lørdag 15. oktober 2011

Kjeks med sjokoladebiter

Eller Chocolate Chips Cookies som man vel oftest kaller det selv her i Norge. Jeg og barna lagde noen veldig gode for litt siden, fra en Disney-kokebok jeg fikk tak i. Og selv om de var veldig gode, ble de litt vanskelig å spise siden de ble så tynne at de delte seg bare man tok i de. Jeg ville derfor lage noen som var litt tykkere, men fortsatt seige og gode. Jeg fant mange ulike oppskrifter, men ingen av kjeksene var helt sånn som jeg så det for meg i hodet. Tilslutt endte jeg opp med en oppskrift fra Trines matblogg. Oppskriften er altså derfra, mens jeg har beskrevet egen fremgangsmåte.

Kjeks med sjokoladebiter, 12-18 stk
Ingredienser:
125 gram smør
100 gram brunt sukker
75 gram hvitt sukker
1 egg
1 ts vaniljesukker
200 gram hvetemel
1 ts natron
Ca. 150 gram grovhakket sjokolade, gjerne mørk (jeg brukte 50% sjokoladetopper fra Dr. Oetker)

Fremgangsmåte:
Smør, sukker og vaniljesukker vispes sammen til en luftig røre. Bruk gjerne en kjøkkenmaskin. Det bør være minst mulig sukkerknasing igjen, men jeg synes det er litt vanskelig med det brune sukkeret.
Tilsett egget, bland godt. Bland sammen mel og natron og tilsett dette. Bland videre til man har en sammenhengende deig. Tilslutt tilsettes sjokoladebitene som røres inn til de er jevnt fordelt.

Sett stekeovnen på 175 grader. Bruk en spiseskje til å ta ut en toppet skje med deig rett fra bollen, trill deigbiten til en rundt kule med hendene og plasser den på bakepapirkledd stekebrett. Legg kulene med litt mellomrom på stekebrettet, jeg legger ikke mer enn 3x3 kuler på hvert stekebrett. Man kan presse kulene litt ned hvis man vil ha flatere kjeks, men målet mitt denne gangen var å ha høye kjeks så jeg lot de være helt runde.

Stek kjeksene i 10-12 minutter. Da er de litt gyldne og sprø på overflaten, men myke og litt seige inni. La kjeksene avkjøles på stekebrettet noen minutter, ta de så over på rist der de avkjøles helt.

Store og tykke, akkurat som jeg ønsket!

Klar til å spises, nam!


Kjeksen er holdbar i tett boks/glass i noen uker. Deigen kan også fryses ned før steking. Da lønner det seg å rulle deigen til en pølse som pakkes godt inn før du fryser den. Når du skal lage kjeksene ferdig skjæres deigpølsa i skiver som legges på bakepapirkledd stekebrett til de har helt tint. Deretter stekes de som beskrevet over.

2 kommentarer:

  1. Veldig fine, brukte oppskriften din, og de var kjempe gode! :)

    SvarSlett
  2. jeg får det ikke til, de blir bare kakete, hva gjør jeg feil?

    SvarSlett