onsdag 1. desember 2010

Aniskringler

Svigermormor lager noen nydelig aniskringler som vi pleier å spise med smør og ost eller syltetøy på. Jeg smakte det for første gang en sommer for et par år siden når hun serverte det til "ellevv-kaffen" på hytta, og det var veldig godt. Søtere enn vanlige rundstykker og med et akkurat passe hint av anis.
I går kom jeg plutselig til å tenke på disse deilige bakverkene, og bestemte meg for å sende liksom-trønderen i butikken etter barnehageleveringen i dag for å skaffe meg anis-frø. Han var ikke så veldig vanskelig å be siden det var godsaker i belønning, han skjønte straks hva jeg hadde planer om å lage!
Jeg lagde kringlene med laktosefri melk og melange uten melk og salt. Ikke noe å utsette på smaken for det, og storebror kunne spise mange uten å bekymre seg for mavesmerter.


Oppskriften er ikke svigermormors, men fra Det søte liv.

Aniskringler, 24 stk
50 gram gjær
100 gram smør
5 dl melk
1,5 dl sukker (kan med fordel reduseres til 1 dl, det ble alt for søtt med 1,5 dl)
2 ts hel anis/anisfrø (malt anis kan ikke brukes)
Ca. 12 dl hvetemel + ca. 1 dl mel til utbaking
egg til pensling

Smelt smøret i en kjele, tilsett melken og varm væsken til fingervarmt (37 grader). Smuldre gjæren i væsken hvis du bruker fersk gjær. Bland i sukker og anisfrø. Bland gjær med mel hvis du bruker tørrgjær, og ha melet over i væsken. Elt deigen sammen. La den heve tildekket på en lun plass i ca. 45 minutter.

Ha deigen ut på bakebordet sammen med litt ekstra mel. Kna deigen sammen, og del den så i 24 like emner. (Jeg synes det er lettest å dele deigen først i 2. Legg den ene delen tilside, mens den andre deles i 2 igjen, og så hver av de delene i 6 mindre biter. Da er det lett å få de like store. Gjør deretter det samme med den første delen som ble lagt til side.)
Trill emnene til fingertykke pølser og form dem til kringler. Legg de på bakeplate dekket med bakepapir, la etterheve i 20 minutter dekket til av plast på et lunt sted.

Før steking pensles kringlene med sammenpisket egg og strø evt. noen anisfrø på toppen for dekorasjon. Stekes på 225 grader i ca. 10 minutter til de er gyldenbrune.

Aniskringlene kan spises som de er, eller med smør og syltetøy eller smør og ost. De kan også fryses.


Nystekte aniskringler

5 kommentarer:

 1. Nammm! Fikk lyst til å prøve de, for usikker på om jeg har smakt det før.-Vibecke

  SvarSlett
 2. Det er veldig godt, litt uvant smak, men nydelig med skikkelig smør på, og gjerne ost hvis man lager deigen med mindre sukker. Si hva du synes hvis du prøver da!

  SvarSlett
 3. Denne oppskriften var himmelsk... laget den 1 juledag og kjørte rundt til familie og venner med smaksprøver
  Hans J

  SvarSlett
 4. Kan nesten kjenne den gode lukta her jeg sitter...Kan anisfrø kjøpes i vanlig matbutikk eller??

  SvarSlett
 5. Jeg elsker Anis kringler,fikk alltid det servert ved Juletider.Det skal jeg også lage nå til jul.Kjempegodt med Tines flætemysost.

  SvarSlett