tirsdag 21. desember 2010

Vaniljekjeks med sjokoladetrekk

Å bake vaniljekjeks har blitt en juletradisjon for meg. Jeg fikk oppskriften av min gode studievenninne Kristine for mange år siden, og har laget de hver jul etter det. Jeg er ikke helt sikker på om noen andre enn meg og lillesøsteren min faktisk spiser dem, eller, det vil si inntil liksom-trønderen kom inn i familien. Han spiser dem, det er helt sikkert! Han tråkker rundt meg mens jeg lager dem og tigger som en hund fra de kommer ut av ovnen, har ikke tid til å vente til de har fått på sjokoladetrekk en gang. Og etter at sjokoladetrekket er på plass har han ikke tid til å vente på at det skal stivne. Når de helt til slutt er ferdige, med sjokolade som har stivnet og alt, da, DA maser han iallefall, for det er jo da de er best.

Her er oppskriften:


Vaniljekjeks med sjokoladetrekk, ca. 30 stk

150 gram smør eller margarin
70 gram sukker
2 ss vaniljesukker
1 dl sirup
250 gram hvetemel
150 gram (koke)sjokolade

Rør smør og sukker hvitt. Ha i sirup og bland sammen. Bland deretter inn det tørre og form deigen til en rull som legges ca. 30 minutter i kjøleskapet.
Del deigrullen i ca. 30 biter som hver rulles til små kuler. Legg kulene på bakepapirkledde stekebrett og trykk de litt flate med hånden. De flyter svært lite utover så de kan legges ganske tett.
Stekes midt i ovnen på 175 grader i ca. 10 minutter, til de er svakt gyldne.
Legg de over på rist for å avkjøles.

Når kjeksene er helt kalde smeltes sjokoladen i vannbad eller i mikroen. Bruk en teskje og bre smeltet sjokolade over kjeksene, pynt evt. med litt smeltet hvit sjokolade også. Sett de i kjøleskapet til sjokoladen har stivnet igjen, og overfør de deretter til en tettsluttet kakeboks. Oppbevar gjerne boksen kjølig.

1 kommentar:

  1. I dag fikk vi det flotte kortet fra dere. Takk og takk. Veldig koselig og flotte smånisser. Ønsker dere begge og barna en fin jul.
    Klem

    SvarSlett