lørdag 4. juni 2011

Innbakt kjøttbrød, eller Kjøttpudding Wellington Style

Bloggen Kjøkkentjeneste, et ganske nytt bloggebekjentskap for meg, har masse gode oppskrifter! Jeg så en oppskrift der tidligere i år som så veldig spennende ut, nemlig Kjøttpudding Wellington Style. Ekte Wellington er en biff-oppskrift, oksefilet innbakt i butterdeig, i tillegg fylt med sjampinjong og, i noen oppskrifter, fois gras og parmaskinke. Fant også en tilsvarende oppskrift hos God morgen-Wenche, så det bestemte jeg for å ha til fredagskosemiddag. Jeg gjorde en liten endring i forhold til de to oppskriftene (som var mer eller mindre like). Det er bare jeg som liker sjampinjong så jeg droppet å legge det under kjøttbrødet og lagde heller en stuing ved siden av.

Innbakt kjøttbrød med Duchesse poteter og sjampinjongstuing, 4-6 porsjoner

Kjøttbrødet:
600 gram kjøttdeig
1 pakke frossen butterdeig
1 dl tomatketchup eller chilisaus (evt. tomatpure og litt sukker)
1 ts salt
grovmalt pepper
3 egg
1 finhakket løk
2 fedd finhakket hvitløk
2 ss friske krydderurter, finhakket (jeg brukte bladpersille og timian)

Pisk eggene lett sammen. Bland sammen kjøttdeig, ketchup, salt, pepper og egg, enten for hånd eller i en kjøkkenmaskin. Hold tilbake litt av eggeblandingen som du kan bruke til pensling.
Tilsett løk, hvitløk og urter. Form deigen til et kjøttbrød og legg det i en ildfast form. Stek kjøttbrødet ved 200 grader i 30 min. Avkjøl og hell av overskytende væske.

Kjevle ut butterdeigen til et rektangel som er stort nok til å pakke inn kjøttbrødet, og legg det flatt på et bakepapirkledt stekebrett. Skjær deigen som er på siden av kjøttbrødet i brede strimler. Brett kortsidene opp langs kjøttbrødet, og legg deretter "sidedeigstripene" i et sikksakkmønster over slik at det ser pent ut. (Veldig vanskelig å forklare godt nok...)
Pensle deigen med egg, og stek brødet på 200 grader i 40-50 minutter. Hvis overflaten blir veldig mørk før steketiden er omme kan man legge et ark med bakepapir over.



Butterdeigen ble dessverre for lite stekt på toppen der deiglaget ble for tykt.

Duchessepoteter:
10-12 middels store poteter
3 egg
1-2 dl matfløte
salt, pepper og revet muskatnøtt

Kok potetene helt møre, hell av vannet og legg potetene tilbake i kjelen. La de stå på avslått plate å dampe seg helt tørre. Mos de veldig godt, bruk gjerne potetpresse. Pisk eggene lett sammen og bland det med potetene. Tilsett fløte til passende konsistens; litt fastere enn vanlig potetmos. Smak til med salt, pepper og revet muskatnøtt.
Fyll potetmassen i en sprøytepose og lag potettopper på bakepapirkledt stekeplate. Pensle toppene forsiktig med egg, og stek dem gylne midt i stekeovnen, på 220 grader i  ca. 12 minutter, til de er gylne.

Jeg glemte å pensle dem med egg før steking, de er derfor litt bleke

Soppstuing:
400 g sopp delt i terninger eller skiver
2 fedd hvitløk, finhakket
1 vårløk, finhakket
2-3 ts friske krydderurter, gjerne timian
3 dl matfløte
salt og pepper
smør eller olje til steking
Børst soppen ren for jord og skjær den opp. Finhakk løk og hvitløk. Varm smør eller olje i en middels varm stekepanne og surr løk og hvitløk blank. Tilsett soppen og la den surre med en god stund slik at den først slipper væske for så å koke inn igjen. Tilsett fløte og krydder, la det få et oppkok før varmen skrus ned. La småkoke i 5-10 minutter, eller til stuingen er så tykk som man ønsker. 

Server kjøttbrødet sammen med duchessepotetene og soppstuingen. Saus er ikke nødvendig, men man kan godt ha noen gode grønnsaker til, f.eks ovnsbakte rotgrønnsaker eller kokt brokkoli. Jeg hadde litt igjen av tomatsalsaen jeg hadde hatt til laksen, og det passet godt med noe friskt tilbehør også.

fredag 3. juni 2011

Barnas favorittlaks?

Vi fortsetter planen om mest mulig ren fisk på torsdager, så jeg bruker litt tid på å finne oppskrifter som ser gode ut. Leste et tips om at Wenche på God morgen, Norge hadde hatt en god fiskerett på menyen nylig, og fant der oppskrift på Barnas favorittlaks.  Det hørtes ut som noe som kunne passe for oss, særlig når de hjemmelagde fiskepinnene mine var så populære.

I Wenches oppskrift skulle fisken bare vendes i en blanding av rugmel og krydder, men siden det falt sånn i smak med brødkrutongpanering sist tenkte jeg at det også kunne brukes på laksen. Jeg lagde derfor litt ulike fiskebiter; noen med knuste brødkrutonger og samme krydder som Wenche, noen med strøbrød og krydder, noen med havregryn, gresskarkjerner og krydder. Alle biter ble først dyppet i egg, det gir en mye stivere panering enn bare mel. I tillegg til laks hadde jeg litt torsk også, laksestykket mitt så litt lite ut (noe det selvsagt ikke var, bare jeg som er litt dårlig på porsjonsstørrelser.)

At dette ble barnas favoritt er en stor overdrivelse hos oss. Storebror ville ikke ha noen av laksebitene, bare de som var laget med torsk. Lillesøster ville ikke ha verken torsk eller laks, helt til jeg viste henne at den ene fisken var rosa. Da var det plutselig veldig stas å spise, iallefall i en liten stund, men mer enn 4-5 munnfuller fikk jeg ikke i henne.

Både jeg og liksom-trønderen synes derimot det var veldig godt. Jeg hadde laget ovnsbakte poteter til, på en for oss ny måte, og det var det beste ved hele middagen i følge liksom-trønderen. Han kunne ikke slutte å spise før det var tomt, og jeg vet ikke hvor mange poteter han klarte å få i seg tilsammen...

Jeg legger ikke inn oppskriften fra Wenche, den står i linken lenger oppe. Her er mine tilpasninger i stedet:

Panert laks med sprøbakte poteter, tomatsalsa og rømmedressing, 4 porsjoner

Begynn med potetene. Mens de kokes lages tomatsalsa og rømmedressing, og mens de står i stekeovnen lager man laksen.

Sprøbakte poteter:
10 poteter (evt. bytt ut noen med søtpoteter også)
godt med flaksalt
1/2 dl god olje
krydderurter, f.eks timian eller rosmarin
pepper

Skrell potetene og sett dem til koking. La de koke 15 minutter slik at de er nesten gjennomkokte. Hell av vannet og sett kjelen tilbake på avskrudd plate, uten lokk, så alt vannet dampes bort. Rist godt på kjelen slik at overflaten på potetene "rubbes" opp og blir litt frynsete. Legg potetene over i en ildfast form, hell over olje og krydre med salt, pepper og krydderurter. Bruk en gaffel og "skvis" potetene litt ned i formen slik at overflaten blir litt større og enda litt mer ødelagt. Stekes videre på 220 grader i 20-30 minutter. Rist litt på formen innimellom.

Ferdig stekte poteter, gode og sprøstekte


Enkel tomatsalsa:
2 solmodne tomater
1 ss finhakket basilikum
1 liten vårløk
salt, pepper og litt sukker

Del tomatene i to og ta ut innmaten. Hakk tomatkjøttet, vårløken og basilikumen. Bland alt sammen og smak til med salt, pepper og sukker.

Rømmedressing:
1 dl lettrømme
1 dl majones
1/2 ts sitronsaft
1 ss ketchup, sennep eller chilisaus
1 ts tandoori masala krydder
salt, pepper og litt sukker

Bland alt sammen og la stå i kjøleskap inntil servering.

Panert laks:
600 gram laksefilet, fri for skinn og ben
1 egg
2 ss tandoori masala krydder
2 dl strøbrød/knuste brødkrutonger (evt. litt store havregryn og ristede gresskarkjerner i tillegg)
salt, pepper

Del laksen i fingertykke staver. Pisk egget godt sammen i en liten bolle. Bland strøbrød/krutonger og krydder og hell det ut på en tallerken. Dypp hver fiskebit først i egg, så i brødblandingen; pass på å få dekket alle sider. Stek fisken i litt olje eller smør i en middels varm stekepanne, 2 minutter på hver side. Legg bitene over i en ildfast form og stek de ferdige i stekeovnen, ca. 10 minutter på 220 grader.


Laksen min panert med brødkrutonger, havregryn og gresskarkjerner

Friske krydderurter pynter opp ute

torsdag 2. juni 2011

Bruktfunn i Frankrike

Når vi er i Frankrike bor vi i ett veldig koselig hus i byen Sainte Maxime. En by med 10 000 innebyggere, idyllisk plassert i Saint-Tropez gulfen, kun en time fra storbyen Cannes og Nice, og femten minutter fra Saint Tropez. Her trives vi veldig godt, og en rusletur ned til bysentrum er fin avveksling fra sol og bad oppe ved huset.
Denne gangen kom vi over et stort marked langs havna. Det var som et gigantisk loppemarked, og sikkert en gullgruve for de som er opptatt av fransk landstil og shabby chic interiør. Jeg hadde ingen planer om å prøve å få med meg hjem store franske speil eller slitte vinduer, men som alltid når jeg oppdager at noen selger porselen måtte jeg kikke etter mormorskåler. Og på et av de siste bordene fant jeg utrolig nok flere gjenstander med de barokke figurene på. Blant annet et nydelig sett med krukker til te, kaffe, mel, salt og sukker til 35 euro. Men fornuften seiret der; jeg har verken bruk for eller plass til akkurat det. Men en liten skål måtte jeg unne meg, selv om den var litt annerledes i mønster enn de jeg har fra før. 10 euro måtte jeg gi for den, ca. 80 kroner, og selv om det er langt over norske loppemarkedpriser synes jeg det var et godt kjøp.



Søsteren min fant også noe på dette markedet; et helt kaffeservise med rosemønster til 65 euro (ca. 500 kroner); kopper, skåler og asjetter, kaffekanne, sukkerskål, fløtemugge og serveringsfat. Med pappas pakkeekspertise fikk hun akkurat plass i håndbagasjen, og hele settet kom seg trygt hjem til Norge.

onsdag 1. juni 2011

Presang fra liksom-trønderen

Liksom-trønderen måtte dessverre være hjemme mens jeg og barna dro på ferie til Frankrike, for sånn er det når man er nyutdannet uten feriedager til gode. Det ble nok litt stusselig for han, selv om det nok var godt å ha tven helt for seg selv uten at noen klagde på all fotballen, spise taco og kebab til middag annenhver dag, slippe mas om rydding og støvsuging, sove lenge i helgene og la skjegget gro.



Når vi ble hentet på flyplassen hadde han lagt en pakke til hver av oss i bilen, stor stas! Ungene fikk leker (lego og dukke), og jeg fikk pakke fra Dorothea. Han hadde nemlig gått gjennom alle blogginnleggene mine og funnet hva som sto høyt på ønskelista mi, nemlig en tekanne fra Pip-serien.
Snille mannen min .



Men nå som jeg har fått den i hus ser jeg at det er en totalt upraktisk ting. Den er så stor at jeg må invitere 14 andre tedrikkere for å ha nytte av den, så jeg har bestemt meg for å bytte den i en av de andre Pip-delene jeg har veldig lyst på. Enten cookie-jar (som jeg kan ha på benken med de gode knekkebrødene min i), saftmugge eller kakefat. Vanskelig valg altså!


tirsdag 31. mai 2011

Krydret pølsesaus med spagetti

Denne retten har jeg laget en gang før, en gang jeg var alene hjemme. Jeg var nemlig litt skeptisk til at alle de uvante krydderiene ville falle i smak hos resten av familien. Det skal være både kardemommefrø, spisskumminfrø og fenikkelfrø i retten, i tillegg til blant annet grønnkål. Jeg synes det er en litt spesiell smak selv også, særlig kardemommesmaken, men litt nye opplevelser for smaksløkene er bare moro. Når jeg nå lagde den igjen for hele familien hadde jeg stekt opp en pakke med kjøttpudding også, i tilfelle mine skeptiske forhåndstanker slo til, noe de selvsagt gjorde...Storebror nektet å smake i det hele tatt, lillesøster tok en bit, sa mmmmm, og oppdaget så selve smaken sånn at alt bare ble spyttet ut igjen. Liksom-trønderen smakte, smattet og kjente etter, før han konstaterte at det ikke var noe for han. Og det er helt greit, noen smaksbomber er ikke for alle.

Her er iallefall oppskriften hvis noen har lyst å utfordre smaksløkene litt:


Krydret pølsesaus med spagetti, 4 porsjoner

Ingredienser:
1 ts kardemommebelger
1 ts spisskummenfrø
1 ts fennikelfrø
2 ss olivenolje
1 rødløk, i tynne skiver
500 g pølser, skåret i terninger (jeg brukte lammepølser med godt krydder denne gangen)
50 g pinjekjerner
3 ss hakkede urter, som f.eks persille, fennikelgrønt og koriander
150 g grønnkål, svært finstrimlet (jeg har hatt problemer med å få tak i grønnkål så jeg har brukt en så mørk grønn kinakål som mulig)
3 dl matfløte (evt. halvparten fløte og melk)
salt og pepper
Spagetti eller annen pasta

Fremgangsmåte:
Kok pasta etter anvisning på pakken.

Knus kardemommebelgene i en morter slik at frøene kommer ut, og fjern de tomme belgene etterpå. Tilsett spisskummin- og fennikelfrø. Støt frøene til de er lett malt.

Varm oljen i en stor tykkbunnet stekepanne. Stek løken i 2-3 minutter på middels varme. Tilsett pølsene og stek på middels varme i 5-6 minutter til det er gjennomvarmt. Tilsett pinjenøtter og de knuste frøene. Stek videre på svak varme i 3-5 minutter under hypping omrøring. Tilsett kål og stek videre i 2 minutter. Tilsett fløte og varm opp i ytterligere 2 minutter. Smak til med salt og pepper.

Serveres varm med pasta og evt. godt brød til. Strø gjerne over litt ekstra pinjekjerner og hakkete urter.

Litt tykk saus siden retten ble stående litt ekstra på platen

mandag 30. mai 2011

Franske baguetter

I Frankrike spiste vi ferske baguetter hver morgen. Pappa har funnet en fast baker som selger alle mulige deilige franske bakverk, men vi holder oss stort sett til baguetter og en litt grovere brødtype. Ferskt hver morgen, bæres hjem innpakket i papir. Her hjemme har vi ikke den luksusen, men jeg ville gjerne prøve å bake baguetter selv. Googlet oppskrifter, og fant en som så "autentisk" ut.
Det var litt mye heving, men ellers en veldig enkel oppskrift. Deigen var litt vel klissete å jobbe med, men jeg turte ikke ha i mer mel enn oppskriften tilsa heller. Resultatet ble iallefall luftige og veldig gode baguetter, ikke helt ulike de ekte franske.

Her er oppskriften, fra Opplysningskontoret for brød og korn.

Franske baguetter, 5 stk

Ingredienser:
7,5 dl vann
1/2 pakke gjær (jeg brukte en hel pose tørrgjær)
1 kg hvetemel
1 ss havsalt (jeg brukte halvparten vanlig salt og halvparten flaksalt)
vann til pensling, mel til pynt
(evt. 2 ss olje i tillegg, som ikke står i orginaloppskriften)

Fremgangsmåte:
Varm opp vannet til 37 grader, fingervarmt. Bland alle ingrediensene, men hold igjen 1 dl vann til senere. Elt deigen godt for hånd eller med kjøkkenmaskin. Start med lav hastighet og øk etter hvert dersom du bruker kjøkkenmaskin. Når deigen er nesten ferdig, tilsettes det siste vannet litt etter litt i små mengder. Deigen er eltet nok når den er smidig og har en blank overflate. (Jeg gjorde nøyaktig slik det er beskrevet her, og da var deigen veldig løs, ikke mulig å kna for hånd.)

Dekk bakebollen med plast, og la den stå på benken i 1–2 timer. Ta deigen ut på melet bakebord. Del den i 5 like store emner. Trill til runde og jevne boller. Dekk bollene med plast og la dem stå lunt i 30 minutter.

Form bollene til avlange brød (baguetter). Legg dem på en stekeplate med bakepapir. Dekk baguettene med et klede, og la dem heve til dobbel størrelse. (Jeg lot de heve i 40 minutter til.)

Snitt bagettene med 3–4 snitt på skrå med en skarp kniv. Pensle med vann og dryss på mel (jeg hadde brukt min siste melslump under utbakingen så jeg måtte droppe dette). Stek baguettene midt i ovnen ved ca. 220 °C i 15–20 minutter til de er gyllenbrune. Avkjøles på rist.

Jeg serverte de til lasagne, med masse hvitløkssmør til. Nam!

Litt ujevne i størrelse, men pytt, pytt...

Luftige og gode!



søndag 29. mai 2011

Ukeplan for uke 22

Hverdagen er i gang igjen etter ferien, og vi må planlegge middager. Her er vår plan for neste uke, der det blir to fridager med Kristi Himmelfartsdag og planleggingsdag i barnehagen på den inneklemte fredagen.

Mandag: Krydret pølsesaus med spagetti
Tirsdag: Omelett med spekeskinke og grønnsaker
Onsdag: Pitabrød med salat og kalkunskinke
Torsdag: Barnas favorittlaks
Fredag: Kjøttpudding Wellington style med potetmos
Lørdag: Panert kylling med sprø, ovnsbakte poteter, feks disse.
Søndag: Vi skal i bursdag så da trenger jeg ikke planlegge noe middag