tirsdag 13. mars 2012

Torskelasagne

På'n igjen! Prøver nok en gang å innføre mer fisk i hverdagen, og i går ble det lasagne med torsk som skulle være ukas første fiskebidrag. (Senere i uka har jeg planlagt hjemmelaget fiskegrateng, det er lenge siden det!) Nå er ikke akkurat liksom-trønderen så veldig begeistret for lasagne, men jeg tenkte at fiskelasagne må jo smake svært ulikt vanlig lasagne? Man kan vel kanskje si at jeg tok litt feil, for jeg synes det var supergodt og svært LIKT vanlig lasagne, og dermed sier det seg selv at liksom-trønderen ikke synes det var supergodt...Barna godtok å smake, men deretter ble kun rundstykkene spist. Uff, det er ikke lett å komme med nye retter her i huset altså! Men jeg vil absolutt anbefale retten til andre lasagneelskere, en meget vellykket lasagnevariant er min mening.

Torskelasagne, 4 porsjoner
Ingredienser:
Ca. 10 plater lasagne
500 gram torskefilet (tint eller fersk, den skal ikke være frossen)
150 gram revet ost, gjerne Jarlsberg

Ingredienser til tomatsausen:
2 ss olivenolje til steking
1 finhakket løk
2 fedd presset hvitløk
2 ss tomatpure
1 boks (400 gram) grovhakkete tomater
1 ts sukker
salt og pepper
3 ss finhakket frisk basilikum
2 ss finhakket frisk salvie
1-2 ss olivenolje

Ingredienser til hvit saus:
2 ss smør
3 ss hvetemel
6 dl melk
salt og pepper
revet muskatnøtt
50 gram revet ost, fortsatt gjerne Jarlsberg

Tilbehør:
Grønn salat, rømme og rundstykker/baguetter

Fremgangsmåte:
Sett ovnen på 200 grader. Skjær fisken i tynne skiver, ca. 1 cm tykke.

Lag tomatsausen. Varm opp olje i en tykkbunnet kjele og fres løk og hvitløk ett par minutter. Tilsett tomatpure og sukker, bland det godt sammen med løken. Tilsett deretter hermetiske tomater og la det småkoke under lokk i ca. 10 minutter. Mot slutten av koketiden tilsettes friske urter, og man smaker til med olje, salt og pepper.

Mens tomatsausen koker lager man den hvite sausen. Smelt smøret og rør inn melet. Det skal ikke brunes. Ta kjelen litt vekk fra varmen, og spe med litt av melken under kraftig omrøring for å unngå klumper. Sett kjelen over varmen igjen og spe med resten av melken under stadig røring for at ikke sausen skal brenne seg. La sausen få et oppkok, skru så ned på lav varme. Smak til med salt, pepper og revet muskatnøtt, og la sausen så småkoke uten lokk i ca. 10 minutter. Rør ofte. Helt tilslutt tilsettes 50 gram revet ost som smeltes inn i sausen.

Smør en ildfast form. Legg et tynt lag med hvit saus i bunnen på formen og så et lag med lasagneplater over der. Så tomatsaus, fiskeskiver og hvit saus oppå.  Deretter en nytt lag lasagneplater, tomatsaus, fiskeskiver og tilslutt den hvite sausen. (Litt avhengig av størrelsen og utseende på den ildfaste formen du har valgt blir det enten to eller tre lag med plater, sauser og fisk.) Sett formen inn i ovnen og stek i 10 minutter på 200 grader. Etter 10 minutter tas formen ut og man strør over osten. Sett formen inn i ovnen igjen, og stek videre i 15 minutter.

Ser ut som helt vanlig lasagne.

Server torskelasagnen sammen med grønn salat, rømme og nystekte rundstykker, gjerne også med et ekstra dryss av frisk basilikum på toppen. (Jeg hadde også litt balsamicosirup på, bare fordi det var så lenge siden jeg hadde smakt det.)
Oppskriften er funnet på Tine sine oppskriftssider. Jeg har planer om å lage flere retter derfra denne uka, var mye som fristet!

2 kommentarer:

  1. Ser godt ut dette.Skal si bloggen din ser flott ut nå. Så lys og luftig.
    Klem

    SvarSlett
  2. Takk! Det var på tide med en forandring i fargene nå :)

    SvarSlett