søndag 3. april 2011

Hjemmelaget knekkebrød

Jeg lever på knekkebrød for tiden, iallefall føles det sånn. Og etterhvert har de butikkjøpte knekkebrødene blitt utrolig kjedelige, så jeg bestemte meg for å kaste meg på trenden med å bake knekkebrød selv. Jeg leste flere oppskrifter, som alle var temmelig like egentlig, og synes det var litt avskrekkende med alle de ulike kornsortene det skulle være i. Jeg prøvde derfor først en Toro-pose, bare for å se om jeg synes det var noe godt, og det var det! Så da ble neste batch helt hjemmelaget, og etterhvert har jeg byttet ut de kornsortene som jeg ikke er så begeistret for med noen jeg liker bedre.

Dette er oppskriften jeg tar utgangspunkt i:

Hjemmelagde knekkebrød, ca. 40 stk

Ingredienser:
4 dl sammalt hvete, grov
4 dl store havregryn
2 dl solsikkekjerner
1 dl sesamfrø
1 dl linfrø
1 ts salt
7 dl vann

Fremgangsmåte:
Sett ovnen på 160 grader, varmluft. Mål opp alt det tørre, bland godt og tilsett vann. Rør alt sammen til en jevn masse, la stå ca. 10 minutter å svelle. Fordel deigen på to bakepapirkledde stekebrett. Stryk deigen godt ut med en slikkepott, pass på så den blir like tynn overalt. Glatt til kantene litt så de blir penest mulig.
Sett begge brettene inn i ovnen, stek først i 10 minutter. Ta platene ut, bruk et pizzahjul for å rute opp knekkebrødene (jeg deler oftest opp i 4x6 ruter), og sett platene inn igjen. Stek videre i 1 time, men bytt plass på stekeplatene etter halvgått tid.
Ta platene ut etter endt steketid, brekk knekkebrødene helt fra hverandre og avkjøl på rist. Dersom knekkebrødene ikke er helt gjennomstekte stekes de videre på rist ved 100 grader med ovnsdøra på gløtt. Prøv først med 10 minutter ekstra. Jeg opplever alltid at kantene er stekt, mens de midtre bitene trenger ekstra steking.
Knekkebrødene oppbevares best i en tett boks.
 
Variasjoner:
Jeg er veldig glad i solsikkefrø, så jeg har ofte brukt mer av det og mindre linfrø. Har også med hell byttet ut halvparten av linfrøene eller sesamfrøene med gresskarkjerner.
 
Før steking

Ferdig stekt, ligger til avkjøling

Klare til å nytes, gjerne med ost og paprika, nam!

2 kommentarer:

 1. Hei hopp Trine!
  Hyggelig å følge med deg på bloggen din:)

  Jeg har også prøvd meg på hjemmelagede knekkebrød og kommet frem til at hvis jeg tilsetter litt mer vann og fordeler de på tre stekeplater, smaker de enda bedre:P
  Forskjellen på din og min oppskrift er at jeg har 2 dl av alle ingrediensene (linfrø, sesamfrø, solsikkefrø, havrekli, storehavregryn og siktet rugmel. Ok, litt forskjell på ingrediensene og) Det står at jeg skal bruke 8 dl vann, men jeg tar nærmere 9 og har bittelitt mer av rugmel og havregryn. Hmm, håper jeg gjore meg fostått:)
  Når jeg fordeler dette på tre stekeplater får jeg fler og de smaker faktisk enda bedre når de er tynne.

  Mvh Siw

  SvarSlett
 2. Så koselig at du kommenterer her :)

  Takk for tips! Disse blir egentlig litt for tjukke ja, da skal jeg prøve litt mer mel og vann neste gang og heller fordele til 3 plater.

  SvarSlett