fredag 14. oktober 2011

Middagspai

Oisann, her var det lenge siden siste innlegg! Jeg har ikke hatt så mye tid til å sitte med pcen i det siste, jeg har heller prioritert å bruke kveldene på å se på diverse tv-program sammen med liksom-trønderen. Vi har alltid vært så sløve etter at ungene har lagt seg, bare sittet i hver vår ende av sofaen med hver vår pc (jada, liksom-trønderen, jeg vet at du nå bruker mac, men det er enklere å skrive pc som en fellesbetegnelse). Men nå har vi satt Get-dekoderen på serieopptak på sånne programmer som begge to liker, og så kan vi se det sammen. Veldig koselig, selv om det ikke er lange, dype samtaler og sånt da...

Men middag ja. Vi har fortsatt med ukeplaner, og jeg har prøvd å senke "ambisjonsnivået" på rettene i ukedagene. Dermed blir det lite som er bloggverdig, synes jeg da. Hvem synes vel det er spennende å lese om kjøttboller med brun saus når kjøttbollene er fra kjøttdisken i Sverige? Innimellom blir det allikevel retter som er mer laget fra bunnen av, så jeg må bli flinkere til å skrive ned oppskriften på de iallefall.

Denne paien ble veldig vellykket. Liksom-trønderen som er tacopaielsker har aldri vært særlig begeistret for andre paier jeg lager, men denne kom visst på andreplass, etter tacopaien så klart. Litt grov og sprø bunn med deilig fyll (og grønnsaker kun på min del her da). Anbefales!


Middagspai, 6 porsjoner
Ingredienser til paibunn:
3 dl hvetemel
1 dl grovbakstmel/sammalt hvete
3 ss smør
1/2 ts salt
kesam til passende deig (jeg brukte 3-4 ss)

Ingredienser til fyll:
1 pakke med bacon
1 boks med bogskinke (gjerne kylling eller kalkun)
1 pakke fetaost med oliven og hvitløk
Små buketter brokkoli
1 pakke friske aspargestopper
1 liten rødløk
8-10 cherrytomater
2 dl revet ost
4 egg
1 dl matfløte
salt og pepper
2 ss grovhakket timian

Fremgangsmåte:
Bland mel, salt og smør til en smuldrete masse. Tilsett kesam litt og litt til deigen er fast og jevn. Kjevle den ut med en gang og ha den over i paiformen. Sett paiformen kjølig i minst 10 minutter.

Sett stekeovnen på 200 grader. Ta ut paiformen etter minst 10 minutter og pensle paibunnen med litt eggehvite, da beholder den sprøheten etter steking selv med fuktig fyll oppi. (Eggehviten fås fra et av eggene til fyllet; bare skill et egg og bruk litt av eggehviten til pensling før resten helles i en bolle sammen med de andre eggene.) Prikk bunnen med en gaffel. Sett paiformen inn i varm stekeovn og blindstek den i 15 minutter.

Lag fyllet mens bunnen steker. Sett på en stekepanne til varming. Del bacon og skinke i små terninger. Skjær aspargestoppene i to og løk i tynne strimler. Del tomatene i to. Hakk timian.

Stek først baconet i en god og varm panne, gjerne uten ekstra fett ved stekingen. La det bli sprøtt før man tilsetter skinketerninger, løk, brokkoli og aspargestopper. La det surre med ett par minutter.

Ta paiskallet ut av ovnen, tilsett kjøtt og grønnsaker, inkl. tomatene. Hell over en pakke fetaost med hvitløk og oliven. NB! Hell først oljen ut i en liten skål, den kan brukes til dressing. Strø revet ost over. Pisk sammen egg, matfløte, salt og pepper, og hell blandingen forsiktig over resten av fyllet. Strø tilslutt over frisk timian. Sett paien inn i ovnen igjen, stek videre i 20 minutter. 


Server paien sammen med en frisk grønn salat og en deilig dressing av fetaostoljen, litt sitronsaft eller balsamicoeddik, salt og pepper.


Deilige biter av skinke, bacon, asparges og brokkoli.

Med litt ekstra fetaost oppå, balsamicodressing og grønn blandet salat.
Tomatene glemte jeg å legge i paiskallet før steking, så de fikk heller være med i salaten.

Paien kan fint lages dagen før og lunes i stekeovnen dagen etter.

1 kommentar:

  1. Jeg prøvde meg på denne til lunsjtreff igår, kjempegod! Og veldig lett å lage :)
    Hilsen lillesøsteren som tidligere ikke kunne lage noe mat og som brukte skje når hun skulle piske egg... ;)

    SvarSlett