Innbakt kjøttbrød med Duchesse poteter og sjampinjongstuing, 4-6 porsjoner
Kjøttbrødet:
600 gram kjøttdeig
1 pakke frossen butterdeig
1 dl tomatketchup eller chilisaus (evt. tomatpure og litt sukker)
1 ts salt
grovmalt pepper
3 egg
1 finhakket løk
2 fedd finhakket hvitløk
2 ss friske krydderurter, finhakket (jeg brukte bladpersille og timian)
Pisk eggene lett sammen. Bland sammen kjøttdeig, ketchup, salt, pepper og egg, enten for hånd eller i en kjøkkenmaskin. Hold tilbake litt av eggeblandingen som du kan bruke til pensling.
Tilsett løk, hvitløk og urter. Form deigen til et kjøttbrød og legg det i en ildfast form. Stek kjøttbrødet ved 200 grader i 30 min. Avkjøl og hell av overskytende væske.
Kjevle ut butterdeigen til et rektangel som er stort nok til å pakke inn kjøttbrødet, og legg det flatt på et bakepapirkledt stekebrett. Skjær deigen som er på siden av kjøttbrødet i brede strimler. Brett kortsidene opp langs kjøttbrødet, og legg deretter "sidedeigstripene" i et sikksakkmønster over slik at det ser pent ut. (Veldig vanskelig å forklare godt nok...)
Pensle deigen med egg, og stek brødet på 200 grader i 40-50 minutter. Hvis overflaten blir veldig mørk før steketiden er omme kan man legge et ark med bakepapir over.
Butterdeigen ble dessverre for lite stekt på toppen der deiglaget ble for tykt.
Duchessepoteter:
10-12 middels store poteter
3 egg
1-2 dl matfløte
salt, pepper og revet muskatnøtt
Kok potetene helt møre, hell av vannet og legg potetene tilbake i kjelen. La de stå på avslått plate å dampe seg helt tørre. Mos de veldig godt, bruk gjerne potetpresse. Pisk eggene lett sammen og bland det med potetene. Tilsett fløte til passende konsistens; litt fastere enn vanlig potetmos. Smak til med salt, pepper og revet muskatnøtt.
Fyll potetmassen i en sprøytepose og lag potettopper på bakepapirkledt stekeplate. Pensle toppene forsiktig med egg, og stek dem gylne midt i stekeovnen, på 220 grader i ca. 12 minutter, til de er gylne.
Jeg glemte å pensle dem med egg før steking, de er derfor litt bleke
Soppstuing:
400 g sopp delt i terninger eller skiver2 fedd hvitløk, finhakket
1 vårløk, finhakket
2-3 ts friske krydderurter, gjerne timian
3 dl matfløte
salt og pepper
smør eller olje til steking
Børst soppen ren for jord og skjær den opp. Finhakk løk og hvitløk. Varm smør eller olje i en middels varm stekepanne og surr løk og hvitløk blank. Tilsett soppen og la den surre med en god stund slik at den først slipper væske for så å koke inn igjen. Tilsett fløte og krydder, la det få et oppkok før varmen skrus ned. La småkoke i 5-10 minutter, eller til stuingen er så tykk som man ønsker.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar