onsdag 3. august 2011

Tacopakker med mais-og tomat-salsa og avocadomos

Liksom-trønderen elsker taco i alle former, og er faktisk retter han selv klarer å lage. Han har skjønt at hvis han skal få spist det så ofte som han ønsker måtte han bare lære seg det...Jeg kan styre min begeistring, for taco for meg har alltid vært forbundet med halsbrann. Det skjer ikke nå som jeg har fått ny mavesekk, men jeg er ikke blitt så veldig glad i det allikevel. Men innimellom står det tacoretter på menyen allikevel, for jeg må jo glede mannen i mitt liv en gang i blant også. Denne uka var det en ny variant på ukeplanen; tacoruller. Liksom-trønderen har gått og sett på den opphengte ukeplanen og glist bredt hver gang han leste fredagsmenyen. (Jeg har fortalt at han er et matvrak, sant?) Og når vi nå plutselig har lagt planer for fredagen slik at akkurat den middagen utgår, ble han helt fortvilet! Jeg har dermed måttet vrake onsdagsretten "kjøttboller i karrisaus", og heller bruke den tinte kjøttdeigen til tacorullene; mannen må jo få sin etterlengtede taco...Jeg har valgt tilbehør med endel like ingredienser, men allikevel stor variasjon i smak. Tror uansett at vi alle kommer til å lukte ganske sterkt av hvitløk i morgen...
Men, det var altså ikke lett å lage sånne ruller uten at alt fyllet datt ut igjen. Jeg lagde derfor ruller av bare en lefse, resten ble til små pakker med enten ost inni eller utenpå. Det var faktisk vel så godt, lefsa ble veldig sprø og god på de som hadde osten inni. Jeg har derfor endret oppskriften til å hete tacopakker istedet for tacoruller som opprinnelig sto på ukeplanen vår.

Tacopakker eller tacoruller, 4 porsjoner
Ingredienser:
400 gram kjøttdeig
Smør eller olje til bruning
1 pose tacomiks eller lag tacokrydder selv (se oppskrift lenger ned)
1 kinesisk hvitløk, finhakket
1/2 rødløk, finhakket
2 dl creme fraiche
1/4 ts tabasco eller litt finhakket rød chili
5 tortillalefser, middels store
1-2 dl revet ost

Fremgangsmåte: 
Forvarm stekeovnen til 250 grader. Finhakk løk og hvitløk. Brun kjøttdeig i smør eller olje. Rør inn tacokrydderet, hvitløk, løk og creme fraiche. La det surre i 3-5 minutter. Smak til med tabasco eller chili.

Fordel kjøttsausen på tortillalefsene og rull dem sammen. Skjær av kantene, og skjær hver rull i 5 jevnstore stykker. Legg dem med snittflaten opp i smurt, ildfast form. Dryss ost over. Gratiner retten høyt i ovnen i ca. 5 minutter. Alternativt, og mye enklere, er å pakke lefsa godt rundt kjøttfyllet. Legg fyllet på midten av lefsa, strø ost over kjøttfyllet, og pakk det sammen slik at det blir en firkantet form. Legges i ildfast form med skjøten ned. Stekes ellers som rullene.

Maissalsa
Ingredienser
2 dl maiskorn (en liten boks)
1 middels stor tomat
½ rødløk, finhakket
1 fedd hvitløk eller 1/2 kinesisk hvitløk, finhakket
1/2 rød chili, renset og finhakket
1 ss oliven- eller rapsolje
Revet skall og saft av en lime
3 ss hakket koriander eller persille
Salt

Fremgangsmåte:
Hell vannet av maisen. Finhakk løk, hvitløk, chili og urter. Rasp skallet av limen. Bland alle ingrediensene og smak til med salt. La stå ca. 30 minutter (eller mer) så alle smakene setter seg.
For å få litt mer "tyngde" i salsaen kan man også blande inn en boks med røde eller brune bønner, godt skylt og avrent.Avokadomos
Ingredienser:
2 avokadoer
1 ss limesaft
1 dl matlagingsyoghurt
1/2 rødløk, finhakket
1 fedd hvitløk eller 1/2 kinesisk hvitløk, finhakket
Litt tabasko eller 1/4 finhakket rød chili
1 ss hakket koriander
Salt

Fremgangsmåte:
Hakk løk, hvitløk og koriander. Skrell og mos avokadoene. Bland med limesaft og yoghurt. Rør inn koriander, løk og hvitløk, smak til med salt og tabasko.Server tacorullene varme med grønn salat, salsa og avocadomos ved siden av, gjerne en ekstra skje med creme fraiche over også.

Og den maissalsaen! Det var såååå godt, jeg skulle gjerne spist opp hele skåla. Det samme med avocadomosen, som smakte akkurat som guacamole.

Og her er oppskrift på hjemmelaget tacopulver/tacokrydder. Det smaker akkurat som det man får kjøpt i poser, men inneholder ingen uhumskheter.

Tacokrydder, nok til ca. 500 gram kjøttdeig
1 ts salt
2 ts malt spisskummin
1/2 ts malt koriander
1/2 ts chilipulver
1 ts paprikapulver
1/2 ts tørket oregano
litt pepper

Bland alle krydderne sammen. Det trengs også løk og hvitløk, og da kan man enten blande inn 1/2 ts hvitløkspulver og 1/2 ts løkpulver, eller man kan bruke fersk løk og hvitløk. Jeg bruker da 1/2-1 hel kinesisk hvitløk og 1/2 rødløk, veldig finhakket, som stekes sammen med kjøttdeigen. Dryss krydderblandingen over kjøttdeigen når den er ferdig stekt, tilsett gjerne 1/2 dl vann og la det surre i 3-4 minutter på svak varme.

Man kan lage opp en kjempeporsjon som kan oppbevares på tett glass i lang tid. Man må da enten bruke løk- og hvitløkspulver, eller hakke opp fersk løk og hvitløk for hver gang. Bruk 2-3 ss av blandingen i ca. 500 gram stekt kjøttdeig.

2 kommentarer:

  1. Heldige Mr.R!!!! Og er helt enig med han at taco er snaddis! Og dette såg helt fantastisk godt ut! Må prøve meg på dette, inkl.salsaen og mosen!*vann i munnen* Og grillmaten i forrige innlegg såg også så godt ut, dere spiser så mye god mat!-Vibecke

    SvarSlett
  2. Dette så kjempegodt ut!!! Ble sulten av å se på bildene, og jeg som skal jobbe 2 timer til og trene etterpå :(

    SvarSlett