onsdag 22. desember 2010

Sarah Bernhard

Å å å, disse kakene er farlig gode! Jeg har bare laget det en gang før, til jul for 2 år siden, og spiste meg helt kvalm hver gang jeg smakte på de. Jeg har ikke tatt meg bryet med å lage bunnene selv, for jeg synes det er veldig godt med ferdig kransekakemasse, og dessuten har jeg ikke skikkelig kvern til å male mandlene med. Jeg legger inn oppskrift på hjemmelagde bunner allikevel, i tilfelle noen er litt mer arbeidssomme enn meg.
Det finnes (minst) to ulike varianter av fyllet; en trøffelkrem og en smørkrem. Jeg lagde med trøffelkrem sist, og det smakte nydelig. I år ville jeg gjerne smake på smørkremen, men jeg kunne ikke gå glipp av den deilige trøffelkremen heller, så da lagde jeg halvparten med trøffelkrem og halvparten med smørkrem.


Sarah Bernhard med trøffelkrem, ca. 25 stk.

Bunner:
1 pakke ferdig kransekakemasse fra Odense, 500 gram

Kjevle ut kransekakemassen til ca.1 cm tykkelse. Stikk ut passe store sirkler med et glass e.l. og legg dem på en bakeplate. Stek ved 210 °C i ca. 7 minutter. Kransekakeplettene skal kun ha en "stekeskorpe". Avkjøl på rist.

Trøffelkrem:
3 dl kremfløte
100 g kokesjokolade

Kok opp fløte og tilsett grovhakket sjokolade. Dra kjelen av plata og rør i fløten til sjokoladen er helt smeltet. Sett sjokoladefløten i kjøleskap noen timer (helst til dagen etter).
Pisk opp sjokoladekremen, som om du skulle pisket kremfløte til bløtkake. Bruk en kniv og stryk opp kremen på kransekakeplettene som spisse, lave hatter. Alternativt kan kremen sprøytes på med sprøytepose. Sett kakene i fryseren i ca. 30 minutter (eller mer).

Sjokoladeglasur:
200 g smeltet kokesjokolade
(4 ss kokosfett/delfiafett)
 
Smelt sjokolade over vannbad, eller vær litt dristig og smelt den i mikroen, og tilsett litt evt. kokosfett for å gjøre sjokoladen tynnere. Avkjøl noe. Dypp kakene raskt i glasuren og sett dem tilbake i fryseren til sjokoladen er helt stivnet. (Jeg synes det ble bare klin med den dyppingen så jeg brukte en kniv og strøk glasuren så godt jeg kunne rundt hele kremtoppen.)

Når glasuren er helt stiv overføres kakene til en plastboks med bakepapir i mellom lagene og plasseres i fryseren for oppbevaring. De tines veldig raskt så man tar bare frem kakene rett før servering.


Sarah Bernhard med smørkrem, ca. 30 stk.

Bunnen:
400 g mandler
400 g melis
4 eggehviter

Mal mandlene på mandelkvern og bland i melisen. Bland i eggehvitene, de trenger ikke stivpiskes på forhånd. Sett kakene med teskje på bakepapirkledd plate. Glatt dem på overflaten og stek dem ved 180 grader i ca. 10 minutter eller til de er gylne. Avkjøles på rist.

Krem:
4 eggeplommer
4 ss kakao
400 g smør
3 dl melis
3 - 4 ts vaniljesukker

Pisk romtemperert smør og melis lyst og luftig. Bland inn eggeplommene. Tilsett kakao og vaniljesukker og bland godt igjen. Man kan også tilsette 2 ts vann helt tilslutt, kremen blir enda luftigere når man pisker inn vannet.

Glasur:
2 plater kokesjokolade
(4 ts kokosfett/delfiafett)

Følg samme fremgangsmåte som i oppskriften med trøffelkrem for påføring av krem og glasur samt oppbevaring. Man kan selvsagt bruke ferdig kransekakemasse til smørkremen også.




Med smørkrem

Med trøffelkrem

Dommen: Trøffelkremen er helt klart best. Den er lett og luftig, akkurat passe sjokoladesmak, man klarer å spise mer enn 1 uten å bli kjempekvalm. Kremen var også enkelst å lage selv om den måtte stå natten over i kjøleskapet og dermed egentlig tar lengst tid. Smørkremen var veldig god, men man må virkelig like smør! Det ble kvalmende etter 1/2 stykke, og det går jo ikke. Utseendemessig er de like, glasuren var like klinete å smøre på uansett krem (mine ble derfor ikke så veldig pene...). På bildene er kakene frosne og det var et vanskelig lys å ta bilder i, men et lite inntrykk får man jo. (De rosa kulene er bare for å skille de ulike kremene.)

tirsdag 21. desember 2010

Vaniljekjeks med sjokoladetrekk

Å bake vaniljekjeks har blitt en juletradisjon for meg. Jeg fikk oppskriften av min gode studievenninne Kristine for mange år siden, og har laget de hver jul etter det. Jeg er ikke helt sikker på om noen andre enn meg og lillesøsteren min faktisk spiser dem, eller, det vil si inntil liksom-trønderen kom inn i familien. Han spiser dem, det er helt sikkert! Han tråkker rundt meg mens jeg lager dem og tigger som en hund fra de kommer ut av ovnen, har ikke tid til å vente til de har fått på sjokoladetrekk en gang. Og etter at sjokoladetrekket er på plass har han ikke tid til å vente på at det skal stivne. Når de helt til slutt er ferdige, med sjokolade som har stivnet og alt, da, DA maser han iallefall, for det er jo da de er best.

Her er oppskriften:


Vaniljekjeks med sjokoladetrekk, ca. 30 stk

150 gram smør eller margarin
70 gram sukker
2 ss vaniljesukker
1 dl sirup
250 gram hvetemel
150 gram (koke)sjokolade

Rør smør og sukker hvitt. Ha i sirup og bland sammen. Bland deretter inn det tørre og form deigen til en rull som legges ca. 30 minutter i kjøleskapet.
Del deigrullen i ca. 30 biter som hver rulles til små kuler. Legg kulene på bakepapirkledde stekebrett og trykk de litt flate med hånden. De flyter svært lite utover så de kan legges ganske tett.
Stekes midt i ovnen på 175 grader i ca. 10 minutter, til de er svakt gyldne.
Legg de over på rist for å avkjøles.

Når kjeksene er helt kalde smeltes sjokoladen i vannbad eller i mikroen. Bruk en teskje og bre smeltet sjokolade over kjeksene, pynt evt. med litt smeltet hvit sjokolade også. Sett de i kjøleskapet til sjokoladen har stivnet igjen, og overfør de deretter til en tettsluttet kakeboks. Oppbevar gjerne boksen kjølig.

mandag 20. desember 2010

Ovnbakt kyllingfilet med røsti og appelsinsaus

Jeg synes noen ganger det er litt vanskelig å finne på spennende tilbehør til de ulike kjøttypene jeg serverer. Det blir veldig ofte ovnsbakte poteter og grønnsaker, ris eller pasta. Men det finnes jo egentlig mye godt man kan lage av poteter. Potetmos, Hasselbackpoteter, bakte poteter, stekte potetskiver, potetsalat, fløtegratinerte poteter osv. osv.
Jeg har lenge hatt lyst å lage røsti, etter å ha lest beskrivelsen hos Trines mektige matblogg:
Når jeg lager røstipoteter så tenker jeg alltid; "hvorfor lager jeg ikke dette oftere"? Og mannen min sier alltid; "hvorfor laget du ikke mer"...
Røsti er visstnok nærmest nasjonalrett i Sveits, og består av revne poteter som stekes sammen med smør, salt og pepper, evt. også andre smakstilsetninger. Høres jo veldig godt ut!

Her er oppskriftene:

Røsti, 3-4 personer
Ca. 14 poteter
4 ss smeltet smør + smør til steking
Salt og pepper

Skrell potetene og riv de på et rivjern. Legg de revne potetene i et rent kjøkkenhåndkle, pakk det godt sammen rundt potetmassen og vri ut mest mulig væske.
Ha potetmassen i en stor bolle, og bland massen med smeltet smør, salt og pepper. (Det er enklest å bruke hendene.)

Smelt litt mer smør i en middels varm stekepanne, hell massen over i panna og trykk den flatt utover slik at hele pannen dekkes. Man kan også lage små "pletter" av massen slik at man får porsjonstørrelser på dem.
Når potetene har fått en fin brunfarge på undersiden (det tar litt tid, ca. 15 minutter tok det i min panne) snur du røstien. Har du fylt hele pannen kan du benytte en tallerken; løft litt i røstien langs hele kanten slik at den er løs, legg tallerkenen opp i stekepanna og snu hele greia på hodet. Er du heldig sitter ingenting fast og du får hele røstien over på tallerkenen. La den skli tilbake i panna med den rå siden ned, og stek ferdig på den andre siden også, det tar ca. 10 minutter eller mer. Pass på at den er gylden og fin på begge sider, men ikke "rå" inni. Del røstien opp i "kakestykker" ved servering.
Tips fra min navnesøster: Hvis du skal lage større porsjon enn mengdene over bør du fordele potetmassen i flere stekepanner, slik at røstien ikke blir for tykk og derfor ikke blir gjennomstekt.

Ovnsstekte kyllingfileter, 4 personer
4 kyllingfileter
4 ts smør
salt og pepper
Chicken and steak-krydder eller annet smaksrikt krydder

Legg filetene i en ildfast form, lett en klatt med smør på hver filet og krydre med salt, pepper og andre krydder. Stekes ved 220 grader i ca. 40 minutter (jeg ser at andre steker de mye kortere, men jeg vil ha kyllingen helt gjennomstekt).
Skjær kyllingen i skiver ved servering.

Appelsinsaus
1 dl appelsinjuice eller ferskpresset appelsinsaft
3 dl kyllingfond (1-2 ts fondkonsentrat + 3 dl vann)
salt og pepper
1 dl matfløte
1 ss soyasaus
2 ss hakket, frisk basilikum
1 ss maizena jevning

Kok opp appelsinjuicen og la den småkoke så lenge som mulig for å forsterke appelsinsmaken. Tilsett kyllingfond og la det få et oppkok. Tilsett fløte og soyasaus, smak til med salt og pepper. La det småkoke noen minutter, eller til resten av maten er ferdig. Rett før servering jevnes sausen til passe tykkelse med Maizena lys jevning. Basilikumen røres inn helt til slutt.

Server kylling og røsti sammen med appelsinsausen og friske grønnsaker, gjerne asparges eller raskt forvellede sukkererter eller aspargesbønner. Jeg hadde bare små, søte tomater denne gangen, men det passet jo godt til basilikumen i sausen.


søndag 19. desember 2010

Pasta etter Rema1000-filosofien

"Det enkle er ofte det beste" er et av Rema1000s slagord. Jeg er tildels enig, men samtidig synes jeg man skal anstrenge seg litt for å ikke alltid velge det enkleste her i livet, noen utfordringer er bare sunt!
I matlagingen min blir det omtrent halvt-om-halvt av enkle retter og de litt mer arbeidskrevende. Særlig pastaretter liker jeg enkle; der er det sjelden jeg hopper på en utfordring. Så forrige dagens kosemiddag ble helt i tråd med Rema1000: spagetti med olivenolje, ristede pinjekjerner, grovhakket basilikum, høvlete parmesanskiver og små, søte tomater. Tar ca. 15 minutter å lage, og nam, så godt!
Hvis man vil ha det litt mer "avansert" kan man gjerne ha ovnsbakte kyllingfileter og ruccolasalat til, evt. også bytte ut parmesanosten med fetaost. Godt uansett.



tirsdag 14. desember 2010

Vibeckes havremakroner

Jeg har en kjempekoselig "barselgruppe" på nettet. Vi har det så kjekt og moro mens vi "prater" i vei, har blitt veldig godt kjent med en gjeng supre jenter! I går hadde en av jentene lagt ut en oppskrift på havremakroner, og skrøt veldig av hvor gode de var og hvor lett det var å lage dem. To av de andre jentene kastet seg over oppskriften og bakte i vei, men det gikk ikke så bra...Deigen fløt utover hele stekebrettet, og det ble tilslutt bare havresmuler igjen, og masse glade spurver i Vestfold i dag.
Jeg bestemte meg for å prøve jeg også, for noe måtte jo være feil med oppskriften, eller kanskje bakerne? Oppskriften var veldig enkel, og jeg var spent når første brett ble satt inn i ovnen, tror aldri jeg har fulgt så godt med under steking noen gang! Men det ble ikke så veldig spennende egentlig, for makronene oppførte seg helt eksemplarisk. Ingenting fløt utover, alle holdt pent på fasongen og ble gyldne og fine etter akkurat passe tid. Neste brett likedan. Så jenter, jeg vet ikke hva som ble feil hos dere, Kenwood hadde jeg heller ikke.

Og her kommer oppskriften, hvis noen tør ta sjansen...

Havremakroner, ca. 30-35 stk.
200 gram smør
200 gram sukker
2 egg
200 gram havregryn
240 gram hvetemel
2 ts bakepulver

Pisk romtemperert smør og sukker sammen til det blir lyst og luftig. Tilsett eggene og bland godt. Tilsett det tørre og bland godt igjen. Legg deigklumper på størrelse med 1 ss på bakepapirdekkede stekeplater, med litt mellomrom, og stek ved 200 grader til de har fått en fin, gylden farge. For meg tok det 10-12 minutter. (Jeg rullet forresten deigen til små baller i hendene som jeg trykket litt flate på toppen før steking i stedet for å legge deigen rett på plata.)



lørdag 11. desember 2010

Tacopizza

Fredag, og som hos veldig mange andre, sto pizza på menyen. Har inntrykk av at "alle" enten har tex-mex-mat eller pizza på fredager, og når pizzafyllet vårt ble tacokjøttdeig dekket vi begge variantene denne fredagen.

Bruker mammas pizzabunn-oppskrift, selv om jeg aldri får den like god som henne. Fordelen med den er at den kan brukes både til tynne italienske og tykke amerikanske pizzaer, man bare justerer hvor tynt man kjevler deigen. Normal oppskrift er til en stor langpanne/ovnsplate (sånne som følger med ovnen), og det blir da en ganske tykk bunn. Øker man oljemengden litt blir bunnen god og sprø.
Tacosmaken kom fra Santa Marias krydderpose denne gangen, men jeg foretrekker egentlig å lage tacokrydder selv. Det smaker bedre, er mindre salt og gir meg mindre halsbrann. Vi skulle hatt litt jalapeno på også, men det ble litt hektisk på ettermiddagen så vi rakk ikke butikken. Av samme grunn lagde jeg heller ikke hjemmelaget pizzasaus eller salsa denne gangen. Vi hadde heldigvis stående et glass med salsa fra Santa Maria, som liksom-trønderen synes er mye bedre enn hjemmelaget uansett, raringen, og en boks med pizzasaus fra Mutti, som har verdens beste hermetiske tomater.


Tacopizza

Pizzabunn til en stor langpanne
50 gr fersk gjær (eller en pose tørrgjær)
2 ts salt
1/2 dl olje
3 dl vann
Hvetemel til passende smidig deig

Tacofyll
400 gram kjøttdeig eller karbonadedeig
1 pose med tacokrydder eller hjemmelaget tacokrydder
0,5 dl vann

(Valgfritt) tilbehør
Pizzasaus, hjemmelaget eller på glass fra feks. Idun
300 gram revet ost
1 boks hermetisk mais
1/2 glass jalapeno i skiver
1/2 pose Tortilla eller nacho chips
Tomatsalsa, hjemmelaget eller på glass
Evt. salatblader, (hvitløks)rømme og guacomole

Sånn gjør du:
Løs gjæren opp i lunkent vann om du bruker fersk gjær, eller bland med melet om du bruker tørrgjær. Siden melmengden ikke er angitt starter jeg med å blande vann og olje, tilsetter noe mel (1-2 dl) som på forhånd er blandet med gjær og salt, øker melmengden inntil deigen er passe fast og lar seg lett kna uten å klisse.
Heves under plast til dobbel størrelse (minst 40 minutter, gjerne lenger).

Lag fyllet i mens. Stek kjøttdeigen til den er brun og gjennomstekt, tilsett krydderet og rør godt. Tilsett vannet og la det småkoke i noen minutter.

Kjevle ut deigen til ønsket tykkelse og legge den på stekeplate (på bakepapir eller plate smurt med olje). Fordel fyllet over bunnen, gjerne med pizzasaus under kjøttet, strø over mais, og jalapeno hvis man vil ha det litt sterkt, strø over ost, og stikk biter av tortillachips ned i osten. Stek pizzaen midt i ovnen ved 220 grader i ca. 20 minutter avhengig av ovn.

Serveres med tomatsalsa, litt ekstra mais, og gjerne en grønn salat, hvitløksrømme og guacomole til.

tirsdag 7. desember 2010

Pitabrød med kjøttdeig, pasta og hvitløksdressing

Denne retten er inspirert av en bruker på Foreldreportalen. Hun har laget en slags online kokebok, med masse fine bilder og stor variasjon i retter. Hos henne heter retten Pitabrød med makaronistuing og hvitløksdressing, og inneholder skinke og makaroni. Vi har laget skinkeversjonen før, og det var bare sånn passe godt, så i dag prøvde jeg det heller med kjøttdeig. Og det falt mye mer i smak hos oss. Prøvde også Hattings fullkornspitabrød til, for å få et litt sunnere preg på maten, men må si at de vanlige er best.


Her er min versjon av retten, til 4 personer:

Pitabrød med kjøttdeig, pasta og hvitløksdressing

4 -6 pitabrød
400 gram kjøttdeig/karbonadedeig/kyllingkjøttdeig eller 1 boks kokt skinke/kyllingskinke
2 løk (jeg kuttet ut dette pga liksom-trønderens store løkangst)
2 fedd hvitløk eller 1/2 kinesisk hvitløk
2 ss olivenolje, til steking
1 boks hakkede tomater
1 dl ketchup
1 ss sukker
salt og pepper
300 g pasta, jeg brukte tricolor penne
100 g revet ost

Finhakk løk og hvitløk og fres i oljen i tre minutter. Tilsett kjøttdeigen, stek til alt er brunt og gjennomstekt før du tilsetter hakkede tomater og ketchup. Smak til med salt, pepper og sukker. Kok pasta etter anvisning på pakken. Når den er ferdig, siles den over et dørslag og avkjøles litt i kaldt vann. Bland pasta i kjøttsausen og fyll den i varme pitabrød sammen med salat, ost og hvitløksdressing.

Hvitløksdressing
3 ss majones
3 ss rømme/rømmekolle/creme fraische
1 fedd hvitløk, presset
1 ts hvitvinseddik
1 ts sukker
salt og pepper

Bland alt godt sammen og la det stå ca. 30 minutter før servering.

lørdag 4. desember 2010

Havrekjeks

Bakelysten fortsetter, og heller ikke nå er det julebakst jeg har lyst å bake. På Foreldreportalen har jeg nemlig lenge kikket på en oppskrift på havrekjeks som veldig mange skryter av. Siden den gamle stekeovnen min ikke akkurat var god til bakst har jeg ikke villet prøve, men nå som den nye ovnen har vist seg tilliten verdig kunne jeg endelig prøve meg på havrekjeksene.
Her fikk jeg også et problem med å få kjeksene seige og ikke sprø. Men jeg regner med at det sviktende punktet nok en gang er den piskingen av smør og sukker, jeg må visst skjerpe meg. Orginaloppskriften har rosiner i seg, men de ble glatt sløyfet for det er ingen av oss glade i. Sjokoladebiter i stedet er visst prøvd ut av mange, men tilbakemeldingene gikk på at det ble for søtt så jeg prøvde ikke engang.


Havrekjeks, 18 store

1,2 dl mel
1/2 ts salt
1/2 ts bakepulver
220 g usaltet smør
2,5 dl brunt sukker
2,5 dl hvitt sukker
2 store egg
7 dl havregryn
3 dl rosiner (kan sløyfes)

Sett ovnen på 180 grader.
Rør smør og sukker mykt og porøst, rør inn egggene, ett om gangen.
Bland mel, bakepulver og salt, og rør dette inn i smørblandingen. Rør inn havregryn og rosiner.

Legg 18 store klumper av deigen (ca. 2 spiseskjeer hver) med god avstand på bakepapir. (I min ovn var det passe med 6 kjeks pr. bakeplate.) Stek litt under midt i ovnen i 20-25 minutter, til kantene er gyldenbrune. For mindre kjeks kan man bruke 1 ss til hver kjeks, og det ble da plass til 9 på hvert brett. Disse stekte jeg i 15 minutter.
Dra hele bakepapiret over på en rist for avkjøling.


Oppbevares i tett kakeboks.

fredag 3. desember 2010

Sjokoladecookies

Bakelysten er stor om dagen, og jeg burde vel helst benyttet den til å lage julekaker. Men så langt har jeg ikke kommet ennå; jeg smakte nemlig noen veldig gode sjokoladecookies hos venninnen min før helgen, og de ga mersmak. Jeg har aldri bakt cookies, sånne store amerikanske, myke, seige og gode, så det var på tide å prøve seg på sånne. Jeg fant en oppskrift på Det søte liv, Chocolate Chips Cookies, som skulle være "ekte og knallgode". Man skulle ha i 350 gram sjokolade, og det synes jeg så ut som veldig mye. Jeg brukte heller en pose med nonstop, 250 gram, men det var faktisk ikke nok, så 350 gram blir sikkert helt topp.
Oppskriften sier at man skal piske smør og sukker luftig, og det var kanskje her jeg sviktet litt. Jeg synes det er så ufattelig kjedelig så jeg gir meg nok litt for fort, for jeg fikk ikke seige cookies, bare sprø. Men smaken var det ikke noe å si på, så jeg har ikke noen problemer med å anbefale oppskriften videre.

Chocolate Chips Cookies, 36 store eller 60 små
225 gram smør
150 gram hvitt sukker
150 gram brunt sukker
2 store egg
1 ts vaniljeessens
1 ts natron
320 gram hvetemel
350 gram grovhakket sjokolade

Pisk romtemperert smør sammen med hvitt og brunt sukker til en luftig og porøs masse. Tilsett eggene mens du fortsetter å piske. Rør inn vaniljeessens og natron, og deretter mel og sjokolade. La deigen hvile 30 minutter i kjøleskap.
Lag kuler av deigen og sett det på bakepapirkledd stekebrett. Til store cookies bruker du 1 toppet ss, til små bruker du 1 toppet ts. Sett kulene langt fra hverandre på brettet, max. 9 stk pr. stekebrett av de store. Av de små fikk jeg plass til 12 pr. brett. Orginaloppskriften sier at man skal trykke kulene litt ned med hånda, men de ble da veldig tynne og sprø. Jeg anbefaler derfor å la kulene være som de er, det ga best resultat hos meg.
Stek cookiene ved 180 grader i 12-15 minutter. De skal være litt gyldne i kantene. Avkjøles 10 minutter på stekebrettet før de løftes forsiktig over på rist med en stekespade for å avkjøles helt.
Oppbevares i en tett kakeboks.


Sjokoladecookies med nonstop

torsdag 2. desember 2010

Kylling Cacciatore

Denne retten har stått på menyen hos oss mange ganger uten at den faktisk har blitt laget; det har alltid kommet noe i veien. Men endelig klaffet det og (nesten) alle ingrediensene var i hus. Det eneste var at jeg hadde glemt å kjøpe frisk basilikum og måtte ty til tørket.
Jeg ser at det finnes mange forskjellige oppskrifter på denne retten, som oversatt betyr noe sånt som Jegergryte. De fleste oppskriftene har vin og sopp i seg, men den oppskriften jeg fant hos Trines Mektige Matblogg hadde mascarpone i stedet. Jeg fulgte stort sett oppskriften, men delte opp kyllingfiletene i litt mindre biter.
Jeg synes det smakte helt nydelig, men det var noe som manglet allikevel. Jeg kunne tenkt meg noen grønnsaker til, men synes liksom ikke salat var helt passende heller. Lillesøster spiste masse ris og saus, men ville ikke ha kyllingbitene. Storebror smakte på to biter kylling før han fant ut at han ikke likte det, så han spiste pasta i stedet. Liksom-trønderen gjorde et tappert forsøk, men ga opp etter 2 biter, det falt overhodet ikke i smak hos han. Han lagde seg nudler i stedet. Så nå har jeg middag til meg selv i minst to dager fremover...


Kylling Cacciatore, 4-6 personer

6 kyllingfileter
3 store sjalottløk, finhakket
1 kinesisk hvitløk, finhakket
2 bokser hakkete hermetiske tomater av god kvalitet (jeg anbefaler Mutti)
1 boks mascarponeost
en håndfull frisk basilikum
salt og pepper

Stek sjalottløk og hvitløk i litt olje på middels varme til det blir blankt og mykt, ca. 5 minutter. Tilsett tomatene. La tomatsausen stå og småkoke i 10-15 minutter.
I mellomtiden skjærer du hver kyllingfilet i 2-3 store biter, krydrer med salt og pepper, og bruner bitene raskt i stekepannen. Legg dem over i en romslig ildfast form.
Etter ca. 10 minutters koketid på sausen tilsetter du mascarponeosten. Den løser seg litt sakte opp, så det kan være greit å bruke en visp til å få osten jevnt fordelt i sausen. Tilsett også litt over halvparten av basilikumen. (Her måtte jeg da bruke tørket basilikum.) Smak til med salt og pepper og hell sausen over kyllingbitene. Stekes ved ca. 220 grader i 25-30 minutter.
Ha resten av basilikumen over rett før servering. Serveres med pasta eller ris, og hvitløksbaguetter, og gjerne en enkel salat ved siden av.



onsdag 1. desember 2010

Aniskringler

Svigermormor lager noen nydelig aniskringler som vi pleier å spise med smør og ost eller syltetøy på. Jeg smakte det for første gang en sommer for et par år siden når hun serverte det til "ellevv-kaffen" på hytta, og det var veldig godt. Søtere enn vanlige rundstykker og med et akkurat passe hint av anis.
I går kom jeg plutselig til å tenke på disse deilige bakverkene, og bestemte meg for å sende liksom-trønderen i butikken etter barnehageleveringen i dag for å skaffe meg anis-frø. Han var ikke så veldig vanskelig å be siden det var godsaker i belønning, han skjønte straks hva jeg hadde planer om å lage!
Jeg lagde kringlene med laktosefri melk og melange uten melk og salt. Ikke noe å utsette på smaken for det, og storebror kunne spise mange uten å bekymre seg for mavesmerter.


Oppskriften er ikke svigermormors, men fra Det søte liv.

Aniskringler, 24 stk
50 gram gjær
100 gram smør
5 dl melk
1,5 dl sukker (kan med fordel reduseres til 1 dl, det ble alt for søtt med 1,5 dl)
2 ts hel anis/anisfrø (malt anis kan ikke brukes)
Ca. 12 dl hvetemel + ca. 1 dl mel til utbaking
egg til pensling

Smelt smøret i en kjele, tilsett melken og varm væsken til fingervarmt (37 grader). Smuldre gjæren i væsken hvis du bruker fersk gjær. Bland i sukker og anisfrø. Bland gjær med mel hvis du bruker tørrgjær, og ha melet over i væsken. Elt deigen sammen. La den heve tildekket på en lun plass i ca. 45 minutter.

Ha deigen ut på bakebordet sammen med litt ekstra mel. Kna deigen sammen, og del den så i 24 like emner. (Jeg synes det er lettest å dele deigen først i 2. Legg den ene delen tilside, mens den andre deles i 2 igjen, og så hver av de delene i 6 mindre biter. Da er det lett å få de like store. Gjør deretter det samme med den første delen som ble lagt til side.)
Trill emnene til fingertykke pølser og form dem til kringler. Legg de på bakeplate dekket med bakepapir, la etterheve i 20 minutter dekket til av plast på et lunt sted.

Før steking pensles kringlene med sammenpisket egg og strø evt. noen anisfrø på toppen for dekorasjon. Stekes på 225 grader i ca. 10 minutter til de er gyldenbrune.

Aniskringlene kan spises som de er, eller med smør og syltetøy eller smør og ost. De kan også fryses.


Nystekte aniskringler

mandag 29. november 2010

Pølse- og baconsnurrer

Jeg fikk plutselig lyst å lage noe gjærbakst til middag i dag, og valget falt på ost- og skinkefylte horn. Det var bare ett problem; jeg hadde ikke skinke i hus. En kjapp titt i fryseren, og skinken ble byttet ut med ostepølser, rester fra sommerens grillmat som aldri ble benyttet. Fant en pakke bacon som fikk lov å bli med også. Jeg fant dessuten ut at det var bedre å lage snurrer i stedet for fylte horn, det ble litt lettere å fordele kjøttet utover en stor leiv fremfor mange små.

Oppskriften til de opprinnelige hornene er ikke så fryktelig sunn, all den tid det er 200 gram med smør og kun hvetemel i den. Men jeg byttet ut noe av melet med sammalt hvete så ble det littegrann bedre iallefall...Jeg byttet i tillegg ut vanlig melk med lactosefri lettmelk og smør med melkefri melange, så er det fritt fram for storebror med sin melkeallergimage også.


Pølse- og baconsnurrer, 30 stk

Gjærdeigen
200 gram smør / margarin
6 dl melk
50 gram fersk gjær / en pose tørrgjær
4 ts sukker
2 ts salt
1 kg hvetemel (jeg brukte i dag 800 gram hvetemel og 200 gram sammalt hvete)

Pølse- og baconfyll
400 gram pølser, fritt valg
1 pk oppskåret bacon
1-2 ss tørket timian
Litt hvitløkspepper
1 boks hermetiske hakkete tomater
1 ts sukker

Ca. 300 gram revet ost
1 sammenpisket egg til pensling

Lag gjærdeigen:
Smelt smøret og tilsett melka, varm til fingervarmt. Løs opp gjæren i væsken hvis du bruker fersk gjær, eller bland inn i melet om du bruker tørrgjær. (Jeg har bare brukt tørrgjær med godt resultat hver gang.) Bland alt det tørre, tilsett væske, kna og elt deigen godt til den blir smidig (man må noen ganger justere litt på melmengden). Hev under plast i ca. 40 minutter.

Lag fyllet i mens:
Klipp opp baconen i små biter og stek det sprøtt i middels varm panne. La baconet ligge å renne av seg på tørkepapir etter steking, så det blir enda sprøere. Skjær pølsene i små terninger, de bør være ganske så små. Stek pølsebitene i deler av baconfettet. Hell over tomatene, tilsett krydderet og sukker, og la det koke uten lokk på svak varme til det har tyknet. (Jeg kokte det i 30 minutter.)

Ta deigen ut av bollen, kna den lett og del i to. Kjevle hver del ut til et rektangel, ca. 20x30 cm. Fordel pølsefyllet på de to deigleivene og strø over bacon og revet ost. Rull hvert rektangel sammen fra langenden, og skjær hver rull i 15 biter (ca. 2 cm tykke).

Legg snurrene på smurt stekebrett, evt. bruk bakepapir, og etterhev i 20 minutter.
Pensle evt. med sammenpisket egg før steking, og stek ved 225 grader i 12-15 minutter.

Samme oppskrift kan altså brukes til fylte horn som var min opprinnelige plan i morges.




fredag 26. november 2010

Favorittmatblogger

De siste dagene har matlaging vært redusert til et minimum pga halsbetennelse hos kokken, dvs. meg. Og jeg mener virkelig minimum, vi snakker om brødskiver, Fjordlandgrøt og Firstprice pizza... Jeg har derfor ingen matinnlegg å komme med så jeg tenkte jeg skulle lage et innlegg om matblogger jeg synes skiller seg ut i bloggjungelen.


For inspirasjon til hverdagsmat bruker jeg oftest Trines mektige matblogg. Hun lager ikke bare hverdagsmat, for all del, men det er så kjekt med ukeplanoversiktene hennes.

For å sikle på overdådige kaker, rosa bakeutstyr og cupcakes er Manuelas Passion 4 baking en sikker vinner. Fantastiske bakevarer, alt utrolig delikat presentert.

Ganske nyoppdaget favoritt er Annica om mat. Hun blogger om mat på mange nivåer, fra enkel hverdagsmat til gourmetmiddager og restaurantmåltider. Mye spennende!

En mannlig blogger blant alle damene er Werner, som har bloggen Nok en matblogg. Overskriften hans sier at han har en blogg om "mat, vin og andre viktige ting". Jeg liker veldig godt bildene hans, og at han bruker råvarer som jeg sjelden er borte i, artig med noe ukjent.

Gjennom Annicas blogg fant jeg bloggen Sunn middag. Masse deilige retter med overvekt av grønnsaker i ingrediensene. Mye fristende for meg, men dessverre ikke for resten av familien min som helst holder seg til gulrøtter, agurker og paprika på grønnsaksfronten.


Dette er altså de matbloggene jeg liker best for øyeblikket, men oppdager nye hele tiden! Et godt tips til å finne nye, gode blogger er å sjekke blogglista til favorittene dine, det er stort sett sånn jeg har funnet mine nyoppdagede skatter.

mandag 22. november 2010

Crispy Chicken med følge av kokoskylling og stekte tomater.

Ukeplanen vår sa parmesankylling og kokoskylling, og etter en kikk i matskapet ble det endret til Crispy Chicken og kokoskylling. Liksom-trønderen har vært veldig begeistret for Crispy Chicken (krydderblanding) fra Old el Paso, mens jeg synes det smakte bare salt og smaksforsterkere. Men de må ha endret oppskriften for denne gangen var det faktisk godt! Ikke så salt lenger, og ganske sterkt. Liksom-trønderen spiste det omtrent som de anbefaler på pakka; med tortillalefser, salat, salsa og revet ost, men uten rømme og guacomole. Det glemte jeg dessverre å ta bilde av, så jeg har lånt et fra nettsiden til Old el Paso.

Jeg lagde også kokoskylling, og som tilbehør hadde jeg kokt ris og stekte tomater. Veldig godt! Første, men ikke siste gangen, jeg lager det med store tomater, jeg har pleid å bruke små, søte tomater på stilk.
Kokoskylling har jeg lagt ut oppskrift på tidligere, så jeg legger bare inn "oppskrift" på tomatene denne gangen.


Ovnsstekte tomater, 2 porsjoner
2 store, faste tomater
1 ts god olje, jeg brukte en blanding av olivenolje, solsikkeolje og rapsolje
1/2 ts sukker
salt og pepper

Del tomatene i to og legg dem i en liten ildfast form. (Jeg stekte dem i samme form som kyllingen.) Fordel oljen over tomatene, strø over sukker og litt salt og pepper. Stekes v/200 grader i 10-15 minutter. (Jeg stekte dem ved 225 grader i nesten 20 minutter, og det var alt for lenge.)
Godt som tilbehør til kjøtt- og fiskeretter.







søndag 21. november 2010

Kylling Tikka Masala

Forrige dagen sto det indisk på menyen, og jeg hadde kjøpt et glass med Tikka-saus fra Landlord (Rema1000) i tråd med vårt nye magrere budsjett. Men det var ikke et produkt jeg vil anbefale altså. Var veldig skarp smak, og en kornete konsistens. Klarte heldigvis å lage det spiselig ved å tilsette noen ss med fløte og creme fraiche og strø over cashewnøtter og bladpersille. (Hadde vært enda bedre med frisk koriander.) Men jeg tror vi holder oss til hjemmelaget eller glass fra Uncle Bens heretter.
Skulle hatt nanbrød til også, men tiden løp litt fra meg så det droppet vi.



Selv om vi ikke hadde hjemmelaget denne gangen tenkte jeg å legge inn oppskrift på Chicken Tikka Masala uten bruk av ferdigsaus. Det krever endel krydder, men hvis man kjøper det i en innvandrerbutikk koster det ikke så mye.

Chicken tikka masala
Marinade
1 dl naturell youghurt
2 fedd hvitløk
1 ss ingefær
3 ss sitronsaft
1 ts salt
1/2 ts chilipulver
3/4 ts malt korianderfrø
1/2 ts malt spisskummin
1 ss frisk koriander
3 ts tandoori masala
3 ss smeltet margarin/olje
1 kg kyllingfilet

Saus
4 ss olje
1/2 ts malt spisskummen
1/4 ts muskatblomme
1/2 ts malt muskat
1 fedd hvitløk
1 ss ingefær
150 g knuste tomater
1 ss tomatpuré
1/2 ts gurkemeie
salt og chilipulver etter smak
1 ss rømme
1 dl fløte (evt. kefir eller matlagingsyoghurt)
10 cashew nøtter
1 ss finsnittet koriander

Lag marinaden:
Riv ingefær og hvitløk på rivjern. Mal spisskummen og korianderfrø, eller bruk ferdig malt krydder. Del filetene i stykker på cirka 50 gr.
Bland alle ingrediensene og legg filetene i marinaden natten over eller minst 1 time. Stekes i 15-20 minutter midt i stekeovnen på 225 °C. Snu filetene etter ca. 10 minutter.

Lag sausen:
Varm olje, ha i malt spisskummen, muskatblomme og muskat. Tilsett tomater, krydder og ingefær. La sausen koke i 2-3 minutter før du tilsetter rømme og fløte/kefir/yoghurt, og bland godt.
Mal cashewnøttene, tilsett disse og stekte kyllingfileter. La de trekke i sausen i 5 min.

Serveres med kokt ris, nanbrød og mynte- og yoghurtraita.
Lykke til!

lørdag 20. november 2010

Strikkedress til lillesøster

Liksom-trønderens tremenning, bloggeren Theka, fortalte tidligere i år at hun ville gjerne strikke noe fra Nøstebarnboka si. Jeg ba henne derfor strikke en heldress til lillesøster, som hun kunne ha den første barnehagevinteren sin. Forrige dagen fikk vi en pakke i posten, og der var dressen til lillesøster. En kjempefin dress i cericerosa og grått, tenker den skal holde henne god og varm i vinter!


torsdag 18. november 2010

Strikket skjerf

Jeg kjøpte noen forskjellig garnnøster for litt siden når jeg skulle prøve å finne garn til kåpen min. Jeg kjøpte et nøste med Viking Alpakka Superfine i mørk lilla, men det ble for mykt å hekle kåpe av. Jeg fant derfor en oppskrift på et deilig skjerf, en strikkeoppskrift faktisk, selv om jeg har veldig lite erfaring innen strikking.
Oppskriften fant jeg på Garnstudio, og sånn ble mitt skjerf:



Jeg endte opp med å gi bort skjerfet til min frosne lillesøster; det ble for "pusete" for meg inn mot huden.

onsdag 17. november 2010

En kjærestehelg i Oslo


Liksom-trønderen besto nylig fagprøven i IKT servicefag, og det ville vi feire med å spise en bedre middag ute. Mine snille foreldre sa seg villige til å være barnevakt for lillesøster og storebror, og jeg ordnet med bord på Dinner og et flott hotellrom på Hotell Bristol i Oslo, alt uten at liksom-trønderen visste det. Nå klarte jeg ikke holde det hemmelig så lenge som jeg hadde planer om da, for han maste og maste om at vi måtte finne på noe for å feire, så jeg måtte tilslutt røpe at jeg hadde planlagt en helg med overnatting i Oslo.

Vi reiste innover tidlig lørdags formiddag slik at vi skulle få mest mulig ut av helgen, og også rekke å dra innom "Matstreif 2010" på Rådhusplassen. Først dro vi til hotellet og sjekket inn. Hotellrommet var like flott som forrige gang vi bodde på Bristol, med den litt merkelige vrien på skillet mellom soverom og bad...

Vindu mellom bad og soverom

Kjempestor seng med badekåper og tøfler

Deilige morgenkåper

Friske blomster (eller en frisk blomst...)

Etter innsjekking gikk vi på Onkel Donald for å spise lunsj. Liksom-trønderen valgte "Hola, I'm a real taco!", en svært rikholdig tacotallerken; kjøtt, ris, ost, grønnsaker og diverse sauser, med skikkelige smaker.


Jeg valgte Chicken Burger med blant annet håndkuttet pommes frites, syltet rødløk, coleslaw og chipotlemajo til. Litt vanskelig å få tatt bilder som viser hvor utrolig godt det smakte, for det var virkelig en stor smaksopplevelse.




Så gikk vi til Rådhusplassen og "Matstreif"-festivalen, sammen med noen tusen andre mennesker...Liksom-trønderen skulle gjerne smakt seg gjennom alle bodene, men nøyde seg med en svele siden vi skulle spise på Dinner senere på kvelden. I en av fiskebodene så vi denne "lille" karen:

Tror ikke han er så god å spise, bra han bare var der i forbindelse med en vekttippekonkurranse.

Om kvelden ruslet vi ned til Dinner og ble møtt av den alltid gode servicen de er så kjent for, og var så heldig å få et vindusbord. Bordene på Dinner står veldig tett, så med denne plasseringen slapp vi å ha noen helt inntil oss på begge sider.

En fornøyd liksom-trønder, med alt for langt hår

Litt mørke bilder av maten, jeg ville ikke bruke blits og forstyrre alle rundt oss.

Min forrett. Vårruller med chilisaus og mango.

Liksom-trønderens forrett. Wor tip, innbakt kjøtt, med Hoi Sin saus.

Min hovedrett. Tin tin hot pot. Kamskjell, scampi og biff, med grønnsaker i en aromatisk chilisaus.

Serveres i en varm ildfast form.

Etter maten gikk vi tilbake på hotellet for å se på Prince of Persia på hotellkinoen, men jeg sovnet etter knapt 15 minutter...Alt i alt hadde vi en kjempekoselig helg. Det er godt å reise bort å være litt kjærester innimellom, ikke bare småbarnsforeldre.




Middagsplan for resten av uke 46 samt hele uke 47

Jeg har tenkt å begynne med ukeplaner igjen. Denne uka er jo halvveis ferdig, men har iallefall laget planene for resten av dagene. Nå begynner snart advent og juleforberedelser, så det kan hende det blir litt utskiftinger etterhvert som det dukker opp koselige aktiviteter. Det er litt mer halv- og helfabrikata på menyen fremover enn jeg liker, men vi har endel i skap og frysere som bør brukes opp i tillegg til at vi prøver å spare litt penger.

Uke 46:
Torsdag: Kylling Tikka Masala med nanbrød. (Saus på glass fra Coop og pose med nanbrød-melblanding fra Møllerens.)
Fredag: Fiskepinner med potetmos og revne gulrøtter. (Ferdiglagde fiskepinner og potetmos fra pose.)
Lørdag: Svinefilet med røsti, brokkoli og peppersaus. (Her er det bare sausen som er et ferdigprodukt.)
Søndag: Parmesankylling og kokoskylling, kokt ris, rå grønnsaker og tomatsalat (Fra bunnen av, søndag er ofte god-tid-til-å-lage-mat-dag.)

Uke 47:
Mandag: Fiskeboller i hvit saus med kokte poteter og karridryss. (Jeg lager ikke fiskeboller selv, og har ingen planer om å begynne heller.)
Tirsdag: Pølse/skinke-grateng med gressløksmør.
Onsdag: Kjøttpudding m/brun saus, potetstappe, ertestuing. Stekte pølser til Roar. (Poser, poser og poser.)
Torsdag: Kylling cacciatore med pasta.
Fredag: Vi skal i bursdag kl. 17 så ingen middagsplan denne dagen.
Lørdag: Risengrynsgrøt. (Geisha langkokt grøtris kokt med lactosefri lettmelk.)
Søndag: Tar noe på sparket. Jeg skal på fest på lørdag, og det er så sjelden at jeg må ta høyde for at formen ikke er helt på topp på søndag.

onsdag 10. november 2010

Kalkunbryst med ovnsbakte grønnsaker og syrlig saus

Prior har mange gode produkter av både kylling og kalkun. Vi prøvde oss nylig på helstekt kalkunbryst, og det kan anbefales! Vi brukte den naturelle utgaven, men man får også kalkunbryst ferdig marinert. Man får kjøttet i pakker på 750 gram og 1.5 kg, og 750 gram var mer enn nok til oss.
Jeg hadde planer om å lage appelsinsaus til, men glemte å kjøpe appelsinjuice. Jeg måtte derfor improvisere litt og brukte en slags pasjonsfruktjuice jeg hadde stående. Jeg vil ikke anbefale en slik improvisasjon, skal huske på appelsinen neste gang...


Kalkunbryst med ovnsbakte grønnsaker og syrlig saus (4 porsjoner)

Ta kalkunbrystet ut fra kjøleskapet slik at det får romtemperatur før steking. Sett stekeovnen på 160 grader. Begynn deretter med grønnsakene.

Ovnsbakte grønnsaker:
Ca. 14 små poteter
2 store gulrøtter
Ca. 10 små, søte tomater på stilk
2-4 ss olivenolje
1 ss balsamicosirup
Salt, pepper og timian etter smak

Skrubb potetene godt, men ikke skrell dem. Skrell og vask gulrøttene, skjær dem i store biter. Skyll og tørk tomatene. Legg poteter og gulrøtter i en ildfast form, hell over olje og balsamico, strø over salt, pepper og (tørket) timian, bland alt godt sammen.
Sett formen midt i ovnen på 160 grader mens du krydrer og bruner kalkunfileten.
160 grader er egentlig for lav temperatur for grønnsakene, men det er den temperaturen kalkunfileten skal stekes på.

Helstekt kalkunbryst
Kalkunbryst, 750 gram
Salt og pepper

Gni fileten inn med salt og pepper. Brun alle sider lett i stekepannen, stikk et steketermometer inn i den tykkeste delen av fileten, og legg fileten oppå grønnsakene i ovnen. Når steketermometeret viser en kjernetemperatur på 70-72 °C er brystet ferdig stekt, det tar ca. 40 minutter. Ta ut kalkunbrystet og la det “hvile” ca. 15 minutter før oppskjæring for å få kjøttsaften til å sette seg.

Skru opp stekeovnen til 225 grader når fileten er tatt ut, og la potetene stå i stekeovnen til maten er klar til servering. La tomatene steke med de siste 5-6 minuttene.

Syrlig saus (enkel appelsinsaus)
2 dl vann
1-2 ss kyllingfond
1 dl appelsinjuice eller presset appelsinsaft
1 dl matfløte
1 ss soyasaus
Evt. litt salt
1-2 ss lys maizena-jevning

Kok opp appelsinjuicen. La det koke ca. 10 minutter for å forsterke smaken av appelsin. Tilsett vann, kyllingfond og matfløte, og la det koke opp igjen. Tilsett soyasaus og smak om det trengs mer salt. Dryss over maizena-jevningen, rør godt inn og la det koke opp igjen. Tilsett evt. mer jevning om sausen er for tynn.

Skjær kalkunbrystet i ca. 1/2 cm. tykke skiver og anrett på fat. Server med de ovnsbakte grønnsakene og sausen, gjerne andre typer grønnsaker også (brokkoli er veldig godt til kalkun).



tirsdag 9. november 2010

Liksom-trønderen har lært seg å lage middag!

Mens familien min er bortreist burde jeg benytte sjansen til å lage alle rettene som bare jeg liker. Men innimellom er der mer fristende å hoppe over hele middagen og heller ta en brødskive slik at det blir mer tid til hekling og såpeopera-titting. Jeg har derfor ikke noe middagsinnlegg av fersk dato å legge inn i dag, så jeg vil heller skryte litt av liksom-trønderen som har lært seg å lage en middagsrett! Og de som kjenner han vet at det er stort, han lager ALDRI middag, unntatt å steke grandiosa eller varme Fjordland i microen.

Tacopai er nemlig liksom-trønderens nye "må-ha"-greie, og det er visst så godt at han har innsett at hvis han skal få det så ofte som han selv vil ha så må han lage det selv. (Jeg nekter nemlig å lage det til han en gang i uka, eller oftere hvis han hadde fått det som han ville.)

Innimellom lager jeg det jo, og barna spiser også godt. Jeg har lagt inn oppskriften tidligere så jeg legger den ikke inn igjen, men vil bare vise noen bilder. Akkurat denne har ikke liksom-trønderen laget, men hans ser faktisk likedan ut; jeg er helt imponert.


Paien ferdig stekt.

Lillesøster før spising, ganske så ren.


Lillesøster etter spising.
Det falt visst i smak!

Og så liksom-trønderen da...

Ser det kjent ut?

mandag 8. november 2010

Couscous-salat

Jeg er veldig glad i couscous, men det er ikke liksom-trønderen og storebror. Lillesøster liker det, men ikke med så mange og litt sterke smaker som jeg gjerne vil ha, så nå som alle tre er på besøk hos svigerfamilien min passer det veldig bra å ha couscous-salat til middag. Selv om jeg egentlig synes det er en sommerrett, må jeg jo passe på å spise ego-mat når jeg er alene hjemme.

Couscous-salat (1 porsjon)

1 dl couscous-korn
1 dl vann
1 buljongterning med hvitløk og persille
1 ts meierismør
2-3 ss ristede pinjekjerner
10 søte, små tomater
15-20 cm slangeagurk
1/2 avokado
1/2 kinesisk hvitløk
1/4 rød chili
1 liten vårløk
1/2 beger fetaost i olje (jeg brukte fetaost med paprika)
2 ss sitronsaft
En god neve frisk koriander
En god neve frisk bladpersille
En klype sukker
Salt og pepper

Kok opp vann med buljongterning, trekk kjelen av platen når det har kokt opp og tilsett couscous-kornene. Rør godt og la det stå å svelle 5 minutter (eller så lenge det står på pakka). Etter 5 minutter rører man inn 1 ts smør med en gaffel og sett det til side. Det er viktig å bruke gaffel til å røre med for da klumper ikke kornene seg sammen.

Rist pinjekjernene i en middels varm panne, det tar bare noen få minutter. Hell kjernene over på en asjett.

Skru ned varmen litt og tilsett olje i pannen, ca. 3 ss. Man kan bruke en nøytral olje, men jeg bruker oljen som fetaosten ligger i. Mens oljen blir varm skjæres hvitløk og chili i skiver, som tilsettes oljen når den har blitt varm nok. La chili og hvitløk surre i oljen 2-3 minutter før du heller blandingen over i en liten bolle for å avkjøles. Plukk ut hvitløken og chilien når blandingen har blitt kald, (de har bare blitt brukt til å smaksette oljen), og tilsett sitronsaft, litt sukker, salt og pepper. Rør det sammen.

Finhakk agurk, vårløk og urter og bland det sammen. Del tomatene i to. Skjær avocadoen i terninger.

Hell oljeblandingen over couscousen mens den er lunken, bland godt. Tilsett så resten av ingrediensene, bland godt igjen, og smak til med evt. mer salt og pepper.

Salaten kan spises som den er, som en selvstendig vegetarisk rett (dvs den er ikke helt vegetarisk pga buljongen), eller som et tilbehør til kylling eller svinekjøtt, særlig grillet. Spises den uten kjøtt er det godt å servere den på en seng av blandet grønn salat, men det hadde jeg ikke denne gangen.


Heklete kåper til lillesøster og meg selv

I sommer bladde jeg gjennom gamle blader på hytta til svigerfamilien min, og i et Familien-blad fant jeg en hekleoppskrift på en søt kåpe til små jenter. Jeg fikk lov å ta med meg bladet hjem, og kjøpte straks garn og satte igang. Jeg er ikke så veldig dreven på å hekle etter oppskrift, så jeg så etterhvert at jeg ikke hadde gjort alt helt riktig. Men ikke noe er så galt at det ikke kan fikses ved sammensying, håper jeg...

Sånn skal kåpa bli når den er ferdig:

Fra Familien nr. 11, 2010

Oppskriften er fra Gjestal garn, og skal hekles i Gjestal bomull sport. Liker veldig godt det garnet, det er fast og godt å jobbe med, trådene deler seg lite. De har også veldig mange forskjellige farger, så det er lett å finne en man liker. Jeg valgte rosa som oppskriften sier, og i tilfelle jeg bruker litt lang tid på å bli ferdig hekler jeg den i størrelse 4 år. (Lillesøster er nå 18 måneder så jeg har litt tid på meg for å få den ferdig...)

Jeg er ferdig med bakstykket og godt på vei med venstre forstykke. Den blir nok ferdig til hun er 4 år iallefall!



Så oppdaget jeg at Garnstudio (Drops design) hadde oppskrift på samme kåpe som jeg hekler til lillesøster, men til voksne.



Det hadde vært veldig gøy å hekle et så stort plagg, ikke bare småting som jeg har gjort hittil, bortsett fra noen sjal og kåpa til lillesøster da. Jeg liker også å ha litt å variere med, ikke bare holde på med en ting om gangen. (Selv om det fører til ørten uferdige produkter...)
Jeg prøvde å finne garn med riktig tykkelse i en butikk i nærheten for jeg hadde ikke tålmodighet til å vente på garn som måtte bestilles på nettet. Endte opp med et garn fra Viking garn, Viking Balder, i en nydelig mørk lillafarge. Det er ikke helt riktig tykkelse, men jeg hekler med heklenål i en størrelse større enn oppskriften tilsier så blir det riktige mål.


Har ikke kommet så veldig langt, jeg hadde bare kjøpt et nøste til å prøve med, men det ser veldig bra ut! Gleder meg til å bruke den når den blir ferdig. (Om et års tid?)