mandag 15. mars 2010

Allsidig gjærdeigoppskrift

Jeg har igjen en oppskrift fra Det søte liv som jeg vil skryte av. Jeg har aldri klart å få til gjærdeiger før jeg fikk kjøkkenmaskin, men nå går det som en lek. Iallefall om komfyren min hadde vært litt mer samarbeidsvillig.

Denne søte gjærdeigen er litt annerledes enn andre jeg har vært borte i. I stedet for sukker skal man bruke melis, væsken skal kokes opp, og man trenger ikke la deigen heve før man triller ut boller eller hva man nå skal lage.

Du trenger til deigen:

1 liter melk
300 gram smør
250 gram melis
100 gram fersk gjær eller to poser tørrgjær
0,5 ts kardemomme
1,5 kg hvetemel (evt. noe mer)
1 egg til pensling

Til skillingsboller og solskinnsboller trenger du også:
Smeltet smør
Sukker
Kanel
Ferdig vaniljekrem

Slik gjør du:
Kok opp melk, smør og melis. Avkjøl blandingen til fingervarmt og rør ut gjæren i væsken om du bruker fersk gjær. Bland sammen kardemomme, hvetemel og tørrgjær om du bruker det, og tilsett væsken. Elt deigen godt. Det kan hende du må justere litt på melmengden, deigen skal ikke være løs og klissete, men smidig og god å trille.

Deigen kan trilles ut til boller med en gang, du får ca. 40 store boller. Legg dem på bakepapirdekket stekebrett, sett dem på et lunt sted og la heve i ca. 1 time. Pensle med egg før steking. Bollene stekes midt i ovnen på 230-250 grader i 7-10 minutter.

Til skillingsboller eller solskinnsboller pleier jeg å la deigen heve 30 minutter før jeg kjevler den ut til to rektangler, ca. 30 x 45 cm. Pensle hvert rektangel med et tynt lag med smeltet smør, strø over sukker og kanel før du ruller deigen sammen fra langsiden til en pølse. Hver pølse deles i 15-20 stykker, avhengig av hvor store boller du ønsker. Legg dem på bakepapirdekket stekebrett, settes på et lunt sted og la heve i ca. 1 time.

Dersom du vil lage solskinnsboller (skillingsboller med vaniljekrem) lager du en liten grop med en finger midt i hver av skillingsbollene, og legger 1 ss med ferdig vaniljekrem i hver grop. Pensle med egg før steking (den delen som ikke er dekket av vaniljekrem).
Bollene stekes midt i ovnen på 225 grader i 12-15 minutter.

I dag lagde jeg både skillingsboller og solskinnsboller, ca. 15 av hver. Jeg tenkte at det spilte sikkert ingen rolle om jeg la på vaniljekremen før heving, men etter stekingen oppdaget jeg grunnen til at det skal legges på etter heving.Alle var ikke like ille heldigvis.


Dessverre ble de potensielt perfekte bollene igjen ødelagt av min håpløst sterke undervarme så alle bunnene må skjæres av før vi kan spise dem. Jammen godt den komfyren skal på service om ett par dager!


Nam!

2 kommentarer:

  1. Haha, jeg synes de så gode ut jeg!

    SvarSlett
  2. De var jo det, egentlig, man måtte bare skjære bort bunnen på alle sammen. Men min kjære klarte å spise opp alle solskinnsbollene på to dager så jeg regner med at de falt i smak hos han og.

    SvarSlett