søndag 1. april 2012

Helstekt svinefilet med basilikumrisotto

Svinekjøtt er et veldig anvendelig kjøtt. Det kan smakstilsettes med så mye forskjellig og kan både "jåles" opp og ned, det vil si både brukes til hverdags- og festmat. Jeg er mest glad i hel svinefilet, så det blir ofte brukt hos oss. Om sommeren marinerer jeg det helst og griller det, men hele året er det også veldig godt å steke i ovnen med ulikt krydder og evt. forskjellige grønnsaker.
Denne gangen skulle vi egentlig ha parmesanpoteter som tilbehør, men så fikk jeg så lyst på risotto igjen og byttet kjapt ut potetretten.

Helstekt svinefilet med basilikumrisotto og sjampinjongsaus
(Denne oppskriften holder til 3 porsjoner, og det er svinefileten som er litt "begrensende")

Ingredienser:
Svinefilet, ca. 600 gram
salt, pepper, hvitløkspepper og timian
smør til steking
1 dl vann

Sjampinjongsaus
Ca 10-12 store sjampinjong, skåret i terninger
1 kinesisk hvitløk eller to fedd, finhakket
1-2 sjalottløk, finhakket
3 dl matfløte
1 ts sitronsaft
salt, pepper

Basilikumrisotto
1 sjalottløk, finhakket
1 fedd hvitløk, finhakket
2 dl risottoris
1 dl hvitvin
7 dl varm kyllingkraft
20 gram parmesan, revet
1 ss olje + 1 ss smør til steking
1 ss smør
1 ts sitronsaft
salt og pepper
en neve frisk basilikum, finhakket

Begynn med svinefileten. La den ligge i romtemperatur ca. 1 time før tilberedelse.
Sett stekeovnen på 200 grader, og sett også en stekepanne på til varming på ganske sterk varme.
Gni svinefileten inn med salt, pepper, hvitløkspepper og tørket timian. Smelt smøret i den varme pannen og stek svinefileten på alle sider, ca. 2 minutter på hver side. Legg fileten over i en ildfast form. Kok ut stekepannen med 1 dl vann og hell over i formen. Sett formen inn i ovnen og stek i 20 minutter. Hvis du bruker steketermometer kan du steke til det viser 70 grader for rosa kjøtt og 76 grader for gjennomstekt.

Mot slutten av steketiden begynner man med risottoen og sjampinjongsausen. Risottoen lages ved at man smelter smør og varmer olje i en liten kjele på middels varme. Ha kyllingbuljong klar; den skal være kokvarm. Tilsett hvitløk og sjalottløk og surr i smør/olje til det er blitt mykt og blankt. Tilsett risen og la det surre med så riskornene også blir blanke. Hell i hvitvinen og rør mens det koker helt inn. Når vinen har kokt inn tilsettes den kokende buljongen litt etter litt, ca. 1 dl om gangen. Rør jevnlig og la det koke nesten helt inn mellom hver tilsetting.
Etter ca. 15-20 minutter skal all buljongen være tilsatt og risottoen være kremete og ganske bløt. Riskornene skal være ferdig kokt, men med en liten hard kjerne (al dente). Ta kjelen av varmen og rør inn smør, parmesanost og finhakket basilikum. Smak til med salt, pepper og sitronsaft.

Sjampinjongsausen lages parallellt med risottoen. Smelt smør i en kjele på middels varme og surr sjalottløk og hvitløk i smøret til det blir blankt og mykt. Tilsett sjampinjong og stek sammen med løken til den er blitt myk. Hell matfløte over, kok opp og la det så småkoke til resten av maten er klar. Smak til med salt og pepper på slutten av koketiden.

Ta fileten ut av ovnen og dekk den til med folie. La den hvile i 15 minutter før den skjæres opp i tykke skiver og legges på fat. Server kjøttet sammen med deilig kremete risotto, glovarm soppsaus og gjerne noen bakte tomater.
1 kommentar:

  1. Godt. Men 20 min i ovnen var ikke nok. Fin etter 28 min

    SvarSlett