tirsdag 18. oktober 2011

Gulrotkake

Gulrotkake er skikkelig høstkake. Den er jo deilig hele året, men for meg er det liksom ekstra godt med gulrotkake eller eplekake når høsten kommer. Dette er en oppskrift jeg har hatt i mange år, fikk den av en av mine tidligere kollegaer på slutten av 90-tallet, og for kort tid siden oppdaget jeg at den samme oppskriften var brukt i et av blogginnleggene som står nederst på VG-nett, så det er nok flere som har denne enkle gulrotoppskriften i oppskriftsamlingen sin. Det er ingen fancy oppskrift med masse ekstra ingredienser, bare en helt enkel og smakfull gulrotkake.

Gulrotkake, 20 små stykker (liten langpanne, ca. 25x30 cm)
Ingredienser til kaken:
4 egg
3 dl sukker
3 dl hvetemel
2 ts natron
2 ts kanel
1 ts salt
1 ts vaniljesukker
1,5 dl olje med nøytral smak
7,5 dl revet gulrot

Ingredienser til glasur
200 gram Philadelphiaost eller Tine naturell kremost
100 gram smør, romtemperatur
2 ts vaniljesukker
300 gram melis

Pynt
Sjokoladeblader eller revet sjokolade (eller man kan være litt kunstnerisk å lage marsipangulrøtter)

Sett stekeovnen på 175 grader. Riv gulrøttene så fint du ønsker. (Jeg bruker en kjøkkenmaskin til å rive gulrøttene, og de blir da en mellomting mellom den fine og den grove delen på et vanlig rivjern.) Pisk sammen egg og sukker til en luftig eggedosis. Tilsett olje. Bland sammen de tørre ingrediensene i en annen bolle og tilsett det til eggedosisen. Bland godt. Rør tilslutt inn revne gulrøtter, det er ofte enklest å blande det inn med hjelp av en slikkepott.

Hell røra over i en godt smurt liten langpanne, evt. bruk bakepapir i bunnen så den blir lett å løfte ut av langpanna etter steking. Stek nederst i ovnen i 40-45 minutter. Bruk en kakepinne og sjekk om kaken er ferdig før den tas ut. Blir toppen for brun mot slutten av steketiden kan man legge et bakepapirark på toppen av kaka. Ta ut kaka og avkjøl den på rist.

Når kaka er helt avkjølt kan glasuren smøres på. Lag glasur ved å piske alle ingrediensene sammen til en luftig røre. Fordel den over hele kaka, og pynt med sjokoladeblader eller revet sjokolade. Sett kaka kjølig inntil servering, men la den få et lite opphold i romtemperatur rett før. Skjær i biter og nyt!

Se så fine sjokoladeblader jeg fant!

Litt dårlig mobilbilde, men man kan tydelig se hvor saftig kaka er.
5 kommentarer:

 1. Mmm... ja gulrotkake er kjempe godt. Det er også veldig greit med andre kaker enn sjokoladekake, som du kan steke i langpanne. :0)

  SvarSlett
 2. Ja, kjekt med variasjon. Og jeg har mye lettere for å få til en god langpannekake enn rund kake, skjønner ikke hva det er.

  SvarSlett
 3. Kan man lage disse i muffinsformer også? ...lettere å dele ut i barnehagen? =)

  SvarSlett
 4. Til Anonym: Det har jeg ikke prøvd med akkurat denne oppskriften. Jeg har prøvd denne: http://trinesmatblogg.no/2010/04/16/gulrotmuffins-med-sjokolade-og-eple/ så det går sikkert an å lage denne i muffinsformer også, med kortere steketid. Lykke til hvis du prøver :)

  SvarSlett
 5. Amazing, amazing cake! I made it for our fredagskake at work and everyone loved it! Thanks so much!

  SvarSlett