fredag 6. januar 2012

Marokkansk-inspirert kylling

For mange år siden jobbet jeg sammen med ei marokkansk jente. En dag var vi alle invitert hjem til henne for å smake marokkansk mat, og det var utrolig mange gode retter! Ikke alle var like enkle å gjenskape selv, men denne kyllingretten har fulgt meg siden. Hun brukte en hel kylling, jeg foretrekker å bruke kyllingfileter. En litt morsom misforståelse hos min venninne har gjort at oppskriften er noe endret; hun blandet nemlig sammen soyaOLJE og soyaSAUS. Opprinnelig skal det være soyaolje i retten, men etter den misforståelsen bruker jeg alltid soyasaus istedet for, det ble faktisk en velsmakende "feil". I tillegg har jeg innført litt mer krydder etter som årene har gått og jeg har blitt mer vant til å lage "eksotisk" mat.

Marokkansk kylling, 6 personer
Ingredienser:
En hel, stor rå kylling delt i serveringsstykker eller 6 store kyllingfileter
2 bokser hakkede hermetiske tomater
2 fedd hvitløk, presset eller hakket
1 dl olivenolje
1/2 dl soyasaus
2 ts paprikapulver
1 ts spisskummin
1/2 ts kanel
1 kanelstang
salt og pepper
2-3 ts Sambal oelek (eller etter smak, avhengig av hvor sterk man ønsker retten)
Masse hakket frisk koriander og bladpersille (jeg bruker gjerne 1/2 potte koriander og 1/2 pakke bladpersille)

Fremgangsmåte:
Del kyllingen i biter og legg i en leirgryte. Du kan bruke ildfast form også og dekke til med folie under stekingen, men retten blir best i leirgryte.
Bland det resterende i en bolle og hell det over kyllingen. Tilsett evt. litt vann slik at kyllingen er godt dekket. Bland godt.

Stekes nederst i ovnen v/225 grader i 45-60 minutter. Rør om innimellom.


Server kyllingretten med ris, mer frisk koriander og gjerne litt godt brød, eller for litt mer "autentisk" tilbehør; couscous med tørket frukt.


6 kommentarer:

 1. Nammm...kanskje jeg skal prøve meg på denne..leirgryte har vi og, en plass...- Vibecke

  SvarSlett
 2. En plass ja...Jeg fikk leirgryte til bursdagen min i sånn ca. 1999, og den ble brukt for første gang nå. Det sier seg selv at den har stått "en plass" ganske lenge!

  SvarSlett
 3. På tide at den fikk luftet seg litt da, ja!:D Var en periode vi lagde en del søndagsmiddager i leirgryte og det ble så godt! Stod og putret i mange timer, skikkelig godt. Men, så ble den glemt og jeg må nok se på loftet..

  SvarSlett
 4. Hei! Lagde nettopp en variant av denne herlige gryta. jeg tilsatte litt ekstra krydder, og den ble så god så god! Titt gjerne innom bloggen min for "min tolkning". Keep up the good work!

  SvarSlett
 5. Lagde den i dag men jeg lagde den i en smijernsgryte i to timer på svak varme. Ble himmelsk

  SvarSlett