lørdag 20. august 2011

Vanilje- og sjokoladesnurrer

Vi får besøk av svigerfamilien min i kveld, og sist vi var på besøk der hadde jeg med noen vaniljekremsnurringser. De falt veldig i smak hos alle, og svigermorfar bestilte slike til neste gang vi skulle treffes. Så da ble det baking i dag. Jeg prøvde en ny gjærdeigoppskrift, som het "Franske kanelboller", selvsagt inne hos Det søte liv. Jeg brukte bare selve deigoppskriften, ikke oppskriften på utformingen, for jeg skulle jo ha i vaniljekrem og sjokolade, ikke kanel og sukker.

Her er oppskriften:

Vanilje- og sjokoladesnurrer, 30 stk
Ingredienser:
50 gram fersk gjær (eller 1 pose tørrgjær, gjerne for søte deiger)
6 dl melk
1 egg
2,5 dl sukker
1 ts kardemomme (kan sløyfes)
150 gram smør, romtemperert
17-18 dl hvetemel
1 pakke vaniljekrem, ferdig fra Piano
1 dl sjokoladepletter, evt. hakket sjokolade

Fremgangsmåte:
Varm melken til fingervarmt hvis du bruker fersk gjær. Løs opp gjæren i 5 dl av melka. (Bruker du tørrgjær bør væsken være nærmere 40 grader, max. 45 grader, og gjæren skal blandes sammen med melet.) Tilsett sammenpisket egg til melk- og gjærblandingen, og hell dette over mesteparten av melet, sukker og kardemomme. Bland alt godt sammen, minst 5 minutter på god hastighet hvis du bruker kjøkkenmaskin, en del lenger om du gjør det manuelt. Tilsett deretter resten av melet, og så resten av melka litt etter litt mens kjøkkenmaskinen går på middels hastighet. Det blir en litt løs og klissete deig. Tilsett tilslutt mykt smør i terninger og elt det godt inn i deigen, juster evt. litt med mer mel om deigen er for klissete.
Dekk til med plast, la heve i 1 time på et lunt sted.

Del deigen i to, kjevle hver del til et langt rektangel, ca. 1/2 cm tykk (mitt rektangel ble ca. 20x40 cm). Smør et godt lag med vaniljekrem over hele rektangelet og strø sjokoladebiter over der igjen. Rull sammen leiven fra den langsiden, prøv å rulle litt tett sammen. Skjær hvert rektangel i 15 biter og legg de med snittflaten ned på et bakepapirkledd stekebrett, med litt mellomrom mellom. Evt. kan de legges i papirmuffinsformer.
Dekk til igjen, og etterhev på et lunt sted i 30 minutter.

Stekes nederst i ovnen på 225 grader i 12-15 minutter. Avkjøles på rist. Man kan ha på melisglasur når de har blitt helt kalde, men det er ikke nødvendig. Snurrene kan også fryses, da uten glasur.

Snurrings med sjokolade og vaniljekrem

Måtte også lage noen vanlige til storebror, han elsker kanelsnurringser.


Og i tilfelle det ikke var så godt med sjokolade i også (yeah, right!) så ble det noen snurringser med bare vaniljekrem.

Fersk gjærbakst er jo bare så godt! Det ER verdt 15 minutters kvalme og sofaligging en gang i blant som straff for å smake på en halv vaniljesnurrings. Tror jeg...

1 kommentar: