søndag 11. mars 2012

Søndagsmiddag: Mammas skinkestek

Vi var så heldige å få bo hos foreldrene mine mens vi ventet på overtagelse av det nye huset vårt. Jeg var den som var først hjemme fra jobb om dagene, så det var stort sett jeg som lagde middag de ukene. Men jeg er ikke så god på tradisjonelle retter, og iallefall ikke sauser, så jeg ble veldig glad når mamma sa hun skulle lage skinkestek til søndagsmiddag. Da følger det med skikkelig brun saus, kokte poteter og surkål. NAM!

Skinkestek med tilbehør, minst 10 porsjoner
Ingredienser:
1 stor skinkestek, med svor og med ben, ca. 4 kilo
2 ts salt
1-2 ts pepper
2 gule løk,
5 middels store gulrøtter
2 ss smør
2-3 dl kokende vann

Til sausen:
3-4 ss smør
4-5 ss mel
salt, pepper
vann + stekesky fra steken, tilsammen 8-10 dl væske

Forslag til tilbehør:
Kokte poteter, surkål (veldig gjerne hjemmelaget), små, hele rødbeter og sylteagurk/slangeagurk.

Fremgangsmåte:
Rut opp svoren med en skalpell eller en tapetkniv hvis steken har svor. Gni kjøtten inn med salt og pepper og la det hvile kaldt, helst i 1-2 døgn for smakens skyld.

Sett stekovnen på 150 grader og smør godt med smør i en langpanne. Fyll langpanna med løk og gulrøtter skåret i store biter og hell kokende vann over. Legg steken i med svorsiden opp. Stek den i minst tre timer før du skrur tempraturen ned til 120 grader og lar den stå i en time eller to til.
Du behøver ikke øse vann over kjøttet, da blir det litt for mye "kokt" fremfor dampet og stekt.

Ta steken ut og over på et fat, dekk til med litt folie så den holder seg varm.
Hell ca. 2 dl vann i langpannen og skrap i fettet så det løsner fra langpanna. Hell innholdet over i et desilitermål så du har litt kontroll på mengden, og tilsett evt. mer vann hvis det er for lite væske (noe det neppe er).

Begynn så med sausen. Smelt smør i en tykkbunnet kjele eller en jerngryte, og rør inn melet. Rør hele tiden mens det brunes, men det skal ikke bli brent! Sil innholdet fra langpannen over i kjelen, litt og litt om gangen under omrøring så det ikke blir klumper. La sausen få et oppkok og kok så på svak varme i 10-15 minutter. Smak til med salt og pepper, evt. litt soyasaus.Skjær kjøttet i middels tykke skiver og legg over på fat. Server kjøttet med varme poteter, surkål, rødbeter, sylteagurker/slangeagurk og rykende varm saus.
Ha en flott familiesøndag!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar