onsdag 29. juni 2011

Gammeldags sjokoladekake med vaniljekrem

Det søte liv har en enorm oppskriftsamling på deilige kaker. Jeg har prøvd ganske mange av oppskriftene, og de aller, aller fleste har vært veldig gode. For litt siden hadde jeg lyst å lage en sjokoladekake som ikke var langpannekake, og gjerne også bruke kefir som jeg synes gir veldig saftige kaker. Det søte liv hadde mange forslag til slike kaker, og jeg valgte tilslutt en som het Gammeldags sjokoladekake. Kaken er myk, saftig og fylles med en god sjokoladekrem. Kaken har også kanel i røra, men det sløyfet jeg. I tillegg fylte jeg den med vaniljekrem, veldig godt sammen med sjokoladekremen.

Her er oppskriften med mine tilpasninger:

Gammeldags sjokoladekake
Ingredienser til kakebunnen:
1 stort egg
3 dl sukker
4 dl kefir
100 gram smør
3 ss kakao
1 ts natron
6 dl hvetemel

Ingredienser til sjokoladekremen:
100 gram smør
2 ss kakao
1 ts vaniljesukker
500 gram melis (1 hel pakke)
4 ss kaffe
2-3 ss melk (man kan fint bruke bare kaffe eller bare melk også)

Annet:
1/2 pakke Piano vaniljekrem
Kakepynt

Fremgangsmåte:
Pisk sammen egg og sukker til en lett eggedosis. Tilsett kefir og pisk litt til. Smelt smøret og bland det inn. Bland det tørre i en egen bolle, sikt det gjerne sammen, og tilsett det tørre til det våte. Bland godt.
Hell røra i en 26 cm smurt springform med bakepapir i bunnen. Stekes på 190 grader i 45 minutter, nederst i ovnen. Følg med mot slutten av steketiden og legg evt. et bakepapir over kaka hvis overflaten blir for mørkt. Bruk en kakepinne e.l. og sjekk at kaka er gjennomstekt før den tas ut. Avkjøl kaka i formen, på rist.

Kremen lages ved å smelte smør, bland det sammen med de øvrige ingrediensene og pisk til du får en luftig krem.

Skjær rundt kanten på kaka for å løsne den fra formen og dra forsiktig av bakepapiret i bunnen. Del den i to, og legg bunnen på et fat. Smør ca. 1/3 av sjokoladekremen utover bunnen. Fordel deretter vaniljekremen utover sjokoladekremen, og legg toppen av kaka på. Fordel resten av sjokoladekremen langs sidene og på toppen, bruk gjerne sprøytepose for å få et fint mønster.

Pynt tilslutt med litt kakepynt eller kakestrøssel.

Kaken kan fryses, men holder seg myk og saftig i flere dager ved oppbevaring i kjøleskap.

Pyntet med hvite og rosa hjerter og rosa sukker

Masse sjokoladekrem langs kanten, med et merke fra en
lillesøsterfinger som så gjerne ville smake
Saftig og god, vaniljekrem inni var en suksess

Jeg skulle gjerne servert denne kaken på det nye, rosa fatet mitt, men det er litt lite og passer nok best til småkaker og muffins. Sånn til daglig brukes fatet som lysfat på spisebordet vårt, for det går jo ikke an å putte det fine fatet bort i et skap.

Rosa glassfat, kjøpt hos Himmelske Gleder

torsdag 23. juni 2011

Stekt ris med kylling, deilig restemat

Innimellom er det litt for mange rester i kjøleskapet, og ingen av restene er alene nok til å dekke middagsbehovet til 4 sultne mennesker. Da blir det en liten buffet der man kan forsyne seg litt av mange ulike retter, og alle kan få litt ekstra av det de liker best. Forrige gang vi hadde "restebuffet" lagde jeg meg stekt ris med kylling, noe ingen av de andre hadde lyst på.

Stekt ris med kylling, 1 porsjon
1 kyllingfilet, ferdig stekt og krydret (jeg hadde grillet den med hvitløksmarinade dagen før)
1,5 dl ferdig kokt ris, kald
1/4 rød paprika
1/2 rød løk
1 fedd hvitløk
6-8 sukkererter
2 ferske sjampinjonger
2 ts søt chilisaus
1 ts soyasaus
evt. salt og pepper
ferdig stekt omelett tilsvarende 1 egg
olje til steking

Del kyllingen i små biter, det samme med grønnsakene. Skjær omeletten i strimler. Varm opp oljen i en stekepanne, tilsett sjampinjong, hvitløk og rødløk og la det surre 2-3 minutter uten å bli brunt. Tilsett kylling og ris, rørestek videre til alt er gjennomvarmt. Tilsett grønnsakene, chilisaus og soyasaus, rør godt hele tiden. Smak til med salt og pepper.

Anrett på tallerken eller i en bolle og legg strimler av omelett på toppen. Pynt gjerne med litt frisk koriander.

onsdag 22. juni 2011

Prinsessesko

Jeg og høyhæla sko har ikke vært venner på mange år. Jeg har ett par ganger klart 3 cm høye hæler, og selv det ga meg problemer etter en liten stund. Brudesko var nesten umulig å finne, jeg måtte kjøpe noen rådyre for å finne noen jeg kunne ha en hel dag.

Brudeskoene mine, slitne etter en laaaang dag

Vi har en Noa-Noa butikk i nærheten. Jeg har ikke våget meg inn der en gang, for der har de jo ikke noe som passer til meg. Etter at jeg kom inn i mindre og mindre størrelser på stormotebutikker, skjønte jeg at jeg måtte prøve meg i en "vanlig" butikk også, og Noa-Noa fristet veldig. Og jammen meg passet klærne de hadde der. Riktignok den største størrelsen, og ikke alle typer plagg, men allikevel!

Jeg kjøpte først en "bestefargenser" og en topp, så tilbake dagen etter og kjøpte en nydelig kjole (jeg vet ikke helt når jeg skal få brukt den, men...).

Litt vanskelig å få tatt et bilde som viser
kjolen skikkelig

Øverst på en av hyllene så jeg også et par lekre sko. Rosa, litt skinnende og med ca. 5 cm høy hæl. Tenkte at det ikke var noe for meg, men etter ett par tenkeminutter måtte jeg bare prøve dem. Og de var passe! Og det gikk til og med an å med sånne hæler, ikke bare sitte, og jeg følte meg jo så høy. (Jeg er bare 166 cm høy så 5 cm til gjorde at jeg følte meg på høyde med liksom-trønderen, noe jeg selvsagt ikke gjorde i virkeligheten.)





Så nå venter jeg bare på en skikkelig anledning til å bruke skoene, og kjolen, hvis ikke blir det prinsessetendenser på jobb en dag.  

tirsdag 21. juni 2011

Amerikanske pannekaker

Innimellom er det lov å ha en fullstendig ufornuftig og usunn frokost, er det ikke? Og amerikanske pannekaker med smør, sukker, syltetøy, sjokolade, lønnesirup og/eller bacon må nok gå under både begrepet ufornuftig og usunn.

Bilder lånt fra google

Men, ett par-tre ganger i året lager jeg det allikevel, og søndagsfrokosten i denne helgen besto av en haug med slike små, deilige pannekaker. Vi har ikke så veldig avansert tilbehør; her er det bare smør, sukker og/eller syltetøy det går i.

Amerikanske pannekaker, ca. 20 stk.
Ingredienser:
225 gram hvetemel
3 ts bakepulver
1 ss sukker
3 dl melk
30 gram smeltet smør
2 egg

Fremgangsmåte:
Rør sammen det tørre i en bolle, og det våte i en annen. Bland, men ikke rør det glatt. (Det gir seige pannekaker.) Stekes i smør på middels varme, 3-4 stk. i panna om gangen.
Serveres med det du måtte ønske av godsaker. Hvis du vil ha det bittelitt sunnere er det veldig godt med friske bær eller frukt til også.




mandag 20. juni 2011

Kyllingburgere

For litt siden kom jeg over nok en matblogg, Lars spiser, drikker og synser. Han hadde en spennende oppskrift på hamburgere, særlig tilbehøret så veldig fristende ut. Jeg hadde en pose med hjemmelagde hamburgerbrød i fryseren, og tenkte at hamburgere kunne være en grei middag den siste dagen med storebrors fetter-overnattingsbesøk. Optimistisk gikk jeg til og med til innkjøp av en hamburgergrillrist, vi kunne jo få finvær og dermed grille burgere? Akkurat det kunne jeg visst spart meg, men burgere skulle vi ha allikevel, med tilbehør inspirert av Lars og burgere etter egen oppskrift.

Her er oppskriftene:

Kyllingburgere, 6 stk.
Ingredienser:
600 gram kyllingkjøttdeig
1 liten rødløk
2 fedd hvitløk
1 ts sennep
1 egg
4 ss melk eller vann
2 ss strøbrød
1 ss havregryn
salt og pepper
litt muskatnøtt
litt paprikapulver
3 ss hakkete, friske urter, for eksempel basilikum og persille eller oregano og timian

Fremgangsmåte:
Bland melk/vann med strøbrød og havregryn, la det stå og svelle ca. 5 minutter. Riv eller finhakk løk og hvitløk, og bland det med kyllingkjøttdeigen. Pisk egget lett sammen, og tilsett egg, krydder, urter og strøbrødblandingen. Bland alt godt sammen, gjerne med hendene, men det kan selvsagt gjøres i en kjøkkenmaskin. Deigen blir ganske løs, men lar seg fint forme til hamburgere.
Ta vann på hendene og på en skjærefjøl. Del deigen i 6 deler og form runde, litt flate hamburgere på skjærefjøla. Stek burgerne i en godt varmet stekepanne, tre om gangen, ca. 2 minutter på hver side. Legg de deretter i en ildfast form og stek de videre i stekeovnen på 220 grader, i ca. 8 minutter. Det er viktig at de er helt gjennomstekte, men fortsatt saftige.

Tomatdressing
Ingredienser:
20 cherrytomater (evt. 8 vanlige)
1 ss hvitvinseddik og 1 ss balsamicoeddik
1 dl majones
1 fedd hvitløk, finhakket
1/2 rødløk, finhakket
1/2 chili, finhakket grønn for litt mildere versjon, finhakket rød hvis du vil ha det litt sterkere
salt, pepper og ørlite sukker

Fremgangsmåte:
Del tomatene i småbiter (det holder å dele dem i to hvis du bruker cherrytomater), og press ut innmaten. Behold 2-3 stykker med innmat til pynt. Ha over i en liten bolle, tilsett resten av ingrediensene og bland godt. Sett kaldt inntil servering, gjerne noen timer; kan også fint lages dagen før.



Balsamicomarinerte sjampinjonger
Ingredienser:
10 middels store sjampinjonger
1/2 rødløk
1 fedd hvitløk
1 dl god olje
1 dl balsamicoeddik
salt, pepper og ørlite sukker

Fremgangsmåte:
Børst sjampinjongene rene eller "skrell" dem (dvs. ta tak i det ytterste laget og dra av fra undersiden). Del dem i terninger. Finhakk løk og hvitløk. Visp sammen olje og eddik, smak til med salt, pepper og sukker. Bland inn sjampinjong, løk og hvitløk. La stå en stund før servering; dette kan også lages dagen før.


Ellers serverte jeg burgerne med ost, bacon, salatblader og agurkskiver. Og ketsjup så klart, det er ikke mange middager barna ikke vil ha ketsjup til...(Kanskje det må bli neste hjemmelagde prosjekt; å lage ketsjup selv?)





Litt kjedelig bilder av min burger. Jeg får ikke plass i den nye maven til så mye mer enn kjøttet, og det er jo der proteinene er, men tomatdressingen måtte jeg smake på. (Hamburgerbrødet er egentlig bare med for bildets skyld, så mye brød kan jeg ikke spise uten å få veldig vondt i maven.) Sjampinjongene spiste jeg ved siden av, det ble litt voldsomt med de oppå tomatene. Veldig godt tilbehør, og tomatdressingen erstatter glatt hamburgerdressing for min del, selv om jeg har planer om å lage hjemmelaget hamburgerdressing en gang også. Sjampinjongene tror jeg egentlig passer bedre til annen grillmat, for eksempel svinefilet.

søndag 19. juni 2011

Hjemmelaget majones

Jeg spiser ikke mye majones (lenger...), men hvis jeg gjør det MÅ det være Mills lettmajones. Men en av oppskriftene til søndagens burgertilbehør krevde Hellmans majones, noe jeg ikke klarte å få tak i i de nærmeste butikkene. Jeg bestemte meg derfor for å prøve å lage majones selv; det påstås jo å være så enkelt og så veldig mye bedre enn kjøpemajones.

Jeg ville bare ha en helt enkel utgave, ikke noe smakstilsetninger som for eksempel hvitløk, soltørket tomat eller karri. Jeg brukte derfor bare eggeplommer, sennep, sitronsaft, salt, pepper og olje. Og jeg turte ikke gå for hurtigvarianten denne første gangen, det vil si med stavmikser og all oljen i på en gang. Jeg fant mange oppskrifter på nettet, og brukte litt fra mange.

Her er "min" versjon:

Hjemmelaget majones, ca. 3 dl
Ingredienser:
2 eggeplommer
4 ts sitronsaft
1 ts sennep, Dijon-sennep anbefales
litt salt og pepper
2 dl god olje, men ikke extra virgin olivenolje

Fremgangsmåte:
NB! Alle ingrediensene MÅ ha romtemperatur, spesielt viktig med eggeplommer og olje. Hvis ikke vil du få problemer med at majonesen skiller seg.
Pisk eggeplommene godt sammen, gjerne med elektrisk håndmikser. Bland inn sitronsaft, sennep, salt og pepper. Pisk til alt er lyst og "skummende". Tilsett så oljen i svært små mengder om gangen, gjerne bare noen dråper til å begynne med, mens du fortsetter å piske. Etterhvert som mer og mer olje er tilsatt og majonesen begynner å tykne kan du tilsette oljen i en tynn, jevn stråle. Pass på å piske hele tiden, og vips; ferdig majones!

Gul og fin!

Oppbevares på tett glass, i kjøleskap. Holdbarheten kan ikke sammenlignes med ferdigkjøpt. Her er det jo ingen konserveringsmidler. Oppbevares den mørkt og kaldt kan du nok ha den i opp til 2 uker, men blir den tatt hyppig ut av kjøleskapet og stående litt i romtemperatur hver gang er den nok ikke så god etter bare få dager.

Skulle forresten majonesen skille seg er det mulig å redde den ved å starte på nytt med en ny eggeplomme i en ny bolle. Pisk den sammen og tilsett den skilte majonesen i ørsmå mengder om gangen til du har fått blandet inn alt og ingenting har skilt seg igjen.

Av smakstilsetninger er det bare å ta det man liker. En klassiker er jo aioli. Da tilsetter du presset hvitløk, allerede sammen med eggeplommene. For eksempel 1 fedd pr. eggeplomme. Blander du i litt kapers og sylteagurk blir det remulade (evt. litt moset ansjos også). Litt chili eller bare litt ekstra sitron eller sennep gir også gode majoneser.

lørdag 18. juni 2011

Mål nr. 3 er i boks

Når jeg satte meg mål etter operasjonen var jeg veldig redd for å være for optimistisk. Det med å "gå på en smell" når det gjelder vektnedgang er dessverre veldig kjent for meg; sjelden har jeg klart å gå ned det jeg har ønsket, i det tempoet jeg har ønsket. Så denne gangen satte jeg tredje delmål langt fram i tid, for tenk om operasjonen ikke virket så godt på akkurat meg?

Tredje mål var å gå ned 40 kilo innen jul. I mai begynte jeg å forstå at det var litt vel pessimistisk å sette "fristen" helt fram til jul; jeg bikket minus 30 kilo i slutten av april. Dermed justerte jeg tidsfristen litt, til slutten av august. Turte ikke å sette det noe før, man hører jo så mye om at folk får platåer og står stille i ukesvis. Mai gikk litt tregt vektmessig. Bare 6 kilo hele måneden, godt hjulpet av en Frankrikeferie med litt for mange gamle synder med i bagasjen. Når juni kom manglet det nesten 4 kilo på augustmålet, så jeg var fortsatt ikke sikker på at august var for langt frem.

Midtveis i juni manglet 1,5 kilo, og jeg begynte å bli irritert på meg selv for at jeg ikke satset litt mer, og i et øyeblikk av galskap bestemte jeg meg for å framskynde tidspunktet til 25. juni, nøyaktig 5 måneder etter operasjonen. 1,5 kilo på 2 uker burde ikke være en umulighet. Selv som uoperert kunne jeg fint klart det.

Og i dag, 20 uker og 4 dager, eller 4 måneder og 3 uker, etter operasjonen kom det etterlengtede tallet frem på vekta. Jeg har nå gått ned 40,1 kilo!

Klassisk sammenligning med smørpakker. 40 kilo = 80 smørpakker

Det tilsvarer 56% av overvekten min, så jeg har fortsatt en lang vei igjen, men jeg er over halvveis!

Dermed er alle mine uttrykte mål oppnådd. Jeg har ikke klart å tenke så veldig mye lenger frem, for det har vært så uvirkelig at det er JEG som skal bli slank! Det har jeg ikke vært siden ungdomsskolen, og det er lenge siden altså. Jeg har tenkt mye i det siste på hva jeg skal ha som mål nå, og jeg har bestemt meg for å ikke ha tidsfrister på mer enn ett par ting.

Mål, uten prioritert rekkefølge:
- Komme igang med trening (gå tur, styrkeøvelser hjemme, prøve strikk eller rockering)
- Kjøpe sykkel (og begynne å sykle, ikke bare lagre den i boden)
- Kjøpe ski til vinteren og gå på skitur
- Tørre å prøve klær i flere vanlige butikker, ikke bare stormotebutikker og stormoteavdelinger
- Ikke bare kjøpe svarte klær
- Kaste eller selge eller gi bort alt av klær fra min storhetsperiode, ikke spare på noe "i tilfelle"
- Få på meg olabuksa til liksom-trønderen

Mål med en viss tidsplan, fortsatt temmelig nøkternt satt opp:
- Komme under 30 i BMI innen bursdagen min i mars 2012
- Komme under 28 i BMI, og dermed være kandidat for plastiske operasjoner for å fjerne overflødig hud, innen bursdagen min i 2013
- Gjennomføre plastiske operasjoner på armer, bryst og mave i løpet av 2014

Jeg VET, ikke bare tror, at livet mitt aldri blir det samme igjen, og den gleden jeg føler ved de første 40 kommer til å bli mangedoblet når de siste 30 kiloene forsvinner.