torsdag 5. januar 2012

Ostepai med spekeskinke

Godt nyttår! Et nytt og forhåpentligvis fortsatt matinspirerende år er i gang, og vi jobber i hovedsak med å tømme fryserinnhold siden vi skal flytte om relativt kort tid. Det er ikke så lett å holde ukesplaner ift middager nå, det er mye som skal ordnes før flyttingen.

Denne paien er inspirert av min faste fredagspizza som igjen er inspirert av Dolly-pizzaen Parmanoia. Parmesan, parma/speke-skinke, ruccola, basilikum og pinjekjerner, hva kan vel være bedre? Kjøleskapet inneholdt masse ulike oster, og jeg brukte litt av alle.

Ostepai med spekeskinke, 6 porsjoner
Paibunn:
150 gram smør eller margarin
200 gram hvetemel
2 ss kaldt vann

Ostefyll:
1 mozarella-kule
200 gram revet Jarlsberg eller annen litt smaksrik ost
1 beger med fetaost i olje (hell av oljen, men spar på den til dressingen)
1 dl revet parmesanost
2 dl matfløte
3 egg
salt, pepper og litt revet muskatnøtt
En stor neve grovhakket frisk basilikum

Topping:
Tomatskiver
200 gram spekeskinke av et eller annet slag, gjerne parmaskinke
1 dl parmesanflak
En neve pinjekjerner

Fremgangsmåte:
Smuldre smøret i melet, gjerne i en kjøkkenmaskin. Tilsett vannet og arbeid deigen raskt sammen. Dekk den med plast og la den ligge kaldt i ca. 30 minutter.

Sett ovnen på 200 grader. Kjevle ut deigen og kle en paiform med den (ca. 26 cm), eller trykk den direkte ut i formen. Prikk bunnen med en gaffel og forstek den i ca. 10 minutter.

Ta ut paibunnen og fordel osten utover, lag for lag. Strø basilikum over osten. Pisk sammen egg og fløte og krydre med salt, pepper og revet muskatnøtt. Hell eggeblandingen forsiktig over osten slik at det blir et jevnt lag over hele paien.

Stek paien videre i 20 minutter til eggemassen har stivnet endel. Ta paiformen ut av ovnen igjen og fordel tomatskiver utover på toppen. Stek paien så helt ferdig, ca. 10 minutter til.


Mens paien fortsatt er varm legges spekeskinken over slik at den også blir litt oppvarmet av paivarmen. Fordel deretter parmasanost i flak og ristede pinjekjerner oppå skinken. Kvern litt pepper på toppen og server paien varm eller lunken; med ruccolasalat, noen friske tomater, litt mer frisk basilikum og olje fra fetaosten på toppen.


Deilig pai med kraftig ostesmak og salt skinkesmak

Fredagspizzaen min til sammenligning,
helt klart hvor pai-inspirasjonen kom fra...

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar