lørdag 17. mars 2012

Pepperbiff med saltbakte poteter og sjampinjongstuing

Biff er fortsatt et vanskelig matlagingsobjekt for meg altså. Jeg synes jeg gjør alt det som står i eksperttipsene, men den blir ikke så mør at kniven bare sklir gjennom kjøttet. Smaken er god, og jeg får kjøttet medium stekt. Men det er så hardt liksom? Det kan jo være at kjøttet i seg selv ikke er mørt nok, men det er da merkelig at uansett hvilke typer jeg prøver så blir det aldri helt perfekt?

Jaja, nytt forsøk igjen. Denne gangen pepperbiff fra Gilde. Tilbehør var saltbakte poteter, sjampinjongstuing til meg og bearnaise-saus til liksom-trønderen.

Pepperbiff med saltbakte poteter og sjampinjongstuing, 2 porsjoner
Ingredienser:
2 flotte biffer, hver på ca. 200 gram
1 ss smør til steking
salt og pepper

Saltbakte poteter:
8 små poteter
masse havsalt
litt olivenolje, ca. 3 ss

Sjampinjongstuing:
1 ss smør eller olje
12 middels store sjampinjonger
1/2 løk, finhakket
1 fedd hvitløk
2 dl matfløte
salt og pepper
et dryss med kruspersille

Fremgangsmåte:
Legg kjøttet i romtemperatur, og start med de saltbakte potetene. Sett ovnen på 225 grader. Vask og tørk potetene, ikke skrell dem. Bruk en spiss kniv og stikk bittesmå hull i skallet på potetene. Fyll salt i en ildfast form, ca. 1/2 cm tykt lag. Legg potetene oppå saltet og ringle litt olje over. Dekk deretter potetene helt med salt og sett formen inn i ovnen. Stek potetene i ca. 30 minutter. Kjenn etter med en spiss kniv om de er ferdige. Skallet kan være hardt, så man må kjenne i midten av poteten om den har blitt myk og ferdig helt igjennom.

I mens lager man sjampinjongstuingen. Rens soppen og skjær den i små terninger. Finhakk løk og hvitløk. Smelt smør eller varm opp olje i en tykkbunnet kjele og fres sopp og løk på middels varme under stadig omrøring. Krydre med salt og pepper og hell over fløten. La det stå og småkoke på helt svak varme til resten av maten er ferdig. Tilsett kruspersille helt til slutt.


Biffene stekes ca. 3 minutter på hver side i godt brunet smør, da skal de være medium stekt. La de hvile 5 minutter før servering. (Dette er "perfekt-biff-teorien", men som sagt funker det dårlig hos meg...)

Jeg måtte steke 4 biffer, og ikke to, for den fryste pakken var litt dårlig
merket så jeg oppdaget ikke hvor mange biffer det var før alt var tint...Bearnaise-saus laget fra bunnen av kommer jeg aldri til å prøve meg på, tror jeg, siden jeg ikke klarer å spise det selv. Og siden liksom-trønderen er glad i all type ferdigbearneaisesaus får det klare seg. Denne gangen flesket jeg til med en variant fra Jacobs, til over 30 kroner pakka! Men selv jeg så at den var i en klasse for seg, tykk og gul som smør og faktisk med en deilig lukt.


Når potetene er ferdig stekt graves de frem fra saltlaget. Dryss gjerne litt kruspersille over dem før servering.


Et deilig måltid for to.

Sausen min er bare stekesky, det holder for meg når jeg har
sjampinjongstuingen til.
1 kommentar:

  1. Stek biffen 30 sekunder på hver side og stek i ovnen med steketermometer. 65 grader så er biffen rosa inni. Saftig og mør

    SvarSlett