søndag 1. mai 2011

Lørdagspizza med kjøttboller

På middagsplanen vår i går sto det grøt på dagen og pizza på kvelden. Grøten utgikk til fordel for en sjokoladekake som storebror vant på loppemarked, og så ble det heller pizza litt utpå ettermiddagen.
Mamma lager verdens beste kjøttdeigpizza; med kjøttdeig, hvitløk, løk, paprika og krydder. Bare bittelitt tomatpure, altså ikke en "vanlig" tomatbasert kjøttdeigsaus. Jeg får aldri til like god pizza som henne, så jeg lager heller en variant med kjøttboller. Denne gangen ble det kjøttboller av kyllingkjøttdeig, krydret med blant annet hvitløk og urter, toppet med koriander og cashewnøtter etter steking.


Jeg bruker mammas oppskrift på pizzabunn:

Pizzabunn:
Fordelen med denne er at den kan brukes både til tynne italienske og tykke amerikanske pizzaer, man bare justerer hvor tynt man kjevler deigen. Normal oppskrift er til en stor langpanne/ovnsplate (sånne som følger med ovnen), og det blir da en ganske tykk bunn. Øker man oljemengden litt blir bunnen god og sprø.

50 gr gjær (eller en pose tørrgjær)
1-2 ts salt
1/2 dl olje
3 dl vann
Hvetemel til passende smidig deig

Løs gjæren opp i lunkent vann om du bruker fersk gjær, eller bland med melet om du bruker tørrgjær. Siden melmengden ikke er angitt starter jeg med å blande vann og olje, tilsetter noe mel (1-2 dl) som er blandet med gjær og salt, øker melmengden inntil deigen er passe fast og lar seg lett kna uten å klisse.

Heves under plast til dobbel størrelse (minst 40 minutter, gjerne lenger). Kjevle ut til ønsket tykkelse, og legges på plate (på bakepapir eller plate smurt med olje).

Pizzakjøttboller:
500 gram kyllingkjøttdeig (vanlig kjøttdeig kan også brukes)
2 ss strøbrød
0,5 dl vann
2 fedd hvitløk, revet
1 ts tørket oregano
1 ts tørket basilikum
1 ts tørket timian
2 ts garam masala
0,5 ts malt spisskummin
1 ts sitronsaft
(jeg tar også oppi 1 ts chilipulver hvis ikke ungene skal spise)

Bland strøbrød og vann i en egen skål. Bland kjøttdeig med hvitløk, krydder og sitronsaft. Kan gjøres i en kjøkkenmaskin eller like greit for hånd. Tilsett brødblandingen som nå har svellet til en tykk grøt, og bland igjen.

Smør pizzasaus på den utkjevlete deigen. (Vi brukte pizzasaus på glass fra Idun denne gangen.) Strø rikelig med revet ost over sausen. Det er veldig godt med en smaksrik ost som Jarlsberg, men vi bruker Synnøves Så lett pga liksom-trønderens høye kolesterol. Fukt hendene og form små kjøttboller, ca. 1x1 cm, som legges rå på pizzaen, oppå osten. Dryss gjerne litt ekstra oregano på til slutt.

Stekes nederst i ovnen ved 225 grader i ca. 20-30 minutter avhengig av ovn. Etter steking strøs det masse cashewnøtter og frisk koriander over, nam!
Alternativ pizzasaus:
Jeg har tidligere prøvd å lage en kyllingpizza med en BBQ-saus til. Det falt IKKE i smak hos andre enn meg, men jeg frøs ned restene av sausen. I går tinte jeg den igjen og smurte på et lite hjørne av deigen bare til meg selv. Det var veldig godt sammen med kyllingkjøttbollene, koriander, cashewnøtter og noen tomater.

BBQ-saus til pizza:
Hell ca. en halv pose med Toro tomatsaus i en kjele, ta i vann, men bare litt og litt om gangen, slik at den ikke blir for tynn. Hell i en god klunk med Jack Daniels Honeysmoked BBQ-saus. Hiv gjerne oppi litt Heinz chilisaus, krydder (basilikum, oregano etc), hvitløk og cayennepepper. Og det viktigste av alt: Garam masala. Ta i en god del. Dette skal putre mens det andre lages, sausen skal være tjukk og god! Smøres på pizzadeigen som annen pizzasaus.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar