fredag 2. september 2011

Hekleteppet tar form

Jeg heklet masse ruter til teppet mitt før svigerfamilien min kom på besøk for litt siden, for svigermor har laget samme teppe som jeg lager og jeg trengte litt monteringshjelp. Det var veldig kjekt med litt hjelp, svigermormor tok til og med en bunke lapper og festet tråder for meg. Så nå har jeg kommet et godt stykke på vei, alle lappene er heklet sammen 4 og 4, noen har fått første kant rundt seg, og jeg har fått bestemt fargene på de andre kantene. Jeg har heklet i babyull, og det er nok ikke det beste valget for et så stort teppe. Jeg hekler gjerne flere slike lappetepper, men da med litt stivere og tykkere garn.

Her er inspirasjonsteppet mitt, heklet av bloggeren Ruths datter.


Jeg har valgt å sette sammen to like lapper med to andre like lapper. Hovedfargen min er hvit, og kantefargene blir blå, grønn og beige.

Alle lappene, tilfeldig lagt ut. Noen med første kant, andre ikke.

Dette blir kantfargene sammen med hvit.

Tror det blir veldig fint når det er ferdig, gleder meg til å vise svigermor og svigermormor at jeg klarte det!

torsdag 1. september 2011

Matmuffins

Matmuffins er kjekk nistemat, suppetilbehør eller bare som litt kos til kveldsmaten. Med kesam, ost, egg og skinke blir de ganske så fulle av proteiner, og bruker man halvparten fint og grovt mel er de ikke så verst sunne.

Matmuffins, 30 stk.
Ingredienser:
4 egg
1 beger kesam
8 dl mel (jeg bruker 4 dl grovbakstmel og 4 dl hvetemel)
2 ts bakepulver
1 ts salt
2 fedd hvitløk, presset
2 ts tørket oregano
1 ts tørket timian
melk til å spe med

Fyll:
2 revne gulrøtter
1 vårløk, finhakket
1 rød paprika, finhakket
1 boks bogskinke, små strimler
250 gram revet ost
1 liten boks mais, godt avrent
1 glass tykk salsa
(Fyllet kan varieres i det uendelige; fetaost, oliven, rødløk, sennep, spinat, soltørkede tomater osv osv)

Fremgangsmåte:
Bland sammen kesam og egg (alt kan gjøres for hånd). Tilsett presset hvitløk og urter. Bland inn melet, og spe om nødvendig med melk (jeg spedde med godt over 1 dl). Røra skal være skikkelig tykk! Tilsett deretter det du måtte ønske av fyll. Fyll røra over i godt smurt muffinsbrett (det lønner seg IKKE å bruke papirformer, da setter det seg fast). En stor spiseskje røre er passe i hvert hull.
Stekes ved 175 grader i ca. 30 minutter. Ta deretter muffinsbrettet ut av ovnen, legg muffinsene over på rist og stek de videre uten former i ca. 5 minutter. De skal være litt deigete inni når de kommer ut av ovnen, men når de avkjøles blir de fastere og veldig saftige.



Lillesøster ville ikke ha muffinsene, så hun spiste heller knekkebrød
med smør og mais på...Og krevde at mamma tok bilde av hennes mat også.

Muffinsene kan spises både varme og kalde, og kan fint fryses.

onsdag 31. august 2011

Oreokake

Det finnes vel knapt et menneske som ikke har smakt oreokake nå, og den finnes etterhvert i flere og flere utgaver. Jeg har holdt meg til en oppskrift hele tiden, men fikk lyst å prøve en litt annen vri sist gang. Ikke store endringen; jeg bare byttet ut den piskete kremen på toppen med nok et lag ostkrem. Veldig god endring! Jeg hadde heller ikke sjokoladesaus på toppen til pynt denne gangen, men det var fordi jeg skulle pynte kaka til en dåp og ønsket andre farger.

Oreokake
Ingredienser:
Ca. 450 g Oreo Cookies
100 g smeltet smør
2 pk. Tine kremost naturell (eller 1 pk Phildelphia 225 g) myknet
2,5 dl melis
4 dl kremfløte

2,5 spiseskjeer sukker
1-2 pose sjokolademousse (jeg bruker 2 poser av Freia sine og 1 pose av Toro sin)melk til moussen ; bruk mengde angitt på moussepakken


Fremgangsmåte:
1/4 del av oreo kjeksene legges for seg i seg i en skål og brekkes opp i småbiter. Ta restene av kjeksen og putt i en pose, bank løs på posen med et kjevle slik at det smuldes opp til veldig små biter. Hell smulene over i en liten bolle. Smelt smør, og hell det over kakesmulene. Bland godt  og fordel det utover bunnen på en 24 cm rund kakeform. Porsgrunns Bake-it Easy er glimrende til denne kaka. Sett i kjøleskapet.

Pisk kremosten med melis så det blir en luftig og kremete masse. Bruk helst elektrisk mixer. Stivpisk 4 dl kremfløte med sukker, og bruk 3/4 av den stivpiskete kremen til å røre forsiktig inn i den ferdige ostemassen. Hell 3/4 av massen over kakebunnen, glatt til med en slikkepott, og legg oppi halvparten av kakebitene du har satt til side. Sett kaka i kjøleskap 30 minutter.

Pisk sjokolademoussen i henhold til pakningen. Bland lett inn den siste delen med pisket krem. Fordel massen forsiktig over ostekremlaget, og legg i de siste kjeksbitene. Sett i kjøleskap minst 20 minutter.


Smør tilslutt resten av ostekremen på toppen, og pynt eventuelt med flere kakesmuler eller lag et mønster med vanlig sjokoladesaus (sånn som er til å ha på iskrem). La kaken stå avkjølt ytterligere noen timer, og aller best blir den om den får stå natten over før man skjærer rundt kanten og løsner formen forsiktig. (Det vanligste er å droppe det siste laget med ostekrem på toppen, og heller bruke pisket kremfløte. Det bør da smøres på etter siste avkjøling, dvs. helst dagen etter, og så pynte med sjokoladesaus over kremen.)

Spis og nyt!


Pyntet med sukkersommerfugler og kandiserte fioler





søndag 28. august 2011

Ukeplan uke 35

Litt lite blogging i det siste, blir lite pctid når man har besøk. Nå er det klart for ny uke, ingen særlige sosiale planer så det blir sikkert lett å holde matplanen samt ha tid til fotografering og å sitte med pcen på fanget. Prøver litt frysertømming igjen, og jammen har det også blitt to fiskedager i planen.

Mandag: Svenske kjøttboller med brun saus, potetmos og rå grønnsaker
Tirsdag: Omelett med ost og småpølser, hjemmelagde kuvertbrød og grønn salat
Onsdag: Kyllingfilet Provance, kokt ris og råstekte grønnsaker
Torsdag: Fiskeburgere med hjemmelagde hamburgerbrød, grønnsaker, salsa og hvitløksrømme
Fredag: Grove pannekaker med kremet ost- og skinkefyll
Lørdag: Helstekt svinefilet med hasselbackpoteter, peppersaus og brokkolisalat (fikk aldri laget det mens vi hadde svigersbesøk så jeg prøver å ha det på planen for 3. uke...)
Søndag: Hjemmelaget fiskegrateng med kokte poteter og revne gulrøtter

tirsdag 23. august 2011

Brødbakst

Endelig er det mulig å bake brød igjen. Så lenge vi ikke har hatt fryserplass har jeg ikke giddet å bake brød; hvem baker vel ett og ett brød om gangen? Men nå er fryseboksen på plass, og da ble det brødbaking på meg.

Jeg er veldig glad i ferdige brødblandinger, for jeg har ikke fått brukt opp alle mulig melsorter når jeg har hatt det i hus tidligere. Men nå som jeg baker knekkebrød jevnlig, i tillegg til hjemmelagde hamburgerbrød og pølsebrød innimellom, går melsort-posene unna. Jeg bestemte meg derfor for å lage Chocolanas grove klibrød, bare tilsette litt ekstra solsikkekjerner.

Men innerst i skapet lå visst ferdigmelposene fra forrige bakeperiode; to poser med solsikkebrød og to poser med matpakkebrød. Alle posene hadde akkurat godt ut på dato, så da bestemte jeg meg for å lage brød med disse posene denne gangen også (jeg sjekket nøye gjennom alle posene så det ikke var noen ekle melbiller der).

Jeg bruker en pose solsikkebrød og en pose matpakkebrød sammen. Brødformene mine er veldig store (2 liter?) så jeg får tre brød ut av to sånne poser fremfor 4 brød. Brødene deler jeg i to etter steking og avkjøling, for så å fryse dem. Da blir det ferskt brød mye lenger siden vi ikke spiser så mye brød her i huset nå.



Mmmm, duften av ferskt brød er bedre enn den fineste parfyme!

mandag 22. august 2011

Ukeplan uke 34

Denne uka er planlagt utfra svigersbesøk i første halvdel. Man pleier kanskje å planlegge veldig flotte og fancye middager når man har besøk, men jeg prøver heller få finne noe enkelt slik at vi kan bruke tid sammen med besøket og ikke tilbringe så mye tid på kjøkkenet. Både jeg og liksom-trønderen er på jobb nesten hver dag tross besøk, og da blir det lite tid igjen på ettermiddagen/kvelden hvis jeg skal bruke lang tid på middagslagingen. Torsdag har jeg derimot fri så da blir det tid til litt ekstra.

Mandag: Røkte kjøttpølser med kokte poteter og kålrotstappe
Tirsdag: Enten spise ute eller grillet kylling med pommes frites og bearnaisesaus (ja, fra pose)
Onsdag: Kässler med kokte poteter, fløtesaus og rå grønnsaker
Torsdag: Helstekt svinefilet med peppersaus, ovnsbakte poteter og grønnsaker (søndagsmiddagen utgikk så den er flyttet hit)
Fredag: Tacopakker eller tacopai med grønn salat og hvitløksdressing
Lørdag: Hamburgere med hjemmelaget hamburgerbrød og hamburgerdressing
Søndag: Fisk i form av noe slag, med kokt ris, brokkoli og grønnsaksstaver. Hvis ikke vi er planlagt spontane og drar på Momarkedet?

søndag 21. august 2011

Parmesankylling med pasta, sitronsaus og tomatsalat

Parmesankylling er på Topp 5-lista til liksom-trønderen. Sammen med ribbe, Chicken Tandoori, taco(pai), spisskumminkjøttboller og kebab. (Ikkeprioritert liste fritt etter hukommelsen.) Jeg har ikke vært så begeistret for det, så det er lenge siden sist vi hadde det. Men denne gangen var det veldig godt! Jeg lagde en litt annen variant; brukte hele kyllingfileter istedet for å dele opp i biter, og da ble det mye saftigere og mindre utpreget parmesansmak. Sitronsausen var også et heldig valg, passet veldig godt til den litt salte kyllingen. Et deilig lørdagsmåltid!

Her er oppskriftene:

Parmesankylling, 4 porsjoner
Ingredienser til kyllingen:
4 store kyllingfileter eller 6 litt mindre
2-3 dl finrevet parmesanost
2 ts paprikapulver
2 ts tørket oregano
litt salt og pepper
1 sammenpisket egg

Ingredienser til sitronsausen:
1 ss smeltet smør
1 ss hvetemel
1 dl kyllingbuljong
2 dl matfløte
saft og skall fra 1 sitron
litt salt og pepper
en neve finhakket basilikum

Ingredienser til tomatsalaten:
1 fersk mozarellaklump
1 boks cherrytomater eller andre søte, små tomater
Ca. 2 dl ruccolasalat
1 vårløk
En neve grovhakket basilikum
salt og pepper
2-4 ss ristede pinjekjerner
2 ss god olivenolje
1 ss balsamicoeddik

Annet:
Pasta (man kan også bruke ris eller potet(mos))

Fremgangsmåte:
Sett stekeovnen på 200 grader. Smør en ildfastform med litt olje. Bland parmesanost, salt, pepper, paprikapulver og oregano sammen på en tallerken. Pisk sammen egget og ha det ut på en annen tallerken. Tørk kyllingfiletene med kjøkkenpapir, og dypp filetene først i egget så i osteblandingen slik at det blir en jevntykk panering på begge sider. Legg filetene over i den ildfaste formen. Stek kyllingen på 200 grader i 30-40 minutter. La den hvile 5 minutter før servering.



Lag tomatsalaten. Rist pinjekjernene i en tørr, middels varm panne. Skjær vårløken i ringer og skyll disse. Skyll og tørk ruccolaen, legg den utover en tallerken eller i bunnen av en skål. Del tomatene i to og legg oppå ruccolaen. Riv eller skjær mozarellaosten i strimler som legges oppå tomatene. Deretter strøs det over pinjekjerner, vårløk og grovhakket basilikum. Krydre med salt og pepper og ringle over oljen. La stå i romtemperatur til kyllingen er klar. Balsamicoeddiken kan helles over ved servering.

En liten porsjon tomatsalat, uten pinjekjerner denne gangen

Kok pasta etter anvisning på pakken.

Sausen lages tilslutt. Smelt smør og rør inn mel. Spe med buljongen til en klumpefri saus, og deretter med fløten og sitronsausen. Kok opp under omrøring og smak til med salt og pepper. La småkoke i 5 minutter. Tilsett finhakket basilikum helt til slutt.

Server kyllingen varm sammen med pasta, sitronsaus og tomatsalat. Nam!