lørdag 7. mai 2011

Spagetti med kyllingkjøttboller i tomatsaus

I går sto det spagetti og kjøttboller på menyen hos oss. Jeg er veldig glad i pasta, men etter gbp-operasjonen har ikke magen min tålt det noe særlig. Det har gått bra med litt makaroni, mens forrige spagettimåltid endte med magesmerter, i flere dager faktisk. Så jeg var litt skeptisk til å prøve igjen, men siden det nå er over 3 måneder siden jeg ble operert tenkte jeg at det kunne ha endret seg. Og det hadde det heldigvis, ingen problemer etter måltidet.
Storebror er også veldig glad i spagetti. Jeg får han ikke til å tro at små makaroni eller andre pastaformer smaker det samme, det er kun "lang makaroni", som er det han kaller spagetti, som er godkjent. Lillesøster er en skikkelig karbohydratspiser, så hun elsker pasta og ris av alle slag. Men spagetti er visst litt vanskelig å spise; hun brekker seg siden hun ikke tygger det godt nok og dermed prøver å svelge en lang spagettitråd. Trikset er da å klippe opp spagettien i småbiter, mye lettere enn å skjære.

Her er oppskriften:

Spagetti med kyllingkjøttboller i tomatsaus, 4 store porsjoner

Ingredienser til tomatsausen:
2 bokser hermetiske, hakkete tomater (jeg hadde bokser med hermetiske cherrytomater fra Mutti i dag, veldig godt!)2 ss tomatpuré
1/2 løk, finhakket
3-4 fedd hvitløk, finhakket eller 1-2 kinesisk hvitløk, finhakket
1-2 ss olje
1 ss tørket oregano
1 ss tørket basilikum
1 ts tørket timian
2 laubærblad
1 ts sukker
1 liten ts hvitvinseddik eller balsamicoeddik
Salt og pepper

Fremgangsmåte:
Varm oljen i en kjele på middels varme og surr løk og hvitløk 4-5 minutter. Pass på at det ikke blir svidd, for brent hvitløk smaker ikke godt! Tilsett tomatpuré og sukker og la det surre med 1-2 minutter. Deretter tilsettes tomater, eddik og resten av krydderet, smak til med salt og pepper. Skru ned varmen, og la det stå og småkoke en god stund under lokk, gjerne opp mot en time om du har så god tid.

Ingredienser til kjøttbollene:
600 gram kyllingkjøttdeig
1 dl vann
3 ss strøbrød/strøkavring
1 sammenpisket egg
2 fedd hvitløk
1 ts paprikapulver
2 ts tørket oregano
1-2 ts kvernet krydder fra Santa Marias Premium krydderkverner (Pasta Rossa og Chicken&Steak brukte jeg i dag)
salt og pepper
1 ts sennep

Fremgangsmåte:
Bland sammen vann og strøbrød, og la det svelle i 5 minutter. Bland kjøttet godt sammen med presset hvitløk, salt, pepper, annet krydder og sennep. Du kan gjerne gjøre det i en kjøkkenmaskin, men det er veldig greit å bare kna det sammen for hånd også. Tilsett det oppblødte strøbrødet og det sammenpiskete egget, bland godt igjen.
Fukt hendene og lag små kjøttboller, ca. 2x2 cm store. Slipp kjøttbollene rett oppi den putrende tomatsausen, de trenger ikke steking først. Prøv å legge de litt hver for seg, og ikke rør i kjelen før kjøttbollene har blitt litt faste. Når alle kjøttbollene er lagt opp i kjelen legges lokket på igjen, la det småkoke i 3-4 minutter før du rører forsiktig rundt i kjelen sånn at alle kjøttbollene blir godt dekket av saus. La det deretter stå å trekke/småkoke i ca. 10 minutter til, inntil alle kjøttbollene er gjennomkokte.

Kok spagetti eller annen type pasta til, og server gjerne med revet parmesan og frisk basilikum til.


Dekorert med frisk koriander siden jeg ikke hadde basilikum i dag

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar