søndag 7. november 2010

Lettvint pølserett

Storebror har hatt problemer med maven en god stund nå, og han ble betraktelig bedre når han gikk over til melkefri diett. Han har ikke fått påvist allergi eller intoleranse, men siden kostomlegging har hjulpet fortsetter vi med melkefritt og bruker lactosefrie produkter der det finnes.
Pølser har alltid falt i smak hos både storebror og lillesøster, og det finnes heldigvis flere gode melkefrie pølser på markedet. Vi har som oftest brukt Gilde sine Go' og Mager pølser, men nå har Finsbråthen kommet med en mager variant de også (mulig det har vært på markedet en stund altså, bare vi som nettopp har oppdaget det), MerSmak heter serien.
Det blir litt kjedelig i lengden med pølse i lompe eller pølse med potetstappe, så en god og enkel rett å variere med er en tomatbasert saus med pølser, servert til pasta. Med nyrevet parmesan over og en klatt creme fraiche på toppen blir det en deilig hverdagsrett.


Tomatsaus med pølser (6 porsjoner):

2 bokser hermetiske, hakkete tomater
2 ss tomatpuré
1-2 dl vann
1/2 løk, finhakket
3-4 fedd hvitløk, finhakket eller 1-2 kinesisk hvitløk, finhakket
1-2 ss olje
1 ss tørket oregano
1 ss tørket basilikum
1 ts tørket timian
3 ts sukker
1 liten ts hvitvinseddik
Salt og pepper
Laubærblad (kan sløyfes)
500 gram pølser etter smak (det er best med pølser uten noen form for skinn, altså ikke wienerpølser o.l.)

Varm oljen i en kjele på middels varme og surr løk og hvitløk 4-5 minutter. Pass på at det ikke blir svidd, for brent hvitløk smaker ikke godt! Tilsett tomatpuré og sukker og la det surre med 1-2 minutter. Deretter tilsettes tomater, eddik og resten av krydderet, smak til med salt og pepper. Skru ned varmen, og la det stå og småkoke en god stund, gjerne opp mot en time.
Det høres kanskje ikke ut som en lettvint rett når sausen skal koke så lenge, men det er ikke absolutt nødvendig med lang koketid. Hvis man lar sausen koke like lenge som pastaen, ca. 10-15 minutter, går det også bra.  


Skjær pølsene i terninger og stek de raskt i en middels varm panne, ca. 5 minutter under stadig omrøring. Pølsene tilsettes så den kokende tomatsausen, ca. 8-10 minutter før servering. Sausen trenger ikke kokes opp igjen etter det, det holder at pølsene trekkes i sausen.
Man kan også droppe å steke pølsene, men da bør pølsene koke med i sausen, ikke bare trekke, i ca. 15 minutter.

Serveres med spagetti eller annen form for pasta, gjerne med revet parmesan og rømme eller creme fraiche over.


Tomatsausen er en grunnsaus som kan brukes til både pizza og forskjellige pastaretter, bare å justere væskemengden og evt. tilsette kjøtt av noe slag . Jeg koker gjerne uten lokk slik at sausen blir tørrest mulig når det skal være til pizza, og tilsetter heller litt mer vann når jeg bruker den til pasta. Sausen er også velegnet til å fryse ned.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar