tirsdag 20. mars 2012

Hjemmelaget potetmos

Det er kanskje ikke nødvendig å legge ut oppskrift på potetmos, men for mange er det fortsatt sånn at potetmos, det kommer kun som pulver i en pose. Eller et steg opp; frossen potetmos på pose. Vi bruker posemos innimellom vi også altså, men det er uendelig mye bedre med skikkelig hjemmelaget potetmos (eller potetstappe, jeg bruker begge ordene om hverandre).

Man kan tilsette en rekke smaksvarianter til potetmosen. For eksempel la søtpotet, litt kålrot, sellerirot, jordskokk eller gulrot koke sammen med potetene, koke poteter og andre grønnsaker i buljongvann, eller tilsette revet ost, malt muskatnøtt eller presset hvitløk når man moser potetene etter koking. Forskjellige urter er også en god smaksforsterker i potetmos. Man kan bruke masse deilig smør og skikkelig fløte, eller lage en litt magrere variant med bare litt smør og lettmelk. Noen bruker også egg i. Jeg lager stort sett en helt enkel variant uten andre grønnsaker.

Potetmos passer til et utall ulike retter. Vi bruker det mest til pølser, men også Biff Stroganoff, lammestek, kjøttboller og finnbiff er retter det passer veldig godt med potetmos til.

Hjemmelaget potetmos, 2-3 porsjoner
Ingredienser:
10 middels store melne poteter
50 gram meierismør
1 dl matfløte
1-2 dl melk
0,5 ts salt
litt nykvernet svartpepper
0,5 ts malt muskatnøtt
litt hvitløkspepper
1 dl finrevet ost, feks en blanding av Jarlsberg og parmesan

Fremgangsmåte:
Skrell potetene og skjær dem i store terninger. Kok potetene i usaltet vann (poteter kokt med salt i vannet gir limete stappe). Hell av vannet, skru varmen på plata nesten helt av og sett kjelen tilbake på platen så alt vannet damper bort. Rist på kjelen litt innimellom.

Mos potetene med en stapper eller press dem gjennom en potetpresse eller grov sil. La det gjerne være igjen litt tyggebiter av potetene. Bytt til en god sleiv, tilsett smør og rør det inn så det smelter. Spe med en blanding av melk og fløte til du får en passende konsistens, og smak til med salt, pepper, hvitløkspepper og muskatnøtt. Rør tilslutt inn osten og la det smelte inn i mosen.


Luftig potetmos med litt biter av potet, smeltet ost
og med ekstra pepperdryss på

Server potetmosen sammen med gode pølser eller noe annet godt.

Jeg må forresten fortelle om liksom-trønderens måte å spise pølser med potetmos på. I Kristiansund er det et gatekjøkken som serverer en knallgod potetstappe, eller bare stappe som de kaller det der. Kallenavnet på gatekjøkkenet er dermed Stappebua. Og skal man ha pølser til stappa blir pølsene lagt nederst i en serveringsboks og så dekket med stappe. Oppå der får man hvit finmalt pepper, og så sennep og ketchup hvis man ønsker. Liksom-trønderen kan derfor ikke spise pølse og stappe på annen måte. Han legger to pølser på tallerkenen, dekker de med stappe etter beste evne, peprer (og du kan tro han ble skuffet første gangen han fant ut at vi ikke hadde hvit pepper hjemme!) og har på ketchup. Evt. sprøstekt løk på toppen også, men det er egentlig litt "feil" i forhold til hvordan man spiser pølse og stappe fra Stabbebua...

7 kommentarer:

 1. Den så god ut:-). Jeg pleier å bruke masse smør, melk/fløte og rå egg (blandes fort i), salt og pepper. Egget gir veldig god smak:-)

  SvarSlett
 2. Har masse kokte poteter fra et selskap. Kan jeg lage potetstappe og fryse ned i posjoner?

  SvarSlett
 3. Jeg driver å lager denne nå :) kjempe spent ;)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hvordan gikk dette da Mona ? :)

   Slett