fredag 25. mai 2012

Kalv saltimbocca

Saltimbocca er en italiensk rett som visstnok betyr "hopp inn i munnen". Den består tradisjonelt av kalvekjøtt, spekeskinke og salvie, men siden vi har sett så mye på Kitchen Boss i det siste lagde jeg hans versjon av retten; en skive med fersk mozarellaost i tillegg. (Det blir litt mange retter med spekeskinke her nå, men jeg har visst kjøpt en litt stor pakke...) Det er en rett som går kjapt å lage. Kalvekjøtt er mørt og trenger få minutter i stekepanna. Som tilbehør hadde vi en slags "jukse-risotto"/kremet ris, og en enkel saus laget av stekekraften og litt kalvefond.

Kalv saltimbocca med kremet ris, 4 porsjoner
Ingredienser til kjøttet og sausen:
4 skiver kalvesnitsel/kalvefilet, hver på ca. 150 gram
4 skiver god spekeskinke (er skivene små trenger man 8 stk)
8 blader frisk salvie
1 fersk mozarella, skåret i 8 middels tykke skiver
Olje + smør til steking
salt, pepper
2 ss hvetemel
3 dl kokende vann + 1-2 ts kalvefond
0,5 ts sitronsaft
4 grillpinner

Ingredienser til risen:
Ris (middagsris, jasminris eller basmatiris) mengde til 4 personer som beskrevet på pakken.
0,5 dl ferdig fortynnet kalvefond
1 ss smør
2 ss revet parmesanost
2 ss finhakket basilikum
salt, pepper

Fremgangsmåte:
Kok ris som anvist på pakken. Når risen er ferdigkokt tilsettes kalvefonden. La det koke opp under omrøring. Ta så kjelen vekk fra varmen, rør inn parmesan, smør og basilikum. Smak til med salt og pepper.

Bank kjøttet litt flatt med en kjøtthammer. Salte og pepre litt før du legger på 2 skiver mozarellaost og 2 blader frisk salvie på kjøttet. Dekk dette med 1-2 skiver spekeskinke, og fest alt sammen med kjøttet ved hjelp av en grillpinne. Smelt smør og tilsett olje i en stekepanne på ganske høy varme. Legg i kalveskivene med skinkesiden ned først, og stek de ca. 2 minutter på hver side. Legg kjøttet over på en tallerken, og dekk de til for å holde varmen mens du lager sausen.


Bruk den samme stekepannen uten å vaske den, men skru ned varmen. Strø mel over fettet og rør det kjapt sammen. La det surre seg lysebrunt uten å bli brent. Tilsett så kokende buljong (fond) mens du rører hele tiden for å unngå klumpete saus. La det småkoke noen minutter mens du smaker til med salt, pepper og sitronsaft.

Hell den varme sausen over kalvefiletene og server kjøttet sammen med risen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar