tirsdag 3. april 2012

Luftig pølsegrateng

Jeg vet jeg har lagt ut oppskrift på pølsegrateng en rekke ganger, men denne versjonen ble så god at jeg bare må legge ut den også. Jeg synes det var så vellykket å lage grateng med stivpisket eggehvite når jeg lagde fiskegrateng for litt siden, og måtte bare prøve det med pølsegratengen også. Oppskriften er derfor omtrent identisk med fiskegratengoppskriften, bare med pølse i stedet for fisk. Og det ble en veldig god variant; mer luftig enn den jeg lager vanligvis med hele egg i sausen.

Pølsegrateng, 4 porsjoner
Ingredienser
600 g gode kjøttpølser
200 gram tørr makaroni, gjerne fullkornsmakaroni
1 dl strøkavring
2 ss smeltet smør til å ha over strøkavringen

Ingredienser til ostesaus:
3 ss smør
5 ss hvetemel
5 dl melk
1/2 ts salt
pepper
0,5 ts malt muskat
2 dl revet ost
3 egg

Tilbehør:
Kokte poteter, kokte eller rå gulrøtter og smeltet smør med masse finhakket frisk basilikum i (det er enda bedre med finhakket frisk gressløk, men det hadde jeg ikke)

Fremgangsmåte:
Kok makaroni etter anvisning på pakken. Hell av vannet og skyll makaronien i kaldt vann så den ikke kleber seg sammen. La vannet renne godt av.

Skjær pølsene i små terninger.

Lag hvit saus ved å smelte smøret i en tykkbunnet kjele og rør inn melet. Spe med melken under omrøring slik at det blir en klumpefri saus. La den småkoke i 4-5 minutter, og smak til sausen med salt, pepper og muskat. NB! Sausen blir temmelig tykk, nærmest som en fløyelsgrøt.

Trekk kjelen av varmen. Del eggene, og slipp eggeplommene sausen i ett av gangen mens du rører. Rør så inn osten.

Rør pølser og makaroni inn i sausen. Stivpisk eggehvitene og vend disse forsiktig inn i sauseblandingen til slutt.

Hell alt over i en smurt, ildfast form. Dryss over strøkavring, hell evt. over litt smeltet smør for en sprøere overflate, og stek gratengen nederst i ovnen i ca 30 minutter.

Kok poteter og gulrøtter mens gratengen står i ovnen og smelt litt smør helt til slutt. Tilsett finhakket basilikum eller gressløk i smøret rett før servering.



Server gratengen rykende varm med poteter og gulrøtter til og med smeltet smør over.

17 kommentarer:

  1. Mmmm...dette såg godt ut...og noe jeg og kan klare, skal definitivt snart prøves ut! Kanskje i påsken allerede, for har alt jeg trenger. _Vibecke

    SvarSlett
  2. Hvor mange grader skal den stekes på?

    SvarSlett
  3. Jeg brukte denne oppskriften forrige uke, både jeg og min mann syns den var utrolig god!!!!!
    -Trine- Sydney, Australia

    SvarSlett
  4. Prøver denne til middag i dag!! God helg;)

    SvarSlett
  5. thanks, da blir det pølsegrateng til middag i dag

    SvarSlett
  6. Brukte denne oppskriften i dag, og det ble supergodt :-)

    SvarSlett
  7. Takk for god oppskrift! Pølsegratengen vart kjemegod. Likte at gratengen ikkje vart kompakt, men veldig luftig.

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk for en kjempegod middagsrett! :-)

      Slett
  8. Har laget denne 2 ganger og den er nydelig

    SvarSlett
  9. Takk for oppskriften. Alle her var kjempefornøyd :)

    SvarSlett
  10. går det Ann med stekt løk?

    SvarSlett
    Svar
    1. Jada, her er det bare fantasien som setter grenser. :)

      Slett
  11. Svar
    1. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

      Slett