torsdag 4. mars 2010

Ukesplan for middager

Etter at jeg oppdaget Den Store Forumverdenen ble jeg oppmerksom på at noen var så strukturerte i hverdagen sin at de faktisk lagde en plan for hva de skulle spise til middag i en hel uke, og noen var til og med så gærne at de lagde for flere uker i samme slengen! Jeg oppdaget også at dette fenomenet var tilstede i min egen nettbarselgruppe Førstedamene ved Nybaktmamma og begynte å ane at det kunne ha noe for seg.
Etter å ha latt tanken modnes i 2-3 år (ja, på noen områder er jeg litt treg), og etter å ha irritert meg i nesten 5 år over liksom-trønderens evige mas om hva vi skulle ha til middag, fant jeg ut at det var på tide å prøve ukesplaner her i huset også.

Utstyrt med nettilgang, kokebøker, utrevne oppskrifter fra diverse blader og kalender med oversikt over familiens avtaler de nærmeste ukene, begynte jeg arbeidet med å lage middagsplan for ikke bare 1, men 4 uker! Og det var faktisk veldig moro og ikke minst, enkelt og ganske kjapt gjort.
Vi er nå igang med vår tredje 4-ukersplan, og selv om enkelte dager har utgått pga sykdom eller fordi vi har blitt bedt bort på middag, fungerer det overraskende bra. Planen er hengt opp på kjøkkenet og liksom-trønderen er i ekstase over å få vite hva han skal spise til middag fredag om 3 uker.
De erfarte fordelene med en slik plan kan ramses opp i lange baner:
 • jeg kan skrive handleliste en uke i forveien, om jeg vil, og bare printe ut når vi skal i butikken
 • maten kan forberedes i god tid i forveien, jeg kan kutte opp grønnsaker og kjøtt tidlig på dagen, poteter kan skrelles kvelden før, alt som skal tines tas ut av fryseren i god tid
 • vi prøver ut masse nye, spennende oppskrifter
 • vi unngår mange impulskjøp og får brukt opp mat som allerede er lagret i fryseren
 • i det hele tatt en veldig vellykket måte å få inn litt struktur på i en hektisk småbarnsfamiliehverdag
Denne uken har det stått dette på planen:
Mandag: Grillet kylling, salat, frosne pitabrød
Tirsdag: Fjordlandmiddag for mann og barn (når jeg har avtaler på ettermiddagstid utgår middagslaging)
Onsdag: Pølsegryte (tomatsausbasert) med pasta
Torsdag: Wok med svinekjøtt, grønnsaker og nudler
Fredag: Gjærkake med ost og skinke fyll
Lørdag: Risengrynsgrøt på dagen. Fondue til de voksne på kvelden (biffkjøtt, ovnsstekte poteter, grønnsaker/salat, sauser)
Søndag: Kyllingfajitas med salat og guacomole


Hvor blir det av middagen min?

2 kommentarer:

 1. Fin blogg du har laget :) Får lyst å prøve flere av oppskriftene dine.

  SvarSlett
 2. Jeg har ikke helt skjønt hvordan jeg finner igjen kommentarene her før nå så jeg beklager at jeg ikke har takket for komplimentet.

  Så koselig at du har lyst å prøve noen oppskrifter, jeg håper selvsagt at bloggen skal være til matinspirasjon hos andre også :)

  SvarSlett