tirsdag 10. januar 2012

Karamellkake i langpanne

Det var nylig juletrefest i barnehagen, og jeg meldte meg som kakebaker. Jeg tenkte at halvparten kom til å bake langpannekake med sjokolade eller brownies, så jeg måtte finne på noe annet. Gjærbakst er det ikke alltid så mye av så jeg hadde lyst å lage det, men så strakk ikke tiden helt til. Da ble det en ny oppskrift fra Det søte liv; Karamellkake i langpanne. Jeg har endret bittelitt på oppskriften siden det var litt for mye kaffe i glasuren for vår smak. Hvis du liker kaffe er det selvsagt bare å følge orginaloppskriften.

På slutten av steketiden skjedde det ett eller annet med kaka mi. Når jeg kjente etter med en kakepinne var den nesten ferdig, men litt rå i midten så jeg måtte steke den litt til. Men plutselig falt hele kakebunnen sammen og ble helt flat i midten. Kakestykkene ble derfor av meget varierende størrelse og fasong, men smaken var heldigvis nydelig. Jeg måtte bare være litt kreativ ved utplasseringen av stykkene på fatet så gikk det bra.

Karamellkake, stor langpanne (30x40 cm)
Ingredienser:
3 egg
6 dl sukker
10 ss karamellsaus (jeg brukte en helt vanlig karamellsaus på flaske)
8 dl hvetemel
3 ts bakepulver
3 ts vaniljesukker
225 gram smør
3 dl melk

Glasur:
100 gram smør
1/2 ts kaffepulver
2 ss kokende vann
4 ss karamellsaus
3 ts vaniljesukker
330 gram melis

Pynt:
1/2 pose Daim strøssel

Fremgangsmåte:
Sett stekeovnen på 180 grader og kle en stor langpanne (30x40cm) med bakepapir eller smør den godt.

Smelt smøret og hell kald melk oppi smøret. Pisk egg og sukker til en luftig eggedosis. Bland inn karamellsausen. Bland sammen mel, bakepulver og vaniljesukker, helst sikt det sammen. Ha vekselsvis melblanding og smørmelk over i eggedosisen, bland godt mellom hver tilsetning.

Hell røren over i langpanna og stek midt i ovnen i 30-40 minutter. Kjenn etter med en kakepinne om kaken er gjennomstekt. Avkjøl kaka på rist.

Lag glasuren ved å smelte smøret i en liten kjele. Løs opp kaffen i det kokende vannet. Bland kaffe og karamellsaus inn i smøret. Pisk inn melis og vaniljesukker til du får en helt glatt røre. Dette kan med fordel gjøres i kjelen over svak varme. Sett deretter kjelen litt i kjøleskapet slik at glasuren stivner noe. Rør om med jevne mellomrom så det ikke blir stive glasurflak på toppen.

Når glasuren er passe tykk og avkjølt smøres den utover kaka. Strø tilslutt Daimstrøssel over glasuren og skjær kaka i pene serveringsstykker.

Kaken holder seg myk og saftig lenge, og kan gjerne fryses.


Jeg klarte ikke skjære så veldig pene stykker,
skjønner ikke hvordan andre får kaker uten
rufsete glasurkanter?


Haha, for en fasong på et kakestykke!

4 kommentarer:

 1. Ser deilig ut,men jeg må bare la være å bake. Må passe vekta etter jula.
  Klemz

  SvarSlett
 2. Denne må prøves, ser nydelig ut! :) Tips for å unngå "rufsete glasurkanter" ; skjær opp kaka før du har på glasuren. Jeg lar mine langpannekaker avkjøles i langpannen, skjærer dem opp når de er kalde og smører så glasur på før jeg legger stykkene over på fat.
  Anita

  SvarSlett
 3. Denne kaken var bare nyyydelig:)

  SvarSlett
 4. Fantastisk god :) tusen takk. :)

  SvarSlett