søndag 16. oktober 2011

Kylling med Provencekrydder og sprøbakte poteter

Kjappe hverdagsmiddager som ikke er ferdigprodukter trenger jeg å bli bedre på. Jeg har begynt å forberede noe om kvelden, og det hjelper litt. Vi har også justert forventningene om ferdig middag innen kl. 16, det går helt fint å spise middag kl. 16.30-17.00 også!

Kylling er mye brukt her i huset. Vi er mest glad i kyllingfileter, kyllingkjøttdeig eller hel grillet kylling. "Alle" sier at kyllingklubber/kyllinglår er så mye saftigere og smaksrike, men vi er ikke så begeistret for den delen av kyllingen, så da holder vi oss til filetene stort sett. Så lenge man krydrer godt og ikke steker de helt tørre er det smaksrikt og saftig nok for oss.

Kylling stekt i stekepose, godt krydret med forskjellige urter er nydelig mat. Med deilige sprø poteter til blir det et lite festmåltid midt i uka. Jeg har prøvd noen sånne ferdigposer fra Maggi med krydder og stekepose som er veldig gode. Denne gangen brukte jeg derimot egne krydderurter, tørkede sådan. Jeg har en tøypose med ferdig blandet krydder fra Provence, altså kjøpt i Provence, og det lukter så godt av den posen! Nå har imidlertid smaken blitt litt tammere så det er nok på tide å bytte den ut neste gang vi er der.

Man kan også fint lage en slik krydderblanding selv:
3 ss merian, tørket
3 ss timian, tørket
3 ss tørket sar/bønneurt (dette har jeg ikke fått tak i, men det skal smake omtrent som salvie så jeg har heller økt salviemengden)
1 ts basilikum, tørket
1 ts rosmarin, tørket
0,5 ts salvie, tørket
0,5 ts støtt fenikkelfrø

Her er min versjon av Provencekrydret kylling:

Kylling med Provencekrydder og sprøbakte poteter, 4 porsjoner
Ingredienser:
6 små eller 4 store kyllingfileter
2 ss ferdig Provencekrydder
1 ss paprikapulver for litt ekstra smak og farge
1 stekepose for stekeovn
Poteter, 10-12 middels store (eller flere hvis man har erfaring med at de som skal spise vil ha mange poteter)
1 ts tørket rosmarin
2-3 ss god olje
salt (vanlig og flaksalt) og pepper

Skrell potetene, skjær dem i store terninger (tenk munnfuller) og ha dem over i en kjele med vann. Vent med å sette de på koking til etter at kyllingen er i ovnen.

Sett stekeovnen på 200 grader. Hell Provencekrydder og paprikapulver i en stekepose, legg kylllingfiletene inn i posen og kna krydderet inn i filetene gjennom posen. Legg posen over i en ildfast form og sett inn i den varme ovnen. Stek kyllingen i 30-40 minutter, snu posen 1-2 ganger under steketiden.

Sett potetene til koking med 1 ts salt, og la de koke i bare 5 minutter. Samtidig settes en ildfast form med olje inn i den varme stekeovnen. Hell av kokevannet, sett kjelen tilbake på avslått plate og la potetene dampe seg helt tørre. Sett deretter lokket på kjelen igjen, bruk grytekluter til å holde lokket på plass og rist kraftig på kjelen 5-6 ganger. Overflaten på potetene vil da bli litt rufsete og skaper en deilig sprø overflate når de stekes. Ta den ildfaste formen ut av ovnen, hell potetene over i formen og bland dem godt med den varme oljen. Strø over flaksalt og rosmarin. Settes inn i ovnen igjen og stekes videre i 25-30 minutter, rør om 1-2 ganger i løpet av steketiden. Har du beregnet riktig tid vil kylling og poteter bli ferdig samtidig.

Deilige, sprø og saftige poteter

Når kyllingen er ferdig stekt åpnes stekeposen forsiktig så man ikke brenner seg på dampen som kommer ut. Stekeskyen kan brukes som saus. Server kyllingen sammen med de sprøbakte potetene, stekeskyen og en grønn salat eller andre grønnsaker (bakte rotgrønnsaker er veldig godt til).

1 kommentar: