søndag 2. mai 2010

Fantastisk søndagsmiddag; basilikumkylling med appelsinsaus, søtpotetmos og ovnsbakte potetskiver

Ååå, dette var en utrolig nydelig rett! Særlig appelsinsausen, jeg kunne (nesten) spist den med skje som suppe. Retten er, som tidligere nevnt, inspirert av en episode av Tv3s "Celebert selskap", der Asgeir Borgermoen lagde "Landkylling med søtpotetmos og simpel saus". Min versjon er noe enklere enn det som ble presentert der, men det ble veldig godt!
Alle oppskriftene er til to personer.

Basilikumkylling
2 store kyllingfileter
2 ss meierismør
2 ss hakket, frisk basilikum
Salt og pepper

Skjær et snitt på langs av hver filet, og brett fileten ut. Fordel smør og basilikum inni hver filet og brett dem sammen igjen. Salt og pepre godt, og stek filetene noen minutter på hver side i en godt varmet panne.
Legg filetene over i et ildfast fat og etterstek i ovnen på 225 grader i ca. 30 minutter.

Søtpotetmos
1 stor søtpotet (min tilsvarte ca. 4 vanlige poteter)
3 små jordskokker (kan sløyfes)
1 hel kinesisk hvitløk
1/2 boks Creme fraische
2 ss meierismør
1 dl nyrevet parmesanost
salt og pepper

Skrell hvitløken, søtpoteten og jordskokkene. Skjær i mindre biter og kok dem i usaltet vann, ca. 20 minutter, til bitene er møre. Hell av kokevannet, mos grønnsakene med en potetstapper eller annet egnet verktøy. Tilsett smør og Creme fraische, bland godt, og smak til med salt og pepper. Tilsett revet parmesanost til slutt.

Ovnsbakte potetskiver
8 vanlige poteter
2 ss olje, nøytral smak
salt, pepper

Skrell potetene og skjær dem i middels tynne skiver. Legges i en ildfast form og blandes med olje, salt og pepper. Stekes ved 225 grader til de er møre, ca. 20-25 minutter.

Appelsinsaus
4 dl appelsinjuice (jeg brukte saften fra 4 ferske appelsiner)
150 gram meierismør
1 hel kinesisk hvitløk
2-3 ss fersk basilikum

Kok opp appelsinjuicen og la den koke inn til halvparten. Dette tok ca. 15 minutter. Hakk basilikum og press hvitløk, bland dette med romtemperert smør. Når appelsinjuicen har kokt inn tilsettes smørblandingen, og sausen varmes opp igjen. Det må ikke koke etter at smøret er tilsatt, sausen vil da skille seg.

Server gjerne kyllingen skåret i skiver og potetskivene i små tårn med søtpotetmos og saus på siden. Av tilbehør kan grillete, grønne asparges anbefales.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar