søndag 18. mars 2012

Risotto med lufttørket spekeskinke

Jeg har lenge hatt lyst å lage risotto, men vi har jo aldri hvitvin i hus. Plutselig kom jeg på at det gikk sikkert an å finne matlagingsvin i en matbutikk med litt bedre utvalg enn Rema, og hvis ikke jeg fant det tenkte jeg å prøve meg med eplecider eller eplejuice. Heldigvis fant jeg en flaske matlagingsvin på vår siste Harrytur, så eplejuicevarianten slapp å bli prøvd ut.

Jeg ville lage en helt enkel versjon, med kyllingkraft, smør, parmesan og asparges. Tilbehørvalget sto mellom røkelaks eller spekeskinke, og spekeskinken vant. Jeg synes det var en rett som passer best til forrett eller for eksempel til lunsj eller kveldskos, det ble litt lite middagsaktig over det. Vi hadde litt for mye parmesan og smør oppi, så det må jeg justere neste gang. Eller det vil si, jeg må veie osten også for jeg bare slumpet oppi en stor mengde ost, så det er mulig det var mye mer enn oppskriften tilsa.

Risotto med lufttørket spekeskinke, 2 forrettporsjoner
Ingredienser:
100 gram risotto-ris
2-3 ss olivenolje
1 sjalottløk, finhakket
1 dl hvitvin
2 dl kyllingkraft, kokvarm
25 gram smør, i terninger
50 gram parmesan, revet
salt og pepper
litt sitronsaft
3 ferske grønne asparges
150 gram god spekeskinke

Fremgangsmåte:
Bruk en tykkbunnet kjele. Sett kjelen til varming på middels varme med litt olivenolje i. Finhakk løken, og fres den i oljen til løken er blank og litt myk. Tilsett ris og en klype salt. Stek videre i ca. 3 minutter mens du rører hele tiden. Riskornene skal bli blanke av oljen, men det må ikke blir brunt.

Tilsett hvitvinen og fortsett å røre til all hvitvinen er dampet inn. Når den er fordampet tilsetter du litt og litt kokende buljong, ca. en øse om gangen. Skru ned varmen slik at risen bare småkoker, og fortsett å tilsette buljong litt og litt mens du rører hele tiden. La all væske trekke inn i riskornene før du tilsetter mer. Etter ca. 15 minutter er risen myk og kremete, men med en liten tyggemotstand (al dente).

Knekk av den nederste delen av aspargesen, og skjær resten i 2 cm lange biter. Aspargesen trenger litt varmebehandling før spising, og jeg la den bare over i risottoen slik at den beholdt sprøheten sin. Ellers kan man kjapt forvelle den eller smørkoke den.

Ta risottokjelen av varmen, tilsett smør og revet parmesan og rør sånn at det smelter inn i risen. Smak til med sitron, salt og pepper.

Server risottoen med tynne skiver av spekeskinke og evt. litt ekstra høvlet parmesan på toppen.
4 kommentarer:

 1. Risotto er virkelig godt ja :)

  SvarSlett
 2. Jeg får vann i munnen av å lese bloggen din. Alt du lager ser så godt ut! Gleder meg til jeg ikke lenger er student og kan lage sånn mat også.

  SvarSlett
 3. Takk skal du ha, Hedda, det var hyggelig sagt!
  Jeg lagde sjelden slik mat når jeg var student selv, det ble mye spagetti med ketchup...

  SvarSlett