Til en stoooor kjele som metter 2 små og 2 store i 2 dager trenger du:
1 kg kokekjøtt av storfe, feks. bog eller høyrygg. Jeg brukte bog uten ben.
2 liter vann
2 terninger kjøttbuljong
salt og pepper
5-600 gram medisterdeig (Jeg brukte nok nærmere 800 gram.)
4 gulrøtter
12-14 poteter
en liten bit sellerirot
en liten kålrot
evt. en stor purre (jeg droppet det siden liksom-trønderen er så lite begeistret for alt som tilhører løk-familien)
Brun kjøttet kjapt på alle sider i en god varm panne. (Det er egentlig ikke nødvendig å brune det, men jeg synes det blir bedre da.) Salt og pepre underveis. Kok opp vann i en stor kjele, tilsett buljongterninger og kjøtt. Kok opp igjen og fjern skummet du får med en skje el. Skru ned varmen og la kjøttet trekke ved lav temperatur i ca 1-1,5 time, til kjøttet er mørt. Ta kjøttet ut av kraften og skjær det opp i små terninger.
Skrell grønnsakene og skjær de i små terninger. Ha alle grønnsakene opp i den kokende kraften og la koke i ca. 15 minutter eller til grønnsakene er møre. Bruker du purre skjæres den i skiver som du tilsetter ca. 5 minutter etter de øvrige grønnsakene.
Lag kjøttboller av medisterdeigen. Jeg brukte bare to teskjeer og formet små ujevne boller av deigen, ikke alt for store boller siden de sveller endel under kokingen. Ha bollene direkte oppi den varme kjøttkraften der grønnsakene koker, de blir ferdig på noen få minutter.
Tilsett kjøttet på slutten av koketiden. Smak til med salt og pepper.
Serveres rykende varm med flatbrød til. NAM!!
Liksom-trønderens versjon med oksekjøtt
Min og barnas versjon med medisterdeig
Dagen etter kokte jeg opp suppen igjen og hadde oppi flere medisterdeigboller og flere poteter som jeg hadde kokt for seg selv. Når det måltidet også var spist opp var det fortsatt noe suppe igjen. Jeg silte fra de få kjøttbitene og grønnsakene som var igjen, og frøs ned selve suppevæsken. Kjekt å ha som utgangspunkt til en saus feks.
.
Nammmm..skulle gjerne vært middagsgjest hos dere! Så mye godt du har laget i det siste!*vann i munnen*- Vibecke
SvarSlettHei.Nam,nam.Det så veldig godt ut.Tusen takk for oppskriften.Ønsker deg en riktig fin helg.Klem fra Bodil.
SvarSlettDet hadde vært veldig koselig, Vibecke!
SvarSlettTakk, bodil, så hyggelig at du er innom her. :)