Jeg vet jeg har lagt ut oppskrift på pølsegrateng en rekke ganger, men denne versjonen ble så god at jeg bare må legge ut den også. Jeg synes det var så vellykket å lage grateng med stivpisket eggehvite når jeg lagde fiskegrateng for litt siden, og måtte bare prøve det med pølsegratengen også. Oppskriften er derfor omtrent identisk med fiskegratengoppskriften, bare med pølse i stedet for fisk. Og det ble en veldig god variant; mer luftig enn den jeg lager vanligvis med hele egg i sausen.
Pølsegrateng, 4 porsjoner
Ingredienser
600 g gode kjøttpølser
200 gram tørr makaroni, gjerne fullkornsmakaroni
1 dl strøkavring
2 ss smeltet smør til å ha over strøkavringen
Ingredienser til ostesaus:
3 ss smør
5 ss hvetemel
5 dl melk
1/2 ts salt
pepper
0,5 ts malt muskat
2 dl revet ost
3 egg
Tilbehør:
Kokte poteter, kokte eller rå gulrøtter og smeltet smør med masse finhakket frisk basilikum i (det er enda bedre med finhakket frisk gressløk, men det hadde jeg ikke)
Fremgangsmåte:
Kok makaroni etter anvisning på pakken. Hell av vannet og skyll makaronien i kaldt vann så den ikke kleber seg sammen. La vannet renne godt av.
Skjær pølsene i små terninger.
Lag hvit saus ved å smelte smøret i en tykkbunnet kjele og rør inn melet. Spe med melken under omrøring slik at det blir en klumpefri saus. La den småkoke i 4-5 minutter, og smak til sausen med salt, pepper og muskat. NB! Sausen blir temmelig tykk, nærmest som en fløyelsgrøt.
Trekk kjelen av varmen. Del eggene, og slipp eggeplommene sausen i ett av gangen mens du rører. Rør så inn osten.
Rør pølser og makaroni inn i sausen. Stivpisk eggehvitene og vend disse forsiktig inn i sauseblandingen til slutt.
Hell alt over i en smurt, ildfast form. Dryss over strøkavring, hell evt. over litt smeltet smør for en sprøere overflate, og stek gratengen nederst i ovnen i ca 30 minutter.
Kok poteter og gulrøtter mens gratengen står i ovnen og smelt litt smør helt til slutt. Tilsett finhakket basilikum eller gressløk i smøret rett før servering.
Server gratengen rykende varm med poteter og gulrøtter til og med smeltet smør over.
tirsdag 3. april 2012
mandag 2. april 2012
Pasta med pesto
Liksom-trønderen og jeg er hekta på programmene Kitchenboss og Cakeboss, og har begge to på serieopptak på Get-dekoderen. Når ungene har lagt seg hender det vi setter oss ned og ser 5-6 episoder på rappen. Det er litt vel mye bruk av frityrsteking i Kitchenboss-serien, men generelt er det veldig mye god italiensk mat han lager. Jeg har med stort hell prøvd enkelte av oppskriftene, og nå ville jeg prøve en helt enkel pasta-oppskrift; pasta med pesto.
Pasta med pesto, 4 porsjoner
Ingredienser:
500 gram tørr pasta
1 stor potte frisk basilikum
3 fedd hvitløk (uten skall)
2 ss pinjekjerner
50 gram reven parmesanost
Ca. 1 dl god olivenolje
salt og pepper
Litt ekstra reven parmesan og ristede pinjekjerner til servering
Fremgangsmåte:
Pesto lages enklest i en kjøkkenmaskin. Kjør hvitløk og pinjekjerner til en klissete masse. Stopp maskinen og skrap det løs fra bunnen og siden. Tilsett basilikumbladene fra hele potten, prøv å ikke få med stilker. Kjør det jevnt i maskinen sammen med hvitløk- og pinjekjernemassen. Tilsett deretter olje i en tynn stråle mens maskinen går. Stopp maskinen og skrap løs fra bunnen og sidene litt igjen. Tilsett ost, salt og pepper og kjør det litt til. Smak evt. til med mer salt og pepper.
Kok pasta etter anvisning på pakken. Hell av kokevannet og ha pastaen over i en serveringsbolle. Hell pestoen over pastaen og bland godt.
Server pastaen med et ekstra dryss parmesan og pinjekjerner over.
For å få det litt mer mettende kan man gjerne servere kylling, spekeskinke eller laks og gjerne også litt godt brød til.
Pasta med pesto, 4 porsjoner
Ingredienser:
500 gram tørr pasta
1 stor potte frisk basilikum
3 fedd hvitløk (uten skall)
2 ss pinjekjerner
50 gram reven parmesanost
Ca. 1 dl god olivenolje
salt og pepper
Litt ekstra reven parmesan og ristede pinjekjerner til servering
Fremgangsmåte:
Pesto lages enklest i en kjøkkenmaskin. Kjør hvitløk og pinjekjerner til en klissete masse. Stopp maskinen og skrap det løs fra bunnen og siden. Tilsett basilikumbladene fra hele potten, prøv å ikke få med stilker. Kjør det jevnt i maskinen sammen med hvitløk- og pinjekjernemassen. Tilsett deretter olje i en tynn stråle mens maskinen går. Stopp maskinen og skrap løs fra bunnen og sidene litt igjen. Tilsett ost, salt og pepper og kjør det litt til. Smak evt. til med mer salt og pepper.
Kok pasta etter anvisning på pakken. Hell av kokevannet og ha pastaen over i en serveringsbolle. Hell pestoen over pastaen og bland godt.
Server pastaen med et ekstra dryss parmesan og pinjekjerner over.
For å få det litt mer mettende kan man gjerne servere kylling, spekeskinke eller laks og gjerne også litt godt brød til.
søndag 1. april 2012
Helstekt svinefilet med basilikumrisotto
Svinekjøtt er et veldig anvendelig kjøtt. Det kan smakstilsettes med så mye forskjellig og kan både "jåles" opp og ned, det vil si både brukes til hverdags- og festmat. Jeg er mest glad i hel svinefilet, så det blir ofte brukt hos oss. Om sommeren marinerer jeg det helst og griller det, men hele året er det også veldig godt å steke i ovnen med ulikt krydder og evt. forskjellige grønnsaker.
Denne gangen skulle vi egentlig ha parmesanpoteter som tilbehør, men så fikk jeg så lyst på risotto igjen og byttet kjapt ut potetretten.
Helstekt svinefilet med basilikumrisotto og sjampinjongsaus
(Denne oppskriften holder til 3 porsjoner, og det er svinefileten som er litt "begrensende")
Ingredienser:
Svinefilet, ca. 600 gram
salt, pepper, hvitløkspepper og timian
smør til steking
1 dl vann
Sjampinjongsaus
Ca 10-12 store sjampinjong, skåret i terninger
1 kinesisk hvitløk eller to fedd, finhakket
1-2 sjalottløk, finhakket
3 dl matfløte
1 ts sitronsaft
salt, pepper
Basilikumrisotto
1 sjalottløk, finhakket
1 fedd hvitløk, finhakket
2 dl risottoris
1 dl hvitvin
7 dl varm kyllingkraft
20 gram parmesan, revet
1 ss olje + 1 ss smør til steking
1 ss smør
1 ts sitronsaft
salt og pepper
en neve frisk basilikum, finhakket
Begynn med svinefileten. La den ligge i romtemperatur ca. 1 time før tilberedelse.
Sett stekeovnen på 200 grader, og sett også en stekepanne på til varming på ganske sterk varme.
Gni svinefileten inn med salt, pepper, hvitløkspepper og tørket timian. Smelt smøret i den varme pannen og stek svinefileten på alle sider, ca. 2 minutter på hver side. Legg fileten over i en ildfast form. Kok ut stekepannen med 1 dl vann og hell over i formen. Sett formen inn i ovnen og stek i 20 minutter. Hvis du bruker steketermometer kan du steke til det viser 70 grader for rosa kjøtt og 76 grader for gjennomstekt.
Mot slutten av steketiden begynner man med risottoen og sjampinjongsausen. Risottoen lages ved at man smelter smør og varmer olje i en liten kjele på middels varme. Ha kyllingbuljong klar; den skal være kokvarm. Tilsett hvitløk og sjalottløk og surr i smør/olje til det er blitt mykt og blankt. Tilsett risen og la det surre med så riskornene også blir blanke. Hell i hvitvinen og rør mens det koker helt inn. Når vinen har kokt inn tilsettes den kokende buljongen litt etter litt, ca. 1 dl om gangen. Rør jevnlig og la det koke nesten helt inn mellom hver tilsetting.
Etter ca. 15-20 minutter skal all buljongen være tilsatt og risottoen være kremete og ganske bløt. Riskornene skal være ferdig kokt, men med en liten hard kjerne (al dente). Ta kjelen av varmen og rør inn smør, parmesanost og finhakket basilikum. Smak til med salt, pepper og sitronsaft.
Sjampinjongsausen lages parallellt med risottoen. Smelt smør i en kjele på middels varme og surr sjalottløk og hvitløk i smøret til det blir blankt og mykt. Tilsett sjampinjong og stek sammen med løken til den er blitt myk. Hell matfløte over, kok opp og la det så småkoke til resten av maten er klar. Smak til med salt og pepper på slutten av koketiden.
Ta fileten ut av ovnen og dekk den til med folie. La den hvile i 15 minutter før den skjæres opp i tykke skiver og legges på fat. Server kjøttet sammen med deilig kremete risotto, glovarm soppsaus og gjerne noen bakte tomater.
Denne gangen skulle vi egentlig ha parmesanpoteter som tilbehør, men så fikk jeg så lyst på risotto igjen og byttet kjapt ut potetretten.
Helstekt svinefilet med basilikumrisotto og sjampinjongsaus
(Denne oppskriften holder til 3 porsjoner, og det er svinefileten som er litt "begrensende")
Ingredienser:
Svinefilet, ca. 600 gram
salt, pepper, hvitløkspepper og timian
smør til steking
1 dl vann
Sjampinjongsaus
Ca 10-12 store sjampinjong, skåret i terninger
1 kinesisk hvitløk eller to fedd, finhakket
1-2 sjalottløk, finhakket
3 dl matfløte
1 ts sitronsaft
salt, pepper
Basilikumrisotto
1 sjalottløk, finhakket
1 fedd hvitløk, finhakket
2 dl risottoris
1 dl hvitvin
7 dl varm kyllingkraft
20 gram parmesan, revet
1 ss olje + 1 ss smør til steking
1 ss smør
1 ts sitronsaft
salt og pepper
en neve frisk basilikum, finhakket
Begynn med svinefileten. La den ligge i romtemperatur ca. 1 time før tilberedelse.
Sett stekeovnen på 200 grader, og sett også en stekepanne på til varming på ganske sterk varme.
Gni svinefileten inn med salt, pepper, hvitløkspepper og tørket timian. Smelt smøret i den varme pannen og stek svinefileten på alle sider, ca. 2 minutter på hver side. Legg fileten over i en ildfast form. Kok ut stekepannen med 1 dl vann og hell over i formen. Sett formen inn i ovnen og stek i 20 minutter. Hvis du bruker steketermometer kan du steke til det viser 70 grader for rosa kjøtt og 76 grader for gjennomstekt.
Mot slutten av steketiden begynner man med risottoen og sjampinjongsausen. Risottoen lages ved at man smelter smør og varmer olje i en liten kjele på middels varme. Ha kyllingbuljong klar; den skal være kokvarm. Tilsett hvitløk og sjalottløk og surr i smør/olje til det er blitt mykt og blankt. Tilsett risen og la det surre med så riskornene også blir blanke. Hell i hvitvinen og rør mens det koker helt inn. Når vinen har kokt inn tilsettes den kokende buljongen litt etter litt, ca. 1 dl om gangen. Rør jevnlig og la det koke nesten helt inn mellom hver tilsetting.
Etter ca. 15-20 minutter skal all buljongen være tilsatt og risottoen være kremete og ganske bløt. Riskornene skal være ferdig kokt, men med en liten hard kjerne (al dente). Ta kjelen av varmen og rør inn smør, parmesanost og finhakket basilikum. Smak til med salt, pepper og sitronsaft.
Sjampinjongsausen lages parallellt med risottoen. Smelt smør i en kjele på middels varme og surr sjalottløk og hvitløk i smøret til det blir blankt og mykt. Tilsett sjampinjong og stek sammen med løken til den er blitt myk. Hell matfløte over, kok opp og la det så småkoke til resten av maten er klar. Smak til med salt og pepper på slutten av koketiden.
Ta fileten ut av ovnen og dekk den til med folie. La den hvile i 15 minutter før den skjæres opp i tykke skiver og legges på fat. Server kjøttet sammen med deilig kremete risotto, glovarm soppsaus og gjerne noen bakte tomater.
lørdag 31. mars 2012
Nytt besøk hos Himmelske Gleder
Jeg må igjen fortelle om et besøk i butikken Himmelske Gleder. Det er nesten feil å kalle det en butikk, for det er liksom så mye mer. Man blir alltid møtt med et hyggelig smil og en velkomsthilsen, det er ofte tilbud om en kopp kaffe eller en liten godbit, og det er så mange fantastiske gjenstander der, både inne og ute, at man blir i rent godt humør bare man nærmer seg området.


Man kunne velge blant flere størrelser i både reder, egg og fugler så man fikk laget sitt eget favorittrede. En kjempefin dekorasjon både til selve påsken, men også utover våren. Inngangsdøren var pyntet med en kvistkrans der en slikt rede var plassert inni kransen, og den ideen må jeg nok stjele...
Besøk butikken som ligger ved Vestby stasjon, du vil ikke angre! De har åpent tirsdag og onsdag i påskeuken fra kl. 12 til kl. 17 og påskeaften fra kl. 11 til kl. 15. Og får du ikke besøkt butikken fysisk så besøk dem på Facebook eller blogg.
Jeg var ikke på utkikk etter noe spesielt denne gangen; jeg trengte bare litt vårinspirasjon og det var lenge siden forrige besøk. Utsiden var innbydende som alltid, mange flotte lykter og en stor kurv med primulaer lyste friskt. Inne var det mye nydelig påskepynt; ikke bare gule kyllinger, men også masse påskeegg i delikate pastellfarger. Og jeg håper jeg blir tilgitt for å låne de vakre bildene, jeg hadde ikke med meg verken mobil eller kamera selv denne gangen, og beskrivelsene mine må etterfølges av bildeforklaring så man virkelig får sett hvor mye fint som er der!

Bildene er lånt fra Facebook-siden til Himmelske Gleder.
Det jeg falt helt for var de utrolig søte fugleredene.
Bildet er lånt fra Himmelske Gleders blogg
Man kunne velge blant flere størrelser i både reder, egg og fugler så man fikk laget sitt eget favorittrede. En kjempefin dekorasjon både til selve påsken, men også utover våren. Inngangsdøren var pyntet med en kvistkrans der en slikt rede var plassert inni kransen, og den ideen må jeg nok stjele...
Besøk butikken som ligger ved Vestby stasjon, du vil ikke angre! De har åpent tirsdag og onsdag i påskeuken fra kl. 12 til kl. 17 og påskeaften fra kl. 11 til kl. 15. Og får du ikke besøkt butikken fysisk så besøk dem på Facebook eller blogg.
fredag 30. mars 2012
Fredagspizza, alltid et godt valg!
Vi kom jo så godt igang med fredagspizzabaking hele familien sammen i fjor høst, og har hatt mange koselige fredagskvelder etter det. Etter at vi fikk pizzastein har riktignok ikke selve lagingen vært en familieaktivitet. Det er vanskelig nok å sjonglere 2 store pizzaer inn i den glovarme ovnen, det frister ikke å håndtere 10 småpizzaer inn der også. Men vi får ta noen pizzakvelder med vanlig stekebrettsteking innimellom, selv om vi virkelig har fått sansen for "steinovnsbakt" pizza.
I flyttekaoset ble ikke fredagspizzaen prioritert, så nå var det lenge siden sist. Denne uka hadde jeg imidlertid en avtale litt tidlig på tirsdag ettermiddag, og synes det var en god ide å legge ukas pizza til den dagen jeg regnet med å være tidlig hjemme. Nå skar den planen seg helt for jeg var hjemme leeeenge etter resten av familien så "middagen" ble yoghurt til barna og brødskiver til meg og liksom-trønderen mens pizzaen hevet seg ferdig til kveldsmaten. Jeg hadde heldigvis laget en "starter" tidlig på morgen, og da gikk det relativt kjapt å få sammen en deig, men den trenger jo uansett hevetid. Allikevel, et godt valg av tirsdagsmat selv om det ble sent; vi storkoste oss alle 4, og ungene satt lenge etter at de egentlig var mette og spiste av fyllet...(Siden vi tross alt pleier å ha pizzaen på fredager blir innlegget uansett døpt til fredagspizza.)
Pizzabunn, 2 stk med ca. 40 cm omkrets
Ingredienser:
En "starter" laget av:
1 dl vann
1 ts tørrgjær
100 gram hvetemel
Selve deigen:
"Starteren"
2 dl lunkent vann
2 ts tørrgjær
1 ts salt
2 ss olivenolje
Hvetemel til passende deig
Annet:
Ost, tomatsaus og ønsket fyll (se lenger ned for vår variant av fyll)
Fremgangsmåte:
Starteren trenger god tid på seg. Den kan gjerne lages dagen før og settes i kjøleskapet, eller noen timer før og settes i romtemperatur. Lag starteren ved å blande sammen vann (kaldt), gjær og mel i en liten bolle. Dekk bollen med plast og sett til side.
Selve pizzadeigen kan også lages i god tid før man skal ha maten klar, den tåler fint mange timers heving, men kan også klare seg med en time på et lunt sted om man bruker lunkent vann i tilberedelsen. Hell en god slump mel, salt og gjær i kjøkkenmaskinen, bland det sammen. (Jeg får alltid gode resultater med tørrgjær, og synes det er mye mer praktisk å ha stående enn fersk gjær som jeg risikerer at går ut på dato. De gangene jeg gidder/husker det kan jeg godt bruke fersk gjær, men som sagt får jeg helt fine resultater med bare tørrgjær.) Tilsett så vann, olje og starteren. Kjør maskinen på lav hastighet til alt er blandet og tilsett mer mel til deigen er passe fast. Kjør så opp hastigheten på maskinen, og elt i ca. 10 minutter. La deigen heve under plast i minst 1 time, på et lunt sted.
Etter ca. 30 minutter settes pizzasteinen på en rist nederst i en kald ovn som så skrus på 250 grader, kanskje også 270 grader. Steinen ønsker lang tid på å varme seg opp.
Del deigen i to. Dekk til den ene delen igjen, og kjevle ut den andre til en rund leiv på ca. 40 cm (pizzasteinen min er nemlig så stor, men har du mindre stein eller bruker stekebrett kan du selvsagt ha en annen størrelse på bunnen din). Det blir en veldig tynn bunn og litt uhåndterlig med fyll på, så pass på å legg bunnen over på bakepapir eller en strødd pizzaspade før du begynner å fylle den. Fordel tomatsaus og ost over bunnen, nesten helt ut i kantene og strø godt med tørket oregano over. Dette er alltid utgangspunktet vårt. Overfør pizzaen til den glovarme steinen og la dens steke uten noe mer fyll i 5 minutter. Etter 5 minutter tar du risten med steinen forsiktig sånn halvveis ut av ovnen, og i full fart slenges fyllet på før det hele går inn igjen og stekes videre i 5-7 minutter. Pass på mot slutten så det ikke blir for brent i kantene. Gjør klar den andre pizzabunnen mens den første steker og så gjentas prosessen med den.
Fyll:
Her er det bare å legge på den man ønsker og liker. Vi hadde denne gangen en plain pizza med tomatsaus, mengder av Jarlsbergost og salami. Ungene stappet innpå som aldri før, og det var helt vanlig Gullsalami på (slutt på å kjøpe fancy, flotte italienske dyre salamier som de ikke vil ha en gang...).
Den andre pizzaen var to-delt; en halvdel med tomatsaus, ost, tacokjøttdeig, salsa og nachos. (For andre enn liksom-trønderen hadde jeg også lagt på løk, mais og jalapeno.) Den andre halvdelen var med tomatsaus, ost og friske tomatskiver. Tomatskivene var først marinert med olivenolje, salt, pepper og litt sukker. Etter steking la jeg på parmainspirert spekeskinke, parmesanflak, pinjekjerner og basilikum. Dette er verdens beste pizza for meg, og har jeg litt ruccola og balsamicosirup på i tillegg er jeg i pizzahimmelen.
I flyttekaoset ble ikke fredagspizzaen prioritert, så nå var det lenge siden sist. Denne uka hadde jeg imidlertid en avtale litt tidlig på tirsdag ettermiddag, og synes det var en god ide å legge ukas pizza til den dagen jeg regnet med å være tidlig hjemme. Nå skar den planen seg helt for jeg var hjemme leeeenge etter resten av familien så "middagen" ble yoghurt til barna og brødskiver til meg og liksom-trønderen mens pizzaen hevet seg ferdig til kveldsmaten. Jeg hadde heldigvis laget en "starter" tidlig på morgen, og da gikk det relativt kjapt å få sammen en deig, men den trenger jo uansett hevetid. Allikevel, et godt valg av tirsdagsmat selv om det ble sent; vi storkoste oss alle 4, og ungene satt lenge etter at de egentlig var mette og spiste av fyllet...(Siden vi tross alt pleier å ha pizzaen på fredager blir innlegget uansett døpt til fredagspizza.)
Pizzabunn, 2 stk med ca. 40 cm omkrets
Ingredienser:
En "starter" laget av:
1 dl vann
1 ts tørrgjær
100 gram hvetemel
Selve deigen:
"Starteren"
2 dl lunkent vann
2 ts tørrgjær
1 ts salt
2 ss olivenolje
Hvetemel til passende deig
Annet:
Ost, tomatsaus og ønsket fyll (se lenger ned for vår variant av fyll)
Fremgangsmåte:
Starteren trenger god tid på seg. Den kan gjerne lages dagen før og settes i kjøleskapet, eller noen timer før og settes i romtemperatur. Lag starteren ved å blande sammen vann (kaldt), gjær og mel i en liten bolle. Dekk bollen med plast og sett til side.
Selve pizzadeigen kan også lages i god tid før man skal ha maten klar, den tåler fint mange timers heving, men kan også klare seg med en time på et lunt sted om man bruker lunkent vann i tilberedelsen. Hell en god slump mel, salt og gjær i kjøkkenmaskinen, bland det sammen. (Jeg får alltid gode resultater med tørrgjær, og synes det er mye mer praktisk å ha stående enn fersk gjær som jeg risikerer at går ut på dato. De gangene jeg gidder/husker det kan jeg godt bruke fersk gjær, men som sagt får jeg helt fine resultater med bare tørrgjær.) Tilsett så vann, olje og starteren. Kjør maskinen på lav hastighet til alt er blandet og tilsett mer mel til deigen er passe fast. Kjør så opp hastigheten på maskinen, og elt i ca. 10 minutter. La deigen heve under plast i minst 1 time, på et lunt sted.
Etter ca. 30 minutter settes pizzasteinen på en rist nederst i en kald ovn som så skrus på 250 grader, kanskje også 270 grader. Steinen ønsker lang tid på å varme seg opp.
Del deigen i to. Dekk til den ene delen igjen, og kjevle ut den andre til en rund leiv på ca. 40 cm (pizzasteinen min er nemlig så stor, men har du mindre stein eller bruker stekebrett kan du selvsagt ha en annen størrelse på bunnen din). Det blir en veldig tynn bunn og litt uhåndterlig med fyll på, så pass på å legg bunnen over på bakepapir eller en strødd pizzaspade før du begynner å fylle den. Fordel tomatsaus og ost over bunnen, nesten helt ut i kantene og strø godt med tørket oregano over. Dette er alltid utgangspunktet vårt. Overfør pizzaen til den glovarme steinen og la dens steke uten noe mer fyll i 5 minutter. Etter 5 minutter tar du risten med steinen forsiktig sånn halvveis ut av ovnen, og i full fart slenges fyllet på før det hele går inn igjen og stekes videre i 5-7 minutter. Pass på mot slutten så det ikke blir for brent i kantene. Gjør klar den andre pizzabunnen mens den første steker og så gjentas prosessen med den.
Fyll:
Her er det bare å legge på den man ønsker og liker. Vi hadde denne gangen en plain pizza med tomatsaus, mengder av Jarlsbergost og salami. Ungene stappet innpå som aldri før, og det var helt vanlig Gullsalami på (slutt på å kjøpe fancy, flotte italienske dyre salamier som de ikke vil ha en gang...).
Den andre pizzaen var to-delt; en halvdel med tomatsaus, ost, tacokjøttdeig, salsa og nachos. (For andre enn liksom-trønderen hadde jeg også lagt på løk, mais og jalapeno.) Den andre halvdelen var med tomatsaus, ost og friske tomatskiver. Tomatskivene var først marinert med olivenolje, salt, pepper og litt sukker. Etter steking la jeg på parmainspirert spekeskinke, parmesanflak, pinjekjerner og basilikum. Dette er verdens beste pizza for meg, og har jeg litt ruccola og balsamicosirup på i tillegg er jeg i pizzahimmelen.
torsdag 29. mars 2012
Lammestek i påsken?
Nå som påsken nærmer seg florerer det av deilige lammekjøttoppskrifter. Lam må da være påskematen over noen? Jeg pleier alltid å spise lammestek eller lammelår i løpet av påsken, enten hos foreldrene mine eller hos noen av søsknene mine. I år skal vi til svigerfamilien min på Nordmøre, og der har de ikke en slik tradisjon så jeg måtte nesten prøve meg på årets første lammestek før vi reiste. Jeg har faktisk aldri laget lammestek selv, bare vært så heldig å få det servert hos andre.
Google er ofte min faste oppskriftsfinnevenn, og ørten oppskrifter overbeviste meg om at det overhodet ikke er komplisert å lage lammestek, særlig ikke når jeg har et steketermometer. Steken jeg fikk tak i var ferdig utbenet og surret lammelår, fylt med masse deilige urter og hvitløk. Tilbehøret var litt verre. Mange anbefaler fløtegratinerte poteter og rosenkål, men liksom-trønderen klarer ikke fløtepoteter og rosenkål er omtrent den eneste grønnsaken jeg ikke klarer. Jeg endte opp med sprøbakte poteter, grønnsaker bakt i ovnen sammen med steken, en kald mynteyoghurt og en deilig saus laget av stekekraften og smakt til med solbærsirup, soyasaus og rosmarin.
Lammestek med sprøbakte poteter og ovnsbakte grønnsaker, 4 porsjoner
Ingredienser til steken og grønnsakene:
1 ferdig surret lammestek, ca. 1-1,5 kg
2 ss smør til bruning
4 store gulrøtter
1 sitron
4 hele kinesiske hvitløk eller 8-10 fedd vanlig hvitløk
1 gul løk
1 sjalottløk
1 rødløk
små, søte tomater på stilk
4 stilker frisk rosmarin
2 dl vann
3-4 ss olje
salt, pepper
Sprøbakte poteter:
10 store poteter, skrelt og delt i 2
4 ss god olivenolje som tåler varmebehandling
flaksalt
pepper
2 stilker frisk rosmarin
Saus
3 ss smør
3 ss hvetemel
8 dl stekekraft
3-4 ss solbærsirup
2 ts soyasaus
1 ts sukker
1 stilk frisk rosmarin
salt, pepper og hvitløkspepper
Mynteyoghurt:
En neve finhakkete mynteblader
1/2 beger matlagingsyoghurt
1 fedd presset hvitløk
noen dråper sitronsaft
1 ts olivenolje
1 ts sukker
salt, pepper
Fremgangsmåte:
La steken ligge 1-2 timer i romtemperatur før du begynner tillagingen. Jeg beregnet ca. 3 timers steketid på 125 grader for å oppnå en kjernetemperatur på 70 grader. Steken skulle da være rosa i midten, noe som stemte veldig bra. Ønsker man gjennomstekt kjøtt må man øke kjernetemperaturen til 75 grader.
Min stek var ferdig forberedt, så jeg satt bare stekeovnen på 125 grader og en stekepanne ble satt til varming på panna. Hvis man skal smakssette steken selv er det hvitløk og rosmarin som gjelder. Masse!
Finn frem en litt liten ildfast form. Den må selvsagt være stor nok til å romme steken, men ikke så stor at mye væske fordamper i stekeovnen.
Vask og evt. skrell gulrøtter, del de i tykke staver. Løken skrelles og deles i store biter. Hvitløken delte jeg bare i 2 og lot skallet sitte på. Bruker du vanlig hvitløksfedd kan de være hele og bare legges i formen med skallet på. Sitronen deles i store båter. Fordel alle grønnsakene, bortsett fra tomatene, utover formen, hell over olje, krydre med salt og pepper og legg i rosmarinkvistene. Sett formen tilside.
Når stekepannen er varm nok smeltes smøret i pannen og steken brunes på alle sider, ca. 2-3 minutter på hver side er passe. Jeg holder også endestykkene ned i pannen så de også får en stekeskorpe. Legg så kjøttet over grønnsakene i formen, og hell vannet over i stekepanna så du får med deg den gode stekeskyen. La det koke opp og hell det så over i formen. Stikk et steketermometer inn til midten av kjøttet, og sett hele formen inn i ovnen. Det er som sagt litt vanskelig å anslå steketid, men min sto inne i ca. 3 timer til steketermometeret viste 70 grader.
Lag mynteyoghurten mens steken står i ovnen, da får alle smakene satt seg skikkelig. Finhakk urtene og bland sammen alle ingrediensene. Sett kaldt inntil servering. Tradisjonelt sett er det myntegele som ofte serveres til lam, men jeg klarte ikke finne slik gele og valgte da å få inn myntesmaken på denne måten.
Når steken har stått inn i ca. 2 timer legges tomatene inn i formen. Samtidig settes potetene på til koking. La de koke i 15 minutter, hell av vannet, og sett kjelen tilbake på avslått plate for å dampe av seg (uten lokk). Sett deretter lokket på igjen, og rist godt på kjelen slik at potetene blir litt rufsete og ødelagte. Hell potetene ut i en ildfast form, risle over olje og krydre med salt og pepper. Legg på noen kvister med frisk rosmarin, og sett formen til side til steken tas ut av ovnen.
Når steketermometeret viser 70 grader tas hele grønnsaks- og kjøttformen ut av ovnen. Skru opp varmen til 230-250 grader. Ta steken over på en tallerken eller lignende og pakk den inn i folie. Når ovnen har fått opp temperaturen settes formen med poteter inn og stekes i 15 minutter slik at de får en sprø overflate.
Server kjøttet sammen med potetene, grønnsakene og rykende varm saus.
Mynteyoghurten er et friskt innslag over grønnsakene.
Google er ofte min faste oppskriftsfinnevenn, og ørten oppskrifter overbeviste meg om at det overhodet ikke er komplisert å lage lammestek, særlig ikke når jeg har et steketermometer. Steken jeg fikk tak i var ferdig utbenet og surret lammelår, fylt med masse deilige urter og hvitløk. Tilbehøret var litt verre. Mange anbefaler fløtegratinerte poteter og rosenkål, men liksom-trønderen klarer ikke fløtepoteter og rosenkål er omtrent den eneste grønnsaken jeg ikke klarer. Jeg endte opp med sprøbakte poteter, grønnsaker bakt i ovnen sammen med steken, en kald mynteyoghurt og en deilig saus laget av stekekraften og smakt til med solbærsirup, soyasaus og rosmarin.
Lammestek med sprøbakte poteter og ovnsbakte grønnsaker, 4 porsjoner
Ingredienser til steken og grønnsakene:
1 ferdig surret lammestek, ca. 1-1,5 kg
2 ss smør til bruning
4 store gulrøtter
1 sitron
4 hele kinesiske hvitløk eller 8-10 fedd vanlig hvitløk
1 gul løk
1 sjalottløk
1 rødløk
små, søte tomater på stilk
4 stilker frisk rosmarin
2 dl vann
3-4 ss olje
salt, pepper
Sprøbakte poteter:
10 store poteter, skrelt og delt i 2
4 ss god olivenolje som tåler varmebehandling
flaksalt
pepper
2 stilker frisk rosmarin
Saus
3 ss smør
3 ss hvetemel
8 dl stekekraft
3-4 ss solbærsirup
2 ts soyasaus
1 ts sukker
1 stilk frisk rosmarin
salt, pepper og hvitløkspepper
Mynteyoghurt:
En neve finhakkete mynteblader
1/2 beger matlagingsyoghurt
1 fedd presset hvitløk
noen dråper sitronsaft
1 ts olivenolje
1 ts sukker
salt, pepper
Fremgangsmåte:
La steken ligge 1-2 timer i romtemperatur før du begynner tillagingen. Jeg beregnet ca. 3 timers steketid på 125 grader for å oppnå en kjernetemperatur på 70 grader. Steken skulle da være rosa i midten, noe som stemte veldig bra. Ønsker man gjennomstekt kjøtt må man øke kjernetemperaturen til 75 grader.
Min stek var ferdig forberedt, så jeg satt bare stekeovnen på 125 grader og en stekepanne ble satt til varming på panna. Hvis man skal smakssette steken selv er det hvitløk og rosmarin som gjelder. Masse!
Finn frem en litt liten ildfast form. Den må selvsagt være stor nok til å romme steken, men ikke så stor at mye væske fordamper i stekeovnen.
Vask og evt. skrell gulrøtter, del de i tykke staver. Løken skrelles og deles i store biter. Hvitløken delte jeg bare i 2 og lot skallet sitte på. Bruker du vanlig hvitløksfedd kan de være hele og bare legges i formen med skallet på. Sitronen deles i store båter. Fordel alle grønnsakene, bortsett fra tomatene, utover formen, hell over olje, krydre med salt og pepper og legg i rosmarinkvistene. Sett formen tilside.
Når stekepannen er varm nok smeltes smøret i pannen og steken brunes på alle sider, ca. 2-3 minutter på hver side er passe. Jeg holder også endestykkene ned i pannen så de også får en stekeskorpe. Legg så kjøttet over grønnsakene i formen, og hell vannet over i stekepanna så du får med deg den gode stekeskyen. La det koke opp og hell det så over i formen. Stikk et steketermometer inn til midten av kjøttet, og sett hele formen inn i ovnen. Det er som sagt litt vanskelig å anslå steketid, men min sto inne i ca. 3 timer til steketermometeret viste 70 grader.
Lag mynteyoghurten mens steken står i ovnen, da får alle smakene satt seg skikkelig. Finhakk urtene og bland sammen alle ingrediensene. Sett kaldt inntil servering. Tradisjonelt sett er det myntegele som ofte serveres til lam, men jeg klarte ikke finne slik gele og valgte da å få inn myntesmaken på denne måten.
Når steken har stått inn i ca. 2 timer legges tomatene inn i formen. Samtidig settes potetene på til koking. La de koke i 15 minutter, hell av vannet, og sett kjelen tilbake på avslått plate for å dampe av seg (uten lokk). Sett deretter lokket på igjen, og rist godt på kjelen slik at potetene blir litt rufsete og ødelagte. Hell potetene ut i en ildfast form, risle over olje og krydre med salt og pepper. Legg på noen kvister med frisk rosmarin, og sett formen til side til steken tas ut av ovnen.
Når steketermometeret viser 70 grader tas hele grønnsaks- og kjøttformen ut av ovnen. Skru opp varmen til 230-250 grader. Ta steken over på en tallerken eller lignende og pakk den inn i folie. Når ovnen har fått opp temperaturen settes formen med poteter inn og stekes i 15 minutter slik at de får en sprø overflate.
La steken hvile minst like lenge før du skjærer i den. Da beholder den all den deilige kjøttkraften inni kjøttet.
Hell all kraften fra grønnsakene og kjøttet gjennom en sil og over i et desilitermål. Dersom du ikke har fått minst 7-8 dl kraft kan man fylle på med vann og kjøttbuljong eller fond. Ikke kast grønnsakene, de er kjempegode på smak selv om de er helt myke og mosete.
Lag saus ved å smelte smør og røre inn hvetemel. Bruk litt over middels varme og fortsett å røre smør- og melblandingen sammen til den blir brun, men pass på så det ikke blir brent! Spe så med kraften litt etter litt så du får en klumpefri saus. Legg oppi rosmarinkvisten. La sausen stå og koke en god stund så du får redusert mengden litt og dermed konsentrert smaken. Tilsett deretter solbærsirup og soyasaus, og smak til med sukker, salt, pepper og hvitløkspepper.
Skjær kjøttet i tykke skiver og legg dem pent på et fat eller lignende.
Server kjøttet sammen med potetene, grønnsakene og rykende varm saus.
Mynteyoghurten er et friskt innslag over grønnsakene.
tirsdag 27. mars 2012
Kylling med rosmarin og sitron
En frisk og smaksfull hverdagsrett. Lite forberedelser og ikke så mange ingredienser, heller ikke så lang tilberedelsestid.
Kylling med hvitløksost, rosmarin og sitron, 4 porsjoner
Ingredienser:
4 store kyllingfileter eller 6 små
1 sitronskive til hver filet
1 kvist med rosmarin til hver filet
2 ss olivenolje
2 hele kinesiske hvitløk, skåret i tynne skiver
salt og pepper
4-6 ss myk hvitløksost
Tilbehør:
Kokt ris eller pasta
Litt skivet/revet parmesan
Ristede pinjekjerner
Grønn salat
Fremgangsmåte:
Sett stekeovnen på 225 grader.
Del hver kyllingfilet nesten igjennom på langs. Smør 1 ss ost inni fileten og press fileten sammen igjen. Krydre hver filet med salt og pepper. Plasser 1 skive sitron og 1 kvist rosmarin oppå fileten og surr evt. litt husholdningshyssing rundt for å holde det på plass. Smør en ildfast form med oljen og fordel halvparten av hvitløksskivene utover bunnen. Legg kyllingfiletene i formen, fordel resten av hvitløken over, og stek retten i ca. 30-40 minutter i ovnen. De siste 5 minuttene økte jeg varmen til 250 grader for å få litt sprøere overflate.
Server kyllingen med pasta eller ris og bruk litt av stekeskyen som saus. Ha litt skivet eller revet parmesan over og en grønn salat med pinjekjerner ved siden av.
Kylling med hvitløksost, rosmarin og sitron, 4 porsjoner
Ingredienser:
4 store kyllingfileter eller 6 små
1 sitronskive til hver filet
1 kvist med rosmarin til hver filet
2 ss olivenolje
2 hele kinesiske hvitløk, skåret i tynne skiver
salt og pepper
4-6 ss myk hvitløksost
Tilbehør:
Kokt ris eller pasta
Litt skivet/revet parmesan
Ristede pinjekjerner
Grønn salat
Fremgangsmåte:
Sett stekeovnen på 225 grader.
Del hver kyllingfilet nesten igjennom på langs. Smør 1 ss ost inni fileten og press fileten sammen igjen. Krydre hver filet med salt og pepper. Plasser 1 skive sitron og 1 kvist rosmarin oppå fileten og surr evt. litt husholdningshyssing rundt for å holde det på plass. Smør en ildfast form med oljen og fordel halvparten av hvitløksskivene utover bunnen. Legg kyllingfiletene i formen, fordel resten av hvitløken over, og stek retten i ca. 30-40 minutter i ovnen. De siste 5 minuttene økte jeg varmen til 250 grader for å få litt sprøere overflate.
Den ene med grillkrydder er til storebror, jeg visste at han
ikke ville ha de med sitronsmak
Før steking
Etter steking
Server kyllingen med pasta eller ris og bruk litt av stekeskyen som saus. Ha litt skivet eller revet parmesan over og en grønn salat med pinjekjerner ved siden av.
Det er nok lurt ikke å glemme å ta av hyssingen før servering...
Abonner på:
Innlegg (Atom)