søndag 31. juli 2011

Grove havrepannekaker med ost, skinke, salat og urtedressing

Barna og liksom-trønderen er veldig glade i pannekaker. Litt tykke, med masse sukker eller syltetøy på, gjerne noen med bacon også. Men det er jo ikke akkurat sunn middag, og jeg klarer ikke spise noe sånt etter GBP-operasjonen. Så de siste gangene vi har hatt pannekaker har jeg byttet ut litt av hvetemelet med havregryn og sammalt hvete. De blir litt sunnere iallefall, selv om mann og barn fortsatt spiser de med sukker, syltetøy og bacon. Jeg har derimot lagd meg en annen variant. Jeg fyller pannekaken med grønn salat, kokt skinke, noen osteskiver, litt vårløk, noen tomatskiver og litt kesam blandet med diverse krydder. Og det er veldig godt! Det er altså bakgrunnen for denne middagen; grovere pannekaker med mye sunnere fyll enn sukker.

Havrepannekaker, 4-6 porsjoner:
Ingredienser:
2 dl sammalt hvete, fin
1 dl havregryn
3 dl hvetemel
½ ts salt
8 dl melk, gjerne lett eller ekstra lettmelk
4-6 egg
2 ss smør, smeltet
Fyll:
Osteskiver
Kokt skinke i skiver
Grønnsaker som salatblader, agurker i staver, tomatskiver og vårløk i ringer.

Fremgangsmåte: Ha de tørre ingrediensene i en bolle. Visp sammen egg og melk og bland det gradvis inn i de tørre ingrediensene til røren er glatt og uten klumper. Bland i smeltet smør til slutt.
Dekk til røren og la den stå og svelle i ca. 30 minutter. Den kan også lages dagen i forveien så går det mye raskere å få middagen klar på ettermiddagen.

Stek pannekakene i en middels varm stekepanne med litt smeltet smør i. Det er litt vanskelig å få snudd pannekakene hvis du lager de veldig store, så jeg lagde de endel mindre enn vanlige pannekaker.

Så kan pannekakene fylles. Vi lagde de som noen slags lunkne wraps. La alt fyllet utover en og en pannekake, ikke helt inntil kantene. Brettet de litt inn i "bunnen" og rullet sammen. Da var de enkle å spise med hendene. Som smaksforsterker hadde vi en urtedressing  (creme fraische med finhakket basilikum, koriander og persille, smakt til med litt salt, pepper, sitron og sukker) og en urteolje (olivenolje blandet med finhakkete urter, litt sitron, salt og pepper).
Det ble veldig mange pannekaker igjen, så allerede neste dag ble det å prøve en annen variant; tomatbasert kjøttdeigfyll inni, strødde ost over og gratinerte de litt i ovnen, servert med salat og samme dressing som dagen før. Jeg tror også jeg skal prøve soppfyll en gang.

1 kommentar:

  1. Mmmm... dette så veldig godt ut. Jeg pleier ofte å ha litt grovt mel og havregryn i både pannekaker og hverdagsvafler. Det blir gjerne med sukker og syltetøy på men neste gang tror jeg at jeg skal forsøke din variant. Den ser jo kjempe god ut. :0)

    SvarSlett