onsdag 10. november 2010

Kalkunbryst med ovnsbakte grønnsaker og syrlig saus

Prior har mange gode produkter av både kylling og kalkun. Vi prøvde oss nylig på helstekt kalkunbryst, og det kan anbefales! Vi brukte den naturelle utgaven, men man får også kalkunbryst ferdig marinert. Man får kjøttet i pakker på 750 gram og 1.5 kg, og 750 gram var mer enn nok til oss.
Jeg hadde planer om å lage appelsinsaus til, men glemte å kjøpe appelsinjuice. Jeg måtte derfor improvisere litt og brukte en slags pasjonsfruktjuice jeg hadde stående. Jeg vil ikke anbefale en slik improvisasjon, skal huske på appelsinen neste gang...


Kalkunbryst med ovnsbakte grønnsaker og syrlig saus (4 porsjoner)

Ta kalkunbrystet ut fra kjøleskapet slik at det får romtemperatur før steking. Sett stekeovnen på 160 grader. Begynn deretter med grønnsakene.

Ovnsbakte grønnsaker:
Ca. 14 små poteter
2 store gulrøtter
Ca. 10 små, søte tomater på stilk
2-4 ss olivenolje
1 ss balsamicosirup
Salt, pepper og timian etter smak

Skrubb potetene godt, men ikke skrell dem. Skrell og vask gulrøttene, skjær dem i store biter. Skyll og tørk tomatene. Legg poteter og gulrøtter i en ildfast form, hell over olje og balsamico, strø over salt, pepper og (tørket) timian, bland alt godt sammen.
Sett formen midt i ovnen på 160 grader mens du krydrer og bruner kalkunfileten.
160 grader er egentlig for lav temperatur for grønnsakene, men det er den temperaturen kalkunfileten skal stekes på.

Helstekt kalkunbryst
Kalkunbryst, 750 gram
Salt og pepper

Gni fileten inn med salt og pepper. Brun alle sider lett i stekepannen, stikk et steketermometer inn i den tykkeste delen av fileten, og legg fileten oppå grønnsakene i ovnen. Når steketermometeret viser en kjernetemperatur på 70-72 °C er brystet ferdig stekt, det tar ca. 40 minutter. Ta ut kalkunbrystet og la det “hvile” ca. 15 minutter før oppskjæring for å få kjøttsaften til å sette seg.

Skru opp stekeovnen til 225 grader når fileten er tatt ut, og la potetene stå i stekeovnen til maten er klar til servering. La tomatene steke med de siste 5-6 minuttene.

Syrlig saus (enkel appelsinsaus)
2 dl vann
1-2 ss kyllingfond
1 dl appelsinjuice eller presset appelsinsaft
1 dl matfløte
1 ss soyasaus
Evt. litt salt
1-2 ss lys maizena-jevning

Kok opp appelsinjuicen. La det koke ca. 10 minutter for å forsterke smaken av appelsin. Tilsett vann, kyllingfond og matfløte, og la det koke opp igjen. Tilsett soyasaus og smak om det trengs mer salt. Dryss over maizena-jevningen, rør godt inn og la det koke opp igjen. Tilsett evt. mer jevning om sausen er for tynn.

Skjær kalkunbrystet i ca. 1/2 cm. tykke skiver og anrett på fat. Server med de ovnsbakte grønnsakene og sausen, gjerne andre typer grønnsaker også (brokkoli er veldig godt til kalkun).Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar