søndag 5. juni 2011

Ostekake med jordbær

Mine to søte nieser fyller 3 år til uka, og vi har familiefeiring i helga. Jeg tilbød meg å bake en kake, og ønsket var da oreokake eller ostekake. Jeg har bakt så mange oreokaker, så denne gangen valgte jeg ostekake. Min faste ostekake er en helt "vanlig" med kjeksbunn og sitronsmak på fyllet. Nå ville jeg prøve en med gelelokk på toppen, så jeg gikk inn på Det søte liv for å finne en ny oppskrift. Der var det som vanlig et hav av deilige kaker; jeg valgte denne med jordbær.

Ostekake med jordbær
Bunn:
225 gram bixitkjeks eller annen søt havrekjeks
100 gram smør

Ostekrem:
1 pakke jordbærgele
2,5 dl kokende vann
100 gram melis
1 ts vaniljesukker
200 gram kremost, f.eks Philadelphia (1 pakke) eller Tine naturell kremost (ca. 1,5 pakke)
1 beger lettrømme
1 kartong kremfløte (0,33 l)

Gelelokk:
En kurv friske jordbær eller en pose frosne bær (som må tines først)
1 pakke jordbærgele
2,5 dl væske (bruk vann eller væsken fra de frosne bærene etter de har tint)

Kok opp vann og tilsett gelepulveret fra den ene pakken, rør til alt pulveret er oppløst. Avkjøl, men pass på at det fortsatt er flytende.

Knus kjeks til bunnen. (De kan knuses i f.eks stavmikser, kjøkkenmaskin eller for hånd ved å legge kjeksen i en pose og slå løs med en kjevle.) Smelt smør og bland det godt med den knuste kjeksen. Press kjeksmassen ut i en 26 cm kakeform. Det beste er å lage kjeksbunn direkte på serveringsfat. Hvis man ikke har slike springformer som er til å feste på et fat kan man legge en  vanlig springformring oppå et fat, feste med litt tape 4-5 steder før man trykker kjeksblandingen godt utover bunnen og helt inntil ringen. Alternativt kan man selvsagt bruke en vanlig springform, det blir bare litt vanskeligere å få løs stykkene ved servering. Sett bunnen i kjøleskap slik at den blir helt stiv. (Minst 15 minutter, gjerne lenger.)

Pisk sammen ost og melis til en myk masse. Bland inn rømmen. Stivpisk kremfløten og bland den inn i ost/rømme-massen. Hell i den avkjølte geleen i en tynn stråle mens du pisker på lav hastighet.
Når alt er godt blandet (massen er veldig tyntflytende!) helles det over bunnen. Sett formen tilbake i kjøleskapet sånn at fyllet stivner; det tar ca. 5 timer.

Kok opp 2,5 dl vann. Dersom du bruker frosne bær kan du også bruke bærvæsken som kommer under tining, og evt. tilsette vann slik at det tilsammen blir 2,5 dl. Løs opp gelepulveret fra den andre gelepakken i den kokende væsken. Avkjøl helt, men pass på så det ikke stivner. Ta ut kakeformen fra kjøleskapet, men ikke skjær løs kaken eller ta av springformen. Fordel bær utover det stivnede ostefyllet. Hell den avkjølte geleen forsiktig over bærene så de blir dekket. Sett formen tilbake i kjøleskapet slik at gelelokket stivner.

Før servering skjærer man langs kanten på springformen og tar den forsiktig av. La kaka stå litt i romtemperatur før servering slik at bunnen løsner lettere fra underlaget. Det er også pent å pynte med litt sitronmelisse i midten av kaken før man skjærer opp.
Kaken falt visst i smak hos de fleste.
"Nam, yoghurt" var dommen fra storebror...

6 kommentarer:

 1. Denne kaka ser så høy og flott ut. Sikkert en frisk en.
  Klem

  SvarSlett
 2. Hei! Så koselig at du linket til meg. Nå skal jeg også følge med på bloggen din. Her er det mye godt. Denne varianten av ostekake skal jeg så absolutt prøve. Den så fantastisk god og pen ut med jordbærgele!

  SvarSlett
 3. Ruths datter: Takk :) Klem tilbake, håper å se litt blogging fra deg igjen.
  ChocoLana: Du har en fantastisk flott blogg! Jeg fant deg når jeg lette etter oppskrift på hjemmelagde pølsebrød, og nå har jeg lagt deg inn i lista mi så jeg får med meg alle nye innlegg :)

  SvarSlett
 4. Dette er den beste ostekaken je vet om.Je baker den i en hjerteform oppned og pynter den med jordbær da den er ferdig! namnam :)

  SvarSlett
 5. Hei. Hvor får du kjøpt sånn springform som sitter fast på fatet?

  SvarSlett
 6. Hallo Trine...Kan du kontakte meg priv? Handler om rettighetsbrudd....noen har tatt ditt bilde og bruker det som sitt..
  Rolf M.

  SvarSlett