmaskin, bare med en god slikkepott eller sleiv. Dekk deigbollen med plast, og la den stå på kjøkkenbenken natten over.

Dagen etter: Sett ovnen på 220 grader. Strø mel i bunnen av hvert "hull" på muffinsformen. Bruk to spiseskjeer og fordel deigen i "hullene". Det er en klissete jobb! Spray over med vann, og strø evt. med frø på toppen (f.eks valmuefrø, solsikkekjerner eller havregryn).

Før steking. En rad uten frø, en med havregryn,
en med sesamfrø og en med solsikkefrø.

Stekes i 10-15 minutter, til de er litt gyldne på toppen. Ta deretter rundstykkene ut av muffinsformene, legg de over på rist og stek videre i 5-6 minutter. (Orginaloppskriften sier ingenting om ekstra steking, men mine har aldri vært ferdig stekt etter 15 minutter så jeg har begynt å gjøre det slik.)

Server rundstykkene lunkne til frokost. (Jeg er litt usikker på om de kan fryses ned, det har aldri vært aktuelt her...)


Supersaftig og luftige rundsykker, nesten litt ciabatta-aktige.

søndag 11. september 2011

Porsjonspizza

I går var det ny sesong av "Skal vi danse" på tv, og jeg har bestemt at det er vår nye lørdagstradisjon; å se på det sammen. For at husets øvrige beboere skal godta det bestakk jeg dem med hjemmelaget pizza. Maven min har nemlig begynt å tåle litt mer gjærdeig. Og denne gangen bestemte vi oss for å lage porsjonspizzaer der hver og en kunne ta på det man selv ville. Jeg kjøpte inn forskjellige kjøttsorter og ulike oster, ingen av oss er noe særlig begeistret for skalldyr på pizzaen (unntatt reker; mamma lager en kjempegod tunfisk- og rekepizza). Jeg brukte min vanlig pizzadeigoppskrift, og det ble 6 små pizzaer utav den.

Porsjonspizzaer med diverse kjøttfyll, 6 små pizzaer

Pizzabunnen:
3 dl vann
1 pose tørrgjær
1 ts salt
0,5 dl olje
hvetemel til passende deig

Fyll:
Vi hadde små kjøttboller, salami skåret i tykke skiver, skinkebiter og deilig (rå) pepperbiff skåret i tynne skiver. Andre forslag: spekeskinke og ruccola (etter steking), tacokjøttdeig og nachos, reker og tunfisk.
Diverse grønnsaker som paprikaterninger, tomatskiver, løkringer, ananas
En god pizzasaus
Masse revet ost (vi brukte også fersk mozarella, men det var ingen suksess. Den bare rant utover hele stekeplata og gjorde at bunnen ikke ble ferdigstekt.)
Tørket oregano

Fremgangsmåte:
Hell ett par dl mel i bakebollen, bland inn gjær og salt. Tilsett vann og olje, rør sammen og juster med mer mel til deigen er passe fast og ikke klissete. Kjør minst 5 minutter i kjøkkenmaskin eller elt 10 minutter for hånd. La deigen heve på et lunt sted til dobbel størrelse.

Gjør klar fyllet. Del deigen i 6 pizzadeler og kjevle hver deig så tynn som mulig. Fordel tomatsaus, ost og ønsket fyll over hver pizza. Legg over på bakepapirkledd stekebrett og stek ca. 12-15 minutter på 240 grader. Server gjerne med en god hvitløksdressing eller tomatbasert pizzatopping.

Her er bilder av pizzaene våre, som kunne vært kjevlet mye tynnere:

Lillesøsters skinkepizza. Hun var så flink til å fordele fyllet
utover hele pizzabunnen, jeg var helt imponert!

Storebrors alt-mulig-pizza.
En artig fasong på bunnen hans.

Niese K sin alt-mulig-pizza. Hun ville
også ha sånn fasong som storebror.

Liksom-trønderens biffpizza

Min biffpizza ble aldri ferdigstekt pga all mozarellaosten så den er det ikke noe bilde av. Jeg måtte skyve vekk all biffen og osten og så steke bunnen videre uten fyll...Når bunnen endelig var ferdigstekt var jeg stappmett av bare biff og ost så liksom-trønderen spiste opp bunnen min med resten av biffkjøttet. Tror han nyter godt av at den lille maven min ikke har plass til så mye mat.

En veldig hyggelig lørdagskveld. Vi bestemte oss straks for at vi skal bli som halve Norges befolkning og ha fast lørdagtradisjon: pizza, porsjonstyle. (Den andre halvdelen av Norges befolkning har vel fredagstaco som fast tradisjon?)

lørdag 10. september 2011

"Kebabspyd" med mynteyoghurt og pitabrød

Jeg har laget en form for kebab to ganger før, men husket ikke hvilken av oppskriftene som var best. Da var det like greit å finne en helt ny oppskrift. Jeg fant en på Matprat, og så etterpå at også bloggeren bak Trines matblogg hadde laget omtrent samme versjon. Da regnet jeg det som en temmelig "safe" oppskrift (selv om jeg selvsagt måtte gjøre noen endringer). Jeg brukte kjøttdeig med mindre enn 10% fett, altså litt fetere enn karbonadedeig. Det kan gjerne være lammekjøttdeig, men det er ikke så enkelt å få tak i her på bøgda. Jeg bakte ikke pitabrød selv i dag, men det er egentlig veldig enkelt og veldig godt.

Kebabspyd med mynteyoghurt og pitabrød, 4 porsjoner
Ingredienser til kebaben:
600 gram kjøttdeig
2-3 fedd hvitløk, presset
1,5 ts potetmel
0,5 ts kanel
1 ts spisskummin
2 ts garam masala
2 ts paprikapulver
salt og pepper
2 ss finhakket bladpersille
1 sammenpisket egg
smør til steking

Ingredienser til mynteyoghurten:
2 dl matlagingsyoghurt eller gresk yoghurt
1 fedd hvitløk, presset
1 ts sitronsaft
1 ss olivenolje
salt, pepper, ørlite sukker
3 ss finhakket mynte
1 ss finhakket bladpersille
1 dl agurkterninger

Annet:
4-6 pitabrød
salatblader
agurkskiver
små, søte tomater
grillspyd

Fremgangsmåte:
Lag først yoghurten. Bland alle ingrediensene, sett i kjøleskap minst 15 minutter og rør godt før servering.

Bland kjøttdeigen med de øvrige ingrediensene. Det kan godt gjøres i en kjøkkenmaskin, men like gjerne med hendene. Ta en god klump kjøttdeig (ca. 3 ss deig) og form det til en avlang pølse ved hjelp av fuktige hender. Stekes i en god og varm panne på alle sider. Skru så varmen helt ned og la alt ligge til det er gjennomstekt. Tre deretter to og to "kebabpølser" på grillspyd.



Server kebabspydene med salat, pitabrød og mynteyoghurt. Man kan også servere ris eller couscous til.

fredag 9. september 2011

Parmesankjøttboller med pasta og tomatsaus

Jeg hørte en reklame for Meny på radioen flere ganger på vei til og fra jobb forrige uke, og der presenterte de en oppskrift på parmesankjøttboller. Hørtes veldig fristende ut, og på Menys nettside reklamerte de med "en sikker vinner blant store og små", og "kun 6 ingredienser og ferdig på 15 minutter".

Her er oppskriften, med mine tilpasninger så det er litt mer enn 6 ingredienser her altså:

Parmesankjøttboller med pasta og tomatsaus, 4 porsjoner
Ingredienser:
600 gram kyllingkjøttdeig
100 gram revet parmesanost + noen ekstra strimler til å strø over ved servering
1 egg, sammenpisket
2 ts tørket oregano
salt, pepper

olje til steking

pasta, gjerne fersk spagetti

en god tomatsaus, smaksatt med rosmarin og oregano (enten hjemmelaget eller fra glass; Barilla sine er ikke så ille altså)

Fremgangsmåte:
Bland kyllingkjøttdeig, revet parmesan, sammenpisket egg, oregano, salt og pepper. Bruk gjerne en kjøkkenmaskin, men det går veldig kjapt og greit med en stor sleiv eller hendene.
Varm olje i en stekepanne, godt varm panne. Bruk to spiseskjeer og form kjøttboller etter ønsket størrelse som du legger rett i panna. Stekes ett par minutter på hver side. Legg kjøttbollene over på en tallerken etterhvert som de er stekt på begge sider.


Når du har stekt ferdig alle sammen legges de tilbake i panna igjen, hell ca. 0,5 dl vann over og la de dampe seg ferdig på svak varme. (De kan også legges over i tomatsausen og småkoke ferdig der.)

Kok pasta og varm tomatsausen. Server kjøttbollene sammen med pasta, tomatsaus og noen flak med parmesan på toppen. En deilig hverdagsmiddag!


onsdag 7. september 2011

Brokkolisalat

Denne "retten" synes jeg så veldig spennende ut. Den ble anbefalt som grilltilbehør, men jeg lagde det til helstekt svinefilet, altså svinefilet stekt i ovnen og ikke grillet. Jeg er ikke så begeistret for rå brokkoli, men her skulle en marinade av majones og eddik gjøre at brokkolibukettene ble tilnærmet lik kokte når det sto i kjøleskap over natt. Det ble veldig godt! Jeg fant oppskriften blant annet hos bloggeren Elise, men har gjort noen endringer.

Brokkolisalat
Ingredienser:
1 brokkoli
2 dl bacon i småbiter
1 rødløk
1 dl sesamfrø eller solsikkefrø
2 dl majones
4 ts hvitvinseddik
0,75 dl sukker
(1,5 dl rosiner eller blå druer, men det droppet jeg)

Fremgangsmåte:
Begynn med marinaden. Bland majones, eddik og sukker, og rør godt til alt sukkeret er oppløst. Tilsett sesamfrø eller solsikkefrø. Del brokkolien opp i små buketter, fjern stilkene. Stek baconet til det er godt og sprøtt, og hell det over på kjøkkenpapir så fettet blir sugd opp. Finhakk løken. Bland brokkoli, løk og bacon inn i sesamfrø/majonesblandingen og rør godt så all brokkolien blir dekket. La det stå noen timer, gjerne natten over så brokkolien ikke er rå lenger. Server til grillmat eller annen kjøttrett.

tirsdag 6. september 2011

Marinert kyllingfilet med ovnsbakte poteter og grønnsaker

Kylling er en så allsidig matvare, kan smaksettes med omtrent alt mulig. Denne gangen brukte jeg en ferdig kyllingmarinade og tilsatte litt ekstra smak i form av frisk rosmarin. Lot rosmarin også smaksette potene og grønnsakene, så vi fikk "en rød tråd" i måltidet.

Marinert kyllingfilet med ovnsbakte poteter og grønnsaker, 4 porsjoner
Ingredienser til kyllingen:
4 store eller 6 små kyllingfileter
1 pose ferdig marinade (eller lag en selv av f.eks 1 dl olje, 3 ss vineddik, 2 ss hakket timian, 2 ss hakket estragon og 1 ss hakket rosmarin)
olje eller smør til steking

Ingredienser til potetene og grønnsakene:
6-8 store poteter
2 store gulrøtter
1 liten purre
2 kinesiske hvitløk
0,5-1 dl olje
saften fra 1 sitron
salt og pepper
2-3 kvister rosmarin

Legg kyllingfiletene i en pose sammen med marinaden noen timer, gjerne natten over.

Sett stekeovnen på 220 grader. Skrell/skyll/skrubb/rens poteter, gulrøtter, løk og hvitløk. Del hver grønnsak i 4 deler.  Legg alle grønnsakene i en ildfast form, hell over olje og sitronsaft, krydre med salt og pepper og bland godt. Legg 2-3 kvister rosmarin sammen med grønnsakene og sett inn i ovnen. Grønnsakene trenger litt tid, som regel 45 minutter.

Sprø og saftige poteter (om man kan si at poteter er saftige da)

Tørk av litt av marinaden på kyllingfiletene og brun dem raskt i olje i en godt varmet stekepanne, ca. 2 minutter på hver side. Legg så filetene over i samme ildfast form som potetene når det er ca. 25 minutter igjen av steketiden, bare skyv potetene litt til side.


La alt steke i 25 minutter til, kjenn etter med en skarp kniv at grønnsakene er ferdige. Skjær evt. også et lite snitt i den tykkeste delen av en kyllingfilet for å se at den er gjennomstekt, men fortsatt saftig.

Ønsker man saus kan det lages ved å koke ut stekepanna med ca. 2 dl vann etter steking av kyllingfiletene. Tilsett 1-2 ss kyllingfond, smak deg frem. Tilsett 2 dl matfløte og la det koke opp. Smak til med salt, pepper og soyasaus, kanskje litt presset sitron også.

Server kyllingfileten med de ovnsbakte potetene og grønnsakene, litt saus, evt. noen flere grønnsaker (jeg bakte noen små søte tomater i egen ildfast form sammen med sukkererter, sitron og creme fraiche).




    

mandag 5. september 2011

Fiskeburger med hjemmelaget hamburgerdressing

Rema har noen gode og billige fiskekaker; grove fiskekaker med 63% fisk til 44 kroner. 4 store stykker, mer enn nok til oss 4. Denne gangen spiste vi dem som burgere, med hjemmelagde hamburgerbrød, salat, diverse grønnsaker (jeg hadde tomater og avokado på min), salsa og hjemmelaget hamburgerdressing. Jeg synes dressingen ble veldig god, smakte ganske så likt Idun sin Hamburgerdressing som er en av få kjøpedressinger jeg liker.


Her er oppskriften på dressingen:

Hjemmelaget hamburgerdressing
1,5 dl majones
0,5 dl creme fraiche
1 dl Heinz ketchup
2 ts paprikapulver
1 ts worsestershire sauce
0,5 ts finhakket sylteagurk
1 ts tørket dill
salt, pepper og ørlite sukker

Bland alle ingrediensene sammen. La stå minst 10 minutter før bruk så smakene får "satt seg". Oppbevares på tett glass i kjøleskap, men jeg er litt usikker på hvor lenge. Min har stått i 1 uke, og kan ikke stå mange dager til.



Ukeplan uke 36

Jeg tror høsten har kommet...Ikke samme varmen selv om sola skinner enkelte dager, mye regn og det er jo så mørkt om morgen! Denne uka måtte jeg få inn en varmende rett.

Mandag: Restemat. Har igjen masse svinefilet og poteter, en slags pyttipanne med egg?
Tirsdag: Parmesankjøttboller med fersk pasta og tomatsaus
Onsdag: Svinewok med eggenudler (tenkte å bruke noe kjøtt kjøpt inn til grilling som aldri ble noe av)
Torsdag: Fiskepinner eller panert torsk med kokte poteter, revne gulrøtter og eggesmør (eller fiskegrateng om jeg får overtalt liksom-trønderen til å mene at det er veldig godt)
Fredag: "Kebab"-spyd med salsa, pitabrød og salat
Lørdag: Middagspai med kylling, bacon og grønnsaker, salat til
Søndag: Varmende kjøttsuppe

søndag 4. september 2011

Chocolate chips cookies

Jeg husker at enten jeg eller broren min hadde en kokebok for barn når vi var små. (Vi er født på begynnelsen og midten av 70-tallet.) Jeg trodde kanskje det var en Donald Duck kokebok, og sjekket på Finn om jeg fant en til salgs. Det fant jeg og få dager etterpå lå den i postkasse. Helt feil bok...Denne var mye nyere, og jeg kjente ikke igjen verken retter eller utseende på noe. Jaja, en fin barnekokebok allikevel, og storebror bestemte straks at vi skulle lage sjokoladekjeks, eller Chocolate Chips Cookies. Det var to oppskrifter i boka, en med hakket sjokolade og en med nonstop på toppen. Vi brukte den første oppskriften, og pyntet i tillegg med litt nonstop på noen og med litt nøtter på noen andre. Veldig artig å bake med barna.

Her er oppskriften:

Chocolate Chips Cookies, ca. 15 stk
Ingredienser:
165 g hvetemel
1 ts bakepulver
125 g smør eller margaring, romtemperatur
100 g perlesukker
75 gram fint brunt sukker
1/2 ts salt
1 ts vaniljesukker
1 egg
125 g mørk sjokolade
Evt; hakkete nøtter, nonstop

Fremgangsmåte:
Sett ovnen på 175 grader. Bland perlesukker, brunt sukker og smør og pisk det lett og luftig. Tilsett salt og egg, bland godt. Tilsett så mel blandet med bakepulver og rør deigen sammen. Bland inn hakket sjokolade, det kan godt være litt grovhakket.

Sett små topper på bakepapirkledd stekebrett med to spiseskjeer. De smelter utover så ha store mellomrom mellom kjeksene, jeg satte kun 6 topper pr. stekebrett. Pynt gjerne toppene med hakkete nøtter eller nonstop. Stekes i 10-12 minutter, midt i ovnen.

La kjeksene avkjøles 5 minutter på stekebrettet, før man drar bakepapiret med kjeksene over på rist og lar de ble helt kalde. Kjeksene bør oppbevares kjølig, da blir de stivere og lettere å spise.


Med nøtter på toppen. Fra en ny nøtteblanding jeg fant i
butikken: Pollys nøttegodt


Med store biter mørk sjokolade

lørdag 3. september 2011

Koldtbord-retter

Familien min er veldig glad i å lage mat. Ved større familiebegivenheter er det ofte spleiselag, hver og en tar med seg litt mat, gjerne en rett som er "signaturretten". Mamma blir alltid bedt om å lage potetsalat og rekesalat, jeg lager ofte kjøttboller eller scampi i tillegg til kake(r), broren min lager veldig gode kyllingspyd, svigerinnen min har verdens beste sjokoladekake i langpanne, den minste søsteren min lager veldig gode salater og en fantastisk gulrotkake, den andre søsteren min er veldig god på gjærbakst i tillegg til at hun har en mann som gjerne baker kaker. I barnedåpen til min ferskeste niese var det satt sammen et deilig koldtbord, jeg var så lei meg for at jeg ikke kunne fråtse i alle godsakene. Men det lille jeg spiste var utrolig godt!

Velfylte matfat, klare for storfamilien!

Rå salmalaks med bl. a vårløk, avocado og koriander, må få oppskriften av lillesøster.


Deilig foccacia

Aioli laget av hjemmelaget majones.

Lefseruller med røkt laks, snøfrisk og ruccola

Pai med bl a bacon, sjampinjong, vårløk og tomater,
som jeg ser at jeg lagde til forrige dåp også

Mammas fylte egg. Her har jeg ikke nøyaktig oppskrift, det må jeg skaffe meg.

Kyllingklubber, ferdig krydrete fra frysedisken, veldig gode!

En veldig fin dag, på alle måter, ikke bare på grunn av all den gode maten da! Masse liv og latter når vi er samlet.

Lillesøster måtte låne lekegrinda til dåpsbarnet litt,
umulig å vekke henne etter at hun sovnet i bilen.
Skjønne jenta mi!