onsdag 29. juni 2011

Gammeldags sjokoladekake med vaniljekrem

Det søte liv har en enorm oppskriftsamling på deilige kaker. Jeg har prøvd ganske mange av oppskriftene, og de aller, aller fleste har vært veldig gode. For litt siden hadde jeg lyst å lage en sjokoladekake som ikke var langpannekake, og gjerne også bruke kefir som jeg synes gir veldig saftige kaker. Det søte liv hadde mange forslag til slike kaker, og jeg valgte tilslutt en som het Gammeldags sjokoladekake. Kaken er myk, saftig og fylles med en god sjokoladekrem. Kaken har også kanel i røra, men det sløyfet jeg. I tillegg fylte jeg den med vaniljekrem, veldig godt sammen med sjokoladekremen.

Her er oppskriften med mine tilpasninger:

Gammeldags sjokoladekake
Ingredienser til kakebunnen:
1 stort egg
3 dl sukker
4 dl kefir
100 gram smør
3 ss kakao
1 ts natron
6 dl hvetemel

Ingredienser til sjokoladekremen:
100 gram smør
2 ss kakao
1 ts vaniljesukker
500 gram melis (1 hel pakke)
4 ss kaffe
2-3 ss melk (man kan fint bruke bare kaffe eller bare melk også)

Annet:
1/2 pakke Piano vaniljekrem
Kakepynt

Fremgangsmåte:
Pisk sammen egg og sukker til en lett eggedosis. Tilsett kefir og pisk litt til. Smelt smøret og bland det inn. Bland det tørre i en egen bolle, sikt det gjerne sammen, og tilsett det tørre til det våte. Bland godt.
Hell røra i en 26 cm smurt springform med bakepapir i bunnen. Stekes på 190 grader i 45 minutter, nederst i ovnen. Følg med mot slutten av steketiden og legg evt. et bakepapir over kaka hvis overflaten blir for mørkt. Bruk en kakepinne e.l. og sjekk at kaka er gjennomstekt før den tas ut. Avkjøl kaka i formen, på rist.

Kremen lages ved å smelte smør, bland det sammen med de øvrige ingrediensene og pisk til du får en luftig krem.

Skjær rundt kanten på kaka for å løsne den fra formen og dra forsiktig av bakepapiret i bunnen. Del den i to, og legg bunnen på et fat. Smør ca. 1/3 av sjokoladekremen utover bunnen. Fordel deretter vaniljekremen utover sjokoladekremen, og legg toppen av kaka på. Fordel resten av sjokoladekremen langs sidene og på toppen, bruk gjerne sprøytepose for å få et fint mønster.

Pynt tilslutt med litt kakepynt eller kakestrøssel.

Kaken kan fryses, men holder seg myk og saftig i flere dager ved oppbevaring i kjøleskap.

Pyntet med hvite og rosa hjerter og rosa sukker

Masse sjokoladekrem langs kanten, med et merke fra en
lillesøsterfinger som så gjerne ville smake
Saftig og god, vaniljekrem inni var en suksess

Jeg skulle gjerne servert denne kaken på det nye, rosa fatet mitt, men det er litt lite og passer nok best til småkaker og muffins. Sånn til daglig brukes fatet som lysfat på spisebordet vårt, for det går jo ikke an å putte det fine fatet bort i et skap.

Rosa glassfat, kjøpt hos Himmelske Gleder

3 kommentarer:

  1. Åhhh..den kaken såg god og saftig ut! Namm! Skal virkelig teste den snart! Flott pyntet, herlig med fingermerke da!:D -Vibecke

    SvarSlett
  2. Ja, det burde du, den var virkelig god :)

    SvarSlett
  3. Kan man evt ha fondant trekk over?

    SvarSlett