torsdag 16. juni 2011

Prinsefisk

Dette er en helt spesiell Bergensrett som ble til i anledning av et svensk prinsebesøk i byen en gang på slutten av 1800-tallet.

Bergens tidene skriver at dette er perfekt festmat, og man skal koke skikkelig fiskekraft, bruke sherry og kalvekraft i sausen og spandere på seg hummer til tilbehør. Jeg har nok valgt en noe simplere versjon, med fiskebuljong fra flaske, sitronsaft og reker; akkurat passe fjongt når jeg serverte det på vår faste fisketorsdag.

Her er oppskriften jeg brukte:

Prinsefisk, 4 porsjoner
Ingredienser til fisken:
800 g torsk, gjerne ryggfilet
1 liter vann
1 ts salt
2 ts sitronsaft (evt. 1/2 ts eddik)

Ingredienser til sausen:
2 ss smør
3 ss hvetemel
3 dl fiskekraft
2,5 dl matfløte
2 eggeplommer       
Saft fra 1/2 sitron
salt og pepper

Tilbehør
200 g reker, uten skall
1 pakke aspargestopper
1 plate butterdeig, tint
Frisk dill, finhakket
Poteter

Fremgangsmåte:
Sett potetene til koking, og begynn deretter med sausen. Smelt smør og rør inn melet. Spe med fiskekraften, kok opp under omrøring og skru deretter ned varmen. La sausen stå å trekke i 6-8 minutter, rør innimellom. Del eggene, og pisk eggeplommene inn i fløten. Tilsett egg/fløteblandingen i sausen mens du rører hele tiden. NB! Fra nå av må sausen ikke koke, den vil da skille seg og bli kornete.
Smak til sausen med salt, pepper og sitronsaft. Hold sausen varm mens fisken tilberedes.

Fisken:
Del torsken i passende serveringsstykker. Kok opp rikelig med vann i en stor kjele. Tilsett salt og sitron/eddik. Legg i fisken og la den trekke i 6-8 min. Det skal være nok til at fisken er gjennomkokt, men da må den være helt tint på forhånd. Legg til tid hvis fisken er helt eller delvis frossen. Ta opp fisken med hulløse, la den renne godt av seg og legg den over på en tallerken eller serveringsfat.

Butterdeigsnipper:
Mens fisken står og trekker kan man steke butterdeigsnippene. Del butterdeigen i snipper, altså små trekanter, eller skjær ut halvmåner. Legg de på bakepapirkledd stekebrett, og stek i 5-6 minutter på 225 grader. Avkjøl på rist. Man kan evt. pensle snippene med sammenpisket egg og strø flaksalt over før steking.

Morsom oppblåst fasong etter steking

Asparges:
Kok opp vann med litt salt og sukker. Legg i aspargestoppene og la de koke i 3 minutter. Hell av vannet og legg de ved siden av fisken på serveringsfatet.

Ved servering helles sausen over fisken på fatet, pynt med reker og litt frisk dill på toppen og server kokte poteter og butterdeigsnippene til.Hva skal man si om denne retten? Det ble litt tamt på en måte. Sausen var riktignok nydelig, og veldig god til aspargesen, men ellers var det bare vanlig kokt torsk liksom. Tror det hadde blitt mer smaksrikt med en litt sprekere fisk. Liksom-trønderen spiste laks i stedet for torsk, men han hadde ikke sansen for sausen så jeg vet ikke om det var en bedre kombinasjon. Sausen passer nok til all slags fisk, og bytter man ut fiskekraft med kyllingkraft så har man en kjempegod saus til kylling også, særlig om man bytter ut sitronsaften med appelsinsaft i tillegg.Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar